Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 03 грудня 2023, 13:22
9739
6

Жан-П'єр Папен: єдиний офіційно визнаний геній Ліги 1 до Мессі

Розповідаємо про кар'єру легендарного JPP, який пограв за «Марсель», «Мілан» та «Баварію»

| Оновлено 03 грудня 2023, 13:22
9739
6
Жан-П'єр Папен: єдиний офіційно визнаний геній Ліги 1 до Мессі
Getty Images/Global Images Ukraine. Жан-П'єр Папен

Жан-П'єр Папен був єдиним представником французької Ліги 1, який до кінця минулого року (другим повпредом у 2021-му став Ліонель Мессі) отримував офіційне визнання та титул найкращого футболіста планети, що виражається через премію «Золотий м'яч». Враховуючи той факт, що аргентинець значною мірою став володарем нагороди за свої виступи у стані «Барселони» та національної команди, заслуги Папена перед Лігою 1, як і раніше, виглядають значно вагомішими.

Свій «Золотий м'яч» Жан-П'єр отримав у 1991 році, коли був на піку кар'єри в «Марселі» і зарекомендував себе в якості одного із найкращих форвардів Європи. Швидкий, спритний та безпомилково точний Папен був важливою частиною чудового «Марселя» зразка кінця 80-х – початку 90-х.

Своє бажання стати футболістом Папен не приховував із дитинства. Усі, хто знали Жан-П'єра змалку, стверджували, що він запросто міг пожертвувати уроками в школі заради можливості побігати по полю із м'ячем у ногах. Недивно, що молодому хлопцеві вдалося серйозно відточити майстерність, і коли він набив 16 м'ячів за «Валансьєн» у своєму першому сезоні в якості професіонала, у його послугах миттєво зацікавився бельгійський гранд – «Брюгге».

Після переїзду за кордон Папен продовжив стрімко прогресувати. 32 забиті м'ячі у всіх турнірах за один сезон у «Брюгге» дозволили команді та Жан-П'єру виграти Кубок країни, а ось чемпіонство «чорно-сині» віддали «Андерлехту» лише за додатковими показниками (у брюссельців виявилася кращою різниця забитих та пропущених м'ячів). Завдяки успішній грі у Бельгії Папен отримав несподіваний для багатьох виклик до національної збірної Франції на чемпіонат світу-1986, що відбувся у Мексиці. На тому мундіалі форвард провів 4 поєдинки, в яких записав на свій рахунок 2 забиті м'ячі, в тому числі один – у матчі за третє місце проти Бельгії, який французи виграли у екстра-таймах із рахунком 4:2.

Якісна гра форварда на чемпіонаті світу привернула до нього увагу французьких клубів. Папен навіть попередньо погодився перебратися в «Монако», але в останній момент змінив свою думку – надто наполегливим і переконливим виявився «Марсель», який був змушений заплатити «Брюгге» 2 мільйони доларів у якості відступних, хоча роком раніше бельгійці викупили Папена у «Валансьєна» за жалюгідних 20 тисяч доларів.

У дебютному сезоні за «Марсель» Папен забив 13 м'ячів у 33 матчах. Не так і багато, проте це було лише притирання до нової команди та партнерів. Наступні п'ять років стали золотою ерою Жан-П'єра у таборі провансальців – 19, 22, 30, 23 та 27 м'ячів опинялися на рахунку Папена у цих сезонах в рамках розіграшів чемпіонату Франції. П'ять років поспіль JPP (прізвисько форварда, засноване на його ініціалах) ставав найкращим бомбардиром Ліги 1 – приголомшливе досягнення навіть за нинішніх часів, коли у топ-лігах Європи давно визначилися свої чіткі лідери у перегонах снайперів.

На початку 90-х Папен був, мабуть, найнебезпечнішим форвардом світового футболу. Невипадково у трьох поспіль кампаніях Кубка європейських чемпіонів з 1989 по 1992 роки на рахунку Жан-П'єра опинилося 19 забитих м'ячів у 21 поєдинку. Протягом трьох розіграшів найпрестижнішого клубного турніру континенту саме Папен ставав його найкращим бомбардиром. У другому з них «Марсель» пробився у фінал, де розраховував стати першою французькою командою, яка вигравала Кубок європейських чемпіонів, але все закінчилося сенсаційною поразкою в серії пенальті від белградської «Црвени Звєзди», хоча Папен свою спробу із 11-метрової позначки реалізував успішно.

Втім, фахівці оцінили видатний рівень та стабільність виступів Папена. У 1991 році саме Жан-П'єр отримав «Золотий м'яч», випередивши в опитуванні Лотара Маттеуса з «Інтера» та двох представників «Црвени Звєзди» Деяна Савичевича та Дарко Панчева. Причому трійка останніх набрала по 42 бали респондентів, а Папен отримав від них одразу 141 очко на свою підтримку! Завдяки цьому Папен став лише третім французьким футболістом (після Раймона Копа у 1958-му та Мішеля Платіні у 1983-му, 1984-му та 1985-му), якому підкорялася ця престижна нагорода, і першим, хто отримав її у статусі гравця клубу французької Ліги 1.

У 90-ті роки багато хто з зірок світового футболу вважали за краще перебиратися в італійську Серію А. Не уникнув цієї «долі» і Жан-П'єр Папен. Він залишив «Марсель» влітку 1992 року і за 13 мільйонів доларів перебрався у «Мілан», склавши в стані «россонері» неймовірний дует нападників з нідерландським генієм Марко ван Бастеном.

Getty Images/Global Images Ukraine. Паоло Мальдіні, Марсель Десаї, Браян Лаудруп та Жан-П'єр Папен

Однак трансфер Папена у «Мілан» не увінчався успіхом, незважаючи на те, що француз намагався відпрацювати інвестовані в його підписання кошти. В дебютному сезоні на рахунку Жан-П'єра було 20 забитих м'ячів у всіх турнірах, але цього було недостатньо, щоб регулярно виходити у стартовому складі. «Мілан» у сезоні-1992/93 дійшов до фіналу Ліги чемпіонів, де йому протистояла колишня команда Папена «Марсель». На вирішальний поєдинок Фабіо Капелло вирішив залишити французького форварда у запасі, випустивши того на поле лише на 58-й хвилині, коли «россонері» вже поступалися у рахунку після м'яча Базіля Болі. Ту гру «Мілан» програв, а Папен втратив другу можливість виграти найпрестижніший клубний турнір континенту.

Втім, уже в 1994-му «Мілан» таки підкорив Лігу чемпіонів, але Папен зіграв лише на початкових стадіях турніру, відзначившись 4 забитими м'ячами у 6 іграх. У фіналі Жан-П'єр участі не брав і навіть не зміг бути заявленим на матч, тому команда Капелло розгромила «Барселону» (4:0) без участі француза. Взагалі, ту команду дона Фабіо виділяв неймовірний прагматизм, через який деяким гравцям, у тому числі й Папену, було дуже непросто реалізувати себе.

Не дивно, що влітку 1994 року Папен вирішив залишити «Мілан» і за 3 мільйони доларів вирушити до «Баварії». На жаль, цей трансфер не зміг виправити становище Жан-П'єра у світі елітного футболу, що встигло похитнутися. В Німеччині француз мав проблеми із фізичною формою, забивши лише 3 м'ячі у 27 поєдинках Бундесліги за два роки перебування на контракті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жан-П'єр Папен проти Сергія Ковальця (зліва) та Сергія Леженцева

У серпні 1996-го Папен повернувся до Франції, де його підібрав «Бордо». І в стані «жирондинців» Жан-П'єр ненадовго, але таки зумів воскресити свою кар'єру. Він вистрілив у сезоні-1996/97, коли набив 16 м'ячів у ворота суперників у 32 поєдинках, але вже через рік знову «пішов на дно» - лише 6 голів у 23 матчах.

Догравати Папен у 1998 році вирушив у друголіговий «Генгам», де забив 3 м'ячі у 10 поєдинках, але потім вирішив заявити про завершення кар'єри, не дочекавшись закінчення першої частини чемпіонату. На той момент Жан-П'єру виповнилося вже 35, і він не був тим, хто був корисним для топ-клубів і національної збірної. Кар'єру в таборі «триколірних» форварду довелося завершити ще у 1995-му. Незважаючи на його пристойну результативність у кращі роки, Франція на той час грала вкрай невиразно, не зумівши навіть кваліфікуватися на чемпіонати світу 1990 року, що проходив в Італії, та 1994 року, що відбувся у США. В 1998-му, коли французи вистрілили і стали найкращими на домашньому мундіалі, Папен вже був далеко не в найкращій своїй формі, подавшись до Ліги 2 і з боку спостерігаючи, як нове покоління футболістів кує славу для місцевого футболу.

У складі збірної Франції Папен відзначився 30 забитими м'ячами у 54 поєдинках. Це ставить його на восьме місце у списку найкращих бомбардирів команди за всю її історію. Жан-П'єр лише одним голом поступається Зінедіну Зідану та чотирма – Давіду Трезеге. Нинішній лідер нападу «Реала» Карім Бензема, який відносно нещодавно повернувся до збірної Франції, має на своєму рахунку 37 голів за «триколірних», але у 97 поєдинках – відчуйте різницю у середньоматчевій результативності!

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Жинола та Жан-П'єр Папен

Беззаперечно найкращим етапом у кар'єрі Папена стали шість років виступів за «Марсель». На жаль, із провансальцями Жан-П'єр так і не зміг виграти Кубок європейських чемпіонів, натомість чотири рази ставав чемпіоном Франції та абсолютно заслужено взяв «Золотий м'яч». Кольори «Марселя» ідеально підходили великому JPP – бомбардиру, якого буквально обожнювали постійні відвідувачі «Велодрому».

Нині 58-річний Папен є наставником скромної команди «Шартре», яка виступає у Насьональ 2 – четвертому футбольному дивізіоні у системі футбольних ліг Франції. Звичайно, в кар'єрі Жан-П'єра як тренера є досвід ігор у Лізі 1 із «Лансом», а також у Лізі 2 зі «Страсбуром» та «Шатору», але поки що в якості наставника Папен проявляє себе значно гірше, ніж колись у якості футболіста. Втім, це теж не дивно, адже вкрай рідко зірки на полі стають такими, вже переходячи на «брівку».

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії
Футбол | 26 квітня 2024, 06:01 0
Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок у Ла Лізі

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Дякую за статтю. Класно грав чоловік, особливо за Олімпік. Ще напишіть що сталося з тим марсельським Олімпіком ( в продовження теми ). Хтось не знає, а хтось вже забув.
Yura Юрий
якщо бути об'єктивними, то Жорж Веа, отимав нагороду саме за виступи у ПСЖ, а не за Мілан, куди він перейшов перед нагородженням
porylych
Уперше про нього почув/побачив, коли він у 80-х у складі Брюгге грав у є.к. проти одного з моск.клубів, але програв