Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 15 червня 2022, 04:53
14747
3

Чому ПСЖ так хоче Зідана, і чому Париж навряд чи зможе його отримати

Парижан не влаштовує робота Маурісіо Почеттіно

| Оновлено 15 червня 2022, 04:53
14747
3
Чому ПСЖ так хоче Зідана, і чому Париж навряд чи зможе його отримати
Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан з дружиною Веронік

В останні кілька днів одним із головних футбольних ньюзмейкерів континенту є «Парі Сен-Жермен», а точніше – його боси, які замислили суттєві зміни на тренерському містку команди. За інформацією зі ЗМІ, парижани найближчим часом відправлять у відставку Маурісіо Почеттіно, а на його місце призначать іншого фахівця. Вибір № 1 – це, безперечно, легенда французького футболу сучасності Зінедін Зідан.

Тільки ось чи вдасться ПСЖ умовити великого Зізу?

Зідан уже відмовляв катарцям... Втім, як і відповідав згодою

Питання взаємин Зінедіна Зідана та влади Катару тягнеться досить тривалий відрізок часу. Ще у 2005 році, коли чудовий француз почав замислюватися про завершення кар'єри, йому надійшла пропозиція від нинішнього еміра Катару та де-факто ключової фігури у прийнятті рішень в ПСЖ Таміма бін Хамада Аль Тані про переїзд на Близький Схід.

Катарці обіцяли Зідану абсолютно божевільні гроші та можливість закінчити кар'єру по-королівськи, проте француз ухвалив рішення до останнього залишатися грати на топ-рівні, провів ще один рік у «Реалі», а також дістався зі збірною Франції до фіналу ЧС-2006, після чого таки повісив бутси на цвях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан

Чемну відмову з боку Зідана катарці сприйняли досить спокійно, і через п'ять років знову вирішили «підкотити» до Зінедіна з вигідною пропозицією. На той момент Катар боровся за право стати країною-господаркою фінальної частини ЧС-2022, і азіатам потрібні були вагомі аргументи та топові постаті, які підтримують їхню заявку. Зідан погодився стати послом катарської заявки, яка зрештою і стала переможницею.

Подейкували, що за свої послуги Зідан отримав від уряду Катару близько 15 мільйонів євро – суттєва сума на рубежі 2010 та 2011 років. Хоча сам Зізу не став акцентувати на ній увагу в бесіді з журналістами: «Так, йдеться про великі гроші. Але ці гроші перерозподіляються Фондом Зідана. Я робив це не заради грошей. Я хотів зробити це стосовно того проекту, який справді цікавий. Хто насправді знався на ньому? Люди вважають за краще тільки багато говорити, не розуміючи, у чому справді полягає суть. Я чув про чутки щодо десяти, одинадцяти, дванадцяти, тринадцяти мільйонів євро... Я скажу ясно: це нісенітниця. Йдеться навіть не про чверть цих сум».

Зідан потрібен босам ПСЖ, щоб навести лад у роздягальні

Нині інтерес катарських власників «Парі Сен-Жермен» до співпраці із Зіданом багато в чому пояснюється тим, що француз є одним із небагатьох футбольних наставників у світі, який довів здатність справлятися із численними зірками в роздягальні. Те, що в Парижі ця проблема є актуальною показав весь минулий сезон, і кадрові рішення після його завершення. Зокрема, ймовірне звільнення Леонардо з посади спортивного директора клубу, а також чутки про швидку відставку Почеттіно. Останній недовго зберігав обличчя, але коли у вересні минулого року у нього стався конфлікт із Ліонелем Мессі через заміну, усім і все стало зрозуміло.

По суті, для ПСЖ із його ставкою на суперзірок існувало лише два варіанти – Хосеп Гвардіола чи Зінедін Зідан. Ймовірно, перший виглядав навіть краще, проте його контракт з «Манчестер Сіті» був і істотною перешкодою для потенційної домовленості. Але значно важливіше, що Гвардіола, як і Зідан, можуть приймати важливі кадрові рішення. Наприклад, Зінедін у «Реалі» фактично приніс у жертву на вівтар колективних досягнень норовливих Гарета Бейла та Хамеса Родрігеса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан

У сучасному футболі гравці більше не є тими, хто покірно виконує накази тренерів. Наставнику потрібно заслужити авторитет і довіру в роздягальні своїми вчинками, а для цього потрібно як мінімум мати харизму. У Зідана проблем із останнім фактором немає абсолютно, і це однозначно приваблює босів ПСЖ. Немає сумнівів, що після багаторічного досвіду роботи з Кріштіану Роналду, Зінедін зміг би знайти «правильні рейки» і для співпраці з Ліонелем Мессі, не кажучи вже про Кіліана Мбаппе, для якого Зідан апріорі є прикладом для наслідування.

Фактор Реала і не лише

У питанні потенційного приходу Зідана в «Парі Сен-Жермен» є і чимало проблем. Одна з них полягає в тому, що, на відміну від згадуваного вище Хосепа Гвардіоли, Зінедін ніде не працював в якості тренера, окрім як у мадридському «Реалі». Так, із «бланкос» французькому фахівцю вдалося досягти неймовірних висот, зокрема, виграти три поспіль розіграші Ліги чемпіонів, проте «Реал» для Зідана став де-факто рідним клубом. У Мадриді француз знав усе: він пройшов шлях від футболіста до тренера першої команди, спробувавши сили між цими двома точками як радник президента клубу та наставник юніорів.

ПСЖ для Зідана – це чиста сторінка у біографії. Парижани навіть близько не є чимось рідним та близьким для Зінедіна. Це не «Канн», не «Бордо» і навіть не Марсель, на околицях якого народився та виріс Зізу. Більше того, не можна скидати із рахунків фактор призначення на посаду радника клубу Луїша Кампуша, який набув іміджу досить жорсткої людини, котра вміє наводити порядок і досягати результату. Але такий собі «поганий поліцейський» парижанам не зашкодить, проте значно більше насторожує те, що Кампушу подобається працювати лише із тими тренерами, яких він самостійно «відібрав» для команди. Іншими словами, новий радник ПСЖ раніше вдало себе показував, коли коуч не втручався у трансферні та кадрові питання, а вважав за краще зосереджуватися виключно на аспектах тактики, фізпідготовки та мотивації виконавців.

Із Зіданом останній фактор навряд чи можливий. Де-факто призначення Зінедіна головним тренером призведе до послаблення позицій Луїша Кампуша, а тому недивно, що у ЗМІ вже рояться чутки про бажання португальського «трансферного чарівника» бачити на посаді наставника ПСЖ Крістофа Галтьє, але такий варіант зовсім не вражає Кіліана Мбаппе, який раніше продовжив контракт із парижанами на умовах з широкими повноваженнями у вигляді впливу на подальший розвиток клубу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан та Кіліан Мбаппе (праворуч)

Крім того, у питанні потенційного працевлаштування Зідана у ПСЖ може зіграти свою роль й інша проблема, також пов'язана із Кіліаном Мбаппе. Мова про літній невдалий трансфер французького таланта в «Реал». Мадридці тривалий час посилено переконували Мбаппе не продовжувати контракт із парижанами та перебратися до столиці Іспанії, але в результаті зазнали фіаско. Кіліан залишився у Франції, незважаючи на попередні заяви про мрії зіграти за «бланкос», і цей момент дуже розлютив президента мадридців Флорентіно Переса.

Зідана із Пересом пов'язують загалом дуже теплі взаємини, незважаючи на всі чутки про їхні конфлікти. Тому не варто виключати, що Зінедін не надто й прагне в ПСЖ саме через натягнуті відносини, що існують між цим клубом і «Реалом». А останні загострилися ще до Мбаппе, коли власники парижан де-факто стали на бік УЄФА в питанні протидії створенню Європейської Суперліги, і зрештою відсвяткували як мінімум проміжну перемогу (Перес, схоже, не має наміру здаватися, хоча в найближчому майбутньому у нього немає жодних передумов для перемоги у битві з футбольними топ-функціонерами).

Зрештою, повторимося, що ПСЖ для Зідана – це лише один із багатьох доступних варіантів, у той час як «Реал» - фактично рідний будинок, де Зінедін домігся якщо й не всього, то дуже багато чого на своєму футбольному шляху.

Мрії Зідана, здається, пов'язані зовсім не з проектом ПСЖ

Нарешті, ще одним важливим моментом, який обов'язково варто враховувати у питанні потенційного приходу Зідана на посаду наставника «Парі Сен-Жермен» є плани самого коуча. Про них, безумовно, відомо не так багато, бо сам Зінедін вважав за краще не приділяти особливої ​​уваги подібним питанням у спілкуванні зі ЗМІ, проте щось в пресу таки просочувалося.

Наприклад, влітку минулого року президент «Реала» Флорентіно Перес, коментуючи відхід Зідана з посади головного тренера мадридської команди, заявив про бажання Зінедіна попрацювати на чолі національної збірної Франції. Вже тоді ЗМІ підхопили ці висловлювання боса «Реала», і дійшли висновку, що Зідан навіть не намагатиметься педалювати питання потенційної відставки нинішнього коуча «триколірних» Дідьє Дешама, контракт якого з Федерацією футболу Франції розрахований до 31 грудня нинішнього року, тобто до завершення фінальної частини чемпіонату світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Липень 1996 року. Зінедін Зідан, Дідьє Дешам та Алессіо Таккінарді (зліва направо) в Ювентусі

Враховуючи відверто провальні виступи Франції в Лізі націй (команда Дешама набрала лише 2 очки у 4 матчах і вже втратила шанси захистити статус переможця турніру), зовсім не бачиться фантастичним варіантом, за якого Дешам може бути відправлений у відставку після ЧС-2022. Однозначно зберегти за собою посаду Дідьє допоможе лише перемога на мундіалі, проте, наскільки нелегко буде її досягти, навряд чи варто говорити окремо. Тому, за збереження стійкого бажання попрацювати із головною командою країни, Зідан цілком може сприяти відходу Дешама та рішенню для босів ФФФ запропонувати контракт екс-коучу «Реала».

ПСЖ? А що глобально може дати цей проект Зідану? Парижани, звичайно ж, хочуть бачити Зізу для того, щоб нарешті виграти таку заповітну для них Лігу чемпіонів, але в активі самого Зінедіна вже три перемоги в цьому турнірі з «Реалом». Титул чемпіона Франції в якості тренера, по суті, найпотужнішої команди Ліги 1 – це, погодьтеся, сумнівне досягнення в біографії будь-якого спеціаліста, який претендує на топовий статус. А ось перемога на чемпіонаті Європи чи чемпіонаті світу – це якраз та вершина, штурмувати яку для Зідана зовсім не пізно і аж ніяк не соромно. Взявши хоча б один із цих трофеїв Зінедін назавжди увійде до когорти великих, після чого сумніватися в його статусі не зможе ніхто. А ось у ПСЖ з його амбітними і поки що досить непослідовними у своїх рішеннях власниками можна лише підмочити репутацію. А безглуздий ризик – це саме та тонка грань, небажання переступати яку завжди відрізняло досить прагматичного Зідана від десятка інших футбольних персон, які так ніколи й не досягали такого рівня визнання.

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jugulator
Зидану стоит возглавить ПСЖ, чтобы доказать, что он способен добиваться больших побед без помощи судей. На данный момент у него нет ни одного крупного трофея, к которому бы не приложили руку Чакыры.
timetocrusade
ПСЖ помойка, це зрозуміло навіть ньюсам спорт.уа
нема чого Зідану там робить, гроші в нього є, а ось перемога на міжнародному рівні, то адекватно
RoNIkyo
Зідан тричі виграв ЛЧ, а потім повернувся у невмотивований Реал і обісрався. Дивлячись на збірну Франції, він так само може обісратись і на чемпіонатах світу та Європи. Бензема уже не хлопчик і через 2 роки може запросто повішати бутси на цвях. Збірна Франції зараз не виглядає суперсильною. А в питанні: обісратись зі збірною чи обісратись з ПСЖ за великі гроші, як мені здається, не таке однозначне.
Я вже мовчу, що ПСЖ в цьому році на нефарті програв Реалу. І отут якраз важкий кулак Зідана допоміг би.