Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:25
49633
10

Троянський кінь. День 111. Макрон та Шольц впарюють Україні мирний план

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 14 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:25
49633
10
Троянський кінь. День 111. Макрон та Шольц впарюють Україні мирний план
Getty Images/Global Images Ukraine. Макрон і Шольц

111-й день війни. 14 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 14 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Зеленський: Україні потрібна сучасна протиракетна зброя

22:30. Маляр: Україна отримала від партнерів 10% необхідної допомоги

Україна на сьогоднішній день отримала від західних партнерів близько 10% військової допомоги, необхідної для протидії російській агресії.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр: «Від того, що Україна заявляла, що нам потрібно, ми сьогодні маємо приблизно 10%. Україна в день витрачає 5–6 тисяч артилерійських снарядів, а росія – удесятеро більше.

На сьогоднішній день Україна використовує всі свої потужності та сили, щоб чинити опір росії. Можливості з озброєння, за кількістю військовослужбовців у росії значно перевершують. І яких би зусиль не докладала Україна, якою б професійною була наша армія, без допомоги партнерів ми не зможемо виграти цю війну.

Наразі необхідно ставити питання щодо чітких термінів постачання військової допомоги. Ми очікуємо, що наші західні партнери не просто погодяться допомагати, як це вже зараз, але й будуть чіткі часові рамки, і це будуть найближчі терміни, і це буде саме та допомога, якої потребує Україна».

21:15. Пентагон: путін все ще хоче всю Україну, але не досягне мети

путін, ймовірно, як і раніше, хоче захопити значну частину, якщо не всю Україну. Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал (Reuters):

«Я все ще думаю, що має плани на значну частину України, якщо не на всю країну. При цьому я не думаю, що він не може досягти цієї мети.

Вони можуть досягти тактичних успіхів подекуди. Українці тримаються. Я не думаю, що росіяни здатні досягти цих грандіозних цілей».

20:00. Вибухи на Львівщині та Тернопільщині: кількість постраждалих зросла до шести

У вівторок, 14 червня, у Тернопільській та Львівській областях прогриміли вибухи, працювала протиповітряна оборона. Збита ракета росії пошкодила об'єкт інфраструктури в Золочеві. Спочатку повідомлялося про 4 постраждалих (серед них – дитина), ввечері їх кількість зросла до шести.

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що у місті було тихо, але є повідомлення про вибухи в області.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький: «Над Золочевом Львівської області сили ППО збили ракету. Внаслідок падіння ракети було пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури – цегельний завод. Ввечері стало відомо, що кількість постраждалих від падіння уламків ракети в Золочові зросла до 6 людей. Стан людей лікарі оцінюють як задовільний. Усі вони зараз перебувають на амбулаторному лікуванні».

Глава Тернопільської ОВА Володимир Труш: «Сили протиповітряної оборони спрацювали по кількох ворожих ракетах над Тернопільщиною. Фахівці виїхали до місць вибухів. Попередньо жертв та руйнувань немає. Інформація уточнюється. Наполегливо закликаємо мешканців залишатися в укриттях під час повітряних тривог».

19:30. Генштаб: росіяни ведуть штурмові дії на Харківщині та Луганщині

Зведення Генштабу ЗСУ: росіяни ведуть штурмові дії поблизу Рубіжного в Харківській області та Сєверодонецьку Луганської області, а також у районі Золотого на Бахмутському напрямку. Біля Берестового на Донеччині ЗСУ відбили ворожий штурм.

19:00. Повітряні сили пояснили, чому не всі ракети вдається збити: ПВО а не ПРО

В Україні розгорнуто систему протиповітряної оборони, яка покликана вражати ворожі літаки та гелікоптери, але не завжди ефективна проти російських ракет.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Повітряні сили України несуть чергування в єдиній системі протиповітряної оборони. У нас на озброєнні засоби протиповітряної, а не протиракетної оборони (як у Польщі чи Румунії).

Основне завдання наших зенітно-ракетних комплексів (Бук М1, С300) – літальні апарати ворога, тобто літаки та гелікоптери різних типів. Попри все, ми збиваємо і крилаті ракети, але, на жаль, не всі. Це дуже складна ціль.

Росія використовує високотехнологічні ракети (починаючи з 2010 року випуску), вони спроектовані таким чином, щоб бути малопомітними і можуть летіти на наднизьких висотах – від 50 метрів (так, на початку повномасштабного вторгнення ворог запускав їх по руслу Дністра). Їх складно виявити, а в окремих ситуаціях такі ракети просто зникають із радарів. І не всі засоби ППО можуть їх знищити.

У той же час, протягом 8 років війни з росією українські зенітники вчилися збивати ракети, на прикладі безпілотників Рейс – ціль, що точно імітує крилату ракету».

18:30. Зеленський: «Чи Україна обстрілюватиме рф? Ми не терористи»

Президент Володимир Зеленський під час онлайн-прес-конференції для представників данських ЗМІ заявив, що українці не терористи, щоб обстрілювати цивільні квартали росії.

Зеленського запитали, чи Україна обстрілюватиме територію росії, якщо на це погодиться Захід.

Зеленський:« Ні. Нам не цікаві обстріли цивільних людей. Ми не терористи, щоби обстрілювати цивільні квартали. Ми нормальні здорові люди. Ця зброя нам потрібна, щоб звільнити нашу державу.

В Україні є місця, де зосереджено українських захисників на відстані понад 100 км від російських окупантів. Тому Україні потрібна відповідна зброя, яка б діставала до загарбників на таку дистанцію.

Ми не можемо просто віддавати людей. Я дуже хочу, щоб вони воювали та повернулися додому. Нам потрібна відповідна зброя, щоб скоротити цю дистанцію. Зброя, яка працює на таку відстань. Ми працюємо на окупованій нашій землі, а не на території рф».

18:00. Уряд погодив транспортний безвіз з ЄС, угоду підпишуть до кінця червня

Український уряд погодив остаточну редакцію Спеціальної угоди щодо лібералізації автомобільних перевезень із делегацією Єврокомісії.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм: «Українські перевізники чекали цього майже 5 років – учора ми погодили остаточну редакцію Спеціальної угоди про лібералізацію автомобільних перевезень із делегацією Єврокомісії. Якщо коротко, для перевізників підписання цієї Угоди матиме таке саме значення, як скасування віз із країнами ЄС.

Питома вага товарообігу з країнами Євросоюзу 2021 року становила понад 41%, а обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом збільшився майже на 42%. При цьому подальше зростання обмежувалося нестачею дозволів на міжнародні перевезення, кількість яких за окремими напрямками або залишалася незмінною, або значно скорочувалася.

А за три останні місяці у зв'язку із блокуванням українських портів обсяг товарообігу з ЄС автомобільним транспортом зріс у кілька разів. Для розуміння: тільки паливо автомобільним транспортом було імпортовано у 15 (!) разів більше, ніж у довоєнні часи.

Очевидно, жодна дозвільна система такого навантаження не витримала б, і був великий ризик зупинки експорту автотранспортом вже у вересні-жовтні. Після підписання Угоди про транспортну лібералізацію проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення буде вирішено остаточно. Підписання документа планується до кінця цього місяця».

17:30. Повітряні сили збили три крилаті російські ракети Калібр

У вівторок Повітряним силам України вдалося знищити три російські ракети, запущені з Чорного моря.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «14 червня у проміжку часу з 12:20 до 13:20 Повітряні сили Збройних сил України збили одразу три крилаті ракети (імовірно, Калібр) запущені територією України з акваторії Чорного моря».

Локація подій зазвичай не розкривається. Водночас вказано, що одну з ракет вдалося знищити із ПЗРК у районі відповідальності Повітряного командування Центр, дві – зенітними ракетними комплексами, у зоні відповідальності Повітряного командування Захід.

16:40. Харківська область: росіяни скинули на Золочів снаряди на парашутах

Російські окупанти 14 червня обстріляли селище міського типу Золочів Харківської області снарядами на парашутах.

Глава Золочівської громади Віктор Коваленко: «Росіяни вели обстріл близько 04:30 у вівторок, 14 червня. Загиблих чи поранених серед населення немає. Пошкоджено 4 будинки».

16:00. Відомий київський активіст Роман Ратушний загинув на фронті

Відомий столичний активіст та розвідник 93 ОМБр Холодний Яр Роман Ратушний загинув у бою під Ізюмом Харківської області 9 червня.

ГО Захистимо Протасів Яр: «Важкі дні. Підтвердилася страшна новина. 9 червня у бою під Ізюмом загинув лідер нашої громади, голова ГО Захистимо Протасів Яр та розвідник 93 ОМБр Холодний Яр – Роман Ратушний.

Ромчик був найкращим із нас, відчайдушним, він завжди був першим у будь-якому бою і ніколи не виявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою він був у розвіддозорі у складі бойової групи та загинув під час виконання бойового завдання».

5 липня Ратушному мало виповнитися 25 років. З першого дня повномасштабного російського вторгнення Ратушний брав участь у боях під Києвом, а потім уже у складі 93 ОМБр Холодний яр звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

15:30. Уряд Франції: рішення про візит Макрону до Києва не ухвалено

Можливий візит президента Франції Еммануеля Макрона до Києва є одним із кількох варіантів, які зараз розглядаються, але рішення про нього ще не ухвалено (Reuters, УП).

Спікер французького уряду Олівія Грегуар заявила: «Рішення немає».

У пресі циркулюють повідомлення, що Еммануель Макрон хоче поїхати до Києва у четвер, 16 червня, разом із канцлером Німеччини Олафом Шольцом та прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі.

15:00. Над Хмельницькою областю збили російську ракету

Сили протиповітряної оборони збили ворожу ракету в небі над Хмельницькою областю.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій: «За попередньою інформацією, під час повітряної тривоги сили протиповітряної оборони збили ворожу ракету. Уламки впали в полі, пошкоджень споруд немає.

Наразі здійснюється пошук місця падіння та уламків збитої ракети. За попередніми даними, жертв та руйнувань немає. Закликаю мешканців залишатися в укриттях під час повітряних тривог».

14:10. Єврокомісія поки не приймала ніяких рішень про статус кандидата для України

Європейська комісія поки що не приймала жодних рішень щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, робота над питанням триває.

Спікер Єврокомісії Ерік Мамер: «Я читав у пресі, що Комісія вже ухвалила рішення, але це повна неправда. Комісія вчора нічого не вирішувала. Проводилися дебати, які дозволять членам колегії єврокомісарів висловити їхні думки та погляди щодо цього питання, щоб підготувати рішення у п'ятницю, 17 червня.

Це стандартна процедура, яка може відрізнятись тривалістю залежно від обставин. Тепер служби фіналізують документи, у середу буде зустріч голів департаментів, які, якщо все буде добре, підтвердять порядок денний колегії, і у п'ятницю будуть дебати та, сподіваємось, рішення».

13:20. Україна повернула тіла ще 64 загиблих захисників із Азовсталі

У Запорізькій області пройшла чергова операція з обміну тілами загиблих військовослужбовців, повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Україна повернула тіла 64 загиблих захисників Маріуполя з Азовсталі для гідного їх поховання.

Відповідну домовленість було досягнуто внаслідок переговорів за участю Олега Котенка – уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

Операція проводилася у співпраці з Міністерством реінтеграції, Головним управлінням розвідки Міноборони, Службою безпеки України, Генштабом ЗСУ та іншими силовими структурами України.

Процес повернення тіл загиблих українських армійців продовжується. Він проходить відповідно до норм Женевської конвенції. Раніше відбулося два етапи обміну загиблими військовослужбовцями, Україна отримала 220 тіл героїв. У Києві розпочалися заходи щодо ідентифікації загиблих.

12:30. Віце-президент Єврокомісії про статус кандидата для України: не можемо сказати ні

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу (Kurier, УП).

«Українці захищають наші європейські цінності. І якщо з огляду на це вони просять про можливість вступу до ЄС, ми не можемо сказати ні.

Наразі неможливо назвати терміни вступу. Має місце велике розуміння занепокоєння деяких країн з приводу занадто швидкого прийняття розореною війною країни. Ми повинні переконатися, що путін не виграє війну», – сказав він, маючи на увазі санкції проти росії.

У п'ятницю, 17 червня, Єврокомісія має ухвалити висновок про те, чи надавати Україні статус кандидата в ЄС.

11:30. Троянський кінь. Макрон та Шольц впарюють Україні мирний план

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі збираються відвідати Україну 16 червня.

Берлін та Париж давно виношували ідею спільної поїздки. Макрон виступив із пропозицією залучити ще й італійського прем'єра.

На думку експертів, тріо лідерів планують змусити Президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з путіним. За планом Італії, Україна має пожертвувати територіями в обмін на угоду про мир.

11:30. Візит Макрона, Шольца та Драгі буде серйозним випробуванням для України

Воєнний експерт Олег Жданов: «На Заході, на жаль, приходить усвідомлення того, що вони бояться світу, в якому Україна переможе. Вони його більше бояться, аніж світу, де переможе путін. Вони вважають, що знають путіна та можуть з ним домовитися. А от Україна, яка перемогла, повністю змінює дуже багато факторів – починаючи від системи безпеки на європейському континенті, закінчуючи структурою економічних і фінансових відносин у самому Євросоюзі.

Можливий візит лідерів Франції, Німеччини та Італії (Еммануеля Макрона, Олафа Шольца та Маріо Драгі) буде дуже серйозним випробуванням для України. Цілком ймовірно, вони спробують чинити тиск на Зеленського з метою змусити сісти за стіл переговорів.

Італія взагалі є автором компромісного плану примирення між Україною та росією – за рахунок територіальних поступок з боку України. Це в жодному разі не влаштовує нас як постраждалу країну та наших партнерів (таких, на щастя, набагато більше), які вважають, що ми маємо відновити свій суверенітет і територіальну цілісність».

10:00. Захисники України вже знищили 32500 окупантів

росія у загарбницькій війні в Україні вже втратила 32500 військових, 1434 танки та 3503 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 14.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 32500 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1434 (+2) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3503 (+11) од.,
  • артилерійських систем – 721 (+3) од.,
  • РСЗВ – 229 (+3) од.
  • засобів ППО – 97 (+0) од.,
  • літаків – 213 (+0) од.,
  • вертольотів – 179 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 588 (+3) од.,
  • крилатих ракет - 125 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2473 (+13) од.,
  • спеціальної техніки – 54 (+0).

Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському напрямку.

09:00. ЄС у рамках шостого пакету санкцій відключає від SWIFT ще три російські банки

Євросоюз з 14 червня відключає найбільший російський банк Сбербанк, а також Россельхозбанк і Московський кредитний банк від міжбанківської системи SWIFT в рамках шести пакетів санкцій проти Росії через війну в Україні (BBC).

Санкції були узгоджені наприкінці травня після тривалих та напружених консультацій європейських лідерів. Через кілька днів основна частина обмежень набула чинності.

Представники банків, як і раніше, стверджують, що відключення від SWIFT не сильно вплине на їхню роботу. В Сбербанку, як повідомляють російські ЗМІ, заявили, що працюють у звичайному режимі, і відключення від SWIFT не змінює ситуацію з міжнародними розрахунками.

В той же час, у Московському кредитному банку зазначили, що операції всередині росії будуть йти в штатному режимі, проте при платежах за кордон терміни їх проведення можуть зрости. У Россельхозбанку заявили, що в російській банківській системі створено необхідні умови для забезпечення безперебійної автономної роботи.

Раніше через санкції від SWIFT було відключено 7 російських банків: ВТБ, Откритіє, Новікомбанк, Промсвязьбанк, росія, Радкомбанк та ВЕБ (Внєшекономбанк).

07:40. Ворог ударив ракетами на Одещині, але вони не долетіли

Вранці 14 червня російські окупанти завдали ракетних ударів по Одеській області.

Одеська міська рада: «На Одещині ворог вранці знову завдав ракетного удару. 2 ракети Онікс, випущені з берегового ракетного комплексу з території тимчасово окупованого Криму».

Ракети були знищені над морем підрозділом протиповітряної оборони.

06:50. Генштаб: росіяни хочуть встановити контроль над Богородичним і наступати на Слов'янськ

Генштаб ЗСУ: На Слов'янському напрямку росіяни зосередилися на тому, щоб встановити контроль над Богородичним та створити умови для наступу на Слов'янськ.

03:40. На півдні ЗСУ знищили майже три десятки росіян та гаубицю

ЗСУ на півдні знищили 28 окупантів, гаубицю Мста-Б і командно-штабну машину.

ОК Південь: При виконанні вогневих завдань, у тому числі й нашими ракетно-артилерійськими підрозділами, противнику завдано втрати в кількості 28 рашистів та 10 одиниць техніки, серед яких крім повітряних розвідників, гаубицю Мста-Б, командно-штабна машина, 5 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки.

Результати 2 авіаційних ударів у Миколаївській та Херсонській областях щодо накопичення живої сили та ворожої техніки уточнюються.

02:30. На півдні росіяни атакували гелікоптерами Мі-8

Росіяни двічі атакували парою гелікоптерів Мі-8 українські позиції на Миколаївщині та Херсонщині, в районі Снігурівки була повітряна битва.

ОК Південь: З винищувача Су-35 росіяни випустили рекету повітря-повітря по парі наших Мі-8, але гелікоптерам вдалося вивернутися.

Як зазначається, росіяни, заощаджуючи ракети, полетіли геть.

01:00. Зеленський: Українські військові мають стратегічну ініціативу над росіянами

Президент Володимир Зеленський запевнив, що українські військові мають стратегічну перевагу над російськими окупантами по всій лінії фронту, тож визволення захоплених територій уже не за горами:

«Зупинено настання окупантів на півдні України. Так, вони досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, міста Дніпропетровщини. Їм поки що вистачає сил, щоб бити з артилерії по Зеленодольську та Гуляйполі. Одеса залишається мішенню для російського флоту. Але вже було зірвано десятки спроб настання російської армії саме там – саме на Півдні. А завдяки контрнаступу вже звільнено частину громад Херсонщини.

У боях на Донбасі – а вони точно увійдуть у військову історію, як одна з найжорстокіших битв у Європі, і за Європу – українська армія та наша розвідка тактично все ж таки переграють російських військових. І це попри значну перевагу росіян у кількості техніки, особливо у артилерійських системах. Ціна цієї битви – дуже висока. Вона просто жахлива! І ми щодня звертаємо увагу партнерів на те, що лише достатня кількість сучасної артилерії для України забезпечить нашу перевагу і нарешті кінець російських знущань над українським Донбасом.

Ми маємо справу з абсолютним злом і ми не маємо іншого вибору, ніж йти далі – звільняти всю нашу територію, вибивати окупантів зі всіх наших областей. І хоча зараз ширина нашого фронту вже понад 2500 км, відчувається, що стратегічна ініціатива – таки за нами. Ми прийдемо у всі наші міста, у всі села, в яких поки що немає нашого прапора. Немає на адміністративних будинках, хоча українських прапорів там – я певен – дуже багато, просто у людей, просто вдома».

00:00. Початок 111-го дня війни, 14 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олексій Коваль
А вот эти двое могут смело за русским кораблем двигаться
Trollface
путинские сосуны едут отрабатывать.
ALKOSruLKA
Ага, зруйнували половину міст, вбили купу людей, гвалтували та мародерили, просадили економіку на трільйон зелених і тепер - "а давайте, віддамо їм територію... " паРашка не втратила нічого (крім свого біосміття) Нехай ці уроди дохнуть на своїй території, хай горять мокше-бурятські міста! ...коли виженуть цю наволоч за Урал - тоді можна щось думати про переговори!  ...і то в аспекті контрибуцій та репарацій !
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
romeoboss
 Так,так хай ідуть туди де
росеяні вже були не раз!
І ще не хай вони нам не вказують що нам робити і як
Путінськи лизуни. Ладно Макрон,а ось від немеччіни
такого ножа у спину я не очикував,зрадники...
Виктор Алтухов
Прежде чем помещать такие статьи, для пднятия своего низкого уровня автору стоило бы послушать такого эксперта, как Швец.
⬆️
Вот Порошенко сейчас в экстазе.
Его план закончить АТО в считанные часы всё ближе.
А выйдут ли его "ангтевисты" в Европе с "красными линиями"?