Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 25 липня 2022, 01:14
96570
1

Знайшли кримського щура. День 145. Чому відсторонені Баканов та Венедиктова

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 18 липня

| Оновлено 25 липня 2022, 01:14
96570
1
Знайшли кримського щура. День 145. Чому відсторонені Баканов та Венедиктова
Facebook. Іван Баканов

145-й день війни. 18 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 18 липня

23:59. Зеленський: Український прапор буде в усіх наших містах і селах

21:40. Кримського щура, екс-начальника кримського СБУ відправили під арешт

Суд заарештував колишнього начальника управління Служби безпеки України в Криму та чинного працівника СБУ Олега Кулініча, підозрюваного у співпраці зі спецслужбами рф.

Державне бюро розслідувань не називає ім'я заарештованого, але деталі справи свідчать про те, що це Олег Кулініч. За даними ГБР, Кулініч досі є чинним співробітником СБУ. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 вересня без можливості внесення застави.

Кулініча підозрюють за трьома статтями: ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 1 ст. 111 (державна зрада); ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (допомога у передачі або зборі з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

21:00. Зеленський вніс до Ради подання на звільнення Баканова

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

Як зазначено у проекті постанови на сайті парламенту, представляти її на пленарному засіданні Верховної Ради буде представник президента України у Конституційному суді України, нардеп від Слуги народу Федір Вениславський.

Нардеп Ярослав Железняк стверджує, що питання звільнення Баканова буде першим пунктом порядку денного на найближчому пленарному засіданні. Як свідчить календарний план на сайті ВР та підтвердили УП співрозмовники у депутатських фракціях, засідання має відбутися вже 19 липня. За даними УП, можуть розглянути питання відставки генпрокурора Венедиктової (зараз на сайті ВР відповідне подання відсутнє).

20:20. Джерела: Венедиктова не погоджується зі своїм усуненням

Ірина Венедиктова, усунена указом президента з посади генпрокурора, заявила, що процедура звільнення генерального прокурора всім добре відома, а інша не передбачена законом:

«Я не можу і не збираюся сперечатися з думкою чи рішенням президента – президент у своєму праві приймати рішення, зокрема обговорюване зараз. Процедура звільнення генпрокурора всім добре відома, іншої немає, інша не передбачена законом.

Поки не обговорювала питання свого усунення з жодною людиною і утримуюсь від коментарів. Не можу уявити, що такі питання можуть вирішуватися кулуарно, без вираження взаємної поваги, не по-діловому, так би мовити. Іншими словами, як тільки завершиться стадія врегулювання, що склалася в адекватному і зрозумілому для всіх сторін ключі, я дам вичерпний коментар».

Венедиктова не погоджується з рішенням про своє усунення і в понеділок була на робочому місці. О-й 10 годині ранку Олексій Симоненко, на якого покладено виконання обов'язків генпрокурора, хотів провести робочу нараду. Венедиктова, що знаходилася в офісі, виявила бажання взяти в ньому участь. Симоненко був проти цього, і нарада не відбулася. Однак Симоненко зустрівся із заступниками генпрокурора та сказав їм, що жодних кадрових змін не планується. Своїм підлеглим Венедиктова сказала, що її звільнили з порушенням закону і тому вона не визнає свого звільнення з посади (УП).

19:30. Зведення Генштабу: ЗСУ завдали ворогові втрати на Слов'янському та Авдіївському напрямках

Українські військові завдали ворогові втрат і змусили відійти на Слов'янському та Авдіївському напрямах, на Бахмутському напрямку відбили штурм росіян.

18:30. Українські бійці розбили ворожу ДРГ під Харковом, командира взяли в полон

Українські розвідники разом із Нацгвардією та теробороною знищили у Харківській області ДРГ морської піхоти Північного флоту ВМФ Росії та взяли в полон одного з командирів.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України: «Розвідувальна група Головного управління розвідки Кедр провела спецоперацію в селі Дементіївка Дергачівського району Харківської області. Було виявлено великий підрозділ окупантів, який розміщувався у зруйнованих будинках. Внаслідок вогневої поразки 36 окупантів було знищено. Багато росіян отримали поранення різного ступеня важкості.

Пізніше розвідувальна група разом із теробороною та Нацгвардією змусили ворога відступити, незважаючи на його чисельну перевагу. Командир взводу ворожої ДРГ було поранено і взято в полон. За інформацією розвідки, ним виявився уродженець Запорізької області 1989 року народження Станіслав Трутнєв. Це військовослужбовець 140 загону спецпризначення боротьби з підводними диверсійними силами та засобами Північного флоту ВМФ росії (в/ч 69068, Відяєво, Мурманської області). Раніше був відряджений до Сирії. Нині полонений перебуває в одній із медустанов України».

17:40. Кулеба розповів, за якої умови Україна розірве дипвідносини з Білоруссю

Україна розірве дипломатичні відносини з Білоруссю, якщо її війська перетнуть кордон на підтримку російського вторгнення.

Глава МЗС Дмитро Кулеба (Forbes): «білорусь є співучасником злочину агресії, ніхто не ставить це питання під сумнів. Дипломатичні відносини з рф розірвали негайно після початку повномасштабного нападу. Також вони будуть розірвані з білоруссю, якщо збройні сили рб перетнуть кордон України.

Варіант транзиту українського зерна через територію білоруси розглядався виключно як шлях останньої надії, якщо ніщо інше не спрацює. Нікому не хотілося мати жодних справ із мінськом, що є співучасником агресії, з будь-яких торговельних питань. Але дуже добре попрацювали логісти та приватні інвестори (трейдери по суті) щодо розширення можливостей наземних шляхів через країни ЄС, пішов прогрес у переговорах морським шляхом, тому варіант аварійного білоруського шляху більше не на порядку денному».

16:45. У Херсонській області захисники влучили у два військових склади окупантів

Начальник об'єднаного координаційного прес-центру сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк підтвердила, що ЗСУ прицільно вдарили по складі боєприпасів окупантів у Новій Каховці:

«Так, не лише у Новій Каховці, та ще в одному районі Херсонщини окупованій також влучили у склад боєприпасів. І це вже успішна та постійна практика наших підрозділів, які працюють на випередження.

Успішні попадання військовими складами підривають не тільки логістику окупантів, а й деморалізують російські війська».

16:00. Верховна Рада звільнила Лазебну з посади міністра соцполітики

Верховна Рада підтримала заяву про звільнення міністра соціальної політики Марини Лазебної. За рішення проголосувало 277 депутатів.

Нардеп Василь Мокан повідомив, що претенденткою на вакантну позицію в уряді є Оксана Жолнович – керівник департаменту соціальної політики та охорони здоров'я Офісу президента. За його словами, вона є професійним юристом, викладала на кафедрі соціального права Львівського національного університету імені Івана Франка, працювала у структурі Мінсоцполітики.

14:50. Орки випустили по Одещині 4 ракети

Оперативне командування Південь повідомляє, що в понеділок, 18 липня, росія завдала по Одещині ракетного удару.

Одеська міськрада: «За даними військових, об 11:00 у понеділок три літаки Су-35 з акваторії Чорного моря випустили 4 ракети повітряного базування.

Одна ракета збита над морем. Дві влучили у об'єкт військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі. Ще одна влучила у міст через Дністровський лиман, який ворог продовжує знищувати з квітня, відколи міст і не функціонує. Постраждалих немає».

14:00. Зеленський призначив в.о. голови СБУ замість Баканова

Президент Володимир Зеленський доручив виконувати обов'язки голови СБУ першому заступнику Баканова Василю Малюку.

Указ від 18 липня на сайті глави держави: «Першому заступнику голови Служби безпеки України Малюку Василю Васильовичу тимчасово виконувати обов'язки голови Служби безпеки України».

13:10. Через російський обстріл Торецька загинули 6 людей

Внаслідок російських обстрілів Торецька Донецької області загинули 6 людей.

ДСНС: «З самого ранку місто Торецьк зазнало обстрілу, внаслідок влучення снаряда зруйновано двоповерхову будівлю, в якій знаходилися люди.

Під час проведення пошуково-рятувальних робіт співробітниками Служби порятунку було виявлено та вилучено тіла 5 загиблих, врятовано з-під завалу 3 особи, 1 з яких померла у лікарні».

Рятувальники повідомили, що вранці пошукові роботи було завершено.

12:30. ОП: Про звільнення Баканова та Венедиктової поки не йдеться

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що генпрокурора Ірину Венедиктову та голову СБУ Івана Баканова не звільнили, а тимчасово усунули для проведення розслідування:

«Про звільнення цих двох посадових осіб (генпрокурора та голови СБУ) поки не йдеться. Йдеться про те, що генерального прокурора усунуто з посади, а главу Служби безпеки тимчасово усунено від виконання обов'язків.

Буде проведено перевірки, за результатами яких президент ухвалить рішення про внесення до парламенту прохання про надання згоди про звільнення генпрокурора та голови СБУ. Венедиктову і Баканова усунули для того, щоб унеможливити їх потенційний вплив на розслідування.

Усі досить довго чекали конкретніших і, можливо, радикальних результатів від керівників цих двох органів щодо очищення цих органів від колаборантів та державних зрадників. На шостому місяці війни ми продовжуємо виявляти фактично пачками таких людей у ​​кожному з цих органів.

Для того, щоб унеможливити потенційний вплив цих двох посадових осіб на розслідувані кримінальні провадження та працівників СБУ, які підозрюються у співпраці з росією. Що стосується прокурорів, президентом було ухвалено відповідні рішення про усунення».

11:30. За Вінницю! Повітряні сили знищили 30 окупантів та 20 одиниць техніки на добу

Українська авіація минулої доби знищила 30 окупантів, командно-наглядовий пункт роти, взводний опорний пункт та 2 десятки одиниць техніки.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «17 липня російське командування недорахувалося трьох десятків орків, вражено до 20 одиниць техніки рашистів, командно-спостережний пункт роти та взводний опорний пункт. Протиповітряна оборона продовжує контролювати повітряний простір на підконтрольній території. Минулої доби збито один БпЛА противника.

Ударна авіація завдала понад 1750 групових авіаударів за окупантами з початку повномасштабного вторгнення рф. Ударні групи штурмовиків та бомбардувальників під прикриттям винищувальної авіації Повітряних сил продовжують доносити до окупантів переконливі аргументи у вигляді бомб та ракет».

10:40. Гайдай: У битву за Бахмут окупанти вже кидають мобілізованих українців

Росіяни намагаються просунутися з Лисичанська у бік Бахмута, у бій пішли мобілізовані чоловіки з нещодавно окупованих міст, заявляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

«У великих містах Луганщини, які росіяни захопили вже влітку, лишилося по 10–15% населення. На жаль, вони не сприймали інформацію про мобілізацію чоловіків на раніше окупованій частині регіону, не бачили загрози для себе.

Були впевнені, що руський мір – це, перш за все, гідне життя. А зараз, не маючи дому, зруйнованого ворогом, перетворюються на негідників, ідучи вбивати мешканців сусідніх населених пунктів. Деякі – добровільно.

Інші знову не вірять численним попередженням, але бачать оголошення з неймовірно високою зарплатою та чомусь впевнені у покращенні життя. А за кілька днів смиренно йдуть у окопи. З повісткою. Саме цього вони чекали протягом кількох років?»

10:00. Держзрада: був затриманий керівник СБУ по Криму

Володимир Зеленський: «Працівниками Державного бюро рослідувань спільно зі Службою безпеки України був затриманий колишній керівник Головного управління СБУ в АР Крим.

Зібрано достатньо доказів для повідомлення цій особи про підозру в державній зраді. Так само відповідатимуть і усі, хто разом з ним входив до складу злочинного угрупування, що працювало в інтересах росії.

Ухвалив рішення про відсторонення від посад Генерального прокурора Ірини Венедіктової та про усунення голови Служби безпеки України Івана Баканова».

09:30. Втрати Росії у війні за добу та сумарно: знищені 38450 окупантів

За добу захисники знищили 150 російських окупантів, а з початку повномасштабної військової агресії ЗСУ ліквідували близько 38450 загарбників.

Генштаб ЗСУ: Найбільші втрати загарбники зазнали на Бахмутському напрямку. Загальні бойові втрати окупантів з 24.02 до 18.07 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 38450 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1687 (+3) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3886 (+7) од.,
  • артилерійських систем – 849 (+3) од.,
  • РСЗВ – 248 (+0) од.,
  • засобів ППО – 113 (+3) од.,
  • літаків – 220 (+0) од.,
  • вертольотів – 188 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 690 (+2),
  • крилатих ракет – 166 (+0),
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2753 (+7) од.,
  • спеціальної техніки – 70 (+2).

08:50. Окупанти вдарили по Харкову: пошкодили 2 багатоповерхівки, обійшлося без жертв

Минулої доби внаслідок ракетного удару по Харкову було пошкоджено 2 багатоповерхівки, на щастя, обійшлося без жертв.

Поліція Харківської області: Загарбники також обстрілювали навколишні села та міста: Івашки, Коробочкіне, Малинівку, Елітне, Калинове, смт Печеніги, місто Чугуїв. Було зруйновано житлові будинки, господарські споруди.

Крім того, на блокпостах за добу правоохоронці разом із військовими перевірили понад 1000 транспортних засобів для виявлення правопорушень. У відділи поліції доставили 10 осіб для перевірки їхньої можливої ​​співпраці з російськими окупантами.

07:30. Зведення Генштабу: ЗСУ відбили ворожі штурми 8 населених пунктів та Вуглегірської ТЕС

Збройні сили відбили штурми ворога на Донецькому, Бахмутському напрямках, а також у районах населених пунктів Кам'янка, Новомихайлівка та Вугледар.

06:20. ISW: рф не має нових територіальних досягнень і затягує війну в Україні

Не маючи нових територіальних здобутків, російська армія затягує війну в Україні для відновлення та поповнення сил.

Інститут вивчення війни (ISW): російські збройні сили продовжують повернення з оперативної паузи та провели обмежені наземні атаки на Донеччині 17 липня. Кінець російської оперативної паузи навряд чи призведе до нової масової хвилі наземних штурмів за декількома напрямками, незважаючи на публічний наказ міністра оборони рф сергея шойгу саме про це.

російські війська воліють просування навколо Сіверська та Бахмута, утримуючи оборонні позиції на північ від Харкова та вздовж Південного напрямку. Крім того, російські війська продовжували створювати умови для відновлення наступу на Слов'янськ, обстрілювали населені пункти вздовж Ізюмсько-Слов'янського спрямування та завдавали інших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Міністерство оборони росії 17 липня, зокрема, не заявило про нові територіальні досягнення. ISW продовжує прогнозувати, що кінець оперативної паузи характеризуватиметься коливанням та ступінчастим відновленням наземних наступальних дій.

05:00. Черговий масований обстріл Миколаєва

Під час повітряної тривоги у Миколаєві знову пролунали потужні вибухи щонайменше 10 разів.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Знову масований обстріл Миколаєва. У місті лунають потужні вибухи. Вже було чути близько 10».

У Миколаєві в ніч на 17 липня теж прогриміло близько 10 потужних вибухів.

03:45. На півдні ЗСУ знищили 36 окупантів, ворожі ЗРК та іншу техніку орків

На південних рубежах захисту українські захисники знищили 36 загарбників, два ворожі ЗРК та іншу військову техніку росіян.

Оперативне командування Південь: «За підсумками доби та роботи підрозділів ЗСУ на півдні, втрати окупантів складають: 36 загарбників, 2 самохідних зенітних ракетно-гарматних комплексу Панцир-С1, 3 машини зв'язку стратегічної та оперативної ланок управління, 1 радіолокаційну станцію Підліт, 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки».

Також підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих теренах Миколаївської області.

02:23. Під Херсонсом українські штурмовики вдарили по скупченню живої сили ворога

У Херсонській області українська авіація двічі завдала вогневої поразки по опорному пункту та скупченню живої сили ворога.

Оперативне командування Південь: «Ворог продовжує облаштування оборонних рубежів. У веденні бойових дій обмежений через деморалізацію особового складу, проблеми з логістикою та точну роботу наших ракетно-артилерійських підрозділів.

Двічі ворог намагався завдати авіаційного удару по звільненим територіям на півночі Херсона. Атакувавши наші позиції, негайно ретирувався під натиском у відповідь вогневої поразки.

Українські штурмовики двічі завдали вогневої поразки за опорним пунктом, пунктом постачання боєкомплекту та накопиченням живої сили, озброєння та техніки ворога в районі Благодатного та Давидова Брода».

01:00. Зеленський прокоментував рішення щодо Венедіктової та Баканова

Президент Володимир Зеленський заявив, що великий обсяг злочинів проти нацбезпеки та зв'язків представників силових структур зі спецслужбами рф ставить серйозні питання до керівників.

«Зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 провадженнях відповідним особам оголошено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язків, зафіксованих між працівниками силових структур України та спецслужбами рф, ставлять дуже серйозні питання відповідним керівникам. Кожен із таких питань отримає належну відповідь.

Сьогодні я ухвалив рішення про усунення з посади генерального прокурора та про звільнення голови Служби безпеки України».

00:30. Зеленський усунув від посади Венедіктову і звільнив Баканова

Президент Володимир Зеленський усунув з посади генпрокурора Ірину Венедіктову та звільнив голову СБУ Івана Баканова.

Ірину Венедіктову усунуто з посади генерального прокурора відповідно до частини другої статті 11 закону Про правовий режим військового стану, йдеться в указі.

Іншим указом Зеленський поклав виконання обов'язків генерального прокурора на заступника генпрокурора Олексія Симоненка.

Також своїм указом президент звільнив Івана Баканова від виконання обов’язків голови Служби безпеки України.

00:00. Початок 145-го дня війни, 18 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
FoZZy
А скільки ще не виявлених "щурів" в оточенні блазня? А все чому? А все тому, що збирали поспіхом, ось тепер і розгрібаємо. Але Вовчик завжди відмазку знайде, бо ж він "артист разговорного жанра", а вони казки вигадувати вміють, і він виявиться знову ні в чому не винним.