Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки у воду
| Оновлено 19 липня 2022, 18:56
4212
4

Кваша – про виступ стрибунів у воду на ЧС, ультиматум та скандал в FINA

Головний тренер збірної України зі стрибків у воду Ілля Кваша дав велике інтерв’ю Sport.ua

| Оновлено 19 липня 2022, 18:56
4212
4
Кваша – про виступ стрибунів у воду на ЧС, ультиматум та скандал в FINA
НОК України. Ілля Кваша

Прославлений український стрибун у воду, бронзовий призер Олімпіади-2008 Ілля Кваша з початку 2022 року обіймає посаду головного тренера збірної України зі стрибків у воду. І початок роботи на серйозній посаді для молодого спеціаліста виявився непростим: через війну його команда була вимушена тренуватись закордоном, а попереду очікував чемпіонат світу з водних видів спорту.

В інтерв’ю Sport.ua Ілля розповів про збори підопічних в Хорватії та Німеччині, про розбіжності в підході до тренувального процесу з Федерацією стрибків у воду, про виступ команди в Будапешті, медаль Софії Лискун та Олексія Середи, підтримку з боку МОК, НОК та особисто Сергія Бубки, плани на підготовку до чемпіонату Європи та скандал з введенням росіянки Марії Полякової в Комісію спортсменів FINA.

– Ілля, розкажіть, як проходила підготовка команди до чемпіонату світу?
– У нас перед чемпіонатом світу виникла дуже цікава історія в тому, що завдяки роботі Федерації України зі стрибків у воду наша команда була поділена на дві частини. Одна частина готувалася до турніру в німецькому місті Аахен, хоча я наполягав, аби ми були усі разом у Берліні, відповідно, друга частина команди перебувала в столиці Німеччини. Деякі спортсмени все ж згодом доїхали до Берліну, де в нас були контрольні змагання. Це Кирило Болюх, Олександр Горшковозов та Олег Колодій.

Берлін був обраний для проведення контрольних стартів та цілісності команди під час тренувань. Зазначу, що басейн у Берліні є одним з найкращих у Європі. Він є домашнім басейном триразового призера Олімпійських ігор Патріка Хаусдінга. Як ви розумієте, умови для тренувань там були дуже гарні. Збір став можливим завдяки підтримці Міністерства спорту України та Міністерства спорту Німеччини: ми від нашого Міністерства написали лист, вказавши у ньому, наскільки це важливо для підготовки нашої національної збірної. Завдяки цьому листу, який був підписаний Вадимом Гутцайтом, нам виділили кошти і ми мали змогу тренуватися в Берліні. Як головний тренер, я також мав повну підтримку від головного тренера національної збірної Німеччини. Він підтримав усі мої пропозиції, намагаючись допомогти. Навіть згодом, коли ми спілкувались на чемпіонаті світу, він мені сказав, що вони завжди раді підставити нам плече, зазначивши, що ми, в разі необхідності, можемо тренуватися в Берліні, Дрездені та в інших містах.

– Як вам, як головному тренеру, було готувати підопічних до такого серйозного старту в умовах війни на Батьківщині?
– Чесно, важко. По-перше, це війна, і вся команда дуже переймається через ситуацію на Батьківщині. Тому що багато спортсменів залишили свої рідних в зоні бойових дій, я маю на увазі Миколаїв, Запоріжжя, Маріуполь. Звичайно, вони намагаються сконцентруватись на тренувальному процесі, але війна ж нікуди не дівається. По-друге, не варто забувати про розподіл команди. Я вважаю, що усі повинні бути разом, але Федерація іншої думки. Вони роблять те, що вважають за потрібне.

– Я так розумію, з вами вони не радяться?
– Я б сказав, що вони ставлять мені ультиматуми.  Я вважаю, що це неправильно і так не має бути. В таких складних умовах я пропонував оптимізувати склад команди на чемпіонат світу, щоб ми могли максимально боротися за медалі, але мене і тут не послухали. Казав, що для команди необхідні лікар та масажист, але вони відмовили й у цьому. Я казав, що потрібно приїхати раніше для адаптації хлопців-трампліністів, тому що два дні тренувань - це дуже мало, особливо на старті такого рівня аби відчути дошку та басейн. Як результат тому, що мене знову не послухали, є виступ хлопців – 9-й у синхроні, хоча мали усі шанси поборотися за медаль. Той же Горшковозов готувався під моїм керівництвом, я бачив, як він стрибає, він стрибав в районі 8-8,5 балів, він набрав дуже гарну форму. Далі ми вирішили аби він поїхав до свого партнера по синхрону в Аахен, а далі виступ ви вже бачили. Не знаю, що сталось. Так іноді буває, але факти є факти. Коновалов, який зайняв 50-те місце, він молодий і перспективний, але повинен був виступити краще.

– Одна медаль на чемпіонаті світу це мало, так?
– Звичайно. Хлопці на вишці в дуеті Болюх-Середа мали всі шанси завоювати медаль, у синхроні також мали шанси. Олексій Середа особисто міг взяти нагороду, але там був дуже напружений фінал. Проте він добре відстрибав. Головна мета зараз – це медалі тут, але всі ми дивимось на Олімпіаду-2024, вона вже дуже скоро і потрібно готуватись.

– Як ви оціните срібло Лискун і Середи?
– Вони стрибали дуже добре, у них саме в цьому виді програми був найвищий коефіцієнт складності. Вони гарно впорались, але могли ще краще. Дуже яскравий виступ в них вийшов. На жаль, цього виду немає на Олімпійських іграх, але медалі є медалі. Вони відстрибали дуже добре.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Лискун та Олексій Середа

– Як взагалі до команди ставились у Європі, коли ви були на зборах, як ставились на чемпіонаті світу?
– З самого початку війни нас дуже привітно зустріли хорвати, ми в них 2 місяці тренувалися, поки не поїхали на збір до Берліну. Дуже допомогла Федерація та НОК Хорватії, які ставилися з повагою та розумінням до нас.

Якщо говорити про чемпіонат світу, то спілкування з нами було дуже багато: до нас підходили і австралійці, і канадці, і мексиканці… Увесь світ переймається за наш народ. Австрійці, до речі, готові нам допомогти - безкоштовно надати відкритий басейн для тренувань напередодні чемпіонату Європи. Також з нами постійно на зв’язку президент НОК України Сергій Бубка. Він нас підтримує, завжди готовий підставити своє плече та допомогти в усіх питаннях.

Зараз ще будемо вирішувати за збір у Туреччині та яка частина команди поїде. Тобто одна частина буде тренуватись в Австрії, інша – в Туреччині. Добре, що у нас є ці два басейни та ми зможемо залучити максимальну кількість спортсменів до підготовки на чемпіонат Європи.

– Зараз дуже велику роль в тому, що наш олімпійський спорт живе та приносить медалі, відіграє «Фонд солідарності», який був створений МОК разом з Сергієм Бубкою. Ви, як тренер збірної України зі стрибків у воду, відчуваєте допомогу цього Фонду?
– Звичайно, відчуваю. Фонд Солідарності є надважливим, адже завдяки ньому  у нас є можливість тренуватися та планувати свої виступи далі. У мене, до речі, була можливість під час конференції, де був присутній Томас Бах, подякувати йому та Сергію Назаровичу за створення Фонду. Також ми нещодавно літали до Брюсселю на форум Європейської комісії атлетів, і там я теж висловив слова подяки за роботу МОК та нашого НОК.

Фонд солідарності під час війни в Україні дуже підтримує весь наш спорті та допомагає нам готуватися далі, щоб прославляти Україну на світовій арені. Це вперше в історії, коли створений такий масштабний фонд для допомоги спортсменам однієї країни. Також був дуже важливий сигнал, коли нещодавно президент МОК Томас Бах приїхав до Києва, зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, та ще раз висловив свою підтримку Україні і зазначив, до речі, що Фонд буде збільшено.

– Які найближчі плани команди після чемпіонату світу в Угорщині?
– Зараз в нас буде юнацький чемпіонат Європи, який пройде в Бухаресті з 18 по 24 липня. Потім буде дорослий ЧЄ у Римі. Там вже навіть Папа Римський чекає приїзду всіх делегацій і, звичайно ж, української.

Підготовку до цих турнірів, як я вже казав, проходитимемо в Австрії, а також є можливість залучити турецький басейн, в чому нам хоче допомогти НОК Туреччини.

– Ще одне запитання, по скандальній темі: як ви можете прокоментувати входження росіянки Марії Полякової в Комісію спортсменів FINA?
– Я взагалі не розумію, як і хто подав туди кандидатуру Марії Полякової, адже жодного представника росії не було на чемпіонаті світу, вони не мали змоги приїхати. Як це трапилося, що вона потрапила до складу Комісії, для мене незрозуміло.

Я вважаю, що це неприпустимо, тому що, коли зараз вбивають наших людей, дітей, йде війна в нашій країні, не може навіть дівчина з рф входити до складу Комісії атлетів FINA. Якщо бан, то повний. Сподіваюсь ми достукаємося до FINA і вони змінять своє рішення та, можливо, введуть наших Олексія Середу чи Андрія Говорова.

Я думаю, це запитання часу, коли змінять склад Комісії, адже Україну підтримують всі країни. Всі 47 Федерацій, які входять до складу FINA, на нашому боці.

– В той же час, в нас є і приємна новина: наша Анна Сорокіна стала першою українкою, яка увійшла до технічного комітету FINA.
– Так, справді, і це супер. Адже чим більше буде представників України в керівних органах різних видів спорту, тим краще буде для іміджу нашої держави та для виступів наших спортсменів. В тому числі, таким чином, ми зможемо певні питання вирішувати набагато простіше, ніж це було раніше.

Вадим АНДРЕЄВ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Денис Торопцев
Мало подяк мудаку Бубці, треба більше подяк. Погана стаття. Ще 8 подяк бубці на початку інтервью  зробіть та десяток у кінці. От тоді буде чудова стаття.
Seredaelena
В Германии Министерство спорта не существует! 
Sofiia Lyskun
Добрый вечер ! Очень «интересное» интервью , лучше бы вы другие вопросы ему поставили ! 
Ещё хотелось конечно, что бы вы знали как зовут основных спортсменов в зборной  команде Украины ! Должно быть стыдно за такое )