Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 17 липня 2022, 17:17
12065
1

Анти-Лунін. Що потрібно знати про перехід Ярмолюка у Брентфорд

Оглядач Sport.ua – про трансфер молодого українця до клубу АПЛ

| Оновлено 17 липня 2022, 17:17
12065
1
Анти-Лунін. Що потрібно знати про перехід Ярмолюка у Брентфорд
ФК Брентфорд. Єгор Ярмолюк

Гравець юнацької збірної України Єгор Ярмолюк став футболістом клубу АПЛ «Брентфорд». Угода підписана на три роки з опцію продовження ще на сезон. Офіційно сума трансферу залишається невідомою, але раніше ЗМІ називали 1.5 млн. євро за перехід талановитого українця

Трансфер Ярмолюка не став великою сенсацією. За українським талантом полювали декілька європейських клубів, які спеціалізуються на роботі з молодими гравцями: італійський «Удінезе», німецький «Лейпциг» та ряд бельгійських команд. Вся проблема була в тому, що Єгору не було 18 років та він не є громадянином ЄС. Для переїзду у Європу в такому статусі потрібні нефутбольні причини. Для того, щоб перейшов Ярмолюк, потрібно було перевозити та працевлаштовувати його батьків та отримати спеціальне рішення від УЄФА. 1 березня Єгору виповнилося 18 років. Влітку вже мало вирішуватися його футбольне майбутнє.

Програв конкурецію Піхальонку

Попри те, що Ярмолюку тільки 18 років, але його прізвище не нове в українському футболі. Попередній наставник «Дніпра-1» Дмитро Михайленко розгледів талант футболіста ще у 16 років, коли Єгор дебютував за першу команду дніпрян. Вже тоді говорили про великі перспективи вихованця місцевого футболу.

Хоч Ігор Йовічевіч має славу роботи з молодими гравцями, але час його роботи у Дніпрі не можна занести Ярмолюку в актив. Хорватський тренер робив ставку на інших гравців у середині поля. У минулому сезоні розкрився колишній талант «Шахтаря» Олександр Піхальонок, який є прямим конкурентом за місце на полі для Ярмолюка. Все це логічно, бо «Дніпро-1» ставив перед собою амбітні цілі, тому потребував досвідчених гравців та конкуренції.

Більш логічним виглядав би трансфер Піхальнока за хороші гроші до сильнішого чемпіонату та подальша ставка та Ярмолюка. Звична європейська практика, коли на місце одного із лідерів вже готують заміну серед молодих гравців, але вийшло навпаки. Якби у Єгора було більше ігрової практики та довіри від Йовічевіча, то, можливо, він би і нікуди не перейшов та формувався як футболіст в Україні.

Єгор не так багато провів матчів в УПЛ. Міг би ще прогресувати в Україні. Названа сума в 1.5 млн євро не зовсім відповідає грошам, які можна було виручити за талановитого гравця. Річ у тому, що контракт Єгора з «спортклубівцями» був чинний ще рік. Продаж до «Брентфорда» - це реальна можливість хоч щось заробити за свого талановитого футболіста.

Інакше був ризик отримати немотивованого гравця та з часом меншу суму грошей. Це прямий камінь в город генерального директора клубу Андрія Русола. «Дніпро-1» не може втрачати своїх талантів за такі малі гроші. У перспективі Ярмолюк може коштувати дуже дорого. Зараз відбувається щось подібне з іншим талантом дніпрян Даніелем Ківіндою, якому наприкінці літа виповниться 18 років та він має інтерес з боку «Бенфіки».

Футбол Йовічевіча не пішов на користь Ярмолюку

Йовічевіч грає в середині поля за схемою перевернутого трикутника. Тобто, один опорник та два гравці над ним, які мають відігравати вагому роль у пресингу суперника. Схема аналогічна тій, що свого часу практикував Ребров у «Динамо».
Річ у тому, що Ярмолюк - більше креативний гравець. Якщо визначати його позицію на полі, то це десь десятка, або в крайньому разі восьмий номер. Він дуже добре працює із м'ячем, розуміє гру, ефективний один в один, може загострити. Таким гравцям потрібно давати більше свободи, або роботи із м'ячем, якщо не використовувати гравця під нападником. Десь схоже до того, як Луческу знайшов місце для колишньої десятки Шапаренка в опорній зоні.


ФК Дніпро-1. Єгор Ярмолюк

Для Йовічевіча вагоме значення в середині поля має працездатність, вміння виконувати багато бігової роботи, а Ярмолюк більше тонкий гравець. Носити рояль він може, але краще на ньому грати.

Тому, можливо, не було якогось прогресу від Ярмолюка в останні два сезони. Він залишався на рівні одного із найбільших українських талантів, але його значення для гри «Дніпра-1» було зовсім мале.

Вдалий виступ за збірну України допоміг Ярмолюку

Вирішальним у трансфері Єгора став еліт-раунд для збірної України U-19 в Нідерландах. Підопічні Володимира Єзерського обіграли господарів, фаворита групи Норвегію, та зіграли у нічию із сербами, але семи очок не вистачило для прямої путівки на Євро в Ізраїль. Українці поступилися першим місцем тільки через більшу кількість жовтих карток, маючи однакові показники із Сербією.

України їхала в Нідерланди в статусі аутсайдера. Юнацький чемпіонат України призупинився через війну. Частина провідних гравців команди не поїхали на турнір через травми. У Єзерського був тільки формально один форвард – новачок «Колоса» Кирило Петров. От якраз на цій позиції тренерський штаб у двох перших матчах використовували Єгора. Новачок «Брентфорда» не підвів – забив Норвегії та зробив асист у матчі проти сербів. Хоча за своєю рідною позицією Ярмолюк - гравець середини поля. Він однаково успішно може зіграти на позиції десятого номера під форвардом або трохи глибше.

Головне, що він виділявся на фоні не тільки збірної України, але і суперників. Ярмолюк переважав опонентів завдяки нестандартним діям, швидкому прийняттю рішень, швидкісним якостям. Для «Брентфорда» це стало сигналом, що потрібно завершувати трансфер, бо талановитого українця можуть перехопити конкуренти.

Наскільки мені відомо, Ярмолюк міг поїхати закордон ще весною. Але проблема із виїздом з країни та погана ігрова форма не дозволили йому це зробити. Він вирішив підготуватися до еліт-раунду, а вже потім вирішувати своє майбутнє. Юнацька збірна України стала хорошою можливістю себе показати та зарекомендувати.

Слідами Довбика

«Брентфорд» – чудовий клуб для будь-якого молодого гравця. Це можливість адаптації, індивідуальної роботи із футболістом, а вже потім від нього будуть щось вимагати та очікувати. Ярмолюк їде в певну систему, де добре розуміють його сильні та слабкі сторони і бачать перспективу в його талантах.


ФК Мідтьюлланн. Артем Довбик

«Брентфорд», як і данський гранд «Мідтьюлланн», належить Меттью Бенгему. Але головним у цій системі є Расмус Анкерсон. Свого часу він не зміг стати професійним футболістом, але створив систему/філософію розвитку футбольного клубу, який базується на пошуку та розвитку талантів із подальшим перепродажем.

«Мідтьюлланн» мав декілька власних Академій в Африці, вів активно пошук талантів по інших країнах. Данський клуб активно цікавився українським ринком. Вони вели ряд українських талантів, але обрали тільки одного – Артема Довбика.

Чемпіонат Данії та єврокубки не стали великою можливістю для того, щоб засвітити футболістів та вдало їх продати. Тому були прийнято рішення придбати англійський клуб. Команда з АПЛ коштує надто дорого, тому підписали скромнішу команду, яку з часом вивели в еліту англійського футболу. Ніхто не витрачав шалених грошей на нових гравців. Була створена система, яка дозволила піднятися в АПЛ. Тепер потрібно закріпитися на цьому рівні та йти до вершин таблиці завдяки роботі з талантами.

Клуб робить ставку на данських талантів, тісну співпрацю із «Мідтьюлланном», але також не відмовляється від пошуку гравців в інших країнах. Звичайно, що конкурувати за провідних перспективних футболістів світу «Брентфорду» важко. Тому вони десь намагаються шукати нестандартні ходи, збільшувати свою скаутську сітку. В Україні «бджоли» активні: підписали Ярмолюка та торгують Мудрика.


ФК Брентфорд. Єгор Ярмолюк

Для Ярмолюка (як і для Мудрика) перехід у «Брентфорд» - це шанс на успішну європейську кар’єру. Його беруть, не щоб експлуатувати його таланти, а розвивати та потім перепродати до сильнішої команди. «Брентфорд» на розвитку гравців робить бізнес. Це ситуація протилежна тій, в які опинився інший українець Андрій Лунін. Воротар збірної України відразу перейшов у велику команду та тепер має проблеми з ігровою практикою. «Реал» ніколи не жалів грошей на футболістів та не особливо цінував молодих гравців.

Зрозуміло, що Єгор не для першої команди «Брентфорда» та АПЛ прямо зараз. Спочатку йому потрібно адаптуватися до життя у новій країні, вивчити мову, а вже потім думати про футбол. Але загалом перспективи у нього хороші. Єгор вже сформований фізично футболіст, швидкий та технічний. Він має усі якості для того, щоб стати успішним в АПЛ. Потрібно тільки проявити трохи терпіння та багато працювати. Думаю, що через сезон-два Ярмолюк вже буде готовий грати за першу команду та у майбутньому замахнутися за сильніший клуб.

Сергій ТИЩЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»
Футбол | 27 березня 2024, 17:23 10
Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»

Голкіпер збірної України прокоментував перемогу над командою Ісландії

Названий ініціатор «травм» Ракіцького перед спарингами збірної України
Футбол | 28 березня 2024, 09:32 6
Названий ініціатор «травм» Ракіцького перед спарингами збірної України

Журналіст Віктор Вацко згадав кейс з кар’єри захисника «Шахтаря»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dassin
Майкл Скофилд)
из побега