Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:37
13248
0

Рамштайн-3. День 112. Україна отримає гелікоптери та сучасну артилерію

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 15 червня

| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:37
13248
0
Рамштайн-3. День 112. Україна отримає гелікоптери та сучасну артилерію
Getty Images/Global Images Ukraine

112-й день війни. 15 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 15 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

22:00. Україна отримає американські РСЗВ до кінця червня

Українські військові завершили навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS, і до кінця червня Україна отримає їх для оборони на Донбасі. Про це за підсумками засідання третьої Контактної групи з оборони України заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі (УП):

«До кінця місяця ми передамо системи HIMARS, боєприпаси та підготовлений екіпаж для операційного застосування в обороні України. На сьогоднішній день США забезпечили навчання 420 українців на гаубицях М777, 300 українців – на самохідних гаубицях М109, 129 українців – на бронетранспортерах М113, ще 100 – на безпілотниках та 60 – на HIMARS.

Загальний обсяг безпеки допомоги США Україні: понад 60 тисяч Javelin, понад 5000 Stinger, понад 700 дронів Switchblade, 20 гелікоптерів Мі-17, а також сотні тисяч боєприпасів для стрілецької зброї. Загалом Україна отримала від міжнародних партнерів 97 тисяч протитанкових систем, що більше, ніж танків по всьому світу».

21:30. Словаччина передасть Україні гелікоптери, ще три держави – артилерію

Словаччина вирішила передати Україні бойові гелікоптери, а Канада, Польща та Нідерланди – нові одиниці артилерії.

Глава Пентагону Ллойд Остін після зустрічі у форматі Рамштайн у Брюсселі повідомив: «Я хотів би подякувати Словаччині, яка оголосила про суттєву пожертву вертольотів серії Мі та вкрай необхідних ракетних боєприпасів.

Ми також обговорили важливі нові пожертвування артилерії з багатьох країн, включаючи Канаду, Польщу та Нідерланди. Це ключові інвестиції та можливості України для ведення вогню на великій відстані, і вони будуть вирішальними для зусиль України відобразити наступ росії на Донбасі».

Крім того, Німеччина вирішила передати Україні три реактивні системи залпового вогню з керованими боєприпасами.

21:00. Макрон, Драгі та Шольц приїдуть до Києва перед ключовим рішенням ЄС

Лідери Франції, Італії та Німеччини планують у четвер, 16 червня, здійснити спільну поїздку в Україну та зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, щоб продемонструвати підтримку Україні та обговорити її заявку на вступ до ЄС (Financial Times, УП).

Офіційно візит не був підтверджений, хоч про нього писали ЗМІ. Очікується, що Еммануель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц зустрінуться із президентом України Володимиром Зеленським, що продемонструє потужну демонстрацію західної солідарності з Україною.

Візит відбудеться напередодні подання оцінки Європейською комісією того, чи Україна має надати статус кандидата на вступ до ЄС. За словами джерел, Єврокомісія, ймовірно, заявить, що Україна має набути статусу кандидата в члени ЄС за умови, що вона проведе низку реформ, спрямованих на зміцнення верховенства права та боротьбу з корупцією.

20:30. Байден підтвердив надання Україні $1 млрд військової допомоги

Президент США Джо Байден провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву 1 млрд доларів військової допомоги:

«Я поінформував президента Зеленського, що Сполучені Штати надають Україні ще 1 млрд доларів військової допомоги, у тому числі додаткову артилерію та озброєння берегової оборони, а також боєприпаси для артилерії та передові ракетні системи, які потрібні українцям для підтримки оборонних операцій на Донбасі».

У повідомленні не уточнюється, про яке саме озброєння йдеться, але раніше ЗМІ зазначали, що США нададуть Україні протикорабельні ракети Harpoon, більші за ракети для систем залпового вогню (РСЗВ), які були відправлені в Україну, а також артилерійські снаряди для гаубиць М777.

Глави України та США обговорили дії голови Пентагону Ллойда Остіна щодо координації додаткової міжнародної підтримки українських Збройних Сил. Байден заявив, що США виділять додаткову гуманітарну допомогу у розмірі 225 млн доларів, щоб допомогти людям в Україні, у тому числі шляхом постачання безпечної питної води, найважливіших медичних засобів та медичної допомоги, їжі, житла та готівки для сімей, щоб придбати речі першої необхідності.

«Мужність, стійкість та рішучість українського народу продовжують надихати світ. І Сполучені Штати разом із нашими союзниками та партнерами не вагатимуться у своїй відданості українському народу, який бореться за свою свободу», – підсумував американський президент.

20:00. Генштаб: росіяни звозять до Бєлгорода медпрацівників

Генштаб: російські окупанти звозять до Бєлгорода медичних працівників з інших регіонів, щоб лікувати поранених військовослужбовців росії.

19:20. США готують новий пакет військової допомоги Україні з ракетами Harpoon

Адміністрація Байдена планує виділити Україні нову військову допомогу на суму понад $650 млн, що включає протикорабельні ракети Harpoon.

Журналістка Bloomberg: «Цей транш складе понад 650 млн доларів. До нього вперше увійдуть протикорабельні ракети Harpoon, які встановлені на транспортних засобах».

19:00. Поліція запобігла теракту проти керівництва України

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін розповів, що українські правоохоронці запобігли теракту проти керівництва України.

«Завдяки інформації з наших оперативних джерел вдалося попередити терористичний акт проти керівництва нашої держави. І після перемоги про це можна буде розповісти набагато більше.

Громадянське населення сприяє проведенні контрдиверсійних заходів. Зокрема, йдеться про належне ставлення до тимчасових обмежень, комендантської години та інформування правоохоронців про підозрілих осіб. Правдивим виявляється лише одне із 10 повідомлень. Закликаю українців і надалі інформувати поліцію про підозрілих осіб, не втрачати пильності навіть у населених пунктах, далеких від бойових дій.

Правоохоронці створили понад 123 контрдиверсійні групи, до роботи залучено щонайменше 1,5 тисячі осіб. Було затримано та передано СБУ понад 800 осіб, підозрюваних у диверсійно-розвідувальній діяльності. На початку вторгнення фіксувалися ДГР із 5–10 осіб, завданням яких було вчинення терактів та диверсій, у тому числі й у центрі столиці.

Надалі більшість диверсантів націлена на коригування вогню, підсвічування позицій розміщення збройних формувань, фіксацію результативності ракетно-артилерійських обстрілів. У виявленні диверсантів одним із дієвих інструментів є служба поліцейських на блокпостах із використанням штучного інтелекту».

18:30. Молдова та Грузія приєдналися до Рамштайну щодо зброї для України

Молдова та Грузія, а також Еквадор приєдналися до зустрічі начальників штабів та міністрів оборони у форматі Рамштайн, присвяченої наданню військової допомоги Україні. Міністр оборони США Ллойд Остін у Брюсселі сказав:

«З початку російського вторгнення понад 45 союзників та партнерів по всьому світу надали військову допомогу Україні. Це відбиває глобальне обурення російської неспровокованої агресією і відбиває глобальну рішучість захищати порядок, заснований на правилах.

Сьогодні я маю честь приймати міністрів оборони та голів штабів із понад 45 країн, а також представників НАТО та ЄС. Також я радий вітати Еквадор, Грузію та Молдову, які приєдналися до сьогоднішньої зустрічі контактної групи. З часу віртуальної зустрічі три тижні тому було досягнуто важливого прогресу на кількох фронтах.

Союзники надали ракети Гарпун, щоб покращити прибережну оборону України, Британія надає РСЗВ М270 та навчання для допомоги Україні у захисті території Донбасу, низка союзників та партнерів надають гаубиці та артилерійські боєприпаси – українські сили вже використовують їх у захисті Донбасу. Ми вже багато зробили, але не збираємося марнувати час. Ми збираємося поглибити нашу підтримку ЗСУ у сьогоднішній боротьбі та збільшити їхню силу перед завтрашніми загрозами.

Ми маємо посилити нашу готовність збільшувати здатність України до оборони і ми маємо докласти ще більших зусиль, щоб Україна могла захистити себе, своїх громадян та територію».

17:30. Окупанти вдарили по житловому кварталу Миколаєва: руйнування, одна людина поранена

Російські війська відкрили вогонь по житлових кварталах Миколаєва, внаслідок чого постраждав чотириповерховий будинок, одна людина отримала поранення.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Сьогодні вдень близько 13:00 російські окупанти знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. Влучили у чотириповерховий житловий будинок.

У будинку зруйнований дах, перекриття на двох поверхах, несуча стіна, вибиті вікна. Загалом постраждало 6 квартир. За попередньою інформацією, одна людина отримала поранення».

15:45. Подоляк оголосив Медвєдєву: маленька людина з великими комплексами

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна була, є і буде, а ось де буде через 2 роки маленька людина з великими комплексами – заступник голови російської радбезу дмітрій медвєдєв – невідомо:

«Якби 🇷🇺 імперіалізм мав обличчя, це був би медвєдєв. Маленька людина з великими комплексами, єдина можливість якої привернути до себе увагу та самоствердитися – бризнути отрутою в бік України чи погрожувати світу. Україна була, є й буде. Де буде медвєдєв за 2 роки – питання».

14:40. Суд заборонив Соціалістичну партію України

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив Соціалістичну партію України – майно партії та всіх її організацій буде передано державі (Інтерфакс-Україна)

За словами провідного аналітика Чесно Ігоря Фещенка, аргументи СБУ та Мін'юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській та проросійській діяльності партії, а також у висловлюваннях останніх трьох її керівників, насамперед державного зрадника Іллі Ківи.

На думку СБУ, хоча Ківа з 2019 року не є офіційним керівником партії, але він і надалі впливає на неї. Зокрема, за даними Чесно, у справах цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, у яких входження Ківи до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Окрім цього, згідно зі матеріалами справи, на сьогодні Соціалістичну партію України очолює Віктор Заїка – директор благодійного фонду Іллі Ківи Визволення.

Ще одним доказом впливу Ківи на Соцпартію вважають те, що очолювана ним організація Всеукраїнського руху по боротьбі з фашизмом Патріоти за життя, як і його благодійний фонд, зареєстрована за тією самою адресою, що й Соціалістична партія України. Партія може заперечити це рішення у Верховному Суді.

14:00. Макрон: Зеленському та його чиновникам доведеться говорити з росією

Президент Франції Еммануель Макрон посилив свою риторику щодо росії, але під час візиту до Румунії заявив про необхідність переговорів з Москвою (Radio Free Europe Radio Liberty).

Макрон піддався критиці з боку України та східноєвропейських союзників за те, що вони вважають меншою підтримкою Києва у протистоянні російським військам. Раніше президент Франції застеріг від приниження росії.

«Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили росії, допомогти українцям та їхнім військам та продовжувати переговори», – сказав Макрон французьким, американським, британським та іншим союзним військовим на військовій базі НАТО Когальничана поблизу румунського чорноморського порту Констанца.

Макрон має відвідати столицю Молдови, Кишинів, 15 червня для консультацій із президентом Майєю Санду. За даними ЗМІ, 16 червня він також вирушить до Києва з візитом, до якого також приєднаються канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоханніс.

Макрон на спільній прес-конференції з Йоханнісом 15 червня, коли його запитали про неодноразові заяви про те, що росію не слід принижувати, сказав: «Нам треба підтримати Україну. З першого дня Франція чітко сказала, що росія є агресором. Але ми маємо бути чіткими: ми не воюємо з росією. Українському президенту та його чиновникам доведеться вести переговори з росією».

13:30. На саміті НАТО мають погодити довгостроковий пакет допомоги Україні

Лідери НАТО на саміті у Мадриді мають узгодити комплексний пакет допомоги для України.

Генсек Єнс Столтенберг перед початком зустрічі міністерів у Брюсселі сказав:

«Я очікую, що на саміті союзники НАТО узгодять комплексний пакет допомоги для України. Допомога Україні у довгостроковій перспективі – у переході від обладнання радянських часів до сучасного обладнання НАТО, а також у покращенні оперативної сумісності з НАТО.

Союзники непохитні у своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності своїх партнерів у Європі. І підтримують право кожного народу вибирати свій шлях, вільний від втручання ззовні. Я підтримую надання важкого озброєння Україні країнами-членами Альянсу, і такої зброї потрібно більше».

На зустрічі міністрів у середу обговорять потреби України у зброї для війни проти рф, на зустрічі буде присутній глава Міноборони Олексій Резніков.

12:50. Генсек НАТО підтвердив, що Зеленського запросили на саміт

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що президента України Володимира Зеленського очікують на саміті НАТО у тому форматі, в якому він зможе взяти участь у силу обставин (УП):

«Він буде запрошений, його запросять звернутися до лідерів, коли ми зустрічатимемося наприкінці місяця. Ми раді будемо вітати його особисто, а якщо це буде неможливо – у форматі відеозв'язку».

Раніше у ЗМІ вже з'являлася інформація про те, що Зеленського планують запросити на саміт. Також це підтвердив заступник генсека НАТО Мірча Джоане. Саміт НАТО відбудеться у Мадриді 29–30 червня.

12:00. медвєдєв розмріявся, що України через два роки вже не буде

Заступник голови ради безпеки рф дімон медвєдєв поставив під сумнів існування в майбутньому України, проти якої росія веде війну:

«Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримати від своїх заокеанських господарів ЗПГ (зкраплений природний газ) з оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими просто замерзне.

Тільки питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на карті світу? Хоча американцям вже все одно – вони настільки вклалися в проект антиросія, що все інше для них дрібниця».

11:20. Рамштайн-3: близько 50 країн підтримають Україну

15 червня очікуються нові заяви про постачання Україні зброї та боєприпасів під час ключової зустрічі у форматі Рамштайн (CNN).

Засідання Рамштайн-3, Контактної групи з питань оборони України, яке має відбутися 15 червня у Брюсселі, збере представників оборонних відомств близько 50 країн, які забезпечують підтримку ЗСУ в умовах російської агресії.

Постійний представник США при НАТО посол Джуліанна Сміт: «У середу США організують засідання Контактної групи з питань оборони України, яке збере разом представників близько 50 країн, які сьогодні забезпечують підтримку Україні. Зустріч відбудеться у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

Зокрема, обговорюватиметься ситуація на місцях ведення бойових дій в Україні. Учасники обговорюють, яку додаткову військову допомогу вони можуть надати Україні у близьких та середніх перспективах, а також надалі, щоб допомогти їй забезпечити перемогу у цій війні. США зі свого боку підтвердять, що підтримуватимуть Україну, доки це буде необхідно.

10:20. Втрати армії Росії: ще мінус 250 загарбників, 6 танків, 25 ББМ

Збройні сили України за останню добу знищили 250 російських загарбників, 6 танків, 25 бойових броньованих машин, одну артилерійську систему, одну реактивну систему залпового вогню, один вертоліт та три безпілотники.

Генштаб ЗСУ: Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському та Сєверодонецькому напрямках. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 15 червня орієнтовно склали

  • особового складу – близько 32 750 (+250) осіб ліквідовано
  • танків - 1440 (+6) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3528 (+25) од.,
  • артилерійських систем – 722 (+1) од.,
  • РСЗВ – 230 (+1) од.,
  • засоби ППО – 97 (+0) од.,
  • літаків – 213 (+0) од.,
  • вертольотів – 179 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+3),
  • крилаті ракети - 129 (+4),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2485 (+12) од.,
  • спеціальна техніка – 55 (+1).

09:40. путін витратив військовий потенціал, можлива загальна мобілізація

За перші 100 днів загарбницької війни в Україні росія витратила більшу частину свого військового потенціалу, тому через кілька місяців їй доведеться уповільнювати наступ, крім того, в країні-агресорі можлива загальна мобілізація (Bloomberg):

«За словами високопоставлених європейських чиновників, знайомих із ситуацією, росія прочісує всю країну в пошуках живої сили та зброї, у тому числі старих танків, що базуються на Далекому Сході, оскільки витратила більшу частину свого військового потенціалу за перші 100 днів вторгнення в Україну.

В результаті в рф, можливо, залишається лише кілька місяців до того, як їй доведеться призупинити операцію для масштабного перегрупування. Кремль також може бути змушений оголосити масову мобілізацію, чого досі путін уникав, оскільки це було б рівнозначно публічному визнанню, що війна йде не так, як планувалося».

08:10. На Заході припускають три сценарії подальшого розвитку війни проти України

Чиновники та аналітики в країнах Заходу розглядають три основні сценарії, як далі може розвиватися війна росії проти України (CNN, УП)

Перший із можливих сценаріїв: росія поступово захоплюватиме нові та нові території в Луганській та Донецькій областях.

Другий сценарій: якщо жодна зі сторін не зможе просуватися, війна тягтиметься в позиційній фазі місяцями або навіть роками, з великими втратами для обох сторін і наслідками для світової економіки.

Третій сценарій (який вважають найменш ймовірним): росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла того, чого збиралася, і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій.

Якщо ж росії вдасться закріпитися на захоплених територіях, у США побоюються, що путін почне використовувати цю територію як плацдарм для подальшого наступу вглиб України.

07:00. Зведення: ЗСУ змусили ворога відступити на двох напрямках

Генштаб ЗСУ: На Новопавлівському та Бахмутському напрямках українські захисники відбили атаки росіян і змусили відступити ворога на раніше зайняті позиції.

05:20. росіяни обстріляли з Ураганів місто на Дніпропетровщині, є загиблі

У місті Апостолове Дніпропетровської області загинуло четверо людей внаслідок ворожого обстрілу з Ураганів.

Міський голова Апостолового Андрій Оса: «Більше трьох годин тому Апостолове було обстріляно з ворожих Ураганів. Є четверо загиблих. Перші наслідки поразок було усунено, подальші роботи спецслужби продовжать вранці 15 червня».

03:40. ISW: росія вдається до спрощення мобілізації

росія, враховуючи втрати у війні в Україні, вдається до спрощення мобілізації, повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW).

Незважаючи на те, що збройні сили білорусі 14 червня розпочали командно-штабні навчання, ISW припускає, що вона навряд чи приступить до бойових дій проти України на боці росії.

Інститут також повідомляє, що, незважаючи на відсутність підтримки на тимчасово окупованих територіях, росія намагається прискорити процес анексії, проте не має конкретного плану щодо цього.

Крім того, військові аналітики припускають, що рф спрощуватиме всі вимоги, щоб розширити мобілізацію і залучати до військової служби навіть тих, хто має легкі провини.

02:20. На півдні ЗСУ знищили 60 одиниць ворожої техніки та 70 окупантів

Минулої доби на південних рубежах захисту українські військові знищили 70 загарбників і 60 одиниць ворожої техніки.

ОК Південь: «Окупаційні війська двічі намагалися завдати авіаційного удару. Вранці ворожий гелікоптер збитий нашим підрозділом із переносного зенітно-ракетного комплексу, а вдень інший ворожий Мі-8 атакував річкову переправу, намагаючись обмежити наші підрозділи у маневрах.

У відповідь нашою авіацією завдано 3 удари по накопиченню живої сили та військової техніки рашистів у Херсонській області. Також завдано ракетних ударів по складах пального та району зосередження техніки, придушено 2 командно-наглядові пункти противника.

Загалом за добу, внаслідок виконання вогневих завдань нашими підрозділами завдано втрати ворогові у кількості 70 рашистів та понад 60 одиниць ворожої техніки.

На півдні України ЗСУ, зокрема, знищили: 1 вертоліт, 1 самохідна гармата Піон, 1 реактивна система залпового вогню Град, 3 гаубиці 152 мм, 19 одиниць броньованої, 33 автомобільної, 4 – інженерної техніки. Також знищено 2 склади боєприпасів».

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Зеленський: Україні потрібна сучасна протиракетна зброя

00:00. Початок 112-го дня війни, 15 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 5
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.