Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:24
10997
3

Наполеон без яєць. День 113. Макрон приїхав до Києва говорити про мир

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 16 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:24
10997
3
Наполеон без яєць. День 113. Макрон приїхав до Києва говорити про мир
Getty Images/Global Images Ukraine. Еммануель Макрон

113-й день війни. 16 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 16 червня

23:59. Вечірнє звернення Зеленського: 4 потужні країни підтримали наш рух у ЄС

22:30. Макрон: розчарований телефонними розмовами з Путіним після побаченого в Бучі

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у Києві, що розчарований телефонними розмовами з путіним після побаченого в Бучі, проте вважає, що їх треба продовжувати, оскільки рано чи пізно президенту України Володимиру Зеленському треба буде розмовляти із путіним.

Макрон: «Звичайно, враховуючи ту кількість годин, які я провів на телефоні, чесно вам скажу, і з усім прозрінням, яке я тепер отримав, особливо відвідавши Бучу та інші місця, я тепер, не можу бути не те, що не розчарованим, це навіть недостатньо сильне слово, коли бачиш це варварство, до чого це все призвело. Але, незважаючи на це, я вважаю, що це треба буде робити, тому що рано чи пізно Зеленському треба буде розмовляти з путіним, домовлятися».

Він уточнив, що розмовляв з путіним з власної ініціативи й іноді на прохання президента Зеленського, коли він хотів донести до путіна певні меседжі.

21:25. Британія передає Україні 20 гаубиць M109 калібру 155 мм

Великобританія закупила та відремонтувала понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109 у бельгійської збройової компанії, які вона направить до України (Sky News).

Міністр оборони Британії Бен Уоллес: «Ми розвертаємо понад двадцять 155-міліметрових самохідних гаубиць, які ми закупили на світовому ринку, ми їх відремонтували, і вони починають надходити, і вони мають набагато більшу дальність дії, ніж 152-міліметрові.

росія перевершує Україну з погляду артилерійського вогню у співвідношенні 20 до 1 у деяких районах, але союзники починають надавати Україні артилерійські та ракетні системи великої дальності, що дозволяють її силам здобути перевагу. Українські сили незабаром зможуть досягти значного прогресу на сході країни».

21:00. Удар по Лисичанську: кількість загиблих зросла до чотирьох

В результаті авіаудару рф по Лисичанську в четвер, 16 червня, загинули щонайменше 4 особи, 7 отримали поранення.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Днем орки з неба вдарили по будівлі, де ховалися люди. Вже з-під завалів вилучено чотирьох загиблих. Семеро поранені. Рятувальна операція продовжується».

Гайдай також повідомив, що росіяни обстріляли профілакторій, внаслідок чого сталася руйнація будівлі. Ймовірно, під завалами є люди. Пошуково-рятувальні роботи там також продовжуються.

Раніше Гайдай повідомляв про 3 загиблих та 7 поранених внаслідок удару по Лисичанську.

20:40. Українська розвідка отримала детальну техдокументацію кримського мосту

Українські розвідники отримали детальну технічну документацію щодо будівництва кримського мосту.

Головне управління розвідки: «Отримано докладну технічну документацію кримського мосту. У найближчому оточенні путіна заявляють про гарантовану безпеку кримського мосту. Спікер кремля дмітрій песків стверджує, що військові росії повністю контролюють ситуацію.

Втім, важко серйозно ставитись до заяв про повну безпеку людей, які не здатні забезпечити збереження технічної документації стратегічного об'єкта. Зокрема, йдеться про технічну документацію: будівництво транспортного переходу через Керченську протоку.

Повідомляється, що документ має докладну інформацію про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з'їзди і всю інфраструктуру комплексу».

20:00. Генштаб: ЗСУ відбили ворожий штурм у двох напрямках

Зведення Генштабу ЗСУ: Українські військові у четвер відбили ворожий штурм на Слов'янському та Бахмутському напрямах.

19:45. ЗМІ: Байдену не сподобалася заява Остіна про перемогу України та послаблення росії

Президент США Джо Байден закликав держсекретаря Ентоні Блінкена та голову Пентагону Ллойда Остіна після візиту до Києва пом'якшити риторику підтримки України аж до її перемоги над росією (NBC News).

За даними телеканалу, Байден вважав, що заяви Блінкена та Остіна після візиту до Києва у квітні були надмірними. Йдеться, зокрема, про затвердження Міністра оборони США про те, що мета США в Україні – послабити росію настільки, щоб вона більше не змогла повторити свою агресію.

Президент США висловив стурбованість тим, що такі слова можуть задати нереалістичні очікування та збільшити ризики втягування Вашингтона у прямий конфлікт із Москвою. Міністри пояснили, що слова Остіна були неправильно тлумачені. «Байдену не сподобалося, коли Блінкен та Остін говорили про перемогу в Україні. Йому не сподобалася їхня риторика», – цитує NBC News одного з чиновників Білого дому.

Адміністрація Байдена все більш схильна вважати, що війна росії проти України вступає в затяжну фазу і вважають, що Володимир Зеленський має менш категорично говорити про небажання Києва йти на територіальні поступки Москві. При цьому Білий дім твердо переконаний, що Україна має сама обирати, на яких умовах має завершитись війна з росією, і США не мають тиснути на Київ із цього питання.

19:30. Володимир Зеленський: росія не хоче миру, вона хоче війни

Президент України Володимир Зеленський на брифінгу сторін за підсумками зустрічі 16 червня сказав президенту Франції Еманнуелю Макрону, канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, прем'єру Італії Маріо Драгі та президенту Румунії Клаусу Йоханнісу, що росія не хоче миру, а хоче лише війни та зламати Україну та ЄС:

«Існує пряма залежність, чим більше потужної зброї ми отримуємо, тим швидше ми можемо звільняти наших людей та нашу землю. Торкнулися сьогодні (16 червня) тем дипломатичних зусиль, які докладаються різними сторонами, щоб відновити мир.

Всі бачать, що єдиною перешкодою для всіх цих зусиль є неготовність рф до реальних дій, до реальних переговорів, спрямованих на відновлення світу. росія не хоче миру, вона нічого не хоче, окрім війни. Держава-агресор має усвідомити, що світ не має альтернативи і має почати шукати мир, а поки що всі ми бачимо і чули сьогодні, коли зазвучала сирена повітряної тривоги, що росія шукає лише нові способи, щоб залякати Європу та захопити більше і більше нашої землі.

Мета росії у цій війні – зламати Україну і таким чином зламати Європу. росія хоче показати, що європейське об'єднання нібито не здатне бути ефективним і що європейські цінності не можуть працювати для захисту свободи. Ми маємо разом зламати цей сценарій. Зламати плани росії допоможе кандидатство України в ЄС. В Україні розуміють, що шлях до ЄС буде довгим, але українці готові працювати над цим і заслужили на статус кандидата.

Очікуємо на нові поставки, насамперед, важке озброєння, сучасну реактивну артилерію, системи протиракетної оборони тощо. Кожен день затримки постачання озброєння – це жертви серед цивільних та військових».

19:00. Німеччина, Франція, Італія та Румунія підтримали надання Україні статусу кандидата в ЄС

Після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за негайний статус кандидата на членство в ЄС для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц: «Німеччина виступає за позитивне рішення на користь України. Це стосується й  Молдови. Україна є частиною європейської сім'ї».

Президент Франції Еммануель Макрон: «У будь-якому разі ми підтримуємо статус України на приєднання до Європейського Союзу. Цей статус супроводжуватиметься дорожньою картою, а також враховуватиме ситуацію на Західних Балканах».

17 червня очікується висновок Єврокомісії щодо заявоки України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС.

Getty Images/Global Images Ukraine

18:30. росія мріє взяти під контроль ЗАЕС із 1 вересня

Окупанти повідомили керівникам структурних підрозділів ЗАЕС, що росія хоче з 1 вересня поставити атомну електростанцію під контроль росатому.

Енергоатом: «15 червня один із окупантів із позивним Волга повідомив працівникам, що з 1 вересня ЗАЕС повністю перейде під контроль росії й, відповідно, росатому.

Вкотре наголошуємо – ця заява не має жодного відношення до реальності, жодного контролю за роботою ЗАЕС з боку ворожих формувань не буде. Запорізька АЕС працює і працюватиме в українській енергосистемі та відповідно до українського законодавства.

Її тимчасове захоплення російськими військовими не означає передачу станції країні-агресору».

18:00. Зустріч Зеленського із європейськими лідерами закінчилася

Президент Володимир Зеленський на зустрічі із європейськими лідерами передав пакет санкційних пропозицій проти росії. Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції.

Закінчилась зустріч Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

Україна передала лідерам держав повний пакет санкційних пропозицій проти росії, які підготувала міжнародна група. Сторони планують посилювати тиск на агресора та працювати над сьомим пакетом санкцій із газовим ембарго.

17:45. Дорадчий орган ЄС підтримав надання Україні статусу кандидата

Європейський економічний та соціальний комітет ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС (Укрінформ). Рішення підтримали 200 депутатів – майже всі, хто взяв участь у пленарному засіданні Комітету.

Затверджена резолюція: «ЄЕСК закликає Європейську раду надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС на зустрічі 23–24 червня 2022 року. Статус кандидата має бути наданий Україні без шкоди для процесу входження країн Західних Балкан. ЄЕСК виступає за створення системи поетапних інтеграційних кроків з урахуванням acquis communitaire (законодавства ЄС)».

У документі також містяться конкретні рекомендації щодо створення умов для адаптації українських біженців на трудовому ринку ЄС та забезпечення їх доступу до соціальних послуг, включаючи освіту та медичне обслуговування.

У резолюції наголошується на необхідності мобілізації міжнародної допомоги для підтримки економіки України в нинішніх важких умовах, а також для масштабного відновлення соціальної та іншої важливої ​​інфраструктури, зруйнованої внаслідок російської агресії.

Європейський соціально-економічний комітет – дорадчий орган Європейського Союзу, який був створений для забезпечення представництва інтересів різних економічних та соціальних груп. 17 червня очікується укладання Єврокомісії за заявками України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС.

17:00. Львівський суд заборонив Партію Шарія

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив Партію Шарія. Це вже дев'ята партія, діяльність якої заборонена в судовому порядку (рух Чесно).

Це друга спроба заборонити цю проросійську партію та стала результативною. Вперше СБУ вимагала заборонити Партію Шарія в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому.

Майно цієї політсили має передати на користь держави, але рішення суду ще можна оскаржити у Верховному Суді. Крім цього, сьогодні суд також заборонив партію Ліва опозиція, що з'явилася в 2015 році, після ліквідації КПУ.

Водночас, розгляд заборони партії Опозиційна платформа – За життя, яке теж відбувалося сьогодні, суд переніс на 20 червня.

16:20. Орки вдарили по будинку в Лисичанську, де ховалися люди: є загиблі

Окупанти рф вдарили по Лисичанську Луганської області, потрапили в будинок, де ховалися цивільні, є загиблі та поранені.

Голова ОДА Сергій Гайдай: «Авіаудар по Лисичанську. Влучили в одну з будівель, де ховалися люди. Щонайменше троє загиблих та семеро поранених. Рятувальники зараз розбирають завали».

15:30. Зеленський проводить зустріч із лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії

У Києві розпочалася зустріч президента Володимира Зеленського з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії. Фотографії із зустрічі публікують ЗМІ, які супроводжують гостей.

Після відвідування Ірпеня канцлер Олаф Шольц, прем'єр Маріо Драгі, президенти Еммануель Макрон та Клаус Йоханніс повернулися до Києва та проводять зустріч із Зеленським на Банковій.

15:00. Шольц в Ірпені: росія просто націлена на знищення

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після відвідування Ірпеня заявив, що дії росії у війні проти України спрямовані лише на знищення (Bild):

«Це багато говорить про агресивну війну росії, яка просто націлена на знищення. Ми повинні пам'ятати це все, приймаючи рішення. Страшно, які руйнування завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглуздим є це насильство».

Німецький канцлер у четвер відвідав Ірпінь разом із лідерами Франції, Італії та Румунії. Шольц на початку візиту запевнив Україну в постійній повній підтримці у боротьбі з нападом росії.

14:10. Він закликав покінчити з Україною: Twitter заблокував акаунт рогозіну

Адміністрація Twitter вимагає від голови роскосмосу дмітрія рогозіна, щоб той видалив повідомлення, в якому закликав росіян покінчити з Україною.

Твіт рогозіна був таким: «Взагалі, те, що виросло на місці України, є екзистенційною загрозою російському народу, російській історії, російській мові та російській цивілізації. Якщо не покінчимо з ними, як, на жаль, не покінчили з ними наші діди, доведеться гинути, але закінчувати ще більшою ціною нашим онукам. Тому давайте краще ми з цим покінчимо. Раз і назавжди. Заради наших онуків».

дмитрій рогозін: «Якщо я не підкоряюся, вони не знімуть блокування з аккаунту, де у мене понад 808 тисяч підписників. Я не вважаю моє повідомлення помилковим. Я вважаю його абсолютно вірним. Кнопку видалити натискати не буду. На жаль, Twitter перетворився на смітник, трибуну для екстремістів і рупор антиросійської пропаганди».

13:10. Рєзніков: Україна хоче повернути всі свої землі, включно з Кримом

Україна хоче відвоювати всі свої землі включно з Кримом, можливо, і із застосуванням зброї від партнерів, заявив міністр оборони Олексій Рєзніков (СNN):

«Ми збираємося звільнити усі наші території, всі, включаючи Крим. Крим – це стратегічна мета для України, бо це українська територія. Але ми рухатимемося крок за кроком.

Повернути окуповані території допоможе нова зброя партнерів. Першим кроком буде стабілізація ситуації на місцях, щоб запобігти подальшим втратам проти російських військ.

Другий етап у тому, щоб відкинути російські війська з їхньої позиції до вторгнення 24 лютого. І лише на третьому етапі будуть обговорення з партнерами України про те, як звільняти території, включаючи Крим».

12:00. Арахамія назвав щоденні втрати ЗСУ убитими та пораненими: до тисячі захисників

Глава української переговорної групи з росіянами нардеп Давид Арахамія під час поїздки до США заявив, що в сутичках з російськими військами щодня гинуть і зазнають поранень до тисячі українських захисників (Axios).

«Втрати вбитих українських військових становлять у середньому від 200 до 500 осіб, не кажучи про значну кількість поранених.

В Україні мобілізовано 1 млн осіб, і є можливість збільшити чисельність армії ще на 2 млн, щоб продовжити боротьбу проти агресії росії. У нас є люди, навчені атакувати, контратакувати, але для цього нам потрібна зброя».

11:20. Макрон повідомив перші деталі візиту до Києва

Президент Франції Еммануель Макрон розповів, що під час візиту лідери спочатку зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським та відвідають Ірпінь (BFMTV, УП):

«Ми зустрінемося з президентом Володимиром Зеленським, щоб вирушити на місце бойових дій, де скоєно вбивства, і проведемо заплановані зустрічі. Це місто – Ірпінь. Ми хочемо запевнити українців у європейській підтримці та єдності.

Також із делегацією приїхала міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. Вона сказала: «Ця поїздка дуже важлива для України, Європи та глобальної стабільності».

10:30. Словаччина передала Україні п'ять вертольотів та боєприпаси для РСЗВ Град

Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню Град.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь (Aktuality, УП): «Вертольоти вже перебувають на озброєнні Збройних сил України. Ця допомога Україні, як і всі попередні постачання, буде відшкодована Словаччині з Європейського фонду миру, що є сильним визначенням солідарності Європейського Союзу з Україною».

У середу глава Пентагону Ллойд Остін після зустрічі у форматі Рамштайн у Брюсселі заявив, що Словаччина вирішила передати Україні бойові вертольоти, проте не конкретизував інформацію про постачання. Також він заявив, що Канада, Польща та Нідерланди передадуть нові одиниці артилерії.

10:00. Захисники України вже знищили майже 33 тисячі окупантів

росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні в Україні – за 113 днів протистояння захисники вже знищили майже 33 тисяч окупантів та 1449 танків.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 32950 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1449 (+9) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3545 (+17) од.,
  • артилерійських систем – 729 (+7) од.,
  • РСЗВ – 233 (+3) од.
  • засобів ППО – 97 (+0) од.,
  • літаків – 213 (+0) од.,
  • вертольотів – 179 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+0) од.,
  • крилатих ракет – 129 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 494 (+9) од.,
  • спеціальної техніки – 55 (+0) од.

Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському напрямку.

09:40. росіяни вдарили ракетами по Сумщині: 4 загиблих

російські окупанти вночі завдали ракетних ударів по території Садівської ОТГ в Сумській області, внаслідок чого 4 особи загинули і щонайменше 6 отримали поранення.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: «Вночі по території Садівської ОТГ Сумського району ворог завдав ракетного авіаудару. Загинуло 4 особи, щонайменше 6 поранених. Інформація про руйнування та пошкодження – пізніше. Вибух чули у половині Сумського району та в самому обласному центрі.

Ще один ракетний авіаудар окупанти завдали близько 5 ранку Краснопільською громадою. Далі росіяни відкрили вогонь зі своєї території – били із мінометів, всього було 26 прильотів. Внаслідок обстрілу спалахнула господарська споруда та автомобіль Daewoo Sens. Інформація про постраждалих та інші пошкодження інфраструктури уточнюється».

ОК Північ: «Ворожа авіація здійснила пуск двох ракет по околицях Мезенівки. Це сталося близько 04:40 ранку. На місці події виявили вирви, плати управління та уламки снаряда».

09:00. Макрон, Драгі та Шольц прибули в Україну спецпоїздом

Лідери Франції, Італії та Німеччини – Еммануель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц – прибули в Україну, повідомив глава правління Укрзалізниці Олександр Камишин та виклав у публікацію фото зі спецпоїзда.

Лідери трьох країн вирушили в спільну поїздку в Україну, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, поговорити про мир і війну, а також обговорити заявку України на вступ до ЄС.

07:10. Ворог штурмує Сєвєродонецьк та зосереджує зусилля на Бахмутському напрямку

Генштаб ЗСУ: російські загарбники не припиняють спроби захопити Сєвєродонецьк, а також зосереджують основні зусилля на Бахмутському напрямку.

06:20. Блінкен: позиції України посилює допомогу понад 40 держав

У війні проти російських загарбників Україні надають допомогу США і понад 40 країн.

Державний секретар США Ентоні Блінкен: «Коли путін вирішив почати невиправдане вторгнення проти свого сусіда, він мав намір розділити США, їх союзників і партнерів. Тим не менш, ми сильніші і згуртованіші, ніж будь-коли. У кремлі думали, що це підірве чи навіть скине український уряд, але президент Зеленський та уряд України міцні.

Допомога США у безпеці та понад 40 союзників та партнерів продовжують зміцнювати позиції України, щоб захистити її незалежність, суверенітет та територіальну цілісність, забезпечити перемоги на полі бою та, нарешті, зміцнити позиції України за столом переговорів.

Крім анонсованої допомоги у розмірі 1 млрд доларів США ввели потужні санкції проти росії, посилили стримування та оборону НАТО на східному фланзі».

05:40. ISW: український опір на окупованих територіях ламає плани рф

Аналітики припускають, що проукраїнські дії на тимчасово окупованих територіях заважають росії у планах анексії та повномасштабного адмінконтролю.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): «Згідно з зібраними даними, Інститут передбачає, що проукраїнські дії, ймовірно, продовжуватимуть зривати зусилля росії щодо консолідації повномасштабного адміністративного контролю над окупованими територіями та планами анексії».

Президент США Джо Байден пообіцяв надати військову допомогу на суму 1 млрд доларів, включаючи озброєння берегової оборони, передові ракетні системи, артилерію та боєприпаси для підтримки українських операцій. Члени НАТО оголосили, що додатково продовжуватимуть надавати Україні важке озброєння та системи великої дальності.

05:00. Рамштайн-3. Рєзніков повідомив, про що домовилися

Міністр оборони України Олексій Рєзніков розповів про підсумки третьої зустрічі у форматі Раммштайн.

«Україна продовжить боротьбу за свободу та незалежність. Наші партнери й надалі підтримуватимуть Україну. НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе. Грузія, Молдова та Еквадор приєдналися до клубу.

За підсумками зустрічі, Україні нададуть більше озброєння. Йдеться про 155-мм гармат, HIMARS, Harpoons і т.д. від США. А також – вертольоти від Словаччини; артилерію від Канади, Польщі та Нідерландів; РСЗВ від Німеччини. І ще дещо».

04:20. Дніпропетровщина: ракетними ударами зруйновано будівельне підприємство

Через ракетні удари росіян у Новомосковському районі Дніпропетровської області зруйновано будівельне підприємство.

ГУ ДСНС у Дніпропетровській області: «Ворожі ракети вдарили по Новомосковському району. Пролунали два вибухи. Зруйновано будівельне підприємство».

За інформацією рятувальників, знищено будівлю виробництва. На місці пригоди сталася пожежа, там працюють рятувальники, вони також розбирають завали. За попередніми даними, із людей ніхто не постраждав.

03:30. Зеленський погодився на участь у саміті НАТО у Мадриді

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що візьме участь у саміті НАТО наприкінці червня:

«З вдячністю прийняв запрошення партнерів на участь у ключових міжнародних заходах: від федерального канцлера Олафа Шольца – у саміті Великої сімки, а від генерального секретаря НАТО – у саміті НАТО в Мадриді».

Президент не уточнив, у якому форматі візьме участь у заході.

02:40. Залужний: Сєвєродонецьк – ключова точка, росіяни атакують на 9 напрямках

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що окупанти в Луганській області атакують одночасно на 9 напрямках, а Сєвєродонецьк залишається ключовою точкою в обороні області:

Триває запекла боротьба за Луганщину. Противник зосередив на півночі області свої основні ударні сили та намагається атакувати одночасно на дев'яти напрямках. Сєвєродонецьк – ключова точка у системі оборонної операції Луганської області. Місто не може розглядатися інакше.

Окупанти ведуть наступ з півдня на північ на напрямках Попасна – Комишеваха і далі на Лисичанськ, Попасна – Миколаївка, Попасна – Берестове, з півночі на південь на напрямках Богородичне – Слов'янськ, Ізюм – Слов'янськ, нижче: Попасна – Світлодарськ, зі сходу на захід на напрямі Сєверодонецьк – Лисичанськ, а також на напрямках Сєверодонецьк – Метьолкіне, Тошківка – Комишеваха. З метою витіснення українських військ ворог застосовує авіацію, РСЗВ, артилерію».

02:00. Україна отримає американські РСЗВ до кінця червня

Українські військові завершили навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS, і до кінця червня Україна отримає їх для оборони на Донбасі. Про це за підсумками засідання третьої Контактної групи з оборони України заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі (УП):

«До кінця місяця ми передамо системи HIMARS, боєприпаси та підготовлений екіпаж для операційного застосування в обороні України. На сьогоднішній день США забезпечили навчання 420 українців на гаубицях М777, 300 українців – на самохідних гаубицях М109, 129 українців – на бронетранспортерах М113, ще 100 – на безпілотниках та 60 – на HIMARS.

Загальний обсяг безпеки допомоги США Україні: понад 60 тисяч Javelin, понад 5000 Stinger, понад 700 дронів Switchblade, 20 гелікоптерів Мі-17, а також сотні тисяч боєприпасів для стрілецької зброї. Загалом Україна отримала від міжнародних партнерів 97 тисяч протитанкових систем, що більше, ніж танків по всьому світу».

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

00:00. Початок 113-го дня війни, 16 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Лунін став найпопулярнішим українським спортсменом в Instagram
Футбол | 19 квітня 2024, 21:36 5
Лунін став найпопулярнішим українським спортсменом в Instagram

Після суперсерії пенальті в Андрія вже 2,6+ мільйона підписників

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
У Зеленського стальні яйця, сподіваюсь він не зрадить український народ в угоду кремлівським підстилкам....
Maxcrimea10
Говноед
SergRV
Пока дает Цезари и бк, пусть говорит, что хочет.