Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 01 липня 2022, 07:19
15264
7

Левандовськи у Барселоні: останній аргумент короля

Від переходу Роберта на «Камп Ноу» виграють усі. І «Баварія» також

| Оновлено 01 липня 2022, 07:19
15264
7
Левандовськи у Барселоні: останній аргумент короля
Getty Images/Global Images Ukraine

«Баварія» ретельно дбає не тільки про свій фінансовий вигляд, навіть зараз не дозволяючи собі надто дорогі трансфери (порівняно з іншими топ-клубами), а й про інший вигляд – моральний. Незважаючи на те, що недоброзичливці час від часу продовжують чи то жартома, чи то знущаючись називати «рекордмайстер» ФК «Голлівуд», треба визнати, що на даному етапі розвитку мюнхенського гранда це визначення – не тільки лайливе, а й недоречне.

«Баварія» міцно тримає марку. І слово. І, за невеликим винятком, з головного футбольного клубу Німеччини якщо і йдуть серйозні гравці, то або під фанфари, або тихо. Але в обох випадках практично без скандалів.

Згадайте, як проводжали на футбольну пенсію нещодавно знакових гравців «Зірки півдня» – Роббена та Рібері. Ці двоє були постійно на виду, їх раз у раз обхожували сильні світу цього (з АПЛ і Ла Ліги), але в результаті і Арьєн, і Франк свої найкращі роки провели на «Альянц Арені». І покинули її красиво.

З іншого боку є приклад Алаби. Австрійський універсальний захисник/півзахисник залишив Мюнхен у статусі вільного агента, провівши у клубі цілих 12 років. Керівництво «Баварії» хотіло зберегти гравця, але без приставки «дуже». Пізніше, після того, як Давид опинився на «Сантьяго Бернабеу», Румменігге скаже, що відхід Алаби – явна помилка.

Проте скандалу не було. З нордичним виразом обличчя «колективна» «Баварія» побажала австрійцю всього хорошого на новому робочому місці. І далі кожен пішов своєю дорогою.

Враховуючи ці та багато інших подібних і різношерстих прикладів, особисто мені здається, що й відхід Левандовського баварці обставлять із вигодою для себе. Навіть якщо доведеться трохи наступити на горло власній пісні.

***

Те, що Роберт піде саме зараз – питання практично вирішене. Це розуміють усі сторони трансферної саги, що набрала хід і швидкість – футболіст і його представники, «Баварія» і новий клуб, де поляк продовжить кар'єру. Майже зі стовідсотковою впевненістю можна назвати ім'я цього клубу – «Барселона».

Getty Images/Global Images Ukraine

«Не думаю, що знову гратиму за цей клуб. Трансфер буде найкращим рішенням для всіх. Моя історія в «Баварії» добігла кінця», - це точна недавня цитата Левандовського. «Триголове» керівництво мюнхенського клубу (президент Хайнер, голова правління Кан та директор Саліхаміджич) відреагувало оперативно: мовляв, Роберт нікуди не піде. І допрацює свій контракт, що закінчується наступного літа, до кінця. Більше того, «Баварія» в екстреному порядку розпочала переговори зі своїм капітаном про нову угоду. Подейкують, про ще «вагомішу» - передбачалося, що найбільш високооплачуваний футболіст «Баварії» і Бундесліги загалом за новою угодою може отримувати близько 26 млн євро на рік.

Але переговори так само оперативно зайшли в глухий кут. Не в останню чергу через прямолінійну позицію іменитого форварда. Але ще й тому, що олії у вогонь підлив і його харизматичний агент Захаві, який, за словами Саліхаміджича, «запудрив Роберту мізки».

Дуже навіть можливо, що без Піні справа тут не обійшлася. Але все ж таки чіткішою, життєвішою, чи що, бачиться версія, що Левандовськи просто втомився від «Баварії» і хоче після восьми років у Мюнхені змінити обстановку. Простіше кажучи, йому наприкінці кар'єри (Роберту вже 33 роки) знадобився новий виклик. І якраз у цьому форвард правий.

***

У це віриться зараз важко, але ще на початку цього року, після того, як Левандовськи отримав приз найкращого футболіста-2021 за версією ФІФА, всі були по-справжньому щасливими. Футболіст дякував клубу за підтримку, клуб називав футболіста легендою та феноменом. Здавалося, що ніщо не завадить цим «закоханим» продовжити стосунки. Але погане лише починалося.

І його було чимало. Другу частину сезону «Баварія» зіграла непереконливо. Титул чемпіона Німеччини від неї нікуди не подівся – запасу першого кола явно вистачило. Та й досвіду утримувати конкурентів на безпечній відстані. Але Ліга чемпіонів була провалена. З чуток, саме на перемогу в ЛЧ і ставив Роберт. Ця перемога йому була потрібна для того, щоб здобути довгоочікуваний «Золотий м'яч».

Getty Images/Global Images Ukraine

Позаторік титул найкращого футболіста континенту не вручали через ковід, тим самим нахабно відібравши нагороду саме у Роберта. Претендував він на неї і через рік, але найкращим вибрали Мессі. Рішення спірне. Але поляку від цього навряд чи легше. Він думав, що перемога у чемпіонській Лізі дозволить йому знову бути головним претендентом на «М'яч», але, на жаль. 

А тут ще розбіжності з Нагельсманном. Та й із клубним керівництвом. Левандовськи вважав, що «Баварія» зробила не все, щоб її капітан і найкращий гравець став найкращим в індивідуальному плані та в Європі. За словами футболіста, «Баварія» його вже не цінує, як раніше.

Чи є резон у таких досить резонансних словах? Є. Мені здається, що таким способом Левандовськи намагається зіграти на випередження.

***

Суть у тому, що із запрошенням на тренерський місток Нагельсманна «Баварія» вирішила перезапустити командний проект. У бік омолодження, ясна річ. Ніанзу, Мазрауї, тепер ось Гравенберх – ось ці вчорашні юніори, прізвища яких поки що багато не скажуть футбольним обивателям, будуть новим обличчям «Баварії» у захисті та центрі поля.

Буде й нова лінія нападу. Мане вже на місці: колишнього зіркового форварда «Ліверпуля» придбали явно під стартовий склад. Зверніть увагу: саме форварда, а не крайнього вінгера (Мане може зіграти і там), яких у «Баварії» вистачить з лишком.

Садіо – молодший за Роберта, і швидший. Та й, будемо відвертими, технічніший. До того ж у сенегальця «ангельський» характер. Це саме той «універсальний солдат», який був потрібний Нагельсманну. Залишилося купити «стовпа» в пару до Мане, і молодий керманич «Баварії» буде повністю спокійний.

Навряд чи покупка Мане – пряма загроза місцю в основі Левандовського. Свої обов'язкові 35-40 м'ячів Роберт забив би за «Баварію» і наступного сезону. І в новому сезоні він би, напевно, став чемпіоном Німеччини. Але «Золотий м'яч» так само, напевно, не виграв би. І вже не відчував би себе в мюнхенському клубі незамінним і особливим, бо з приходом Мане та можливим трансфером Калайджича мюнхенці стануть варіативнішими в атаці.

Тому поляку і потрібен новий виклик, нова мотивація. У «Барселоні», яка прагне знову повернутися на футбольний трон, і все ще має яскраві кольори та ознаки ренесансу, він побачив таку можливість.

Можливість не ідеальна, скажімо так. З багатьох поглядів. Наприклад, альтернативний перехід до «ПСЖ» приніс би йому набагато більше грошей. Але, знов-таки, з «ПСЖ», де є Мбаппе, та й антагоніст Мессі, було б складно виграти «Золотий м'яч».

Відмінний шанс перемогти в цьому плебісциті був би і у разі переходу в «Реал» кілька років тому. Але той шанс назавжди втрачено.

А ось у «Барсі» – можна спробувати. Хаві вдалося перезапустити «Барсу». Незважаючи на відомі фінансові проблеми, проект все одно виглядає інтригуючим. Та й саме каталонці вважають Роберта пріоритетним варіантом у нинішнє трансферне вікно. За нього «блаугранас» готові точно воювати.

30 млн євро, потім 35, тепер уже нібито 50 – «Барселона» підвищує свої ставки. «Баварія» вимагає за свого капітана 60 млн, і, мабуть, сторони досягнуть компромісу. Особливо після того, як каталонці незабаром продадуть у «МЮ» де Йонга.

І найкращий польський футболіст усіх часів вирушить підкорювати Іспанію. А заразом – і ще раз – футбольну Європу. Це буде його лебедина пісня. Останній шанс. Останній аргумент короля.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо так і вийде – нехай йому щастить.

А «Баварія» від його відходу лише виграє. Там уміють і рахувати гроші, і робити їх.

Та й робити нових зірок вони теж вміють чудово.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті може прийняти рішення, яке переконає Луніна покинути Реал
Футбол | 19 березня 2024, 07:05 11
Анчелотті може прийняти рішення, яке переконає Луніна покинути Реал

Уже найближчим часом зірковий воротар «Реала» Тібо Куртуа повернеться у склад команди

Вернидуб пояснив, чому мало грає новачок Кривбаса з Минаю
Футбол | 19 березня 2024, 11:48 0
Вернидуб пояснив, чому мало грає новачок Кривбаса з Минаю

Тренер криворізської команди – про Твердохліба

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oleksandr Kelym
Як би цей "останній аргумент короля" Левандовського не виявився прикрим пшиком: народна мудрість "від добра добра не шукають!" Пригадую невдалі зіркові переходи: Бейла в Реал, Грізмана в Барселону та й Мессі в ПСЖ - як виявилося, суперзірка Мессі гравець тільки Барселони, поряд із Мбапе та Неймаром "загубився"!  А згадайте Едена Азара, який неймовірний голеадор був у Челсі а поперся в Реал - і що? Потух... Фубольні агенти-шахраї дбають тільки про свої гонорари від переходів гравців і ті часто гублять власні кар*єри потураючи жадібності своїх агентів...
gregzam
Левандовськи думаю, що піде. Хочу не впевнений, що в це трансферне вікно. Чув, що він в дитинстві хотів грати у Барселоні, можливо туди і піде. Там під керівництвом Хаві команда перероджується, і, хоча мені не хотілося цього ( вболіваю більш за Реал Мадрид, було б все ж таки дуже цікаво подивитися на гру поляка за каталонський клуб.
 Oleksandr Kelym, згоден за всіх крім Бейла. Все ж таки перші сезони в Мадриді дуже цікаві та вдалими були для нього. Грав достатньо, якість гри доволі пристойна, а інколи навіть захмарна. В Тотенхемі він нічого б не добився, в іншому клубі- хтозна як вийшло, а Реал....в нього вийшла цікава історія з цим клубом, і вболівальники в перші роки дуже раділи такому гравцеві. Хоча, так, ця історія завершилась зовсім не на щасливій ноті. 
І трохи не по темі. У одного блогера знайшов цікаву платформу, і вже активно користуюсь, - Vimedios👍
https://vimedios.co/#/register/0787406
👈
Код запрошення: 0787406
З нею багато нюансів, по перше у платформу треба вкластися, проте за 3 тижні все можливо повернути, я не намагався пропонувати іншим поки не вийшов у +( так усього 500грн, але це перші дні +)
Якщо зареєструєтесь, я побачу Ваш номер телефону, і зв'яжусь з Вами - щоб відповісти на питання та дати поради, або якщо будуть питання пишіть на пошту g914583@gmail.com
barca_messi
Просто Левандовски хочет контракт на 3 года с норм зарплатой, пока он на ходу. А с Баварией что? Год пройдёт и неизвестно что дальше. Он уже не молодой, поэтому уже думает о хорошем во всех смыслах завершении карьеры.
Владислав Антонов
Не думаю, що Роберту потрібна Барса в її теперішньому стані. Максимум - перемога в Кубку Іспанії і звання найкращого бомбардира Ла Ліги. Хоча приклади Грізмана, Коутіньо і Дембеле, за яких сумарно заплатили 400 млн, показують, що на Камп Ноу заграти не так просто.
Trollface
Играет здорово, пускай сидит на месте.