Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 липня 2022, 14:30
30099
12

Зрада Єрмака? День 137. В Конгресі натякають Зеленському звільнити главу ОП

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 10 липня

| Оновлено 11 липня 2022, 14:30
30099
12
Зрада Єрмака? День 137. В Конгресі натякають Зеленському звільнити главу ОП
Колаж. Спартц і Єрмак

137-й день війни. 10 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 10 липня

23:59. Зеленський: російський терор вже давно перейшов межу

22:40. Рєзніков: Зеленський наказав деокупувати південь України

Президент Володимир Зеленський наказав військовим деокупувати прибережні райони на півдні, для цього Україна збирає мільйонні бойові сили.

Міністр оборони Олексій Резніков (The Times): «Україна збирає мільйонні бойові сили, оснащені західною зброєю, щоб відвоювати свою південну територію в рф. Зеленський наказав військовим України відвоювати окуповані прибережні райони, які мають життєво важливе значення для економіки країни. Ми розуміємо, що політично це дуже потрібне для нашої країни.

Президент доручив найвищому військовому керівництву розробити плани. Після цього Генштаб каже, що для досягнення цієї мети нам потрібне а, б, в. Це моя робота. Я пишу листи колегам у країнах-партнерах, генерали говорять про те, чому нам потрібні такі види озброєння, а потім ми отримуємо політичні рішення».

22:00. У Зеленського заявили, що претензії до Єрмака – це поки що справа американців

Президент Володимир Зеленський не отримував звернень члена Конгресу США Вікторії Спартц щодо необхідності вирішити проблему керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Прес-секретар президента України Сергій Никифоров (Суспільне):

«Ця справа американського депутата та американського президента. Дамо їм самим розібратися. Там звучать якісь звинувачення. Якщо Вікторія Спартц має докази своїх звинувачень, нехай оприлюднить їх. Поки що, окрім звинувачень однієї із сотень цих депутатів, ми нічого не почули».

20:30. Зведення Генштабу: ЗСУ відбили розвідку боєм біля Мазанівки

Українські військові відбили російську розвідку боєм на Слов'янському напрямку, окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по цивільних об'єктах.

19:50. Енергоатом: Пропагандисти увірвалися на ЗАЕС до приміщень з обмеженим доступом

Енергоатом повідомив про провокацію за участю росіян на Запорізькій АЕС – вони змусили пропустити пропагандиста до приміщень з обмеженим доступом задля інтерв'ю:

«Заради хорошої пропагандистської картинки про безпечну роботу ЗАЕС під дулами зброї окупантів – рашисти вдалися до чергової провокації.

російські військові силою змусили керівництво станції допустити відомого російського блогера-пропагандиста з представником росатому та у супроводі озброєних солдатів до блокового щита управління одного з енергоблоків атомної станції та інших приміщень з обмеженим доступом. Там вони планують організувати зйомки та примушувати український персонал до участі у пропагандистських інтерв'ю.

Саме так окупанти створюють для російської аудиторії пропагандистський міф про одне з головних досягнень росії у цій війні – успішну роботу вкраденої ЗАЕС для потреб країни-агресора».

Відомство обіцяє надіслати ноту про ці злочинні дії до міжнародних органів безпеки АЕС.

19:20. Україна закликала Канаду не піддаватися на шантаж Кремля

Міністерство енергетики та Міністерство закордонних справ України глибоко розчаровані через рішення уряду Канади видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін для Північного потоку-1, говориться в спільній заяві обох міністерств.

Міністерства підкреслили, що в день оголошення рішення Канади росія обстріляла житлові квартали в Миколаєві, Харкові, Кривому Розі, а також низку інших населених пунктів у Запорізькій області і діяла як держава-терорист.

Відомства заявили, що Україна вдячна за введення вагомих санкцій проти росії міжнародним співтовариством, але вони вважають канадсько-німецьку домовленість підстроюванням санкційного режиму під забаганки росії.

«Цей небезпечний прецедент йде врозріз із принципом верховенства права і матиме лише один наслідок – зміцнить почуття безкарності москви», – йдеться у заяві.

18:00. В окупованому Херсоні пролунали вибухи

У тимчасово окупованому Херсоні пролунало кілька вибухів, ймовірно, українські ракети влучили у військову частину окупантів.

Українські ракети нібито потрапили до військової частини на вулиці Пестеля. На публікованих очевидцями фото дим йде саме з того району.

російські ЗМІ заявили, що в Херсоні пролунало 4 вибухи, в небі було видно сліди роботи ППО. Потім від них з'явилося повідомлення, що, за попередніми даними, у Херсоні двоє людей отримали поранення нібито під час обстрілу з боку ЗСУ та повністю зруйновано житловий будинок.

16:55. Байден на Близькому Сході шукатиме зброю для України

Президент США Джо Байден під час візиту на Близький Схід спробує знайти радянську зброю для України (The New York Times)

Видання зазначає: президент Байден пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, але ні він, ні ніхто інший не може сказати, скільки це триватиме. Якогось моменту, за визнанням офіційних осіб, запаси зброї у США та Європі вичерпаються.

Хоча Сполучені Штати санкціонували 54 млрд доларів на військову та іншу допомогу, ніхто не очікує ще одного чека в 54 млрд доларів, коли ця сума закінчиться.

Байден та його команда шукають довгострокову стратегію щодо постачання озброєння, в той час як перспектива врегулювання шляхом переговорів ще далека, а громадськість починає відчувати втому від війни.

14:00. Підозри щодо Єрмака. Каптур звинуватила Спартц у підіграванні путіну

Марсі Каптур, співголова групи на підтримку України у Конгресі США, підтримала президента Володимира Зеленського та звинуватила свою колегу Вікторію Спартц у необачній допомозі путіну.

Каптур, що належить до Демократичної партії, зазначила: «Конгрес США на чолі з групою підтримки України переважною більшістю членів з обох партій ініціював підтримку України в її героїчних зусиллях захистити батьківщину та припинити жорстоку війну росії. Хоча деякі члени можуть прагнути посіяти розбіжності та розпалити напруженість, загалом, Конгрес США твердо підтримує президента Зеленського та його керівництво, тоді як Україна виборює своє виживання [натякнула на публічну позицію Вікторії Спартц].

Рівень та масштаби співпраці США з офісом президента Зеленського не дають підстав сумніватися у лояльності будь-якого чиновника. Ті, хто розповсюджує дикі наративи, спрямовані на підрив позицій українських чиновників під час війни, необачно допомагають путіну та його пропагандистам. Сполучені Штати віддані перемозі України, і український народ не має більшого друга, ніж Сполучені Штати.

США як союзники продовжать працювати пліч-о-пліч з президентом Зеленським і його офісом, щоб покласти край війні».

Каменем спотикання між двома американками українського походження стали підозри та звинувачення Андрію Єрмаку.

12:30. Спартц проти Єрмака: Зеленський має вирішити цю проблему

Член Палати представників США Вікторія Спартц заявила, що президент України Володимир Зеленський має вирішити проблему Андрія Єрмака і закликала МЗС України серйозно ставитися до її заяв (УП):

«Я знаю, що президент Зеленський веде небезпечну війну із підступним ворогом. Він витрачає багато часу на створення міжнародної підтримки, щоб захистити свою країну, але має постійну внутрішню проблему, яку він має вирішити – голова Офісу президента Андрій Єрмак».

Вона перерахувала кілька серйозних звинувачень на адресу Єрмака:

  • витік інформації до білорусі та зрештою до росії про операцію України із захоплення Групи Вагнера, що призвело до її провалу;
  • погане керівництво невдалими мирними переговорами з росією перед війною;
  • запевнення українського керівництва, що у лютому нападу з боку росії не станеться всупереч західній розвідці, щоб завадити Україні належним чином підготуватися до війни;
  • саботаж Херсона та надання його росіянам для організації трагедії батальйону Азов;
  • затягування термінових закупівель військової техніки через Міністерство оборони України та висування необґрунтованих чи навіть незаконних умов;
  • цілеспрямоване затягування через свого заступника Олега Татарова призначення незалежного антикорупційного прокурора.

Спартц також заявила, що отримала підтримку від американців та українців та розуміє, чому її коментарі вразили Міністерство закордонних справ України.

«Я закликаю міністерство розглянути мою заяву з тією серйозністю, якою вимагають ці питання щодо Єрмака, замість того, щоб розпочинати нападки ad hominem, як це було досі. Українцям та американцям буде краще, якщо наші уряди відповідатимуть із належною обачністю, а не захисними банальностями».

Вікторія Спартц звернулася до президента США Джо Байдена з проханням надати пояснення щодо процедур нагляду, пов'язаних із главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком. У відповідь у МЗС розкритикували звернення Спартц, заявивши, що її дії «є спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про нібито зв'язки керівництва України з Росією і залучити нашу державу у внутрішню політику США».

12:00. Втрати рф у війні за добу та загалом

Найбільших втрат за минулу добу ворог зазнав на Краматорському напрямку. З початку поновмасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила вже приблизно 37300 вояків.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 37300 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1641 (+3) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3823 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 834 (+2) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.,
  • засоби ППО - 108 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 188 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 676 (+2),
  • крилаті ракети - 155 (+0),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2694 (+7) од.,
  • спеціальна техніка – 66 (+0).

Зазначено, що минулої доби найбільші втрати противник зазнав на Краматорському напрямку.

11:20. Ворожий гелікоптер збили зенітники під Горлівкою

Минулої доби на Донеччині зенітні ракетні війська Повітряних сил збили російський вертоліт.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «9 липня опівдні поблизу Горлівки підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України збито вертоліт російських окупаційних військ. Є підтвердження про знищення цілі. Тип ворожого вертольота встановлюється».

10:30. Під Кривим Рогом ракети росіян знищили підприємство

російські ракети 9 липня зруйнували промислове підприємство у селищі міського типу Радушне Криворізького району Дніпропетровської області.

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул: Закінчується ліквідація наслідків вчорашніх прильотів у Радужне. Пряме влучання трьох ракет Калібр. Підприємство промислової інфраструктури повністю знищено. Втрати уточнюються.

Вночі ворог обстріляв околиці Зеленодольської громади – обійшлося без втрат. Станом на ранок 10 липня ситуація на Криворізькому напрямку повністю контрольована»

09:20. Розвідка Британії: є важлива мета для просування рф в Донецькій області

Контроль над трасою E40, що з'єднує Донецьк і Харків, ймовірно, стане важливою метою для росії, яка намагається просунутися в Донецькій області, говориться в розвідувальному огляді міністерства оборони Британії:

«Російська артилерія продовжує завдавати ударів по району Слов'янська на Донбасі з району Ізюму на півночі та району Лисичанська на сході. російські сили, ймовірно, здійснили ще кілька невеликих територіальних просувань у районі Попасної.

Бої із району Ізюму продовжують концентруватися вздовж напрямку головної дороги Е40. Контроль над трасою E40, яка з'єднує Донецьк та Харків, ймовірно, стане важливою метою для росії, яка намагається просунутися на Донеччині».

08:30. Понад 30 осіб можуть бути під завалами багатоповерхівки у Донецькій області

Понад 3 десятки людей можуть перебувати під завалами 5-поверхівки у населеному пункті Часів Яр на Донбасі, яку окупанти обстріляли напередодні.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Щонайменше три десятки людей перебувають під завалами 5-поверхівки у м. Часів Яру, як вчора ввечері росіяни атакували ракетами з Ураганів.

У будинку повністю знищено два під'їзди. На місці працюють рятувальники – намагаються врятувати тих, хто опинився під завалами. За словами місцевих жителів, там, швидше за все, щонайменше 34 особи, зокрема 9-річна дитина».

Рятувальники зуміли встановити контакт із двома людьми, які опинилися під руїнами.

07:20. Зведення: На Південнобузькому напрямку ворог зосередився на недопущенні наступ ЗСУ

Генштаб ЗСУ: На Південнобузькому напрямку російські війська обстрілюють населені пункти та зосередилися, щоб не допустити наступ Сил оборони України.

06:00. На півдні ЗСУ знищили 4 ворожих склади та 58 загарбників

На південних рубежах захисту українські захисники знищили 58 окупантів, чотири склади боєприпасів та ворожу техніку.

Оперативне командування Південь: «Ракетно-артилерійськими підрозділами завдано двох вогневих ударів по командних пунктах, скупчення техніки та польових складів боєприпасів противника в районі Чорнобаївки. Обсяг втрат рашистів уточнюється.

За результатами виконання вогневих завдань відомо, що ворог не дорахується 58 рашистів, 2 гаубиці Мста-Б, автоматизовану станцію постановки перешкод Житель, 3 одиниці броньованої та 12 автомобільної техніки. Також знищено чотири склади боєприпасів – 1 у Миколаївській області, решту – у Херсонській області. Остаточні втрати противника – уточнюються.

У зв'язку із значними втратами за останній тиждень спостерігається значне погіршення морально-психологічного стану у підрозділах рашистських військ у Херсонській області».

04:30. ISW: кремль хоче повністю або частково анексувати Харківську область

«Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що російська влада хоче анексувати, крім Донбасу та півдня України Харківську область.

Окупаційна влада Харківської області, що підтримується росією, заявила, що Харківська область є невід'ємною частиною російської землі, вказуючи на те, що кремль, ймовірно, має намір анексувати частину або всю Харківську область.

Російський окупаційний уряд у Харківській області оприлюднив новий прапор для окупаційного режиму із зображенням російського імператорського двоголового орла та символів із харківського герба XVIII ст.

Використання окупаційним урядом Харківської області образів та риторики імперської росії, що чітко вказують на анексію. І це підкріплює попередню оцінку ISW про те, що Кремль має ширші територіальні цілі, ніж захоплення Донецької та Луганської областей або навіть утримання півдня України», – зазначають аналітики.

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський пояснив, що звільнення ним послів України у деяких країнах є питанням ротацій:

«Підписав сьогодні укази про звільнення деяких послів України. Це питання ротацій, звичайна частина дипломатичної практики. До Чехії, Німеччини, Угорщини, Норвегії та інших буде призначено нових представників України. Кандидатури готуються лінією Міністерства закордонних справ.

Вже готуюсь до нового тижня, будуть важливі новини, зокрема від представників уряду. Дякую США за рішення надати Україні новий пакет оборонної допомоги на 400 млн доларів. Додаткові системи HIMARS та інша точна зброя дозволяє нам робити саме антитерористичні кроки, дозволяє зменшувати російські удари їх ракетами по наших живих людей. Реально зупинити терористичні дії рф можна тільки зброєю, сучасною і потужною».

00:00. Початок 137-го дня війни, 10 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Вважаючи те, що Єрмак як спрут тримається за посаду, а Зеля ніяк (від слова зовсім) не реагує на звинувачення, я на 100% впевнений, що Єрмак агент путлера.
Vitaliy88
Це вже не перший хто каже, що Єрмак таємно допомагає русні. Треба його вже давно звільняти та саджати
dudigo78
Єрмак єрмаком. Поки що це лише здогадки. Поки нема ніде 100% доказів. А от наявність у вищих ешелонах влади таких як Татаров це ганьба, від якої ніяк не відмитись. Тому то ми і отрмуємо допомогу так порційно, і після війни, якщо нічого не зміниться, не бачити нам ніякої допомоги. Буде та сама жопа, що і до війни, тільки зі зруйнованою економікою та інфраструктурою, з безробіттям 50% і зарплатами в 50-100 доларів максимум
ALKOSruLKA
З Єрмаком все було зрозуміло ще після злиття спецоперації по вагнерівцях... Але може його свідомо держать, щоб підсувати дезінформацію каZапам...
KIPR ALECS
прям как по команде фас...и порохоботы...и шарий...все кинулись...путин явно не дремлет..и на внутреннюю фроннду еще ой как рассчитывает
Vladimir Shevchenko
Та понятно, что Ермака из-за некомпетентности хотят убрать, какой нах агент?... Вы в это верите?
KIPR ALECS
и сайт просурковско медвечуковский...накручивает лайки...типап валите нынешнюю власть...и победите всех в мире....пидо..сайт
bzzzzzz
Какая-то проплаченая российская херня, чтобы кипишь поднять. И судя по всему многие это хавают, кто думать башкой не привык.
bzzzzzz
мне вот интересно, если ермак действительно агент, то почему он нихрена не делает... что это за агент такой 
он бы уже давно должен был грохнуть зеленкого вместе с дрг