Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 червня 2022, 23:07
11969
4

Куди підуть легіонери Шахтаря: офіціоз та головні плітки

У новому сезоні ми, швидше за все, побачимо новий «Шахтар»

| Оновлено 17 червня 2022, 23:07
11969
4
Куди підуть легіонери Шахтаря: офіціоз та головні плітки
Getty Images/Global Images Ukraine

Ні для кого не секрет, що російсько-українська війна дуже вдарила по всьому вітчизняному футболу. Сезон-2021/22 в УПЛ не був дограний, доля чемпіонства, медалей та головних невдах чемпіонату так і не була визначена. Проте є надія, що в новому сезоні українська Прем'єр-ліга таки візьме старт, незважаючи на те, що окупантів поки що до кінця так і не вигнали за межі України.

Найбільше від війни в УПЛ постраждав «Шахтар». З одного боку, «гірники» здобули пряму путівку до Ліги чемпіонів, як лідери турнірної таблиці за підсумками осінньої частини сезону, але з іншого – кадрового – саме їм доведеться кардинально перебудовувати команду. Все через те, що легіонери не хочуть повертатися в Україну та ризикувати своїм життям у ситуації коли можна домогтися переїзду в інший клуб та іншу країну.

По яких країна та клубах роз'їдуться легіонери «Шахтаря»? Це і спробуємо з'ясувати, зібравши ключові на даний момент новини з цього приводу…

ВІТАО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

22-річний бразильський центрбек Вітао, скориставшись дозволом від УЄФА та ФІФА, у квітні на короткостроковій основі приєднався до «Інтернасьонала». Там футболіст вже встиг здобути чимало похвали за свої виступи та абсолютно не горить бажанням повертатися в Україну. На початку російсько-української війни в пресі взагалі повідомлялося про нібито прагнення Вітао розірвати контракт з «гірниками» і залишити клуб вільним агентом, але в результаті далі чуток справа в цьому питанні не пішла, та й ФІФА з УЄФА дали зрозуміти, що в ситуації, що склалася, захищатимуть українські клуби.

1 липня Вітао має повернутися до «Шахтаря», щоб обговорити з клубом питання свого майбутнього. Найімовірніше, захисник буде проданий, а ось серед варіантів називаються два найбільш очевидні – «Інтернасьонал» та «Бешикташ». Бразильський клуб хотів би продовжити оренду центрбека, але готовий вести мову і про викуп його контракту за 2-3 мільйони євро. Щодо турків, то вони вже розпочали переговорний процес щодо трансферу Вітао, на чому нині наполягає головний тренер команди Валер'єн Ісмаель. Подейкують, що для «Бешикташа» сума у 3-4 мільйони євро, які хоче отримати за бразильця «Шахтар», є більш ніж підйомною.

МАРЛОН

 

Getty Images/Global Images Ukraine

26-річний Марлон став єдиним бразильцем, який взяв участь у деяких благодійних поєдинках «Шахтаря» навесні. Він не побоявся приєднатися до тренувального табору «гірників» у Туреччині, але, якщо вірити ЗМІ, залишатися в УПЛ таки не збирається.

Ще у квітні інтерес до Марлона приписували «Інтернасьоналу», але центрбек вирішив не поспішати та дочекатися варіантів із Європи. Згодом у пресі повідомлялося, що бразилець зацікавив босів «Фенербахче», а на початку червня з Італії прийшли новини, що послуги Марлона були запропоновані «Фіорентині». Щоправда, «фіалки» поки що абсолютно не поспішають у питанні початку переговорів з «гірниками» щодо центрбека, а тому майбутнє цього легіонера нині виглядає дуже туманним.

ДОДО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

23-річний Додо до війни називався одним із ключових кадрових активів «Шахтаря». За нього, за чутками, минулого літа «Баварія» була готова заплатити 30 мільйонів євро, але керівництво «гірників» відповіло на таку пропозицію відмовою.

Нині «Шахтар» готовий говорити про продаж Додо за меншу суму. Подейкують про 20 мільйонів євро, але їх зараз українському клубу ніхто не дає. Щоправда, інтерес до Додо і, зважаючи на все, дуже серйозний, виявляють «Барселона» та «Фіорентина». Але перші готові говорити про оренду з опцією або зобов'язанням викупу через рік, а для других 20 мільйонів євро бачаться дуже великими грошима. Також є плітки про інтерес до Додо з боку «Тоттенхема», «Реала» та «Баварії», але вони значно меншою мірою підтверджені додатковими відомостями.

Маркіньос СІПРІАНО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Цього бразильця «Шахтар» віддав в оренду «Сьону» ще влітку минулого року, і нині швейцарці ніяк не скористаються опцією на викуп. Хоча за «Сьон» Маркіньос Сіпріано провів дуже непоганий сезон, ставши ключовим лівим фулбеком у команді.

Подейкували, що «Сьон» викупить Сіпріано у «Шахтаря» за обговорені раніше 1,5 мільйони євро, щоб одразу продати бразильця в інший чемпіонат за 4-6 мільйонів. Серед претендентів на Сіпріано називалися клуби з Англії, Франції, Німеччини та Бельгії. Також ходила й більш конкретна інформація про «Брентфорд», «Герту», «Штутгарт» та «Андерлехт». У будь-якому разі влітку «Шахтарю» потрібно продавати Маркіньоса, оскільки його контракт діє лише до липня наступного року.

ІСМАЇЛІ

 

Getty Images/Global Images Ukraine

32-річний колись ключовий лівий фулбек «Шахтаря» Ісмаїлі навесні не вирішив питання з тимчасовим переходом до іншого клубу. Нині його доля залишається незрозумілою, хоч бразилець не горить бажанням повертатися до УПЛ. Подейкували, що Ісмаїлі вів переговори з «Фенербахче», але вони не завершилися успіхом через різні погляди сторін на фінансову складову.

Згідно з останньою інформацією, Ісмаїлі планує домовитися із «Шахтарем» про полюбовне розірвання контракту, після чого у статусі вільного агента підшукувати собі новий клуб. Причому бразилець не хоче повертатися на батьківщину, а намагатиметься працевлаштуватися в якомусь із європейських чемпіонатів.

МАЙКОН

 

Getty Images/Global Images Ukraine

24-річний центральний півзахисник Майкон скористався правом залишити «Шахтар» навесні та підписав тимчасову угоду з «Корінтіансом». Де-юре його оренду в бразильському клубі оформлено до кінця року, проте де-факто «Шахтар» може повернути Майкона влітку для того, щоб продати його до якогось із європейських клубів. Принаймні, подібна домовленість із самого початку була закладена в угоду між «гірниками», «Корінтіансом» та футболістом, коли підписувалася оренда.

Зараз Майкон потрапив у лазарет «Корінтіанса» і може пропустити кілька місяців. В бразильському клубі загалом упевнені, що зможуть утримати хавбека до кінця року в команді, але в ЗМІ писали, що інтерес до футболіста виявляє «Лаціо», «Аталанта», а також неназвані топ-клуби з Португалії. У «Шахтарі» готові говорити про продаж бразильця влітку, але з ціною поки що не визначилися. До війни за Майкона «гірники» хотіли отримати щонайменше 15 мільйонів євро.

Маркос АНТОНІО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

У 22-річного Маркоса Антоніо контракт із «Шахтарем» розрахований до літа 2025 року, а тому для підписання цього футболіста будь-якому зацікавленому клубу потрібно буде домовлятися із «гірниками». За неофіційною, але дуже наполегливою інформацією з Італії, до покупки Маркоса Антоніо нині дуже близький «Лаціо». В стані «орлів» бразильця чекають на медичний огляд, проведення якого кілька разів переносилося, але наразі заплановане на початок наступного тижня.

«Шахтар» нібито вже погодив із «Лаціо» всі фінансові деталі угоди. За свого хавбека «гірники» отримають 8 мільйонів євро одразу, а ще 2 мільйони євро буде прописано в угоді у вигляді бонусів. Цікаво, що асистент директора з футболу «Шахтаря» Карло Ніколіні заявив, що донецький клуб розраховував у майбутньому отримати від продажу Маркоса Антоніо близько 40 мільйонів євро, але через війну бразильця доводиться відпускати за вп'ятеро меншу суму.

Давід НЕРЕС

 

ФК Шахтар Донецьк. Давід Нерес

25-річний екс-лідер «Аякса» Давід Нерес перейшов до «Шахтаря» у січні нинішнього року, але так і не встиг провести жодного офіційного матчу за донецьку команду. Очевидно, «гірницький» шлях бразильця завершиться вже цього літа, оскільки він вичікував хороших варіантів і зараз разом зі своїм агентом націлений домогтися переїзду в інший чемпіонат.

Поки що найбільш реальними претендентами на Нереса називаються «Бенфіка» та «Ювентус». Португальці планують узгодити із «Шахтарем» перехід Давіда у рахунок непогашеного боргу українців за Педріньо, який становить 15 мільйонів євро. Італійці ж, за чутками, вже зробили першу пропозицію щодо Нереса на 10 мільйонів, яка, швидше за все, буде відкинута. У будь-якому випадку, торги щодо правого вінгера йдуть вже кілька тижнів, і питання його майбутнього, ймовірно, буде вирішене найближчим часом.

ПЕДРІНЬО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Педріньо, який перебрався до «Шахтаря» влітку минулого року з «Бенфіки» за 18 мільйонів євро, також не судилося стати лідером «гірників». Бразилець просто не встиг належним чином влитися у команду. Наразі ж у 24-річного південноамериканця вистачає варіантів. За наявними даними, пропозиції щодо нього вже зробили ПСВ, «Атлетіко» та «Атлетіко Мінейро». Також є інформація, що переговори про купівлю Педріньо з «Шахтарем» веде еміратський «Аль-Айн», який очолює українець Сергій Ребров.

Щоправда, у бразильських ЗМІ пишуть, що Педріньо, незважаючи на надзвичайно вигідні особисті умови, які пропонує «Аль-Айн» (близько 7 мільйонів євро на рік «чистими»), не хоче їхати в Азію, а готовий розглянути можливість залишитися в Європі, або ж тимчасово повернутися на батьківщину.

Манор СОЛОМОН

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Ізраїльський вінгер Манор Соломон також не має наміру залишатися у «Шахтарі», незважаючи на те, що навесні брав участь у благодійних матчах команди. Ще у квітні з'явилася інформація про його швидкий перехід до «Фулхема», однак згодом цей трансфер був названий проваленим. Водночас, у ЗМІ почали сватати Соломона до «Торіно», але італійці, схоже, так і не змогли задовольнити фінансові апетити футболіста.

Нині Соломона знову з високою ймовірністю різні європейські інсайдери «відправляють» у «Фулхем». Подейкують, що за ізраїльтянина «дачники» заплатять лише 7 мільйонів євро та гарантують відсоток від перепродажу футболіста, хоча ще місяць тому в італійських медіа писали про прагнення «гірників» виручити за трансфер свого легіонера не менше 15 мільйонів.

ТЕТЕ

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Наприкінці березня Тете підписав тимчасову угоду з «Ліоном», де чудово себе зарекомендував у рамках Ліги 1. На рахунку бразильця виявилося 2 забиті м'ячі та 5 гольових передач у 9 матчах, а тому недивно, що «ткачі» хотіли б зберегти вінгера у складі. Проблема полягає в тому, що «Шахтар» не готовий вести мову про оренду, а наполягатиме на повноцінному продажу свого футболіста.

У пресі писали, що за Тете «гірники» націлені отримати не менше 28 мільйонів євро. Це непідйомна сума для «Ліона», а от клуби з англійської Прем'єр-ліги можуть дозволити собі заплатити такі гроші. Принаймні, у ЗМІ інтерес до Тете приписували «Вест Хему», «Ньюкаслу» та «Саутгемптону». «Святі» навіть провели попередні переговори із агентом гравця, щоб уточнити умови, на яких той готовий приєднатися до їхнього клубу, але з'ясували, що зарплата, котру запитує сторона Тете, значно вища за ту, яку може собі дозволити господар «Сент-Меріс».

ФЕРНАНДО

 

Getty Images/Global Images Ukraine

На 23-річного Фернандо у «Шахтарі» покладали колосальні надії, хоча повною мірою виправдати їх форвард так і не зумів. Саме тому «гірникам» довелося продавати бразильця значно дешевше за ту суму, про яку йшлося в пресі. А це, нагадаємо, не багато, не мало, а 100 мільйонів євро. Принаймні таку суму як орієнтовно можливу називав навесні 2021 року президент «Шахтаря» Рінат Ахметов.

У підсумку «Шахтар» продав Фернандо в «Ред Булл Зальцбург» за 6 мільйонів євро. Угода вже підтверджена офіційно, а бразилець отримав контракт на п'ять років. Одне не може не тішити керівництво «гірників» – клуб продав Фернандо трохи дорожче, ніж свого часу інвестував у його придбання (5,5 мільйонів євро).

Оларенважу КАЙОДЕ

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Нігерієць Кайоде перейшов до «Шахтаря» у березні з «Манчестер Сіті» на правах короткострокової оренди, а зовсім скоро був викуплений у «містян» за 3 мільйони євро. Але потім кар'єра в Оларенважу в таборі «гірників» не заладилася, і він пішов орендами – в «Газіантеп» та «Сівасспор».

У стані «Сівасспора» Кайоде провів два останні сезони, причому на досить добротному рівні. Не сказати, щоб 29-річний африканець вирізнявся фантастичною результативністю, але в цілому його гра дозволяла регулярно претендувати на місце у складі. Цього літа в Оларенважу закінчився орендний договір у «Сівасспорі», але контракт із «Шахтарем» діє ще рік. Особливих претендентів на Кайоде зараз, судячи з новин у ЗМІ, немає, а тому й передбачити його майбутнє неможливо. Втім, навряд чи нігерієць залишиться в «Шахтарі», бо ще навесні минулого року форвард дав відверте інтерв'ю, в якому розповів, що його стосунки з босами «гірників» зіпсувалися після небажання Кайоде переїжджати до Китаю, куди донеччани були готові його з вигодою для себе продати.

Лассіна ТРАОРЕ

 

ФК Шахтар Донецьк. Лассіна Траоре

Придбання буркінійського форварда Лассіни Траоре стало для «Шахтаря», мабуть, найкращим трансфером минулого літа. Складно навіть уявити, скільки м'ячів зміг би наколотити африканець, якби не отримав важку травму коліна, котра вивела його з гри до кінця сезону. На даний момент Лассіна практично відновився і готує себе фізично до нових випробувань.

Недивно, що яскрава гра восени привернула до Траоре увагу багатьох клубів. Про топи не йдеться, і це зрозуміло через нещодавні проблеми зі здоров'ям, але в березні та квітні в ЗМІ повідомлялося, що зацікавленість у послугах буркінійця виявляють «Вест Хем» та «Фенербахче». Вже у травні сам Траоре заявив, що хотів би повернутися в Україну та продовжити кар'єру в «Шахтарі», але для цього має закінчитися війна. А на початку червня з Італії підоспіли вісті, що послуги Лассіни цікаві «Дженоа», який вилетів із Серії А та готовий заплатити за форварда 7 мільйонів євро. Навряд чи «Шахтар» спокуситься такою пропозицією, бо «гірники» заплатили за буркінійця 10 мільйонів, і вже, як мінімум, не повернути своє в даному випадку було б вкрай дивним рішенням.

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Дочитав до "... найбільше від війни, в УПЛ постраждав Шахтар...". Автор з глузду з'їхав, чи що? Шахтарю лише за ЛЧ капне зверх 30 лямів. Вони заберуть з Маріуполя своїх, і сяк-так будуть грати. З бразильцями займали останнє місце в групі, а тут "потерпілі" ). Може ЩЕ їм грошей дати)? А що вже тоді казати про решту клубів?
Alex AS
Весь бразильятник сбежит короче, хотя с тем как они в 
лч выступили, то хз велика ли так уж потеря
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил