Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:25
10987
2

Друзі орків. День 110. Північна Корея повністю підтримала путіна

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 13 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:25
10987
2
Друзі орків. День 110. Північна Корея повністю підтримала путіна
Getty Images/Global Images Ukraine

110-й день війни. 13 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 13 червня

23:59. Зеленський: Українські військові мають стратегічну ініціативу над росіянами

Президент Володимир Зеленський запевнив, що українські військові мають стратегічну перевагу над російськими окупантами по всій лінії фронту, тож визволення захоплених територій уже не за горами:

«Зупинено настання окупантів на півдні України. Так, вони досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, міста Дніпропетровщини. Їм поки що вистачає сил, щоб бити з артилерії по Зеленодольську та Гуляйполі. Одеса залишається мішенню для російського флоту. Але вже було зірвано десятки спроб настання російської армії саме там – саме на Півдні. А завдяки контрнаступу вже звільнено частину громад Херсонщини.

У боях на Донбасі – а вони точно увійдуть у військову історію, як одна з найжорстокіших битв у Європі, і за Європу – українська армія та наша розвідка тактично все ж таки переграють російських військових. І це попри значну перевагу росіян у кількості техніки, особливо у артилерійських системах. Ціна цієї битви – дуже висока. Вона просто жахлива! І ми щодня звертаємо увагу партнерів на те, що лише достатня кількість сучасної артилерії для України забезпечить нашу перевагу і нарешті кінець російських знущань над українським Донбасом.

Ми маємо справу з абсолютним злом і ми не маємо іншого вибору, ніж йти далі – звільняти всю нашу територію, вибивати окупантів зі всіх наших областей. І хоча зараз ширина нашого фронту вже понад 2500 км, відчувається, що стратегічна ініціатива – таки за нами. Ми прийдемо у всі наші міста, у всі села, в яких поки що немає нашого прапора. Немає на адміністративних будинках, хоча українських прапорів там – я певен – дуже багато, просто у людей, просто вдома».

23:00. Під Ізюмом українські воїни збили російський гелікоптер Ка-52

Над Харківською областю українські захисники збили ворожий гелікоптер Ка-52, він упав на тимчасово окуповану територію.

93-а ОМБр Холодний Яр: «Сьогодні (13 червня) по обіді на Ізюмському напрямку Харківської області зенітно-ракетний дивізіон холодноярців знищив бойовий вертоліт Ка-52 російських загарбників».

Вертоліт росіян упав на тимчасово окуповану територію між населеними пунктами Сулігівка та Довгеньке.

22:00. Зеленський закликав Шольца відмовитися від балансування між Україною та рф

Президент України Володимир Зеленський розкритикував спроби канцлера Німеччини Олафа Шольца зберегти рівновагу у відносинах між Києвом та москвою (ZDF, УП):

«Він (Шольц) та його уряд має ухвалити рішення: не повинно бути жодних спроб зберегти рівновагу у відносинах між Україною та Росією.

Закликаю канцлера бути більш однозначним у стосунках з Україною. Підхід Берліна, за якого потрібно продовжувати стосунки з Києвом і москвою так, щоб це якнайменше зашкодило Берліну, є хибним.

Чи можливий приїзд Шольця в Україну? Він не повинен обмежуватись фотографіями. Глава уряду Німеччини має оголосити під час візиту про збільшення підтримки України та кандидатський статус до ЄС. Також сподіваюся на більш жорсткі санкції проти росії».

21:00. Заступник голови ЄК: вступ України до ЄС має тривати роки, а не десятиліття

Заступник голови Європейської комісії, єврокомісар з питань цінностей та прозорості Вера Юрова вважає, що вступ України до ЄС має тривати не десятиліття, а роки (УП, El Pais).

«Моє серце каже: дамо їм якнайшвидше отримати статус кандидата. Це дуже сильний символічний меседж та заохочення для українського народу. Мій розум каже, що ми повинні розуміти ситуацію в країні не лише з урахуванням Копенгагенських критеріїв, а й з урахуванням різних питань, пов'язаних з інститутами.

Остаточний висновок Єврокомісії щодо надання статусу кандидата на членство в ЄС для України, а також Молдови та Грузії буде готовим у п'ятницю, 17 червня.

Ми також повинні розглядати Україну дещо відмінніше за держави, в яких панує мир. Крім того, Україна повністю розорена. Тому ми маємо паралельно працювати над можливим кандидатським статусом та якнайшвидшим відновленням країни.

Пропозиція Макрону щодо надання Україні проміжного статусу? Це такі концепції. Але те, що пропонує він (Макрон), виглядає більш невизначеним процесом, який може тривати десятиліття. Я так не вважаю. Я б хотіла, що цей (вступ України до ЄС) стався протягом років».

20:00. Усі мости, що ведуть до Сєвєродонецька, зруйновані

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що окупанти зруйнували всі мости, що ведуть до міста, але запевнив, що українські військові там не заблоковані.

«Всі мости зруйновані, але Сєвєродонецьк не заблоковано. Комунікація із містом є. Рашисти повністю не захопили Сєвєродонецьк, частину міста під українським контролем. Усі мости, що ведуть до обласного центру, зруйновано.

Евакуація та підвезення гуманітарних вантажів неможливі. Північнодончани, що залишилися в місті, виживають у вкрай важких умовах. Українські захисники можуть відправляти поранених до медзакладів. В той же час, евакуація з міста неможлива.

Крім того, росіяни потужно продовжують обстрілювати Лисичанськ. Евакуація із цього міста є, гуманітарні вантажі завозяться щодня. Навіть у разі швидкого вигнання окупантів із Сєверодонецька відновити комунікації міста до зими не вдасться».

19:00. Генштаб: Окупанти намагаються оточити ЗСУ в районах 4 населених пунктів на Донбасі

Генштаб: На Донецькому напрямку окупанти здійснюють перегрупування підрозділів та посилюють угруповання, намагаються оточити підрозділи наших військ у районі населених пунктів Лисичанськ, Привілля, Сєвєродонецьк, Боровське.

17:50. Єврокомісія рекомендуватиме статус кандидата для України та Молдови з умовами

Єврокомісія, ймовірно, рекомендуватиме надати статус кандидата на членство в ЄС Україні та Молдові з умовами; щодо Грузії залишаються питання.

Рредактор Радіо Свобода Рікард Джозвяк: «Сьогодні Європейська комісія провела орієнтаційні дебати за заявкою на членство України, Молдови та Грузії. Схоже, буде статус кандидата з умовами для України та Молдови, але все одно залишаються питання щодо Грузії. Рішення буде ухвалено у п'ятницю і країни-члени винесуть остаточний вердикт наступного тижня».

17:00. Після ракетного удару по Чернігівщині людей із кількох сіл евакуюють

У деяких селах Прилуцького району Чернігівської області проводять евакуацію людей через загрозу пожежі після того, як в обід 13 червня туди вдарили трьома російськими ракетами.

Директор департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА Сергій Болдирєв повідомив, що евакуацію оголошено в селах Заїзд, Петрівське, Тихе і Сухоставець Прилуцького району оголошено евакуацію.

Причина – через ракетні удари є загроза поширення пожежі. 13 червня о 13:15 російські окупанти завдали удару трьома ракетами по Прилуках.

16:30. Подоляк про білорусь: Лукашенко – анекдотичний персонаж

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна резервує сили на випадок повноцінного вступу білорусі у війну на боці росії, і висловив сумнів, що участь білорусі у боях може бути тривалою (Дзеркало).

«Ми припускаємо різні сценарії, наша розвідка активно працює, зокрема, на білоруському напрямку. Ми відстежуємо всі переміщення, ініціативи, навчання, роздачу зброї мисливцям.

Зараз ми виходимо з песимістичного сценарію і до нього готуємося, резервуємо сили і проводимо оцінку наших можливостей. Для того, щоб ми були готові завдати максимальних і блискавичних збитків будь-якої іншої армії, крім російської.

Якщо білорусь захоче побачити, що таке масова загибель військовослужбовців, то, мабуть, треба заходити в Україну. Але я не зовсім розумію, чому це питання порушується. Мені здається, що білоруське суспільство набагато вільніше, зокрема ідеологічно, ніж російське. Впевнений, що Лукашенко швидко відчує тиск суспільства».

Я думаю, якщо неадекватність політичного керівництва білорусі переможе, то це буде дуже короткий період, коли суспільство від шоку перейде до активних дій. Можливо, для білорусі це було б непогано. білорусь з погляду політичної еліти – дуже гнила країна, а з погляду суспільства – дуже зріла.

Протягом півроку росія разом із білоруссю проводили навчання. Але об'єктивно ми не очікували, що білорусь надасть у повному обсязі свою інфраструктуру для проведення прямої інтервенції до України. Ми думали, що керівництво білорусі, незважаючи на природну антидемократичність, набагато розумніше і спробує мінімізувати свою участь у прямих військових діях. Тепер юридично білорусь на довгий час вважатиметься країною, яка надала інфраструктуру для російського вторгнення.

Україна не планує наступальної війни, а займається обороною. Нас не цікавить росія за жодними параметрами. Ми не збираємось нападати. До речі, суб'єкт на прізвище лукашенко казав, що готувався напад із чотирьох місць. Україна – не мілітарна країна, яка раптом зібралася напасти на дві держави і одночасно атакувати і росію, і білорусь. Це тепер стало мемом. До історії лукашенка увійде як анекдотичний персонаж».

15:50. росіяни вдарили трьома ракетами по Чернігівщині

Російські окупанти завдали удару трьома ракетами по Прилуках Чернігівської області, повідомили в облдержадміністрації.

Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус: «Щойно стало відомо, що ворог завдав ракетного удару по Прилуках. Зафіксовано приліт 3 ракет. Інформація про руйнування уточнюється.

За даними ОК Північ, прильоти зафіксовані о 13.15. У соцмережах публікують фото нібито із прильоту, проте доказів немає.

15:10. У Харківській області знищено штаб та склад росіян

Аеророзвідка Нацгвардії виявила штаб російських окупантів у Харківській області, а артилеристи ЗСУ завдали нищівного удару.

Гвардійці за допомогою безпілотника знайшли штаб противника, склад із боєприпасами, скупчення техніки та живої сили ворога.

Вони передали інформацію артилеристам ЗСУ, і українські воїни успішно знищили цілі. Нацгвардійці також вели коригування вогню артилерії за противником та фіксацію результатів бойової роботи.

14:20. Подоляк озвучив потреби України у зброї

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що яка зброя потрібна Україні:

«Буду прямолінійним. Щоб закінчити війну та викинути росію з України, нам потрібен паритет важкої зброї: 1000 гаубиць калібру 155 мм; 300 РСЗВ; 500 танків; 2000 одиниць бронетехніки; 1000 дронів.

15 червня у Брюсселі буде зустріч Контактної групи міністрів оборони. Чекаємо на рішення».

13:40. На Луганщині знищили три російські Гради

СЗГ у співпраці з НГУ спалили три ворожі Гради в Луганській області, які обстрілювали Сєвєродонецьк.

Під час розвідки тилів противника на Сєверодонецькому напрямку оператори СЗГ виявили кілька установок РСЗВ БМ-21 Град. Саме їх противник застосовував для обстрілів Сєвєродонецька, інших населених пунктів та позицій Сил оборони.

Встановивши точні координати ворожих машин за допомогою безпілотного комплексу, воїни передали дані артилеристам НГУ – воїнам гаубічних розрахунків М777. Ті знищили 3 з 4 установок ворожих РСЗВ, ще одну установку пошкоджено.

12:20. Шольц, Макрон та Драги приїдуть до Києва за день до ухвали Єврокомісії

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон відвідають Україну 16 червня (La Stampa, УП).

Лідери приїдуть разом, щоби підтвердити підтримку трьох найбільших європейських країн президенту України Володимиру Зеленському.

Візит відбудеться за день до того, як Європейська комісія надасть висновок щодо заявки України на набуття статусу кандидата на членство в ЄС. Цей висновок стане підставою для ухвалення політичного рішення на саміті лідерів ЄС 23–24 червня.

11:30. Повітряні сили покарали російський винищувач Су-34 за зухвалість

У неділю, 12 червня, зенітно-ракетні війська Повітряних сил України збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат: «12 червня близько десятої ранку в районі Ізюму на Харківщині зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗС України вразили російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Російські літаки працювали в парі, атакуючи позиції українських захисників. Після потрапляння в зону поразки української ППО один із ворожих літаків змінив курс. Пілоти другого – вирішили випробувати долю.

Нехай щастить! - Відповіли зенітники і збили зухвалу сушку, привітавши таким чином окупантів з днем ​​росії!».

За словами Ігната, ворожий літак упав на тимчасово окуповану територію. Чи вдалося вижити пілотам – інформація уточнюється. Крім того, 12 червня зенітним ракетним підрозділом збитий російський БПЛА Орлан-10.

10:00. Генштаб: росіяни втратили вже 213 літаків на війні

Російські окупаційні війська 12 червня втратили ще один літак, а загальна кількість уже 213.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 13.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 32300 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1432 (+2) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3492 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 718 (+3) од.,
  • РСЗВ ‒ 226 (+0) од.,
  • засоби ППО ‒ 97 (+0) од.,
  • літаків – 213 (+1) од.,
  • вертольотів – 178 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 585 (+3),
  • крилаті ракети – 125 (+0),
  • кораблі / катери ‒ 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 2460 (+5) од.,
  • спеціальна техніка – 54 (+0).

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

09:20. росіяни вдарили з Ураганів по центру Зеленодольська, є загиблий і поранені

російська армія вдарила по місту Зеленодольськ та селу Велика Костромка на Дніпропетровщині з реактивних систем залпового вогню Ураган, одна людина загинула і п'ятеро отримали поранення.

Голова Дніпропетровської ОВA Валентин Резніченко:

«Найнапруженіша ніч. Ворог вдарив із Ураганів по житлових кварталах Зеленодольської громади. У Зеленодольську потрапили центром міста. Попередньо одна людина загинула, п'ятеро поранені.

У Великій Костромі без постраждалих. Село частково без світла. У Зеленодольську та Великій Костромі пошкоджені та зруйновані будинки. Території обстрілів засіяні касетними боєприпасами».

08:00. Кім Чен Ин заявив про повну підтримку нібито справедливого діла росії

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин висловив повну підтримку росії у здійсненні нібито справедливого діла щодо захисту гідності та безпеки. У вітальній телеграмі Кім Чен Ина на адресу путіна з нагоди дня росії сказано:

«Під Вашим керівництвом російський народ, відважно долаючи зустрічі, що зустрічаються всякі виклики і труднощі, досягає великих успіхів у здійсненні справедливої ​​справи щодо захисту гідності, безпеки та прав на розвиток країни, чому північнокорейський народ надає повну підтримку.

Впевнений, що відносини КНДР та росії й надалі динамічно розвиватимуться. Впевнений, що на шляху до захисту міжнародної справедливості та забезпечення глобальної безпеки тактико-стратегічна співпраця між двома країнами стане ще тіснішою».

Раніше публічно керівництво КНДР не підтримувало війну росії проти України.

07:00. Генштаб: росіяни витіснили українські війська з центру Сєверодонецька

росіяни за підтримки артилерії вели штурм Сєверодонецька та відтіснили наші підрозділи із центру міста.

Генштаб ЗСУ: Також ворог обстрілював з артилерії наші позиції у районах Лисичанська, Сєвєродонецька, Тошківки.

06:30. ISW: росіяни просуваються до Слов'янська, у них є прогрес

російські війська намагаються просуватися на південний схід від Ізюму у напрямку Слов'янська і досягли певного прогресу.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): росіяни, ймовірно, намагалися відтіснити українські сили від лінії фронту на північному сході Харківщини та 12 червня обстріляли українські позиції у Харкові та навколо нього.

російські сили продовжували наземні штурми у Сєвєродонецьку та підірвали мости з міста, ймовірно, намагаючись перерізати українські наземні шляхи сполучення з Бахмуту до Лисичанська та Сєверодонецька. Як пишуть аналітики ISW, на півдні України росіяни зосередилися на обороні.

06:00. ЗСУ на півдні знищили російські танки та БМП

ЗСУ вдарили по скупченню ворога на півдні – зокрема, знищено 22 росіянина, три танки Т-62 та дві БМП.

ОК Південь: «Влучили в скупчення супротивника і склад боєприпасів. Підтверджені втрати противника становлять 22 рашисти, три танки Т-62, дві БМП та три одиниці автомобільної техніки».

05:20. ОК Південь: На дні росії в Херсонській області охоронців було більше, ніж глядачів

Жителі Херсонщини проігнорували відзначення дня росії. На недосвяті охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів.

ОК Південь: «Жителі Херсонщини проігнорували святкування дня росії, навіть незважаючи на спроби підкупу продуктовими наборами. У своїх звичаях рашисти привезли заангажовану публіку, якою намагалися створити ілюзію народного гуляння та підтримки для пропагандистських ЗМІ. Але старання були марні – на їхньому недосвяті охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів.

Херсонці включали на вулицях гімн України, розвішували жовто-сині стрічки, мотиваційні листівки та всюди наносили патріотичні графіті».

ВСУ в Херсонській області також зробили подарунок окупантам до так званого свята дня росії – феєрверк: українська артилерія влучно потрапила до складу боєприпасів, який детонував до ранку.

04:40. Окупанти завдали удару по Вуглегірській ТЕС, виникла пожежа

Російські окупанти завдали артилерійського удару по території Вуглегірської теплоелектростанції в Донецькій області, внаслідок чого почалася пожежа.

Внаслідок ворожої атаки зруйновано адміністративну будівлю. На території електростанції сильна пожежа.

Територію Вуглегірської ТЕС контролюють підрозділи Збройних Сил України. Проте у місті Світлодарськ перебувають окупанти. За ТЕС тривають запеклі бої. Вуглегірська ТЕС є найбільшою в Україні.

02:30. росіяни розбомбили дитячий табір у Харківській області

Вночі 12 червня російські війська обстріляли корпуси оздоровчого табору в Чугуївському районі Харківської області.

Харківська обласна прокуратура: У результаті ворожих обстрілів пошкоджено три корпуси дитячого табору. Слідчі відкрили провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

На фотографіях, які розповсюдили в прокуратурі, видно вирву від бомби завглибшки кілька метрів. Скло та двері з корпусів повністю вилетіли.

02:00. Зеленський: росія може перетнути рубіж у 40 тисяч загиблих вже у червні

Президент Володимир Зеленський прогнозує, що рубіж в 40 тисяч загиблих російських військових може бути досягнуттй вже до початку липня:

«російська армія намагається завести на Донбас резервні сили. Але які у них можуть бути зараз резерви?

Схоже, спробують кинути в бій слабко підготовлених строковик та тих, кого зібрали методом прихованої мобілізації. російські генерали сприймають своїх людей просто як гарматне м'ясо, яке їм потрібно, щоб забезпечити перевагу в кількості живої сили, кількості військової техніки.

І це означає лише одне: росія ще у червні може перетнути кордон у 40 тисяч своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали.

Найбільш жорсткі бої зараз ведуться у Сєвєродонецьку. Захисники ведуть бій майже за кожен метр. Також окупанти чинять тиск на напрямках Лисичанська, Бахмута та Слов'янська».

01:00. Зеленський: В ударі по Тернопіллі не було воєнного сенсу

Президент Володимир Зеленський зазначає, що в ракетному ударі рф по Чорткову Тернопільської області не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу:

«Після ракетного удару по Тернопільській області у лікарнях досі перебувають 10 людей. Не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу у цьому ударі, як і в абсолютній більшості інших російських ударів. Це терор просто терор.

Серед постраждалих – 12-річна дівчинка з Харкова, яка виїхала на Тернопільщину, аби врятуватися від російської агресії. Саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття росії у світі. Чи не Петро I, не Лев Толстой, а діти – поранені і вбиті російськими ударами.

Сьогодні вже 109-й день повномасштабної війни, але далеко не 109-й день, коли ми говоримо партнерам просту річ: Україні потрібні системи сучасної протиракетної оборони. Постачання таких систем були можливі і цього року, і минулого року, і ще раніше. Чи ми їх одержали? Ні. Чи потрібні вони? Так.

Набралося вже 2606 ракет – ствердних відповідей на це питання у вигляді різних російських крилатих ракет, що вдарили по українських містах. По наших містах, по наших селах, за час від 24 лютого. Це життя, які можна було б врятувати, це трагедії, яких можна було б запобігти, якби до України прислухалися».

00:00. Початок 110-го дня війни, 13 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

ВІДЕО. рашисти розбомбили стадіон відомого українського клубу
Футбол | 27 квітня 2024, 10:36 0
ВІДЕО. рашисти розбомбили стадіон відомого українського клубу

Поки невідомо, чи відбудовуватимуть стадіон Електрометалург у Нікополі до завершення війни

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andrey_1992
гівно завжди тягнеться до гівна
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил