Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 10 вересня 2023, 22:54
786
1

На Турі Швейцарії переміг коронавірус. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня у шосейному велоспорті

| Оновлено 10 вересня 2023, 22:54
786
1
На Турі Швейцарії переміг коронавірус. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine

Гонки тижня

12 – 19 червня – Тур Швейцарії

Минулого тижня відбулася друга гонка, яка для багатьох є завершальним етапом підготовки до Тур де Франс – Тур Швейцарії. Тиждень тому ми відзначали, що склад учасників швейцарської багатоденки був помітно сильніший, ніж на Критеріумі Дофіне. І старт-лист справді був дуже солідним. А ось підсумковий фінішний протокол – м'яко кажучи, не дуже.

За останні місяці багато хто вже встиг призабути такі слова, як «коронавірус», «карантин», «самоізоляція» тощо. Однак на Турі Швейцарії Covid-19 знову нагадав про себе, причому зробив це максимально гучно. Усередині пелотону вибухнула справжня епідемія коронавірусу. У результаті до фінішу Туру Швейцарії зі 154 учасників дісталися лише 76 – менше половини.

Сходили цілими командами: від «Bahrain Victorious», «Jumbo Visma», «UAE Emirates» та «Alpecin Fenix» до фінішу не дістався ніхто. На боротьбу за перемогу у заліку це не могло не вплинути. З претендентів на генеральну класифікацію до фінішу не дісталися Адам Єйтс, Джино Медер, Александр Власов, Рігоберто Уран, Роан Денніс та інші. Причому Власов зійшов з гонки одразу після перемоги на п'ятому етапі та перехоплення жовтої майки лідера загального заліку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Торкнувся коронавірус і тих зірок, які на перемогу в загальному заліку не претендували. Наприклад, Петера Сагана, котрий за кількістю заражень Covid-19 є рекордсменом у світовому пелотоні. При цьому до сходу зірковий словак встиг перемогти на третьому етапі. Для нього це була перша перемога з 17 травня минулого року, коли він виграв етап Джиро д'Італія. 3-разовий чемпіон світу продовжує свою вражаючу серію: він здобуває як мінімум по одній перемозі у Світовому турі з моменту його заснування у 2009 році.

Загалом для всіх, хто заразився коронавірусом на Турі Швейцарії, головною проблемою є не сам схід з гонки, а той факт, що до старту Тур де Франс вже менше двох тижнів. Хтось може не встигнути здати негативний тест, та й на фізичну готовність коронавірус може вплинути. При цьому європейські любителі велоспорту відзначили, що багатьох «заражених» коронавірусом вони вже наступного дня бачили на дорогах рідних міст на тренуваннях. Схоже, багато гонщиків просто не горіли бажанням доїжджати Тур Швейцарії до кінця.

Ну, а перемогу в загальному заліку здобув Герейнт Томас. У горах капітан «Ineos Grenadiers» виглядав непогано, але не більше того, і вирішив долю гонки на свою користь тільки на розділці в останній день. Варто зазначити, що саме Томас був головною ставкою «Ineos Grenadiers» на гонку, і Дані Мартінес був у його розпорядженні. Як буде на Тур де Франс – подивимося, але варто відзначити, що форма колумбійця на Турі Швейцарії не сильно вразила. Наприклад, на минулорічній Джиро д’Італія він фантастично відпрацював на Егана Берналя і при цьому сам заїхав до топ-5 загального заліку. Тут же всього восьме місце в набагато скромнішій компанії.

«Bora Hansgrohe» на нинішньому Турі Швейцарії відверто не щастило. Максімільян Шахманн на третьому етапі впав за 4,3 км до фінішу і програв на рівному місці 51 секунду, а лідер команди Александр Власов, як уже було сказано вище, зійшов через коронавірус, хоча виглядав, мабуть, головним претендентом на перемогу в загальному заліку. Незважаючи на це, «Bora Hansgrohe» все одно завоювала призове місце на Турі Швейцарії – зусиллями Серхіо Ігіти, який став другим. У великих горах колумбієць виглядав найсильнішим гірником у пелотоні, але боротьба в горах була надто закритою, і досягти великої переваги над Томасом йому не вдалося, після чого британець впевнено розібрався зі своїм конкурентом у розділці.

Getty Images/Global Images Ukraine

Найяскравіша ілюстрація закритості боротьби в горах на Турі Швейцарії – це п'яте місце в загальному заліку Штефана Кюнга. Гонщик «Groupama FDJ» тривалий час зберігав навіть шанси на подіум, але на заключному гірському етапі програв занадто багато. Так, в історії Туру Швейцарії були різні сторінки – наприклад, гонку навіть вигравав Фабіан Канчеллара. Але тоді, у 2009 році, перемога «Спартака» була обумовлена ​​насамперед досить простим за рельєфом маршрутом. Цього року маршрут був по-справжньому важким, і таке високе місце Кюнга – це, звичайно, його заслуга, але й наслідок закритої боротьби в горах.

А ось штатний капітан «Groupama FDJ» Тібо Піно у загальному заліку став лише 14-м, зумівши реабілітуватися лише перемогою з відриву на передостанньому, сьомому етапі. Тиждень тому ми говорили, що Піно вестиме з Давідом Году заочну боротьбу за капітанський статус в «Groupama FDJ» на Тур де Франс. У результаті обидва виступили практично ідентично: слабкий результат у загальному заліку та перемога на етапі. Генеральному менеджеру «Groupama FDJ» Марку Мадіо доведеться поламати голову над вибором капітана, але це не той випадок, коли головний біль можна назвати приємним – обидва капітани не вражають.

Чергова спроба Ремко Евенпула піти на загальний залік важкої по рельєфу багатоденки знову закінчилася невдачею. Гонщик «Quick Step» виграв заключну розділку, але до цього програв занадто багато у великих горах - і це при тому, що їхали гонщики в горах не дуже агресивно. Тому подвигів від Ремко у боротьбі за загальний залік Тур де Франс чекати не варто.

Тадей Погачар для підготовки до «Великої петлі» вибрав домашній Тур Словенії – гонку нижчого рангу і, відповідно, з більш слабким складом учасників. На підтримку Погачару приїхав і Рафал Майка, і вдвох вони просто декласували суперників. Дует з «UAE Emirates» на двох виграв чотири з п'яти етапів Туру Словенії (крім чисто спринтерського, який залишився за Діланом Груневегеном) і зайняв перші два місця у загальному заліку: Погачар перший, Майка – другий. Словенець і поляк були настільки сильнішими за суперників, що дозволяли собі розігрувати перемоги на етапах за допомогою гри «камінь – ножиці – папір».

Дайджест новин

- Гонщик «Education First» Міхаель Вальгрен пропустить Тур де Франс-2022. Він зламав тазову кістку на Турі Окситанії.

- Зірковий бельгійський спринтер Яспер Філіпсен продовжив контракт із «Alpecin Fenix». Нова угода розрахована ще на два роки – до кінця 2024 року.

– Ромен Барде підтвердив, що виступить на Тур де Франс-2022. Головною метою гонщика DSM на сезон була Джиро, де він претендував на найвищі місця у загальному заліку, але зійшов через хворобу.

- Найбільш резонансною та несподіваною новиною минулого тижня стала інформація про можливий перехід Річарда Карапаса до «Education First». Контракт еквадорця з «Ineos Grenadiers» спливає наприкінці сезону і досі не продовжений. Але, будьмо відверті, «Education First» - досить несподіваний вибір для олімпійського чемпіона Ріо. Раніше ходили чутки про повернення Карапаса до «Movistar».

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

10 найвідоміших футболістів, яких Даріо Друді привіз в Україну
Футбол | 18 квітня 2024, 13:38 8
10 найвідоміших футболістів, яких Даріо Друді привіз в Україну

Новий спортдир «Полісся» раніше допоміг пристойно «затаритися» легіонерами «Зірці» та «Карпатам»

Золото та бронза. Юні українські шпажистки вдвох зійшли на п'єдестал ЧС
Інші види | 17 квітня 2024, 01:59 0
Золото та бронза. Юні українські шпажистки вдвох зійшли на п'єдестал ЧС

Анна Максименко виграла фінал, а Емілі Конрад посіла 3-тє місце в Ер-Ріяді

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил