Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 липня 2022, 15:36
9473
5

Мобінг у Челсі: самогубство співробітника та токсична атмосфера в клубі

В Англії сподіваються, що зміна власника допоможе «синім» змінити ситуацію на краще

| Оновлено 08 липня 2022, 15:36
9473
5
Мобінг у Челсі: самогубство співробітника та токсична атмосфера в клубі
Getty Images/Global Images Ukraine

Шокуючі новини зі «Стемфорд Брідж» останніми днями потрапили до топових англійських та американських видань. Виявляється, в лондонському «Челсі» існує серйозна проблема, пов'язана із мобінгом, яка вже призвела до звільнення більш ніж десятка співробітників, а один з них, ймовірно, саме з цієї причини, покінчив життя самогубством.

В останні місяці атмосфера на «Стемфорд Брідж» була аж ніяк не найкращою. І справа не в спортивних результатах команди, а у повній невизначеності, яка на певний час нависла над клубом через зміну власника. Багаторічний інвестор «синіх» російський олігарх Роман Абрамович через нічим неспровоковану війну, яку його країна розв'язала проти України, а також прямі зв'язки із путінським режимом потрапив під санкції британського уряду, через що був змушений продати клуб, щоб той міг існувати та розвиватися надалі.

Поки відбувався процес зміни власника, майже всі працівники «Челсі» - від гравців з тренерами і до пересічних співробітників – переживали певне занепокоєння. Кожен із них хвилювався про те, чи отримає обіцяну платню, а також чи зуміє зберегти свою посаду в клубі в майбутньому, коли прийде новий власник.

Частково з негативними настроями клубу вдалося впоратися на початку травня, коли «Челсі» офіційно оголосив про те, що його власником став консорціум на чолі з американцем Тоддом Боелі. Це дозволило «синім» позбавитися низки обмежень, накладених на клуб раніше, у тому числі й фінансового характеру.

Проте пресу сколихнув інший резонансний аспект клубної діяльності – мобінг у відділі маркетингу. Це жахливе явище зруйнувало психіку кількох десятків співробітників, котрі були змушені звільнитися, а один із них, як передбачає слідство, з цієї причини навіть наклав на себе руки…

Токсична атмосфера у відділі маркетингу виникла через погані звички його директора Гері Твелветрі. Під його керівництвом у клубі працює близько 50 осіб, більшість з яких нещодавно «злили» в пресу інформацію про неприпустиму поведінку з боку боса. Зокрема, Твелветрі постійно підвищував голос на тих, кого вважав винуватими, міг влаштовувати публічні та показові процеси словесного виховання, забуваючи про необхідність дотримання та захисту честі й гідності кожного свого підлеглого.

Один із співробітників, що звільнилися з «Челсі», на умовах анонімності розповів журналістам про те, що його досвід роботи з Твелветрі був «надто важким». Побоюючись за своє психічне здоров'я, цей співробітник був змушений написати заяву на звільнення, хоч і не мав на той момент варіантів із працевлаштуванням в іншому місці. Більше того, під час звільнення цей співробітник докладно розписав усе, що відбувається у відділі маркетингу, та надав зазначену інформацію голові правління «Челсі» Брюсу Баку. Однак час показав, що 76-річний функціонер нічого не зробив для покращення ситуації, що згодом призвело до трагічної події.

У січні «Челсі» повідомив про смерть внаслідок самогубства свого колишнього працівника Річарда Бігнелла, який раніше був керівником Chelsea TV. Спочатку клубний канал перебував у підпорядкуванні відділу комунікацій клубу, але в процесі реформування у зв'язку із впровадженням нової цифрової стратегії був переданий у відання відділу маркетингу.

Річард Бігнелл

Перехід під керівництво Твелветрі означав глибокі зміни для Бігнелла, який десять років керував Chelsea TV і тепер мав переключити свою увагу на створення цифрового контенту для соціальних мереж, що знаходяться під керівництвом маркетингового відділу клубу. Співробітники згадували, що відносини Бігнелла з Твелветрі були напруженими. Бігнелл, як і багато інших, щосили намагався впоратися із деспотичним стилем управління директора відділу маркетингу, котрий деяких підлеглих своїми криками та образами систематично доводив до сліз.

За словами співробітників, батько двох маленьких дочок Бігнелл значною мірою приховував від оточуючих ті муки, які він зазнавав від спільної роботи з Твелветрі. Працівники «Челсі» описували Бігнелла як людину із позитивним характером, колегу, який завжди готовий пожартувати чи вислухати. Але поступово, за словами людей, які його знали, фізичний стан Річарда помітно погіршився.

Минулого року Бігнелл був змушений піти у відпустку за станом здоров'я, а коли повернувся на роботу у вересні, то був раптово звільнений вже на наступний день. Після того про долю екс-керівника Chelsea TV не було нічого чути, аж до січня цього року, коли клуб на офіційному сайті повідомив про його смерть. При цьому в комюніке повідомлялося, що «всіма любимий» Бігнелл був «дуже популярним і надзвичайно шанованим членом широкої родини футбольних та спортивних мовників».

Чутки пов'язували суїцид із тим, як Бігнелла звільнили з «Челсі». В березні клубу, що опинився під тиском громадськості, довелося найняти детективів, щоб ті у деталях вивчили атмосферу, яка панує всередині маркетингового відділу. Однак в результаті, до розчарування багатьох співробітників клубу та працівників ЗМІ, у «Челсі» не визнали факту прямого зв'язку між самогубством Бігнелла та його звільненням із клубу.

Хай там як, але звільнення співробітників «Челсі» з відділу маркетингу продовжилися і після смерті Бігнелла. Зараз ситуація з плинністю кадрів у цьому структурному підрозділі клубу залишається такою самою, як і раніше. Для кандидатів на наявні вакансії все, що відбувається у відділі є своєрідним секретом Полішинеля. Однак за колишніх власників і керівництва нічого не змінилося – Твелветрі продовжує керувати своїм відділом тими засобами та методами, які вважає для себе особисто прийнятними.

Гері Твелветрі

Тим часом, нова група власників «Челсі» наприкінці червня заявила, що зв'язалася із родичами Бігнелла через адвоката сім'ї. «Ми всім серцем співчуваємо родині Річарда», - йдеться у заяві клубу. «Його відхід глибоко переживали колеги по клубу та у всій футбольній спільноті».

Крім того, за неофіційною інформацією, до нових босів клубу було донесено позицію родини Бігнелла про те, що до самогубства Річарда довів мобінг, а низка співробітників заявила представникам Тодда Боелі, що вони продовжують наполягати на необхідності внутрішніх змін.

Поки що ця історія далека від завершення. Зміна вищого менеджменту не означає обов'язковості змін на нижчому управлінському рівні, проте якщо останні не відбудуться, то «Челсі» слідом за скандальним епізодом із відходом Абрамовича ризикує отримати іміджеву пробоїну ще й у справі мобінгу – ось це вже ганьба, відмиватись від якої доведеться неймовірно довго, особливо з огляду на обставини смерті «всіма любимого» Річарда Бігнелла…

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 07:01 4
Мінус Гофф та Коллінс. Стали відомі учасниці 1/4 фіналу турніру в Мадриді

Свьонтек вибила Соррібес-Тормо, Даніель програла Соболенко, Коко вилетіла від Кіз

Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 30 квітня 2024, 19:00 11
Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів

Справжня класика європейського клубного футболу

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
yan2018
Уволили. Просто хотят отсудить деньги у Челси. Обыденная история.
GloryUkraine
Компанія, в якій я працюю вже 21 рік, за цей час змінила трьох власників і нічого не сталося ні з ким. Звичайно, що всі були знервовані, коли мінялися власники, хтось звільнювався, когось звільнювали, приходили нові люди і через місяць-два все поверталося в нормальне русло.