Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 05 липня 2022, 18:13
2563
0

Битва за Кубок Стенлі. Досвід та міць Тампи проти атаки та агресії Колорадо

Чи зможе Тампа-Бей взяти третій трофей поспіль?

| Оновлено 05 липня 2022, 18:13
2563
0
Битва за Кубок Стенлі. Досвід та міць Тампи проти атаки та агресії Колорадо
Getty Images/Global Images Ukraine

У фінал Кубка Стенлі вийшли Тампа-Бей та Колорадо. І якщо перед стартом плей-оф Блискавки, звичайно, були серед головних фаворитів, то Лавини знаходилися лише серед претендентів на фінал від Заходу.

Спробуємо розібратися, які у противників сильні та слабкі сторони.

Третій фінал поспіль

Тампі-Бей вдалося неймовірне - у сучасній ері НХЛ зі стелею зарплат та іншими обмеженнями втретє поспіль вийти у фінал Кубка Стенлі. Двічі Блискавки виграли трофей, і зараз претендують на унікальне досягнення. З 1980-х, коли в Лізі домінував Нью-Йорк Айлендерс, ніхто не вигравав три поспіль Кубки Стенлі.

Мабуть, перед головним протистоянням однієї з проблем Тампи може стати втома. Третій рік поспіль команда у більш-менш стабільному складі проходить дуже довгий сезон, тому тема втоми може наздогнати Блискавок у найвідповідальніший момент. Щоправда, великих проблем із травмованими зараз у команди Джона Купера немає. Під питанням форварди Брейден Поінт та Корі Перрі.

Все дуже позитивно у Тампи-Бей з обороною: воротар Василевський та лінія захисту у трьох останніх матчах серії з Нью-Йорк Рейнджерс пропустили лише по одній шайбі. Хоча більш потужна і швидкісна атака Колорадо може стати серйозним викликом. Біля чужих воріт Блискавок, як завжди, тягнуть вперед Кучеров, Стемкос і Палат, які набирають левову частку очок. Але варто визнати, що Тампа в поточному плей-оф не така результативна, як це було раніше. Лише тричі у цьому розіграші Кубка Стенлі команда забивала 5 чи більше шайб. У Колорадо, наприклад, таких матчів шість, зокрема, тричі Лавини відвантажували супернику 7+ голів.

Цікаво, чи зможе Тампа скувати сильний напад Евеланш. Так чи інакше, а досвідченіша в подібних битвах Тампа все ж вважається фаворитом.

Довго йшли і все ж прийшли

Хокеїсти Колорадо не грали у фіналі Кубка Стенлі з 2001 року, а останній десяток років клуб та команда перебували у певній стагнації. З 2017 року Лавини регулярно виходили до плей-оф, але далі другого раунду просунутися не могли. Сильні команди менеджмент часто збирають через драфт, але у Колорадо лише 6 гравців нинішнього складу обрано на драфті. Щоправда, ключові: Макар, Маккіннон, Ландеског, Рантанен.

Як уже було сказано, головною перевагою Лавин є атака. Ландеског, Маккіннон та Рантанен у нинішньому плей-оф набрали на трьох 52 очки. При цьому у найкращі бомбардири команди вибився не форвард, а захисник. Кейл Макар проводить неймовірний сезон, і після 86 очок у регулярці вже набрав 22 пункти (5+17) у 14-ти зустрічах плей-оф. У Тампи найбільш атакуючий захисник Віктор Хедман має 12 очок у 17-ти матчах. Як зупинити Макара – одна з важливих проблем тренерського штабу Блискавок.

Але де Тампа точно має перевагу, то це у воротарській зоні. Андрій Василевський - перший номер команди та один з найнадійніших воротарів Ліги. А ось до Колорадо з бригадою Дарсі Кемпер – Павел Франкуз були питання ще протягом сезону. Чи можна з такими кіперами боротися за Кубок? У плей-оф основним був Кемпер, але у серії проти Едмонтона він отримав травму. Були побоювання, чи резервіст Франкуз зможе впоратися з атакою Ойлерз, але тут проблем не виникло. Воротар не провалився, а Колорадо вдалося дістатися фіналу. Кемпер уже відновився, проте тренерський штаб Лавин поки що не визначився, хто буде основним у фіналі. Перед будь-ким з воротарів стоятиме важке завдання, і тут у Евеланш точно менше впевненості у своїх силах, ніж в інших аспектах протистояння.

У результаті невелику перевагу все ж віддамо Тампі-Бей, але у Колорадо є все, щоб максимально ускладнити завдання Блискавок взяти третій поспіль Кубок Стенлі.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.