Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 липня 2022, 06:25
9482
9

Самба київського метелика. Чому Динамо потрібно продати Діалло

Оглядач Sport.ua - про легіонера «біло-голубих», за яким вишикувалася черга з топ-клубів

| Оновлено 06 липня 2022, 06:25
9482
9
Самба київського метелика. Чому Динамо потрібно продати Діалло
Getty Images/Global Images Ukraine

19-річний сенегальський легіонер київського «Динамо» Самба Діалло став справжнім відкриттям минулого сезону. Скажемо відверто: прихід в академію «Динамо» ноунейма з Африки сприймався скептично. Це було щось на кшталт футболістів, яких приводив у київський клуб Дмитро Селюк – Каргбо, Беніто та інших, рівень яких виявився критично низьким.

Із Самбою сталося все навпаки. Ніхто на нього особливо не сподівався, але він «вистрілив». З перших матчів став одним із лідерів юнацької команди «Динамо». Дуже яскраво про себе заявив у Юнацькій Лізі УЄФА, де забивав «Бенфіці», «Барселоні» та розносив «Баварію». Він явно виокремлювався на тлі одноліток. Талант юного вінгера отримав підкріплення інтересом від провідних клубів світу на чолі з «Баварію» та «Манчестер Сіті». Ігор Суркіс змушений був реагувати. Кияни підписали новий контракт із Самбою на 5 років, а сам гравець отримав досить непогану зарплатню.

Але успіхи у юнацькій команді ніяк не позначилися на перспективах Самби у колективі Мірчі Луческу. Попри вдалу гру в  Юнацькій Лізі УЄФА, африканець так і не зіграв за першу команду «Динамо» та не поїхав на зимові збори.

Не гравець Луческу

Досвідчений румунський тренер ніколи серйозно не розраховував на Діалло. Минулого літа на позицію Самби кияни підписали двох гравців – Дениса Антюха із «Колоса» та Вітіньйо з «Атлетіко Паранаенсе». При тому, що на цій позиції вже діяли два провідних гравці команди – Беньямін Вербич та Карлос Де Пена. Власне, така серйозна конкуренція за місце у складі коштувала перспектив у першій команді одному із головних талантів Академії Артему Шулянському. Тобто, для Луческу не було сенсу брати 5-го гравця на позицію лівого півзахисника.

Звичайно, що сучасний футбол універсальний. Тому кожен футболіст повинен вміти грати на декількох позиціях. Особливо, якщо це стосується гравця флангу атаки. Приміром, Діалло міг би спробувати зіграти на правому фланзі. Там тільки Віктор Циганков при підтримці універсала Олександра Караваєва. Були сподівання на Георгія Цитаїшвілі, але вони поки не справджуються. Тобто, за бажання Самба зміг би знайти своє місце у першій команді «Динамо».

Поява Самби у Києві – це особисті хороші стосунки власника «Динамо» Ігоря Суркіса та колишнього віце-президента «Монако» Вадима Васильєва, який тепер став агентом. Васильєв спеціалізується на африканському ринку. Як бачимо, «Динамо» після всіх історій з африканцями дуже обережно поставилося до трансферу та спочатку підписало тільки річний контракт із Самбою.

Луческу – досвідчений тренер. Зі сторони нав’язувати гравців йому навряд чи вдасться. Він сам будує команду під своє бачення футболу. Але, коли немає грошей на великі трансфери, змушений звертати увагу на всі можливі варіанти.

Суть у тому, що у Самби Діалло виникли проблеми з ігровою та індивідуальною дисципліною. Якщо Ігор Костюк закривав очі на певні речі в роботі з африканцем, передовсім це стосується роботи в обороні, участі у пресингу, то для першої команди такі речі є неприпустимими. Ніхто не буде дозволяти Самбі грати як яскравому індивідуалісту у свою гру.

Діалло відверто «понесло» після успіху у молодіжній команді «Динамо» та інтересу провідних клубів Європи. Якщо після приїзду в Україну Самба грав із «палаючими очима» та віддавався на повну, то потім він став недопрацьовувати. У лютневому матчі проти «Депортиво» від Діалло осіннього зразка майже нічого не залишилося. Була б в Ігоря Костюка хоч якась альтернатива, то африканець би не грав. В таких реаліях вже про першу команду «Динамо» мова не йде. Футболіст був схожий на метелика, який обпікся відразу після першого свого успіху/грошей.

Невизначеність Самби

Getty Images/Global Images Ukraine

Діалло приїхав до Румунії на матч Юнацької Ліги УЄФА проти «Спортингу». Але неозброєним оком було видно, що його ігрова та фізична форма не в кращому стані. Опісля суттєвої інформації про африканця не було.

Перша команда «Динамо» проводила серію благодійних матчів закордоном. Серед гравців, яких використав Луческу, африканця не було. Самба також не скористався правом про призупинення контракту згідно із нормами УЄФА до кінця минулого сезону та не перейшов в інший клуб. Фактично, вся весна у нього «випала».

Тут все заплутано. Продаж Де Пени, оренда Вербича та Вітіньйо давали можливість Діалло проявити себе у першій команді «Динамо» на «рідній» позиції. У Луческу були великі проблеми з фланговими гравцями. Фактично, їх залишилося тільки двоє – Циганков та Антюх. На позиції лівого півзахисника виходив навіть формальний форвард Ванат. Невже Самба та його агент не розуміли, що такі матчі – це не тільки імідж гравця, але і вітрина для європейських клубів? Михайло Мудрик під час матчу проти «Боруссії» Менхенгладбах зміг скласти дуже хороше враження, що призвело до інтересу з боку «Баєра». Благодійні матчі проходили у Європі, а саме «Динамо» базувалося у Бухаресті. В плані безпеки Самбі нічого не загрожувало.

Добре, якщо вже не хотілося повертатися у «Динамо», то чому б не скористатися нормами УЄФА та не піти в оренду на другу частину сезону? Самба тільки втрачав частину зарплати в «Динамо», яка навряд чи під час війни була повною. Потенційному клубу не потрібно було нічого платити за трансфер футболіста. Була можливість прицінитися до гравця безкоштовно, а влітку вже домовлятися про трансфер.

Зараз «Динамо» готується до матчів кваліфікації Ліги чемпіонів та старту нового сезону у Швейцарії. Проблема із вінгерами нікуди не поділася: Віктор Циганков має співпрацю з агентством брата Пепа Гвардіоли та рік контракту із «Динамо», Вітіньйо так і не повернувся, Цитаїшвілі продовжить виступи у Польщі. Залишається сподіватися на вищезгаданого Циганкова, Антюха та повернення Вербича з універсалізмом Караваєва. Зараз реально можна боротися за місце в складі «Динамо» на флангах півзахисту. Але Діалло знову немає у першій команді «Динамо».


Слово за Васильєвим та Суркісом

У Луческу контракт до літа 2024 року. Румунський тренер мінімум хоче відпрацювати ще два сезони, попри поважний вік та війну. Перспективи Самби в «Динамо» з Мірчею виглядають дуже слабкими у найближчій перспективі. Тренер не бачить африканця у своїй команді.

Команда U-19 готується до сезону у Києві. Зрозуміло, що іноземцю приїздити в країну, де йде війна, не дуже хочеться. Кияни не отримали путівку в Юнацьку Лігу УЄФА через чемпіонат (лідером першої частини став «Рух», якому дозволили дограти пропущенні матчі весною). Тому участь у турнірі буде залежати від проходу кваліфікації першою командою. Шанси тут не дуже високі. Діалло на початку наступного року вже буде 20. У такому віці вже можна та треба проявляти себе у дорослому футболі. Великого сенсу сидіти в юнацькій команді для нього немає.

Потрібно розуміти, що Самба Діалло – це актив, який може принести хороші гроші. Все залежить від правильних та вчасних рішень президента «Динамо» Ігоря Суркіса (його клубу належить контракт гравця ще 4 сезони) та агента футболіста Вадима Васильєва. Саме ці двоє мають визначити майбутнє талановитого футболіста.

Який сенс Самбі залишатися в «Динамо»? У першій команді у нього не вірять, а молодіжна ризикує залишитися без головної футбольної вітрини. В Україні війна та ракетні обстріли по всій країні. Потрібно думати над переходом в новий клуб. У сенегальця такий вже вік, що потрібно думати про дорослий футбол.

Getty Images/Global Images Ukraine

Найпростішим варіантом виходу із ситуації є норма УЄФА про призупинення контракту з «Динамо» та перехід в новий клуб на наступний сезон. Потенційно новий клуб матиме можливість оцінити Самбу, витрачаючи гроші тільки на зарплату, а вже потім приймати рішення, чи вступати з «Динамо» у перемовини. Такий варіант ризикований для всіх сторін. Потенційний покупець в разі успіху Самби потім наштовхнеться на позицію «Динамо», яке захоче багато грошей. Якщо у Діалло нічого не вийде, то вже тоді кияни отримують погану репутацію для свого таланту.

Я вважаю, що особисті відносини по лінії Васильєв - Суркіс не дозволять агенту чинити так, як буде невигідно клубу. Якесь рішення приймати потрібно зараз. Всі ми знаємо, що африканці не можуть похвалитися великими успіхами у наших грандах. «Динамо» може занести собі в актив хіба що Айїлу Юссуфа та, можливо, Брауна Ідейє. З усіма іншими виникали проблеми. Діалло дуже змінився не в кращий бік після отримання перших великих грошей в Україні. Проявляє свій норовливий характер, ще не досягнувши першої команди. Є великий ризик, що ці проблеми будуть тільки збільшуватися. Є сенс задуматися над повноцінним продажем після вдалої Юнацької Ліги УЄФА.

Поки на гравця є попит та ціна може бути хорошою. Наступного року такого інтересу може і не бути. Як варіант, може бути опція з продажу частини прав, а певний відсоток залишиться в Суркіса. «Динамо» отримає не тільки живі гроші, але і відсоток від перепродажу у майбутньому. Таким чином, Васильєв зрозуміє, що із «Динамо» можна мати справу та буде працювати над підписанням нових талантів з Африки, коли дозволить ситуація.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andy Chak
По  ходу пару дебілів, які не бачили гру Діалло тут є, але це не варто уваги, реально у пацана талант!
kadaad
товарищ обозреватель пойдет вслед за руським кораблем!!!
Артем Дима футболист
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил