Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:22
11192
0

Токаєв принизив путіна! День 117. Не відвантажують нафту: помста Казахстану

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 20 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:22
11192
0
Токаєв принизив путіна! День 117. Не відвантажують нафту: помста Казахстану
inform.kz

117-й день війни. 20 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 20 червня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:00. У США пропонують виділити Україні $450 млн військової допомоги у бюджеті-2023

Комітет із збройних сил Палати представників США у своєму проекті закону про військовий бюджет на 2023 фінансовий рік пропонує закласти 450 млн доларів допомоги Україні. 450 млн доларів буде направлено на допомогу Збройним Силам України – це на 150 млн доларів більше, ніж просив Білий дім (УП).

У законопроекті також закладено положення щодо поповнення запасів військової техніки держав-союзників, які передали своє обладнання Україні та надання гуманітарної підтримки для розмінування українських територій. Крім того, міністерство оборони США має щокварталу звітувати перед Конгресом про те, як воно поповнює запаси озброєння, передані Україні Штатами чи їхніми союзниками чи партнерами.

Загальний обсяг оборонного бюджету США, запропонований комітетом, становить 772 млрд доларів. З них 6 млрд доларів будуть призначені для військової стратегії Вашингтона в Тихоокеанському регіоні, а ще 4 млрд – для Європейського регіону.

21:40. Гайдай: у Сєвєродонецьку бої вже ведуться у промзоні

У Сєвєродонецьку Луганської області бої з російськими загарбниками вже відбуваються у промзоні міста, українські захисники контролюють лише територію заводу Азот.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Вкрай важка ситуація по всій лінії Луганського фронту. Констатуємо, що орки починають широкомасштабний наступ у нашій області, вони нагромадили достатню кількість резервів, і сьогодні (20 червня) у вогні усі вільні населені пункти області.

У Сєвєродонецьку бої продовжуються вже у промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу Азот. Окупанти наступають уздовж траси Лисичанськ – Бахмут, близькі до неї населені пункти під постійними обстрілами. Цілий день страждає від масованих російських обстрілів Лисичанськ. Наразі кількість жертв встановити неможливо.

Українські захисники не перебувають в оточенні і завдають істотних втрат ворогові. Лікарні та морги на окупованих територіях переповнені рашистами».

21:20. ЄС планує цього тижня домовитися про €9 млрд фінансової допомоги Україні

Євросоюз планує найближчими днями узгодити деталі фінансового пакета допомоги для України у 9 млрд євро (Bloomberg, УП).

Нова програма макрофінансової допомоги складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми. Про це повідомили три чиновники ЄС, які додали, що виплати відсотків покриватимуться з бюджету Євросоюзу.

Лідери ЄС мають зустрітися 23–24 червня у Брюсселі для обговорення плану реконструкції України та заявки на українське членство. План допомоги мають затвердити усі 27 країн-членів.

Європейська комісія вперше запропонувала цей пакет допомоги в середині травня для покриття частини фінансових потреб України у розмірі близько 5 млрд євро на місяць. Тоді Єврокомісія та Німеччина не погодилися з дизайном пакету: у ЄК наполягали на наданні допомоги у вигляді позики, тоді як Німеччина наполягала на використанні грантів, щоб уникнути збільшення боргового навантаження Києва.

21:00. Байден назвав малоймовірною свою поїздку в Україну під час візиту до Європи

Президент США Джо Байден заявив, що його візит до України під час європейського турне є малоймовірним (УП, CNN).

«Це залежить від різних факторів», – відповів Байден, коли його запитали, чи планує він відвідати Україну, додавши, що не хоче завдавати ще більших труднощів українцям. Відповідаючи на повторне запитання, чи очікується він поїде до України, доки буде в Німеччині та Іспанії на саміті G7 та НАТО, Байден відповів: «Під час цього візиту малоймовірно».

Байден не відвідував Україну відколи країна перебуває під російським вторгненням. Він відправив держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра оборони США Ллойда Остіна, а також першу леді Джілл Байден.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден наприкінці червня планує вирушити до Європи для участі у саміті лідерів Групи семи (G7) та саміті НАТО. Саміт G7 відбудеться у замку Ельмау на півдні Німеччини. Пізніше Байден вирушить до Мадриду на зустріч лідерів держав НАТО.

Лідери країн-союзників схвалять нову Стратегічну концепцію, яка спрямовуватиме трансформацію НАТО протягом наступного десятиліття, зазначила прес-служба Білого дому. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не очікує на позитивні для України рішення на саміті НАТО, який пройде в Мадриді 28–30 червня.

20:40. Військове авто з боєкомплектом горіло на Полтавщині, є постраждалий

У селі Руденківка Полтавського району Полтавської області спалахнув військовий автомобіль, який перевозив боєкомплект.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «На залізничному переїзді в селі Руденківка Полтавського району спалахнув військовий автомобіль. Він перевозив боєкомплект. Йде детонація.

О 19:13 загоряння загасили. Один військовий отримав опіки рук та обличчя, його доправили до лікарні. Піротехніки стали обстежувати територію».

20:20. Черновецькому повідомили про підозру через заклики визнати ОРДЛО

Колишньому меру Києва Леоніду Черновецькому повідомили про підозру через заклики на своїй сторінці у Facebook визнати межі окупованих районів Луганської та Донецької областей.

Офіс генпрокурора: «Колишньому міському голові Києва повідомлено про підозру за фактом публічних закликів та розповсюдження матеріалів із закликами до зміни кордонів території та державного кордону України (ч.1 ст.110 ККУ).

Наступного дня після початку військової агресії Росії проти України Черновецький у Facebook розмістив публікацію про необхідність визнання меж терористичних організацій - незаконних утворень Донецька народна республіка та Луганська народна республіка.

Судова лінгвістична експертиза вирішила, що ця публікація містить публічні заклики щодо зміни меж території та держкордону України».

20:00. Генштаб: ЗСУ відобразили штурм на Сєверодонецькому та Слов'янському напрямках

Генштаб ЗСУ: українські військові відбили ворожий штурм у районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора на Сєвєродонецькому напрямку, а також у районі Богородичного на Слов'янському напрямку.

19:30. Усі члени ЄС підтримують кандидатство України, питання лише у форматі рішення

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що три держави, які раніше виступали проти надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, після рішення Єврокомісії змінили свою думку:

«Я можу поділитися важливою інформацією, що кожна з цих країн вже після рішення Єврокомісії у п'ятницю заявила, що підтримує надання Україні статусу кандидата, навіть не чекаючи на засідання 24 червня. Ми маємо повний консенсус лідерів.

У той же час, до засідання Європейської ради продовжуватимуться дискусії з приводу остаточного формату рішення. Кожна країна може прописати додаткові умови. Але я думаю, що сьогоднішнє голосування в парламенті за справді історичні законопроекти, такі як управління відходами, які 10 років не ухвалювалися через певні інтереси, а також ратифікація Стамбульської конвенції подолають цей дискурс».

19:00. Рада ратифікувала угоду про скасування мит та квот на експорт до Британії

Верховна рада ратифікувала Угоду про скасування ввізного мита та тарифних квот у двосторонній торгівлі між Україною та Великобританією, яка діятиме як мінімум протягом наступних 12 місяців.

Міністерство агрополітики та продовольства: «Скасування ввізного мита та тарифних квот українським виробникам збільшить експорт української агропродукції, що традиційно постачається до Британії. Насамперед йдеться про борошно, молочну продукцію, м'ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, соки, цукор тощо.

Також відкриття нових ринків сприятиме розвитку українського виробництва, у тому числі товарів з високою доданою вартістю, що дозволить збільшити надходження валютної виручки, яка буде спрямована на зміцнення вітчизняної економіки».

18:20. Орбан підтримує статус кандидата для України та Молдови, Грузії, Боснії та Герцеговини.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримує надання статусу кандидата на членство в ЄС не лише для України та Молдови, як рекомендує Європейська комісія, а й для Грузії та Боснії та Герцеговини, повідомив речник уряду Угорщини Берталан Хаваші.

20 червня Орбан взяв участь у відеоконференції перед зустріччю Європейської ради 23–24 червня разом із керівниками Бельгії, Болгарії, Естонії, Люксембургу та Мальти, а також головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

На зустрічі угорський прем'єр погодився з рекомендацією Єврокомісії надати Україні та Молдові статус кандидата в ЄС, але зазначив, що Будапешт та кілька інших членів ЄС вважають, що його також мають отримати Грузія та БіГ.

17:50. путін збирається в гості до лукашенка

путін і лукашенко вкотре зустрінуться на Форумі регіонів Союзної держави, який пройде наступного тижня.

міхаіл мішустін: «Переконаний, що майбутній Форум регіонів за участю президентів рф і білорусі дасть ще більш глибокий новий імпульс міжрегіональній співпраці».

Зустріч двох прем'єрів країн відбувається напередодні засідання Євразійської міжурядової ради, яка розпочнеться у мінську у понеділок та триватиме у вівторок.

IX Форум регіонів рб та рф відбудеться у Гродно (Білорусь) 30 червня – 1 липня. Перед цим путін і лукашенко зустрічалися 23 травня у сочі.

17:00. Розвідка: росіяни перенесли добровільне приєднання окупованих територій

За даними розвідки, масовий опір на окупованих територіях зірвав росіянам плани щодо добровільного приєднання регіонів та його в черговий раз перенесли – на осінь.

Центр національного спротиву: «За новими планами росіяни мають на меті поступово змінювати військову адміністрацію на т.зв. громадянську. Проте через опір місцевих дедлайнів за імітацією налагодження мирного життя в черговий раз перенесено. Тепер на осінь.

До того ж росіяни планують налагодити на півдні російське правове поле та запустити навчальний рік. Останнє, зокрема, через викладачів з окупованого Криму, адже більшість місцевих викладачів відмовляються співпрацювати чи покинули регіон.

Сили спецоперацій зазначають: незважаючи на репресії, місцеві продовжують опір, тому про жодне добровільне приєднання не йдеться. При цьому, враховуючи, що опір має тенденцію, що зростає, то, швидше за все, росіянам і далі доведеться переносити кінцевий термін передачі влади цивільної адміністрації, тобто купці колаборантів».

16:30. Зеленський підтримав приєднання України до ініціативи Тримор'я

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має стати учасником Ініціативи трьох морів. На саміті проекту, виступаючи з відеозв'язку, він заявив (УП):

«Україна має бути учасником ініціативи Трьох морів. Це неправильно, що наша держава опинилася за межами цієї чудової ініціативи. Пропоную посилити трактування співпраці в рамках Тримор'я, наголошуючи на важливості логістики.

Саме держави Тримор'я – це наш зв'язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи.

Щодо співпраці у сфері енергетики, Україна має одні з найбільших у регіоні сховища газу. Використовуючи можливості інтерконекторів Польща – Словакія, Польща – Україна ми можемо задовольнити потреби всіх країн Тримор'я. Наш експорт електрики може стати нашим внеском у енергобаланс ваших країн. І допоможе вам стати незалежними від російського енергетичного тиску.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецьки заявив, що без незалежної України Ініціатива трьох морів не буде можливою і натякнув на важливість приєднання України до цього формату співпраці.

Ініціатива трьох морів об'єднує 12 держав Центрально-Східної Європи та Балтії – Австрію, Чехію, Словаччину, Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію, Латвію, Литву, Естонію, Словенію та Хорватію. Мета ініціативи – стимулювати економічний розвиток та партнерство.

15:40. Луганщина: йдуть вирішальні бої, ворог намагається вийти на адмінкордон до 26 червня

На території агломерацій Сєверодонецька та Лисичанська ведуться вирішальні бої, керівництво росії вимагає від своїх військ вийти на адміністративні кордони Луганської області до 26 червня.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр: «Зараз продовжуються без перебільшення вирішальні бої у Сєвєродонецьку, і плани ворога чи завдання, які перед ними поставило їхнє керівництво, — це дійти до рубежів Луганської області орієнтовно до 26 червня.

Зараз російська армія кинула фактично всі свої сили та засоби (у бій), щоб штурмувати довкола навколишні населені пункти. Вони намагаються прорвати оборону наших військ та взяти в оточення. Наші війська роблять все можливе для того, щоб утримати ці території та не допустити оточення».

Маляр зазначила, що ворог має перевагу в озброєнні та засобах, тому ситуація залишатиметься складною. Водночас росіяни зазнають великих втрат.

15:00. В Одесі повідомляють про ракетні удари

Після оголошення тривоги близько 14:00 з Одеси повідомляють про ракетні удари.

Нардеп Олексій Гончаренко: «В Одесі знову кілька вибухів. Перебувайте в бомбосховищах!»

У ЗМІ оприлюднені фото з вибухами.

13:30. Захисники вдарили ракетами по вкрадених росією вежах Бойка в Чорному морі

Збройні сили України завдали удару по бурових установках привласненого росією Чорноморнафтогазу.

Злочинець, російський ставленик у Криму Сєргєй Аксьонов: «Сьогодні вранці ворог завдав удару по бурових платформах Чорноморнафтогазу. Перебуваю на зв'язку з колегами з Міноборони та ФСБ, працюємо над порятунком людей. Є поранені та зниклі безвісти. Патрульні катери та авіація Міноборони намагаються проводити рятувальні роботи».

Народний депутат Олексій Гончаренко: «Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля вишок Бойка. Ракетний удар по вишках трохи завадив газовидобутку в українському Чорному морі з боку росіян.

Кримська колаборантка Ольга Ковітіди: «У результаті ракетного удару три бурові платформи Чорноморнафтогазу на Одеському родовищі отримали пошкодження. Видобуток зараз припинено».

12:50. Суд заборонив партію ОПЗЖ

Восьмий апеляційний адміністративний суд 20 червня задовольнив позов Міністерства юстиції та заборонив політичну партію Опозиційна платформа – За життя (джерело: Рух Чесно).

Розгляд справи по ОПЗЖ сукупно тривало 5-6 годин – найдовше інших справ із заборони партій. Перша частина засідання розпочалася ще минулого четверга, але тоді розглянути справу та ухвалити рішення не встигли та оголосили перерву до понеділка.

Також це перша партія, яка захищається та бере участь у розгляді справи. Оскільки суд не допустив журналістів до зали засідань, аргументи сторін процесу не відомі і стануть доступними лише після оприлюднення повного рішення суду.

Формально всі засідання щодо заборони партій відкриті, але на більшість із них журналістів не допускають без пояснення причин або посилаються на карантинні обмеження. Відповідно до рішення суду щодо партії ОПЗЖ майно цієї політсили передано на користь держави. Це рішення може бути оскаржене у Верховному Суді протягом 20 днів.

12:00. Борель: Блокада українського зерна росією – військовий злочин

Блокада росією експорту мільйонів тонн українського зерна є військовим злочином, вважає верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель:

«Неймовірно, неможливо уявити, що мільйони тонн пшениці залишаються заблокованими в Україні, а в усьому світі люди страждають від голоду. Це справжній військовий злочин. Я не уявляю, щоб це тривало набагато довше. Інакше це буде чимось, за що Росія має понести відповідальність.

Сподіваюся, що ніхто не зможе опиратися тиску міжнародної спільноти, і ООН врешті-решт досягне угоди про вивезення українського зерна. Наслідки війни стають дедалі небезпечнішими не лише для України, а й для всього світу».

11:30. Українські бійці втратили контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька

Сили оборони втратили контроль над смт Метьолкіне біля Сєверодонецька, ворог посилив артилерійський та авіаційний обстріл Луганщини.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «рашисти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно росіяни б'ють по Сєверодонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо орки хочуть зробити там прорив, і для цього стягнули туди велику кількість техніки.

Бої йдуть у багатьох селищах навколо Сєверодонецька та Лисичанська. На жаль, зараз ми не контролюємо Метьолкіне поблизу обласного центру. російські загарбники продовжують використовувати повзучу тактику – Луганську знищують з усієї можливої ​​зброї.

Йде тиха евакуація з Лисичанська – силами працівників військових адміністрацій, поліцейських, рятувальників та волонтерів. З населених пунктів, де продовжуються активні бойові дії, людей вивозять військові на броньованій техніці».

11:00. ЗСУ вже знищили 33800 окупантів, 1477 танків та 3588 БТРів

російські війська продовжують зазнавати суттєвих втрат у живій силі та техніці в Україні. Лише за минулу добу було ліквідовано 200 окупантів. З початку військової агресії РФ знищено 33800 ворогів.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати ворога з 24.02 по 20.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 33800 (+200),
  • танків – 1477 (+9) од.
  • бойових броньованих машин – 3588 (+11) од.,
  • артилерійських систем – 749 (+4) од.,
  • РСЗВ – 238 (+3) од.
  • коштів ППО – 98 (+0) од.,
  • літаків - 216 (+0) од.,
  • вертольотів – 181 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 601 (+3) од.,
  • крилатих ракет – 130 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 14 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2527 (+4) од.,
  • спеціальної техніки – 55 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

10:30. У Казахстані збираються перейменувати свою експортну нафту

Влада Казахстану відповіла на обмеження рф щодо відвантаження казахстанської нафти в порту Новоросійська через нібито знайдені міни часів Другої світової війни.

У Казахстані збираються перейменувати свою експортну нафту, щоб покупці не переплутали її з російською Urals.

10:15. Помста за слова Токаєва: рф призупинила відвантаження казахстанської нафти

росія призупинила відвантаження казахстанської нафти в порту Новоросійськ. Офіційна причина – знешкодження торпед і мін, що не розірвалися з часів Другої світової війни. Хоча насправді це рішення ухвалене через те, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про те, що його країна не визнає так звані ДНР і ЛНР.

Повідомляється, що в акваторії біля відвантажувальних пристроїв КТК (Каспійський Трубопровідний Консорціум) нібито виявлено близько 50 потенційно небезпечних об'єктів. Так, для проведення робіт з їх вивчення раніше було повністю закрито для руху суден акваторію, що прилягає до виносних причальних пристроїв (ВПУ) консорціуму, що й призвело до зупинки відвантаження. Роботи з розмінування заплановано на 20 червня.

Влада Казахстану очікує, що зниження відвантаження не позначиться на рівні експорту нафти країни. Джерела вважають, що, як мінімум, до кінця місяця відвантаження КТК можуть йти з перебоями. Потужність нафтопроводу КТК завдовжки 1,5 тисяч км становить 67 млн тонн нафти на рік. Маршрут є основним для транспортування нафти із Казахстану на західні ринки.

10:00. Токаєв принизив путіна в Петербурзі, той був шокований

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв назвав ДНР та ЛНР квазідержавними територіями під час пленарного засідання на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, де був присутній і путін.

Токаєв: «Підраховано, що якщо право нації на самовизначення у всьому світі буде реалізовано, то замість 193 держав, які зараз входять до складу ООН, на Землі виникне понад 500 чи 600 держав. Звісно, ​​це буде хаос. Тому не визнаємо ні Тайвань, ні Косово, ні Південну Осетію, ні Абхазію. Очевидно, цей принцип буде застосований і щодо квазідержавних територій, якими, на наш погляд, є Луганськ та Донецьк».

Бізнесмен Дмитро Потапенко: «Як відреагував путін? На неофіційних кадрах видно, що в нього змінена поза, нахил голови. Зрозуміло, що як нормальний політик, який може контролювати текст, він не сказав: що ж ти, тварюка, такого наговорив?! Але на обличчя путіна впала маска, жовна здулися, він розвернувся в інший бік. Тобто він спалився за повною програмою. Він розгорнувся у своєму тексті в інший бік».

09:00. Президент Єврокомісії: впевнена, що Україна набуде статусу кандидата

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн впевнена, що лідери країн Євросоюзу на саміті цього тижня погодяться надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС на основі укладання Єврокомісії:

«Я глибоко переконана, що ми отримаємо позитивне рішення, і підтримка буде. Курс уже визначено. Після набуття статусу швидкість їхнього просування до членства залежатиме від країн-кандидатів».

Президент Єврокомісії нагадала приклад Словаччини, яка набула перспективи у 1999 році і змогла приєднатися у 2004, і Туреччині, яка зараз далі від потенційного членства, ніж була на той момент.

08:10. Над Одесою та Білгород-Дністровським районом збили ракети

Війська рф в ніч на 20 червня намагалися завдати ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одеської області, а вранці – по Одесі, проте ракети були знищені в повітрі.

ОК Південь: «Ворог продовжує атакувати Одещину крилатими ракетами типу Онікс з берегового ракетного комплексу, розташованого в тимчасово окупованому Криму.

Вночі була спроба вдарити по Білгород-Дністровському району, а вранці – по Одесі. В обох випадках силами протиповітряної оборони ракети знищені у повітрі».

07:00. Генштаб: ворог намагається стримати наступ ЗСУ, інтенсивно застосовує авіацію

Генштаб ЗСУ: російські загарбники зосередили зусилля на стримуванні ЗСУ у наступах та просуванні, активно завдають авіаційних та ракетних ударів.

10:00. Токаев унизил путина в Петербурге, тот был в шоке

Президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев назвал ДНР и ЛНР квазигосударственными территориями во время пленарного заседания на Петербургском международном экономическом форуме, где присутствовал и путин.

Токаев: «Подсчитано, что если право нации на самоопределение во всем мире будет реализовано, то вместо 193 государств, которые сейчас входят в состав ООН, на Земле возникнет более 500 или 600 государств. Конечно, это будет хаос. По этой причине мы не признаем ни Тайвань, ни Косово, ни Южную Осетию, ни Абхазию. По всей видимости, этот принцип будет применен и в отношении квазигосударственных территорий, которыми, на наш взгляд, являются Луганск и Донецк».

Бизнесмен Дмитрий Потапенко: «Как отреагировал путин? Все было очень четко. На неофициальных кадрах видно, что у него изменена поза, наклон головы. Понятно, что как нормальный политик, который в состоянии контролировать текст, он не сказал: что же ты, тварь, такого наговорил?! Но на лицо путина упала маска, желваки вздулись, он развернулся в другую сторону. То есть он спалился по полной программе. Он развернулся в своем тексте в другую сторону».

05:20. ISW: росія перешкоджає своїм збройним силам у війні проти України

За даними Інституту вивчення війни (ISW) та Міноборони Британії, росія перешкоджає своїм збройним силам, називаючи війну в Україні спеціальною військовою операцією.

ISW: Міністерство оборони Великобританії повідомляє, що кремль продовжує розглядати своє вторгнення в Україну як спеціальну військову операцію, а не як війну, і цим активно перешкоджає російським збройним силам.

Британське відомство також повідомило 19 червня, що російська влада намагається знайти законні засоби для покарання військових дисидентів і тих, хто відмовляється від мобілізації, оскільки визначення конфлікту в Україні як спеціальна військова операція виключає законні каральні заходи, які можуть бути застосовані під час офіційної оголошеної війни.

російська влада, ймовірно, прагне використовувати судові процеси, що стосуються військових злочинів, проти полонених українських військовослужбовців, у тому числі захищали Маріуполь. Судити їх мають намір згідно із законодавством так званої ДНР (яке зокрема дозволяє смертну кару, на відміну від російського законодавства).

Як повідомляє ISW, російська влада, ймовірно, використовує ці судові процеси для посилення контролю над окупованими територіями та подальшої деморалізації українських захисників, а також просуватиме пропаганду Кремля про вторгнення в Україну з метою її денатифікації.

03:30. На півдні ЗСУ знищили 28 окупантів та ворожу військову техніку

Минулої доби українські військові на південних рубежах оборони знищили 28 загарбників, ворожу техніку, включаючи гармату, гаубицю, безпілотник і танк.

ОК Південь: Скований у просуванні сушею, противник активізує повітряні удари. У районі Апостолового ворожий винищувач застосував нашим бомбардувальником крилату ракету класу повітря-повітря. Майстерність нашого пілота опинилася у віртуозному ухиленні від атаки.

Також на Херсонщині ворожий Ка-52 намагався вдарити по наших позиціях, але віддав перевагу маневру та втечі під вогнем гідної відсічі. У Миколаївській області зенітно-ракетним підрозділом ЗСУ точно знищено безпілотного розвідника.

Загальні ж втрати ворога за результатами виконання військовими вогневих завдань склали 28 загарбників, 152-мм гармату-гаубицю, танк та 2 військові автомобілі.

03:00. Повітряні сили знищили ротно-тактичну групу росіян та їхній опорний пункт

У неділю, 19 червня, українська авіація знищила ротно-тактичну групу російських військ та один із опорних пунктів ворога, а зенітники Повітряних сил збили безпілотник.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Повітряні сили Збройних сил України продовжують виконувати завдання із захисту суверенітету та державної цілісності України.

Винищувачі Повітряних сил патрулюють повітряний простір та прикривають дії ударної авіації, яка завдає ракетно-бомбових ударів за позиціями окупантів на кількох напрямках.

Внаслідок авіанальотів 19 червня було знищено техніку та живу силу ротно-тактичної групи окупантів, а також один із опорних пунктів противника. У неділю, 19 липня підрозділ зенітних ракетних військ ЗС знищив ворожий безпілотний літальний апарат ворога.

02:10. Австралія почала постачання в Україну бронетранспортерів M113

Австралія вже передала Україні 4 із 14 обіцяних бронетранспортерів M113 у рамках нової партії військової допомоги (9NEWS, Мілітарний).

Перші 4 з 14 австралійських бронетранспортерів M113AS4 були завантажені в український вантажний літак минулого тижня і доставлені до України в рамках пакету військової допомоги на суму 285 млн доларів.

Австралійська версія M113 – це модернізація 2007 року, M113AS4, яка має посилений керамічними плитами бронезахист, що дозволяє забезпечити захист від зброї калібром до 14,5 мм. Також днище машини захищає екіпаж від вибухів мін та саморобних вибухових пристроїв.

Бронетранспортер отримав зміни у озброєнні. M113AS4 має вежу, в якій розташований модернізований кулемет 12,7 мм Browning M2HB-QCB. У M113AS4 встановлений двигун MTU 6V199TE потужністю 355 л.с. та нова трансмісія. Корпус машини став більшим на 660 мм порівняно з базовою версією. Тому M113AS4 додали ще одну пару опорних котків.

Україна отримала та планує додатково отримати M113 від низки країн: США, Данія, Нідерланди, Португалія та Литва.

01:00. Вечірнє звернення Володимира Заленського

Володимир Зеленський: «Починається справді історичний тиждень, коли ми почуємо відповідь від Європейського Союзу щодо статусу кандидатства для України. Вже маємо позитивне рішення Єврокомісії, наприкінці нового тижня буде відповідь Європейської ради.

Я думаю, для всіх очевидно, що з 1991 року було трохи таких доленосних рішень для України, як ми очікуємо зараз. І я впевнений, що інтересам усієї Європи відповідає лише позитивне рішення.

Очевидно, варто очікувати від росії посилення ворожої активності спеціально, показово саме цього тижня. І не лише проти України, а й інших країн Європи. Ми готуємось, ми готові. Попереджаємо партнерів».

00:00. Початок 117-го дня війни, 20 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів
Футбол | 10 травня 2024, 04:50 1
Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів

Тоні Кроос брав участь у фіналах двічі з Баварією та вп'яте з Реалом

Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа
Футбол | 10 травня 2024, 18:22 7
Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа

«Реал» зіграє з «Боруссією» 1 червня у фіналі головного єврокубка

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.