Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 28 червня 2022, 04:59
8489
0

Ракетний удар по Києву. День 123. путін планує втягнути білорусь у війну

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 26 червня

| Оновлено 28 червня 2022, 04:59
8489
0
Ракетний удар по Києву. День 123. путін планує втягнути білорусь у війну
Facebook Нацполіція

123-й день війни. 26 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 26 червня

23:59. Зеленський: білорусь втягують у війну, в кремлі вже все вирішили

Президент Володимир Зеленський заявив, що білорусь втягують у війну активніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну:

«Окремо я хочу звернутися сьогодні до громадян білорусі – до людей і цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було у лютому та у весняні місяці. У кремлі за вас уже все вирішили. Ваші життя для них нічого не варті. Але ви не раби і гарматне м'ясо, ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі.

Впевнений, що народ білорусі підтримує Україну, а не війну. І саме тому вас, усіх білорусів, російське керівництво хоче втягнути у війну. Хоче посіяти ненависть між нами. Від простих людей білорусі зараз залежить дуже багато. Я знаю, що ви не можете брати участь у цій війні. Ваші життя належать лише вам, а не комусь у кремлі».

22:00. Французькі ЗМІ розповіли деталі дзвінка Макрона путіну перед вторгненням рф

За кілька днів перед вторгненням в Україну путін у телефонній розмові з Емманюелем Макроном звинуватив Володимира Зеленського у невиконанні Мінських угод, а французького колегу – у спробі їх переглянути.

Про це йдеться у фільмі французького телеканалу France 2, який розповідає про останню телефонну розмову Макрона та путіна перед вторгненням 24 лютого (УП, Le Parisien).

Телефонний дзвінок відбувся 20 лютого. Публічно повідомлялося, що президенти росії та Франції домовилися спробувати досягти припинення вогню на сході України. За даними France 2, розмову ініціював Макрон, який попросив шляху дати свою оцінку ситуації й, можливо, прямо сказати, які його наміри.

«Що я можу сказати? Ти й сам бачиш, що коїться. За фактом наш дорогий колега пан Зеленський нічого не робить (щоб виконувати Мінські угоди). Він тобі бреше», – відповів російський президент.

путін також звинуватив Макрона в нібито прагненні переглянути Мінські угоди і зажадав, щоб той взяв до уваги мирні пропозиції самопроголошених ЛДНР. «Я не знаю, де ваш юрист вивчав право. Я просто дивлюся на текст і намагаюся його виконувати!» – відповів Макрон.

Пізніше президент Франції додав, що «чхати ми хотіли на пропозиції сепаратистів» і запропонував путіну зустріч за участю всіх сторін війни в Україні. «Я негайно вимагатиму цього від Зеленського», – сказав він.

Зрештою, Макрон намагався переконати путіна прийняти запрошення на зустріч із президентом США Джо Байденом для деескалації ситуації. російський президент відреагував на це неохоче, але все ж таки, в принципі, погодився.

21:20. Група семи G7 обіцяє безстроково підтримувати Україну у війні з рф

Лідери країн Великої сімки в підсумковій заяві саміту хочуть оголосити про своє зобов'язання надавати безстрокову підтримку Україні для її захисту проти російської агресії (Bloomberg).

«Ми продовжимо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та будемо на боці України стільки, скільки знадобиться».

Це формулювання важливе на тлі заяв окремих країн, зокрема Німеччини та Франції, про відкритість переговорів щодо припинення вогню між Україною та росією.

20:30. Генштаб: ЗСУ завдали окупантам значних втрат на Бахмутському напрямку

Зведення Генштабу ЗСУ: українські військові завдали окупантам значних втрат на Бахмутському напрямку, також відбито штурми на Слов'янському напрямку, водночас росіяни намагаються блокувати Лисичанськ із півдня.

20:00. путін вперше з початку вторгнення в Україну збирається за кордон

Вперше з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну путін планує здійснити офіційні візити до Таджикистану і Туркменістану.

Джерело: «Наступного тижня путін прилетить спочатку в Душанбе. Великі переговори із президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном. Розмова та робочий обід. Відносини особливого рівня.

Після цього президент росії прилетить до Ашгабаду. Два тижні тому з візитом до росії вже приїжджав президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов – УП. Тепер путін прилетить до столиці Туркменістану, щоб взяти участь у Каспійському саміті».

Після повернення путіна до Москви, у нього запланована зустріч із президентом Індонезії Джоко Відодо. Індонезія наприкінці 2022 року приймає у себе саміт країн-членів G20 (Великої двадцятки), серед яких є росія. Західні партнери України просили уряд Індонезії скасувати запрошення для путіна, інакше не приїдуть лідери інших країн.

19:10. ЄС не позбавить Україну статусу кандидата у разі невиконання умов Єврокомісії

У разі невиконання умов Європейської комісії з надання статусу кандидата на членство в ЄС Україна не втратить цей статус, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина (УНІАН):

«Рішення Євроради, яке було прийняте 23 червня, відмінне від тієї рекомендації, яку надала Єврокомісія. Тому що статус кандидата ми набули безумовно. Щодо семи умов, то рішення передбачає, що Єврокомісія наприкінці року здійснить оцінку виконання цих умов, і від цього будуть визначатися подальші етапи, пов'язані з членством.

Чи йдеться про можливість відкликання статусу кандидата у разі невиконання певних умов? Ні. Україна набула статусу кандидата, і крапка. Виконання цих семи умов дозволить розпочати переговори щодо вступу до ЄС. Всі ці умови мають дуже важливий політичний характер, тому важко визначитися, яку з них виконати найскладніше.

Позитив у тому, що ми вже по кожному з цих напрямів щось зробили. І буквально у найближчі три дні президент схвалить дорожню карту реалізації кожного із семи пунктів».

18:30. Під час другої хвилі ракетних ударів ворог влучив по Чернігівщині та Черкащині

Під час другої хвилі ракетних ударів у неділю російські війська влучили по Чернігівщині та Черкащині.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «По Києву, за інформацією на ранок, першого удару було завдано – до 6 ракет (з Каспію). Частина збита нашою ППО.

Далі були запущені ракети іншого класу – Х22 – з території Білорусі літаками Ту-22 М3: було 2 удари по Десні (Чернігівська область) по об'єктах, а також 2 удари по Черкаській області».

Повторних вибухів у Києві вдень не було, мешканці столиці могли чути відлуння ракетних прильотів по сусідніх областях.

17:40. Число постраждалих від ракетного удару по Києву зросло

Внаслідок ракетного удару росіян вранці по Києву загинула людина і шість отримали поранення.

Глава Києва Віталій Кличко: «Наразі виявили тіло одного загиблого. Пошкодження отримали 6 мешканців будинку. Чотири з них, зокрема семирічна дівчинка, госпіталізовані. Двоє – з легкими травмами – лікуватимуться амбулаторно.

Постраждалу дівчинку прооперували. За словами лікарів, її стан відносно стабільний, і критичної загрози життю немає. Її мама перебуває у лікарні у стані середньої тяжкості. Переломів і поранень у неї немає».

Ще одна постраждала перебуває на стаціонарному лікуванні у шпиталі у стані середньої тяжкості.

Рятувальники ліквідували окремі локальні осередки загоряння в житловому будинку, що зазнав ракетного удару. Тривають аварійно-рятувальні роботи, зокрема пожежники розбирають завали.

17:10. Bloomberg: росія може сьогодні потрапити у дефолт

Пільговий період для пропущених платежів росії за облігаціями на суму близько 100 млн доларів, заблокованих через широкомасштабні санкції, закінчується в неділю (26 червня) увечері.

Bloomberg: «Офіційної заяви не буде, і росія вже оскаржує призначення, але якщо інвестори не отримають свої гроші до встановленого терміну, у понеділок вранці відбудеться дефолт, згідно з документами облігацій».

На даний момент це значною мірою символічна подія, враховуючи, що росія вже є економічним, фінансовим та політичним ізгоєм у більшості країн світу.

16:30. Від російських ракет під Черкасами загинула людина, ще 5 людей травмовано

Внаслідок ракетного удару 26 червня поблизу Черкас пошкоджено інфраструктурний об'єкт, одна людина загинула, ще п'ятеро людей постраждали.

Глава Черкаської ОВА Ігор Табурець: «Сьогодні ворог завдав ракетних ударів по Черкаській області. Є два прильоти поблизу обласного центру. Один загиблий та п'ятеро травмованих. Пошкоджено об'єкт інфраструктури».

Про два вибухи в районі Черкас повідомлялося раніше. Який саме об'єкт інфраструктури постраждав, влада не уточнює.

16:00. Ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС

Вранці 26 червня російська ракета пролетіла критично низько над Південною атомною електростанцією.

Енергоатом: «Сьогодні, 26 червня 2022 року, рашисти знову вдалися до ядерного тероризму – о 06:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Проліт зафіксовано на відео.

Ця ракета летіла із півдня на північ України. Мабуть, її метою був Київ, де з самого ранку лунали вибухи.

Енергоатом вкотре звертає увагу міжнародної спільноти на факти бездумних дій росії, яка ставить під загрозу безпеку не лише України, а й усієї Європи.

Будь-яке пошкодження енергоблоку, що діє, матиме дуже серйозні наслідки і може загрожувати світові страшною ядерною катастрофою».

15:10. ГУР: росія збільшує військову присутність у білорусі

Військова розвідка України заявляє, що росія знову збільшує свою військову присутність у білорусі, зокрема – військової авіації.

Головне управління розвідки Міністерство оборони України: «Керівництво установ та організацій Гомельської області попереджено про ймовірність повернення підрозділів вс рф.

Водночас росіяни планують нарощувати чисельність оперативно-тактичної авіації на території білорусі. Офіційно для проведення спільного патрулювання повітряного простору у рамках спільного навчально-бойового центру підготовки авіаційних підрозділів та підрозділів ППО.

Для цього заплановано переліт 10 літаків на аеродром Барановичі. Також з 22 червня на території Гомельської області білорусі продовжуються мобілізаційні навчання. Водночас не проводяться анонсовані раніше у білоруських ЗМІ заняття з бойової підготовки із резервістами. Самих резервістів зараз використовують для господарських робіт».

15:00. ВСУ показали, як HIMARS'ами рознесли два командні пункти росіян

Збройні сили оприлюднили відео, в яких Сили спецоперацій знищили колону техніки росіян, де знаходилися кілька РСЗВ (72 ОМБр Чорних Запорожців, InformNapalm)

На першому відео видно, як було знищено командний пункт 20 армії Західного військового округу вс рф (Воронеж), що дислокувався в будівлі школи в Ізюмі. Другий – передовий пункт управління десантних військ вс рф.

14:30. Великобританія виступить гарантом по кредиту Україні на 525 млн доларів

Великобританія готова надати 525 млн доларів як гарантій для кредиту Світового банку Україні наприкінці цього року, повідомляє прес-служба британського уряду.

Цей кредит покриватиме витрати на зарплати державного сектору, а також утримання шкіл та лікарень.

«Велика Британія покриває вартість кредиту лише в тому випадку, якщо уряд України не може платити. Таким чином вони є як інвестицією у стратегічну стійкість України, так і висловленням впевненості в майбутньому країни».

14:10. Ворог стягує сили до Слов'янська, але ЗСУ готові

російські війська накопичують сили у Слов'янському напрямку, спробують повторити сценарій Маріуполя та Сєвєродонецька, повідомив начальник Донецької ОВО Павло Кириленко, однак ЗСУ вже готові їх зустріти:

«Спостерігаємо накопичення живої сили, важкої броньованої техніки та артилерії на Слов'янському напрямі.

Ворог застосовує свою тактику і намагається посунути ближче до лінії нашої оборони для того, щоб, крім ракет, літаків, які вони системно використовують на Донеччині, використовувати ствольну артилерію для обстрілів міста.

Тактику росіяни не змінюють, ми бачили, що відбувалося у рідному Маріуполі та Сєвєродонецьку, тому зі Слов'янськом готуємось до будь-якого сценарію. ЗСУ робитимуть усе, щоб не дати росіянам використовувати тактику, а також стоятимуть стільки, скільки потрібно».

13:30. Пропетляє цей білоруський пацюк? Експерт про тиск путіна на лукашенка

13:10. Пролунали вибухи в районі Черкас і повторно у Києві

У районі Черкас після 11 ранку було чути два вибухи, також двічі звук вибуху пролунав над Києвом.

Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець: «Маємо два вибухи в районі Черкас. Деталі з'ясовуємо. Закликаю мешканців залишатися у укриттях та не поширювати фото та відео з місця подій. Від цього залежить наша безпека!»

Крім того, близько 11:30 у Києві двічі пролунали звуки вибуху. Можливо, спрацювало ППО. Деталі невідомі.

12:40. Ракети у Києві пошкодили не лише 9-поверхівку, а й дитсадок.

Одна з російських ракет 26 червня потрапила до дитячого садка у Шевченківському районі Києва. Недільного ранку там не було людей, ніхто не постраждав.

Дитсадок теж постраждав від ракетного удару. Зруйновано майданчик та кілька гаражів. На місці дитячого майданчика тепер велика вирва.

12:00. Зеленський дав зелене світло для підписання транспортного безвізу з ЄС

Президент України Володимир Зеленський доручив міністру інфраструктури підписати угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення автошляхами, відому як транспортний безвіз. Розпорядження розміщено на сайті Офісу президента.

У ньому йдеться: «Уповноважити міністра інфраструктури України Кубракова Олександра Миколайовича на підписання угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом».

У середині червня український уряд погодив остаточну редакцію Спеціальної угоди щодо лібералізації автомобільних перевезень із делегацією Єврокомісії.

11:30. росія за добу втратила на війні 150 військових, 21 танк та 14 ББМ

російська армія за попередню добу втратила в боях в Україні близько 150 військовослужбовців, 21 танк, 14 бойових броньованих машин, 2 реактивні системи залпового вогню та 4 безпілотники.

Генеральний штаб Збройних сил України: Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському та Курахівському напрямах. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 26.06 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 34 850 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1532 (+21) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3659 (+14) од.,
  • артилерійських систем – 764 (+0) од.,
  • РСЗВ - 243 (+2) од.,
  • засоби ППО - 99 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 184 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 630 (+4),
  • крилаті ракети - 139 (+2),
  • кораблі/катери – 14 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2564 (+4) од.,
  • спеціальна техніка – 60 (+0).

11:00. Джерело: шойгу прибув до окупованого Донбасу

Міністр оборони росії сергей шойгу проінспектував російське угруповання військ, задіяне на війні в Україні.

З оприлюдненої відомством інформації незрозуміло, чи він перевірив військових в Україні, чи всі вони були в росії. Однак російські ЗМІ повідомляють, що шойгу знаходиться на окупованих територіях Донбасу. На командних пунктах шойгу нібито заслухав доповіді командувачів щодо поточної обстановки та дій російських Збройних сил на основних операційних напрямках.

Шойгу також роздав нагороди – медалі золота зірка і орден мужності – російським воякам, які нібито виявили героїзм і самовідданість при виконанні бойових завдань на війні в Україні.

Розслідувачі пишуть, що наявність генерал-полковника геннадія жидко підтверджує, що він є командувачем російських військ в Україні. За словами журналістів, також на відео із заходу були видні головний оперативний управління генштабу сергей рудський та заступник міністра оборони юнус-бек євкуров.

На відео не було жодних слідів генерал-полковника александра лапіна або генерала армії сергея суровікіна, командувачів центрального та південного угруповань. За даними дослідників CIT, військами росії в Україні тепер командує жидко.

Тим часом, згідно з інформацією британської розвідки, в росії звільнено командувача південного військового округу генерала армії александра дворніков. Тепер командування Південним військовим округом, ймовірно, перейде до генерал-полковника сергея суровікіна. Він відповідає безпосередньо за зону бойових дій на Донеччині. суровікін з 2017 року був командувачем повітряно-космічних сил рф.

10:20. Ракетний удар по Києву: є загиблий

Внаслідок ракетного удару по Києву загинула щонайменше одна людина.

Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що загинув чоловік. Його жінку намагалися дістати з-під завалів. Раніше рятувальники винесли з дому їхню 8-річну дитину, вона лікарні.

Геращенко зазначає, що 36-річна жінка під завалами – громадянка росії. Жінку витягли з-під завалів, її забрали медики. За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, 5 людей постраждали.

08:30. У Києві ракета потрапила до багатоповерхівки, під завалами є люди

Вранці 26 червня ракета потрапила до 9-поверхової житлової будівлі у Києві, є постраждалі, під завалами залишаються люди.

Мер міста Віталій Кличко: «Під завалами є люди. Частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували. Голоси людей чути під завалами, їх намагаються дістати. З-під завалів витягли семирічну дівчинку, зараз рятують її маму».

Рятувальники встановили, що внаслідок ворожих обстрілів сталося спалах у 9-поверховому житловому будинку з частковою руйнацією 7, 8 та 9 поверхів. Ракета потрапила до того самого будинку, до якого влучила 28 квітня, тоді загинули цивільні.

26 червня вранці окупанти вдарили по столиці. В області працювала ППО – збито одну ракету.

07:20. Генштаб: На сході росіяни кидають сили на оточення ЗСУ біля Лисичанська

Генштаб ЗСУ: росіяни на Донецькому напрямку зосереджені на тому, щоб оточити українські сили у районі Лисичанська.

06:30. Ракетна атака. У Києві пролунали вибухи

У Києві близько 06:20 ранку неділі, 26 червня, прогриміли вибухи, у 9-поверхівці російська ракета зруйнувала верхні поверхи, сталася пожежа.

Було чути чотири вибухи. За словами Віталія Кличка, вибухи були у Шевченківському районі. Бригади швидкої та рятувальники прямують на місце. У двох будинках відбуваються порятунок та евакуація мешканців.

Як повідомила ДСНС, внаслідок обстрілу сталося загоряння у 9-поверховому житловому будинку з частковою руйнацією 7, 8 та 9 поверхів. Сталося загоряння на загальній площі 300 кв.

Під завалами є люди. Частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували. Загинув чоловік, його дружина та 8-річна дитина врятовані з-під завалів.

04:15. ISW: Військове керівництво України прагне централізовано координувати партизанів

Українське військове керівництво, ймовірно, хоче централізовано координувати дії українських партизанів на окупованих територіях.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що мета – підірвати контроль росії та, можливо, підготуватися до скоординованих операцій з українськими силами. Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко сказав, що українські партизани лише чекають відповідного моменту, щоб приєднатися до боротьби з ворогом.

Раніше ISW повідомляв, що партизани заважають росії зміцнювати контроль над окупованими територіями. Українські партизани оголосили полювання на гауляйтера окупованого Мелітополя. Вони запропонували $10 тисяч за голову ставленика російських військових.

01:00. Зеленський: 45 ракет доводять, що санкцій проти росії недостатньо

Президент Володимир Зеленський вважає, що 45 російських ракет, які випустила Росія 25 червня по Україні, доводять, що санкцій у світі проти росії недостатньо.

«Вже в понеділок (27 червня) братиму участь у саміті Групи семи. Цього тижня відбудеться і саміт НАТО. 45 ракет за половину доби і якраз напередодні таких зустрічей – це ще одне підтвердження нашої позиції.

Це підтвердження, що санкційних пакетів проти росії недостатньо, збройної допомоги для України потрібно більше і що системи протиповітряної оборони – сучасні системи, які є у наших партнерів, мають бути не на полігонах чи на зберіганні, а в Україні, де вони зараз і потрібні. потрібні більше, ніж у будь-якому іншому місці у світі.

45 російських ракет по Україні було запущено, щоб показати нібито росія щось може дотиснути, що нібито російській армії щось вдається. Ракетні удари росії – це не просто руйнування нашої інфраструктури, це також і дуже цинічний, прорахований тиск на емоції наших людей. Але це не нас, а ми дотиснемо. Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців».

00:00. Початок 123-го дня війни, 26 червня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.