Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:59
1018
0

Шоу Ван Арта, лідерство Погачара. Підсумки першого тижня Тур де Франс-2022

Sport.ua підбиває підсумки першої частини «Великої петлі»

| Оновлено 01 травня 2023, 07:59
1018
0
Шоу Ван Арта, лідерство Погачара. Підсумки першого тижня Тур де Франс-2022
twitter.com/LeTour

Ван Арт – герой першого тижня

Перший тиждень Тур де Франс-2022 вийшов дуже насиченим та різноманітним. Одна з головних причин цього – Воут Ван Арт та його вражаючий універсалізм, що дозволяє йому претендувати на перемоги практично на будь-якому етапі. І амбіції у гонщика «Jumbo Visma» відповідні.

Перші три етапи в Данії він завершив на другому місці - спочатку це була коротка стартова розділка в Копенгагені, потім - два спринтерські етапи, де йому до перемоги не вистачало зовсім трохи. Повернення на територію Франції та більш горбиста місцевість одразу ж принесли бельгійцю першу перемогу. Та ще яку!

Складнощі рельєфу на четвертому етапі були дуже скромні, проте їх виявилося достатньо. Останній пагорб дня за 11 км до фінішу в Кале був завдовжки лише 900 метрів із середнім градієнтом у 7,5%. До нього пелотон під'їжджав практично у повному складі. Здавалося б, як шанси влаштувати хоч якийсь просів? Однак «Jumbo Visma» на чолі з Ван Артом задали просто інфернальний темп у пелотоні, в результаті якого група розлетілася на дрібні шматки, а Ван Арт скинув усіх суперників, після чого втримав перевагу самотужки проти пелотона і довів справу до перемоги на етапі.

За співвідношенням складність підйому/рівень селекції шоу у виконанні Ван Арта та його команди було просто космічним. Врахуємо, що на той момент Воут завдяки боніфікаціям вже їхав у жовтій майці лідера. Ван Арт став першим за 15 років гонщиком, який переміг на Турі в жовтій майці лідера не в горах і не в розділці. Попереднього разу це вдавалося у 2007 році в Комп'єні Фабіану Канчелларі, і те, як він тоді чистою силою розчавив усі потуги спринтерів, назавжди увійшло в історію. Перфоманс Ван Арта, поза сумнівом, також посяте гідне місце у золотій колекції Тур де Франс поряд із тією перемогою «Спартака».

За підсумками перших чотирьох етапів Ван Арт набрав цілих 170 очок (і це при тому, що першим етапом була розділка, яка приносить найменшу кількість балів) у спринтерський залік. Це найвищий показник за чотири стартові етапи в історії «Великої петлі» і всього на 1 очко менше, ніж набрав сам Воут за весь минулорічний Тур.

Бельгієць мав усі шанси продовжити свою вражаючу серію, але на п'ятому етапі з бруківкою спочатку сам упав, а згодом був змушений рятувати своїх капітанів. Розлючений Ван Арт наступного дня поїхав у безнадійний відрив, проте вже через день знову переміг, вигравши спринт у невеликий підйом у Женеві на восьмому етапі. У неділю перед днем ​​відпочинку – знову відрив, знову невдалий.

Втім, очки на проміжному фініші в неділю Ван Арт встиг забрати, і зараз у спринтерському заліку його перевага є просто колосальною: 284 очки проти 149 у найближчого переслідувача, Фабіо Якобсена. Враховуючи малу кількість рівнинних етапів на нинішньому Турі, головним конкурентом для Ван Арта, швидше за все, стане Тадей Погачар, який іде третім із 139 балами.

Погачар захопив лідерство

Поряд із Ван Артом головною дійовою особою першого тижня Туру став Тадей Погачар. Словенець приїхав на гонку у статусі чинного чемпіона та беззаперечного фаворита. І вже на першому тижні почав свій статус підтверджувати, розпочавши з третього місця на стартовій розділці в Копенгагені.

Однак по-справжньому Погачар почав лякати своєю силою, починаючи з п'ятого етапу з проходженням бруківки. Свій універсалізм і здатність їхати на цьому покритті словенець уперше показав ще у квітні, фінішувавши четвертим на своєму дебютному Турі Фландрії. Тут же Тадей взагалі завдяки чистій силі виїхав із пелотону разом із Яспером Стуйвеном. Однак позаду пелотон таки зумів зібратися, і, здебільшого стараннями «Jumbo Visma», майже нейтралізував атаку капітана «UAE Emirates», який у результаті виграв у більшості своїх конкурентів скромні 13 секунд - мізерний запас, враховуючи, скільки зусиль Погачару довелося докласти.


twitter.com/LeTour

Потім були дві поспіль перемоги на етапах, виграних завдяки спринту в гору, і третє місце на етапі в Женеві. Як результат – на день відпочинку Погачар йде у жовтій майці лідера, показавши свою неймовірну силу та універсалізм. Якщо щось і може насторожувати в плані оцінки його перспектив, то це те, що він занадто інтенсивно витрачає сили своєї команди, та й свої власні теж.

Вінгегор – головна ставка «Jumbo Visma»

Команда «Jumbo Visma» перед стартом Тура по праву називалася головною загрозою Погачару, і однією з головних інтриг була внутрішня ієрархія в нідерландській команді: як ділитимуть капітанські повноваження Прімож Рогліч і Йонас Вінгегор. І на першому тижні, схоже, обставини самі дали відповідь на це запитання. Вінґегор пішов на день відпочинку другим із 39-секундним відставанням від Погачара. Рогліч лише 11-й із відставанням у 2 хвилини та 52 секунди.

Але варто відзначити, що таке велике відставання Пріможа – наслідок не його слабкості, а невезіння. На п'ятому етапі він дуже неприємно впав, і після гірського фінішу на Планш де Бель Фій скаржився на біль у спині «ніби мені хтось встромив ніж у спину». День відпочинку, безумовно, має піти на користь Роглічу, але що він робитиме із майже 3-хвилинним відставанням від Погачара?

А ось Вінґегор виглядає справді дуже сильно: якщо хтось і здатний нав'язати боротьбу Тадею, то лише данець. На даний момент він програє йому в загальному заліку лише 39 секунд, майже половина з яких (18) – за рахунок боніфікацій. Так, у гору Погачар спринтує трохи краще, але що буде, коли підуть довгі альпійські підйоми – побачимо.


instagram.com/jumbovisma_road. Йонас Вінгегор

Не забуватимемо, що минулого року саме Вінгегор на Мон Ванту став єдиним гонщиком, який зумів скинути Погачара в гору чистою силою. Потенціал у Йонаса справді дуже великий. Ну і, звичайно, йому варто сподіватися на теплу сонячну погоду в Альпах: у холодних та дощових умовах боротися з Погачаром набагато складніше. Початок наступного тижня дасть відповіді на багато запитань.

«Ineos Grenadiers»: мінус один претендент

Якщо «Jumbo Visma» приїхала на Тур з двома рівноцінними претендентами на капітанський статус, то у «Ineos Grenadiers» їх було відразу три: британці Герейнт Томас і Адам Єйтс, а також колумбієць Даніель Мартінес. І у цій трійці саме Єйтс виглядав аутсайдером. За підсумками першого тижня один з капітанів «Ineos Grenadiers» остаточно і безповоротно втратив усі шанси на високе місце в загальному заліку. Але, несподівано, цим невдахою став не Єйтс, а Дані Мартінес.

Проблеми для колумбійця почали проглядатися на сьомому етапі з гірським фінішем на Планш де Бель Фій, де він фінішував 11-м із 45-секундним відставанням. А недільний дев'ятий етап шанси Дані поховав. Мартінес випав з пелотону ще на початку останнього підйому, коли в пелотоні було ще дуже багато людей, і на фініші програв 16 хвилин. Після чудового виступу на торішній Джиро (п'яте місце у загальному заліку при роботі на Егана Берналя) багато говорилося про колосальний потенціал колумбійця, але на цьому Турі він став одним із головних розчарувань.


instagram.com/ineosgrenadiers. Герейнт Томас

Що ж далі для «Ineos Grenadiers»? Поки що Томас та Єйтс йдуть третім та четвертим у загальному заліку відповідно. Але все-таки Єйтса аутсайдером у трійці капітанів команди Дейва Брейлсфорда перед стартом вважали не дарма: дуже часто останніми роками він промахувався з піком форми на Гран турах. Тому не виключено, що з Альп Герейнт Томас виїде вже як одноосібний капітан команди. Поки що британський дует має дуже хороші шанси на подіум і тепер отримує у своє розпорядження елітного гірського грегарі в особі Мартінеса. Конкуренти у боротьбі за топ-3, за винятком Рогліча, який відстає на півтори хвилини, помітно слабші за класом, ніж Томас, тому чемпіон Туру-2018 має дуже реальні шанси знову заїхати в топ-3.

Імениті невдахи

Перший тиждень Тур де Франс – це ще й страшна м'ясорубка. Всі гонщики ще свіжі, сповнені сил і лізуть вперед проявити себе, а це завжди призводить до величезної кількості завалів і сходів, які не оминають грандів загального заліку. Цього року перший тиждень «Великої петлі» вийшов менш жорстким, ніж зазвичай, але свої втрати також є. У тому числі, серед генеральщиків.

Джек Хейг другий рік поспіль приїхав на Тур у статусі капітана «Bahrain Victorious», проте для австралійця все закінчилося так само, як і рік тому: падінням і раннім сходом. Тепер – валіза, вокзал, Вуельта. Головною ставкою «Bahrain Victorious» стає Дам'яно Карузо, але віце-чемпіон торішньої Джіро явно розчаровує, і потроху віддає час на кожному етапі із відчутною селекцією.

Щодо сходів, то сумарно на першому тижні нинішнього Туру їх було 9. Крім Хейга, на роль претендента на загальний залік з великою натяжкою тягнув хіба що Гійом Мартен, який зійшов через позитивний тест на коронавірус. Багато хто з побоюванням очікував на тестування гонщиків у день відпочинку, але на диво все обійшлося без жодного позитивного результату.

Повертаючись до передстартових фаворитів, достатньо гонщиків, який боротьбу у гонці продовжують, але шанси цих людей на високе місце в генеральній класифікації або випарувалися, або стали значно нижчими. Окрім згаданого вище Дані Мартінеса, це ще одна колумбійська надія – віце-чемпіон Туру-2017 Рігоберто Уран.


ASO. Рігоберто Уран

Вже на третьому, спринтерському етапі він потрапив до завалу разом із тими ж Хейгом, Карузо та ще кількома претендентами третього ешелону і втратив на цьому 38 секунд. Гірський фініш на Планш де Бель Фій розкрив і неоптимальну готовність Урана – він разом із Мартінесом та Гійомом Мартеном програв ще 45 секунд. Наступного дня – ще 11 секунд відставання на малоселективному фініші у пагорбі у Женеві.

Перманентні втрати змусили Урана йти на необдумані вчинки, і на дев'ятому етапі він поїхав у відрив дня. В останньому підйомі капітана «Education First» наздогнала досить глибока криза, він програв понад 7 хвилин і остаточно попрощався з шансами у загальному заліку. Тепер – полювання на етапи.

Дуже високо перед стартом Тура оцінювали шанси Александра Власова – букмекери бачили його 4-6-м фаворитом. Однак і в нього гонка пішла наперекосяк. На шостому етапі капітан «Bora Hansgrohe» неприємно впав на останніх кілометрах. Наступного дня це вилилося більш ніж у півтори хвилини відставання на Планш де Бель Фій, на дев'ятому етапі – ще 20 секунд. У підсумку перший тиждень Власов завершив 12-м у загальному заліку з відставанням у 3 хвилини та 12 секунд від Погачара. Двояка ситуація: з одного боку, відставання надто велике, щоб серйозно претендувати на подіум, з іншого – недостатньо велике, щоб тебе відпускали у відриви дня.

Ще одним великим розчаруванням першого тижня став Бен О’Коннор, якого після сенсаційного четвертого місця у загальному заліку рік тому знову розглядали як претендента на генеральну класифікацію. Однак австралієць почав втрачати час вже на бруківці, після чого остаточно розпрощався з шансами на загальний залік у великих горах – справа в першу чергу в поганій готовності.

Також із боротьби за загальний залік випав Якоб Фугльсанг, хоча це було досить прогнозовано. Додаємо до цієї компанії Тібо Піно, Воррена Баргіля, Майкла Вудса, П'єра Латура – ​​і отримуємо дуже яскраву та цікаву компанію претендентів на перемоги на гірських етапах із відриву.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Українські гімнасти вийшли у фінали ЧЄ-2024 у 5 видах програми
Інші види | 26 квітня 2024, 02:46 0
Українські гімнасти вийшли у фінали ЧЄ-2024 у 5 видах програми

Українські спортсмени успішно проявили себе у кваліфікації

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.