Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 червня 2022, 22:06
10756
1

Від топ-форварда за 42 млн до релігійного репу: історія Джексона Мартінеса

Колись він забивав багато м'ячів, але одна неприємність зіпсувала йому залишок кар'єри…

| Оновлено 15 червня 2022, 22:06
10756
1
Від топ-форварда за 42 млн до релігійного репу: історія Джексона Мартінеса
Getty Images/Global Images Ukraine. Джексон Мартінес

Ім'я Джексона Мартінеса добре відоме любителям футболу з хоча б десятирічним стажем. Цей колумбієць свій шлях до тріумфу у Європі починав, як і багато хто з південноамериканців, з «Порту». «Дракони» знайшли Мартінеса у Мексиці, де той колотив голи у складі «Хагуарес Ч'япас». Заради справедливості селекціонери «Порту» не відкрили зірку нового бомбардира, оскільки Джексон і до цього забивав дуже пристойно, причому як за «Хагуарес Ч'япас», так і за рідний колумбійський «Індепенд'єнте Медел'їн».

Останній фактор пояснює, чому «Порту» влітку 2012 року наважився заплатити за трансфер Мартінеса 11 мільйонів доларів, що еквівалентно за тодішнім курсом майже 9 мільйонам євро. У стані «драконів» Джексон провів три повноцінні сезони, причому з ходу довів, що здатен забивати багато не лише в лігах Колумбії чи Мексики, а й у Європі. У дебютному сезоні на рахунку Мартінеса виявилося 26 голів у 30 поєдинках чемпіонату Португалії, у другому – 20 у 30, в третьому – 21 у 30.

У 2014 році Джексон Мартінес у складі збірної Колумбії взяв участь у чемпіонаті світу. На турнірі в Бразилії форварду «Порту» вдалося провести 3 поєдинки, в яких він відзначився 2 забитими м'ячами (дублем форвард розписався у воротах збірної Японії на груповій стадії). Колумбія на тому чемпіонаті світу дісталася чвертьфіналу, де поступилася Бразилії, а ряд її гравців суттєво наростив капіталізацію на трансферному ринку.

Але у «Порту» розуміли, коли треба відпускати Мартінеса. «Дракони» славляться тим, що майже завжди точно вгадують момент, коли клубу варто продати того чи іншого лідера, аби отримати на ньому максимальну вигоду і не перетримати виконавця до стадії початку регресу. Саме тому Джексон провів у Португалії після ЧС-2014 ще один сезон, а потім за 35 мільйонів євро відбув у мадридський «Атлетіко».


Getty Images/Global Images Ukraine. Джексон Мартінес

Переїзд до Іспанії став для Мартінеса, який уже отримав визнання, як топ-форвард завдяки успіхам із «Порту», ​​першим кроком до заходу кар'єри. На момент трансферу в «Атлетіко» Джексону було 28 років – чудовий вік для форварда, до якого він встигає набратися достатньо досвіду для ігор на серйозному рівні, а також зберігає відмінні фізичні кондиції. Але якщо з першим у Мартінеса проблем не виникло, то ось з другим – навпаки…

В «Атлетіко» Джексон непогано стартував, відзначившись дебютним забитим м'ячем уже у другому своєму поєдинку в рамках Ла Ліги, проте з ходу завоювати статус ключового форварда не зміг. Втім, Дієго Сімеоне протягом одинадцяти турів поспіль випускав колумбійця на поле, і той зумів записати в актив 2 голи та 1 асист. Фатальним для Мартінеса стало 13 листопада 2015 року, коли форвард отримав на тренуванні травму щиколотки, яка залишила його поза футболом до кінця року.

У січні 2016-го Джексон Мартінес повернувся на поле, але Дієго Сімеоне та боси «Атлетіко» вчасно зрозуміли – колишньої віддачі від цього форварда отримати навряд чи вдасться. Саме тому, коли в лютому на горизонті виник «Гуанчжоу Евергранд», який смітив грішми на той час наліво й направо, у стані «матрацників» не довго упиралися в питанні продажу нападника. За екс-голеадора «Порту» китайський клуб відвалив 42 мільйони євро, завдяки чому Мартінес увійшов до топ-5 найдорожчих футболістів в історії колумбійського футболу.

На той час у Піднебесній намагалися створити топову футбольну лігу. Клуби, що мали щедрих і багатих спонсорів з-поміж місцевих успішних компаній, дозволяли собі фантастичні угоди. Зокрема, завдяки шаленим грошам у Китай вдалося заманити бразильців Оскара, Халка, Пауліньо та Алекса Тейшейру, аргентинців Карлоса Тевеса та Есек'єля Лавессі, колумбійців Фредді Гуаріна та Джексона Мартінеса, сенегальця Дембу Ба та багатьох інших відомих футболістів.

Крім фантастичної зарплати, яка, за неофіційними даними, склала 12 мільйонів євро на рік, Джексон Мартінес розраховував отримати в Китаї ще й можливість повноцінно реанімувати кар'єру, але травма щиколотки не дала йому цього зробити. Рецидив пошкодження стався у колумбійця вже у квітні, через що Джексон пролежав у лазареті до початку серпня, а вже у жовтні форвард знову зламався і знову-таки причиною його звернення до медиків стала злощасна щиколотка.

У лазареті Джексон Мартінес провів майже два роки, а якщо точніше, то 655 днів, повернувшись на поле лише у серпні 2018-го. За «Гуанчжоу Евергранд» колумбійський форвард зміг провести лише 16 поєдинків, відзначившись 6 результативними діями (4 голи + 2 асисти). Кожен матч, який форвард провів за китайський клуб, коштував казні останнього 4 мільйони євро, а кожен гол – 16,5 мільйонів євро…

Наприкінці серпня 2018 року боси «Гуанчжоу Евергранд», остаточно зневірившись у спроможності 31-річного на той момент Джексона Мартінеса повернутися на топовий бомбардирський рівень, відпустили колумбійця на правах оренди в скромний португальський «Портімоненсе». Там нападник провів півтора роки на правах оренди, а потім уклав повноцінний контракт. Щоправда, після двох сезонів колумбійцю довелося покинути цей клуб. Стара травма нагадувала про себе, і зрештою змусила Джексона Мартінеса оголосити про завершення кар'єри у грудні 2020 року у віці 34 років.

Незадовго до виходу на футбольну пенсію Джексон Мартінес вибухнув критикою на адресу медиків мадридського «Атлетіко». Саме їх він вважав винними у своїх проблемах із щиколоткою. Колумбієць заявив, що неправильне лікування, яке йому призначили в стані «матрацників», призвело до перетікання проблеми з щиколоткою в хронічну форму, через що де-факто обвалилася вся кінцівка кар'єри Мартінеса.

«Легше всього тоді було піти. Але для мене це була щоденна боротьба. Ця проблема не давала мені спати. Я відчував дискомфорт на кожному тренуванні, щоразу, коли лягав спати… Майже щоночі, о 3-4 годині, я наче за годинником прокидався через дискомфорт у ногах. Потрібно було кілька хвилин, щоб він пішов, і я знову мав можливість заснути», - зізнавався колумбієць.

Постійні проблеми зі здоров'ям привели Джексона Мартінеса до віри у Бога. У вересні 2018 року, коли колумбієць ще продовжував активну футбольну кар'єру, паралельно він почав займатися музикою. Зокрема, у той період вийшов його перший альбом під назвою «Я не буду боятися», до якого увійшли сім пісень релігійного змісту. У них Джексон Мартінес розповідав слухачам свою історію життя, зокрема про страждання, перенесені у зв'язку з травмами.

З тих пір футбол відійшов для Джексона Мартінеса на другий план, і після завершення кар'єри він повністю поринув у світ музики. На початку травня цього року колумбієць презентував свій другий альбом під назвою «Без сумнівів», що містить дев'ять пісень, всі з яких пов'язані з релігією, присвячені Богу та Біблії. Разом з релізом головної пісні альбому, яка й дала йому назву, прес-служба Джексона Мартінеса випустила заяву, в якій пояснила, про що пісні колумбійця: «У них розповідається про те, наскільки банальності буття та різні спокуси відволікають кожну людину від волі Бога і як, займаючись мирськими справами день у день, втрачається можливість знайти справжнє щастя і задоволення у Творці».

Джексон Мартінес записав альбом в стилі реп, і найближчим часом націлюється здійснити гастрольну поїздку Сполученими Штатами Америки, щоб представити його публіці та заявити про себе світу тепер уже не як про топ-форварда у футболі, а як про талановитого музиканта, чия творчість служить залученню все більшої кількості людей до релігії.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fos
Не плохо поёт,но футбол дело такое..