Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 червня 2022, 05:30
10404
7

Йовічевич – головний кандидат, але у Шахтаря є й інші варіанти

Оглядач Sport.ua розмірковує над тим, хто може очолити «Шахтар»

| Оновлено 25 червня 2022, 05:30
10404
7
Йовічевич – головний кандидат, але у Шахтаря є й інші варіанти
ФК Шахтар. Даріо Срна та Ігор Йовічевич

Вже закінчується червень, до початку підготовки до нового сезону в УПЛ залишилося не так багато часу, а «Шахтар» досі перебуває у невизначеності щодо головного тренера команди.

Тут все просто: перед тим, як призначати тренера, потрібно розуміти умови, в яких він буде працювати. Тобто, має бути визначеність з проведенням чемпіонату, базуванням команди. Після цього вже буде прийматися рішення по складу команди та наставнику, який буде підходити найкраще для наявних умов роботи.

Шансів залишитися у Де Дзербі небагато

Італійський тренер ще має рік контракту із «Шахтарем». Де Дзербі може продовжити роботу із командною, якщо «гірники» будуть базуватися закордоном та там проводити свої матчі. Це гарантує безпеку самому наставнику та його штабу, а також дає можливість утримати певну кількість легіонерів.

Якщо «Шахтар» буде проводити матчі в Україні, то навряд чи Де Дзербі захоче ризикувати власною безпекою. Плюс рівень команди суттєво впаде. Буде важко протидіяти «Динамо», яке зберегло свій кістяк та тренера. Італійський тренер може понести серйозні репутаційні втрати. Боротися за чемпіонство буде важко. Наявність «Дніпра-1» та Вернидуба в «Кривбасі» роблять реальною боротьбу за друге місце. У єврокубках є ризик провалитися, бо команда має серйозні кадрові втрати та має спиратися на українських гравців.

Де Дзербі має репутацію послідовника ідей Гвардіоли. Йому дуже важливо бути успішним, щоб у майбутньому претендувати на роботу в провідній команді із топ-чемпіонату. Тому кожна невдача може мати свої наслідки. Провали з «Шахтарем» йому не потрібні. Він їхав в Україну на одні умови, а зараз зовсім інша ситуація.

Тут ще важливим є наявність хорошої пропозиції. Де Дзербі має кудись піти, а не просто залишитися без роботи. У нього хороший особистий контракт із «Шахтарем», який, попри війну, повинен виконуватися. Роберто має запросити команда рівня Серії А, щоб він відмовився від одного року контракту в Україні. Поки таких передумов немає. Де Дзербі сватають в різні  клуби, але це більше на рівні чуток та більше схоже на піар.


ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

Самому «Шахтарю» немає сенсу у такий складний час тримати настільки коштовного тренера. Як ми бачимо, «гірники» скидають свої футбольні активи серед гравців. Для Де Дзербі важлива сама побудова гри, для якої потрібні виконавці високого рівня. Сьогодні потрібно працювати з молодими українцями – вчити, розвивати, а не тактичні шахи. Тому логічно припустити, що перед початком підготовки до нового сезону клуб та тренер припинять співпрацю. Це не потрібно ані Де Дзербі, ані «Шахтарю». Зараз «гірникам» потрібен наставник трохи іншого стилю.

Чи є реальним запрошення Йовічевіча

Кандидатура тренера «Дніпра-1» на наступний сезон у «Шахтарі» виглядає реальною. За пошук тренера у донецькій команді відповідає Даріо Срна. Він має всі підстави лобіювати призначення свого співвітчизника.

Йові дуже добре вміє працювати з молодими гравцями. У «Карпатах» він вивів цілу плеяду молоді у першу команду – Швед, Чачуа, Гуцуляк, Кравець. У «Динамо» Загреб також плідно працював із молоддю. Однією із його головних заслуг є розвиток та подальший трансфер у «Лейпциг» Йошко Гвардіола. За час роботи у Дніпрі український наставник зробив Довбика та Піхальонка гравцями збірної України. Впевнений, що сюди також можна також віднести Ігнатенка. Хоча ці гравці раніше не дуже були потрібні своїм попереднім клубам.

Якщо чемпіонат буде проходити в Україні та «Шахтар» втратить своїх іноземців, то саме Йовічевич виглядає найбільш оптимальним кандидатом на роботу із шахтарською молоддю. Він готовий працювати, якщо команда буде базуватися в Україні.  Хорват здатен розвивати наявних українських футболістів в команді та підтягувати молодь. Я думаю, що також існує опція повернення тих же Піхальонка чи Ігнатенка. Потенційне запрошення Йовічевича – це можливість максимально ефективно провести українізацію, маючи розвиток гравців та не відходячи від загальної філософії «Шахтаря».


СК Днепр-1. Ігор Йовічевич

У хорвата контракт із «Дніпром-1». Розривати його буде непросто. У самого Ігоря виходить працювати у Дніпрі. Вже є результати у турнірній таблиці, плюс розвиток гравців. Зміна роботи – дуже і дуже ризикована. «Шахтар» команда з великими амбіціями. Тому кожна невдача може коштувати роботи. З іншого боку, відхід Йові для «спортклубівців» не буде трагедією. Найбільші шанси очолити команду має Вісенте Гомес, який є футбольний соратником нинішнього спортивного директора клубу Гліба Платова. Вони разом працювали в «Олімпіку» та Азербайджані. Вся система дніпровського клубу працює саме за вектором розвитку «Атлетика» Більбао, який в Україну привіз саме Гомес. Зараз баск працює у штабі Сергія Реброва в «Аль-Айні».

Запасний варіант зі Срною

Якщо з Йовічевичем щось буде не виходити, то саме Срна стає головним кандидатом на роботу наставника «Шахтаря» та потенційно може змінити співвітчизника по ходу сезону.

«Шахтарю» потрібно готуватися до групи ЛЧ. Тут важливо мати тренера, який має досвід виступів на цьому рівні та розуміння сутності самого турніру. Напевно, що це вагомий мінус потенційного запрошення Йовічевича. Бо у «Шахтаря» вистачатиме гравців, які ніколи не грали на цьому рівні. Тут важливим фактором стає, що Срна в якості футболіста дуже багато грав в ЛЧ та навіть доходив до 1/4 фіналу. В нього є потрібний досвід та розуміння турніру.

Зараз «Шахтар» знаходиться у перехідному періоді. Потрібно чекати завершення війни. Після чого вже вибудовувати стратегію на роки вперед. Ніхто зараз не вимагатиме від команди великих трансферів чи результату. Тому сенсу запрошувати тренера на довготривалу перспективу немає. Потрібно пройти цей сезон, максимально знизивши фінансові витрати та протриматися загалом на плаву. Даріо вже має посаду в «Шахтарі». Він повинен досконало знати наявних гравців. Йому не потрібен час на адаптацію. Свого часу він був у штабі Каштру. Звичайно, що він розуміє потенціал кожного гравця. Тут у нього перевага над кожним новим тренером.

З призначенням Срни «Шахтар» майже нічим не ризикує. Якщо щось не вийде, то хорват повернеться на адміністративну роботу. Якщо зможе заявити себе в ролі тренера, то команда отримає наставника на майбутнє.

Несподіваний варіант з Малдерою


УАФ. Андреа Малдера

Коли в тебе впав рівень команди, коли ти не можеш розраховувати на якість гравців та повинен спиратися на молодь, то на перше місце виходить тактична підготовка команди та дисципліна. Особливо, коли потрібно буде протистояти такому досвідченому візаві, як Луческу в «Динамо».

І тут відразу згадується ім'я колишнього помічника Андрія Шевченка у збірній України – Андреа Малдери. Після відходу з національної команди Рауля Ріанчо італійський спеціаліст відповідав за тактичну підготовку команди. В часи Малдери збірна України завжди була готова до сильних сторін суперника та розуміла, куди можна тиснути. Українці обіграли Іспанію, Португалію та здобули нічию із тими же португальцями та французами в гостях саме завдяки правильно вибраній тактиці.

Ще восени писали, що Малдера може стати одним із помічників Де Дзербі в «Шахтарі». Але колишній тренер збірної України не пристав на пропозицію. Може зараз він вже буде готовий не тільки до роботи помічником, але і головним тренером? Зараз італієць виглядає єдиним європейським тренером, який здатен приїхати в Україну. Репутацію він собі зробив саме в Україні, тому тут і можна починати. Головне, щоб не було остраху жити в країні під час війни. В жодній іншій країні Малдера не має резюме.

Андреа не було в «Дженоа», коли команду очолював Шевченко. Схоже, що він готовий до самостійної роботи. Зрозуміло, що починати потрібно з маленької команди. В Україні він працював 5 років. Знає гравців «Шахтаря», які були в збірній. Має розуміння побуту та нашого футболу.

Це не буде звичайний стиль «Шахтаря», але зараз потрібно шукати наставника, який вміє не грати з позиції сили, а стримувати команду, яка переважає у тактиці. Ліга чемпіонів вимагає від «Шахтаря» не тільки досвіду, але і тактичної підготовки. В репутаційному значенні можливе призначення Малдери буде свідчити про амбіції команди.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В УЄФА дали оцінку великій поразці України від Румунії
Футбол | 18 червня 2024, 07:31 12
В УЄФА дали оцінку великій поразці України від Румунії

Винесено підсумковий вердикт матчу 1-го туру Євро-2024 у групі Е

Румунія – Україна – 3:0. Катастрофа в Мюнхені. Відео голів та огляд матчу
Футбол | 17 червня 2024, 18:15 63
Румунія – Україна – 3:0. Катастрофа в Мюнхені. Відео голів та огляд матчу

Дивіться відеоогляд поєдинку 1-го туру Євро-2024

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aleks8-48
Меня умиляют подобные рссуждения обозревателей. Такое впечатление,что у Шахтёра и Динамо остальные команды их филиалы. Автор спокойно рассуждает,что у третьей команды,которой играть в ЛЕ, можно забрать ГТ и ведущих футболистов! А потом удивляются,что даже на играх участников ЕК ,кроме клубов где владельцы олигархи, в том числе и Металлист,стадионы пустые. Олигархи-вот кто убивает украинский футбол и не без успеха. Война даст Бог закончится нашей победой,а денежные мешки будут и дальше скупать таланты "нехай буде" и с барского плеча отдавать часть их в аренды пока там не заиграют,а затем среди сезона заберут не считаясь с командами,где эти игроки были на ведущих ролях,как это произошло с Дубинчаком,Игнатенко,благо успели Пихалёнка,которого Шахтёр на фоне бразил игнорировал, выкупить,но как только парень заиграл вдруг им понадобился. Если украинский футбол избавить от владельцев-олигархов невозможно,нужно составить четкий регламент на переходы игроков внутри Украины,на лимит количества игроков не воспитанников в команде,на количество арендованных игроков в команде и на количество игроков,которых команда имеет право отдать в аренду.
Роман Саков
Я думаю, что сейчас Бабич больше всех соответствует уровню команды.
ZloyDeda
Як ви принижуєтесь і вихваляєте пройдоху ДеЗебру?! У вас ніякої гідності немає