Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:26
16997
3

Хороші росіяни? День 109. У рашці українських футболістів назвали нацистами

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 12 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:26
16997
3
Хороші росіяни? День 109. У рашці українських футболістів назвали нацистами
Getty Images/Global Images Ukraine

109-й день війни. 12 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 червня

23:59. Зеленський: В ударі по Тернопіллю не було воєнного сенсу

Президент Володимир Зеленський зазначає, що в ракетному ударі рф по Чорткову Тернопільської області не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу:

«Після ракетного удару по Тернопільській області у лікарнях досі перебувають 10 людей. Не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу у цьому ударі, як і в абсолютній більшості інших російських ударів. Це терор просто терор.

Серед постраждалих – 12-річна дівчинка з Харкова, яка виїхала на Тернопільщину, аби врятуватися від російської агресії. Саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття росії у світі. Чи не Петро I, не Лев Толстой, а діти – поранені і вбиті російськими ударами.

Сьогодні вже 109-й день повномасштабної війни, але далеко не 109-й день, коли ми говоримо партнерам просту річ: Україні потрібні системи сучасної протиракетної оборони. Постачання таких систем були можливі і цього року, і минулого року, і ще раніше. Чи ми їх одержали? Ні. Чи потрібні вони? Так.

Набралося вже 2606 ракет – ствердних відповідей на це питання у вигляді різних російських крилатих ракет, що вдарили по українських містах. По наших містах, по наших селах, за час від 24 лютого. Це життя, які можна було б врятувати, це трагедії, яких можна було б запобігти, якби до України прислухалися».

22:00. Крадіжка зерна: біля Керчі помітили вантажівки з українськими номерами

В окупованому Криму на в'їзді до Керчі помітили чотири вантажні автомобілі з українськими автомобільними номерами реєстрації (Радіо Свобода).

На трасі Таврида на в'їзді в окуповану Керч помітили колону з чотирьох вантажних автомобілів з українськими номерами. До кожного з них було підключено причепи. Кузови вантажівок та причепів були накриті тентами. Номерні знаки починалися з літер ВТ, які відповідають Херсонській області.

Кореспонденти розповідають також про колони вантажівок, наповнених зерном, на трасі Джанкой – Сімферополь. У кожній колоні було по 5–10 вантажівок. У деяких населених пунктах ці колони стояли на узбіччі через технічну поломку або біля придорожніх кафе.

20:30. Зведення Генштабу: ЗСУ знищують ворога, бій за Сєверодонецьк триває

Зведення Генштабу: на Слов'янському напрямку українські військові відбили спроби ворога атакувати, тривають запеклі бої за Сєверодонецьк, росіяни готують наступ на Лиманському напрямку.

19:50. Ракетний удар по Чорткову: 23 потерпілих, 10 у лікарні

Внаслідок ракетного удару по Чорткову Тернопільської області ввечері 11 червня постраждали 23 особи, серед яких цивільні та військові.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш: «10 постраждалих від ракетного удару в Чорткові досі перебувають у лікарнях. Загалом по медичну допомогу звернулися 23 особи: як цивільні, так і військові. Усі потерпілі отримали пошкодження легкого та середнього ступеня тяжкості.

Серед постраждалих – дівчинка 12 років із Харкова. Її сім'я після початку повномасштабного вторгнення переїхала до Тернопільської області. Один із ракетних ударів влучив у газову трубу, тому газ одразу відключили по всьому місту. Удар ракет був по об'єктах цивільної інфраструктури».

19:00. Кім Чен Ин заявив про повну підтримку нібито справедливої ​​справи росії

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин висловив повну підтримку росії у здійсненні нібито справедливої ​​справи щодо захисту гідності та безпеки. У вітальній телеграмі Кім Чен Ина на адресу путіна з нагоди дня росії сказано:

«Під Вашим керівництвом російський народ, відважно долаючи зустрічі, що зустрічаються всякі виклики і труднощі, досягає великих успіхів у здійсненні справедливої ​​справи щодо захисту гідності, безпеки та прав на розвиток країни, чому північнокорейський народ надає повну підтримку.

Упевнений, що відносини КНДР та росії й надалі динамічно розвиватимуться. Упевнений, що на шляху до захисту міжнародної справедливості та забезпечення глобальної безпеки тактико-стратегічна співпраця між двома країнами стане ще тіснішою».

Раніше публічно керівництво КНДР не підтримувало війну росії проти України.

18:20. У МЗС росії натякнули, що можуть завдати ядерного удару по Польщі

Офіційний представник МЗС росії Марія Захарова заявила, що депутат Європарламенту від Польщі, екс-глава МЗС країни Радослав Сікорський, який запропонував повернути Україні ядерну зброю, ставить під удар польський народ:

«Польські політики, які контролюються американським приводним ременем, виявляють екстремістську ідеологію, поширюють ненависть, розпалюють конфлікти, а тепер ще й загрожують планеті порушенням режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Але найголовніше – вони ставлять під удар польський народ, який втягують у ядерний переділ світу».

Депутат Європейського парламенту та колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував передати Україні ядерне озброєння. Він аргументував це тим, що росія порушила взяті на себе зобов'язання у рамках Будапештського меморандуму поважати суверенітет та територіальну цілісність України, тому доречно повернути Києву ядерну зброю, від якої українці добровільно відмовилися.

Голова держдуми росії вячеслав володін заявив, що у разі реалізації пропозиції Сікорського щодо надання ядерного озброєння Україні, можливий ядерний конфлікт знищить європейський континент.

17:40. Британська розвідка: росія готується задіяти в Україні резервні батальйони

росія прагне до створення більшої кількості бойових підрозділів для розгортання в Україні, йдеться в щоденному звіті британської розвідки:

«В останні тижні, ймовірно, розпочалася підготовка до розгортання третього батальйону до деяких бойових порядків. Більшість бригад зазвичай беруть участь в операціях не більше двох з трьох батальйонів одночасно».

16:30. Влада показала наслідки недільного обстрілу Чорткова

Тривають роботи на місці влучення російських ракет у Чорткові Тернопільської області, від обстрілу постраждали житлові будинки, згоріли авто.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш оприлюднив відео наслідків ракетного удару ворога:

«На відео п'ятиповерхові будинки, де під час обстрілу чотирма ракетами знаходилися мирні жителі з дітьми. Всю ніч на місці події працювали ДСНС, поліція, сапери та інші служби. Роботи продовжуються. Я дякую всім рятувальникам, хто, ризикуючи власним життям, звільняв з-під завалів людей».

16:00. Тіла 220 захисників Маріуполя починають ідентифікувати у Києві

Під час двох обмінів тілами загиблих Україна отримала тіла 220 захисників Маріуполя, які перебували на заводі Азовсталь, – у Києві розпочалися заходи щодо ідентифікації загиблих.

Колишній командир полку Азов Максим Жорін: «Багато деталей говорити не можу, але можу поділитися деякою інформацією. Вже відбулося два обміни тілами загиблих: перший – 160 на 160. Під час другого обміну нещодавно ми змогли поміняти та забрати майже 60 тіл.

Ще майже стільки ж тіл треба повернути. Ще майже стільки ж тіл знаходиться у Маріуполі. Зараз тривають процеси, переговори щодо подальшого обміну та повернення додому. Серед загиблих, кого вже змінили, приблизно третина – це азовці.

Є загиблі воїни всіх підрозділів: морська піхота, поліція, СБУ, прикордонники. Це можна зрозуміти по одягу та шевронах, але щоб ідентифікувати персонально кожного захисника, знадобиться багато часу.

Абсолютно всі тіла українських загиблих (яких вже повернули) вже перебувають у Києві – і зараз розпочинається дуже складна робота з пізнання тіл. Більшість цих тіл перебувають у жахливому стані і візуально впізнати їх неможливо. Доведеться проводити складні експертизи, процес ідентифікації може тривати кілька місяців».

15:30. Виробник німецьких Marder заявив про готовність негайно передати їх Україні

Декілька бойових машин піхоти Marder від німецького виробника Rheinmetall, які були зняті з озброєння Бундесвером, в даний час пройшли модернізацію і можуть бути доставлені в Україну негайно.

Генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер (Bild): «Ми перебуваємо в процесі ремонту 100 бойових машин піхоти Marder, перші машини вже готові. Коли і куди вони мають бути доставлені, вирішує федеральний уряд».

Видання опублікувало фото п'яти модернізованих Marder, вартість кожної бронемашини становить від 850 тисяч євро до 1 млн. євро залежно від обладнання. Також на складі Rheinmetall для модернізації знаходяться 88 танків Leopard 1 та інших танків Leopard 2. У зв'язку із високим попитом на військову техніку Rheinmetall хоче збільшити потужності.

14:20. російська банда цілеспрямовано краде скіфське золото в Україні

За даними міжнародної групи вчених та експертів із цифрових технологій, які відслідковують крадіжки, група фахівців займається контрабандою цінних історичних артефактів з України в росію. (The Guardian)

Антрополог Брайан Деніелс: «Зараз є дуже вагомі докази того, що це навмисний крок росії, коли певні картини та прикраси вишукувалися і були вивезені до росії.

Слід крадіжок значною мірою зосереджено на дорогоцінному скіфському золоті. Це старовинні філігранні вироби, які часто зображують тварин. Ці предмети візуально приголомшують і зараз так багато повідомлень про крадіжку, що очевидно, що це стратегія. Українці, звичайно, теж дуже зацікавлені в тому, щоб ми склали список вкрадених речей.

Не знаю, чи була грошова цінність найважливішим фактором для росіян, чи предмети були обрані через їх культурне значення. Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни з претензією на законне володіння росією усіма їхніми експонатами.

Крадіжки, як правило, слідують за загрозливими допитами музейних зберігачів та доглядачів. Спроби росії знайти та вкрасти заховані артефакти в окупованих українських містах стають все більш рішучими. Ми все більше турбуємося про музейних працівників та співробітників служби безпеки, особливо коли вони опиняються за лінією росіян».

13:00. росіяни зруйнували другий із трьох мостів у Сєвєродонецьку, обстрілюють останній

Російські окупаційні війська вже зруйнували два з трьох мостів, що ведуть у Сєвєродонецьк Луганської області.

Глава ОВА Сергій Гайдай: «росіяни вночі зруйнували другий міст, що веде до обласного центру, прямо зараз вони масово обстрілюють з артилерії останній третій шляхопровід у місто, росіяни кидають усі сили, щоб відрізати Північнодонецьк. Наступні два-три дні будуть показовими.

Не виключаємо настання і за іншими напрямками, а саме траса Лисичанськ – Бахмут, яку росіяни намагаються взяти під контроль. У Рубіжному ЗСУ накрили командний пункт кадировців».

12:20. День росії для окупантів на Херсонщині обернувся ганебним соромом

У Херсонській області окупаційна влада організувала святкування дня росії, яке місцеві жителі проігнорували.

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко: «Більш ганебного сорому росія не могла собі уявити. Там херсонців 30 чи 40 людей. Навіть якби врахувати тих, хто ходить на всі свята, незважаючи на їхнє політичне забарвлення, їх мало бути більше. Просто неможливо прищепити мертве дерево до живого».

Голова Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань: «По всій області росіяни організували у традиційному своєму стилі концерти пісні та танці Південного військового округу. Анонсовано також виступи співаків, а по області – творчих колективів».

11:30. Зеленський став лауреатом премії Нємцова за мужність

Фонд Бориса Нємцова присудив свою щорічну премію президентові України Володимиру Зеленському за сміливість.

Повідомляється, що за умов війни фонд вирішив висунути на премію представників України, до цього її лауреатами ставали лише російські опозиційні політики та активісти. Рік тому її отримав Алексей Навальний, який перебуває в колонії після отруєння та повернення до росії.

У 2022 році в шорт-листі були мер Києва Віталій Кличко, лідер гурту Океан Ельзі Святослав Вакарчук, лідер гурту Бумбокс Андрій Хливнюк та український парамедик Юлія Паєвська, яка відома як Тайра, яка зараз перебуває в полоні у російських загарбників.

Переможця – Володимира Зеленського було обрано шляхом рейтингового голосування засновників та ради фонду. За словами Жанни Немцової, президент України «виявив неймовірну сміливість, яку від нього ніхто не очікував:

«Я думаю, що навіть путін був, м'яко скажімо, здивований тим, що Зеленський виявився мужньою людиною, і на цей момент – це лідер вільного світу. Ми даємо премію не за минуле та не за майбутнє. Ми даємо премію за те, що людина зробила тут і зараз, цього року. А тут і зараз Володимир Зеленський залишився у Києві та вирішив захищати свою Батьківщину разом зі своїм народом. Він виявив мужність. У ці хвилини його слова про те, що йому не потрібна евакуація, а потрібне озброєння — це і є квінтесенція його неймовірної мужності».

10:30. Німеччина відкинула ідею Іспанії передати Україні 40 танків Leopard

Влада Німеччини не підтримала можливих планів Іспанії передати Україні близько 40 танків Leopard 2A4 після їх модернізації (Spiegel, УП).

Якби Берлін погодився на пропозицію, то це був би перший випадок, коли країна-член НАТО поставила танки Україні. Видання пише: «З того часу іспанці різко відступили: план не був остаточно узгоджений політично. Чи була це просто ідея від когось нижче за рівні?»

Також повідомляється, що німецька влада в телефонних розмовах попередила іспанців, що цей крок буде відступом від прийнятого всіма західними союзниками рішення (хоч і неформального) не постачати Київ танками.

За даними німецької редакції Business Insider, у Мадриді навіть перепросили Берліна «за хвилювання і тиск, чинний на канцлера». «Тому не дивно, що до федерального уряду не надходило заявок на постачання іспанських танків до України», – сказав співрозмовник.

10:00. Чи є хороші росіяни? У рашці назвали українських футболістів нацистами

09:00. Оновлення втрат рф у війні

08:40. У Бердянську ранком прогриміли три вибухи

В окупованому росіянами Бердянську ранком 12 червня було чути три вибухи, частина міста залишилася без світла.

За попередньою інформацією, одним із вибухів було пошкоджено одну з електричних підстанцій. Вважають, що вибухнула підстанція біля ТЦ Амстор.

У соцмережах опубліковано відео зі стовпами диму після вибухів.

07:00. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили наступ ворога та знищили до 150 загарбників

Генштаб ЗСУ: українські захисники на Бахмутському напрямку в кількох населених пунктах відобразили ворожі наступи й минулої доби знищили до 150 загарбників та військову техніку росіян.

05:30. Кислиця: важкі золоті хрести не врятують путіна

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час панахиди за жертвами російського вторгнення в Україну в Нью-Йорку заявив, що ніщо не врятує путіна та інших військових злочинців від божого гніву.

«Тисячі українських чоловіків та жінок стали на захист своєї нації та майбутнього своїх дітей, і, скажімо прямо, цим вони захищають увесь європейський континент і не лише.

Вони борються проти жорстокого ворога. Ворог, який прийшов убити, знищити, вкрасти та принизити. Ворог, який не робить різниці між військовими та цивільними. Ворог, який не вважає себе пов'язаним жодними нормами чи правилами.

Ні влада, ні військо, ні багатство не врятують злого путіна та його злих поплічників від гніву Божого. Деякі з них можуть подумати, що Бог дуже любить, щоб судити злих.

путін та його шанувальники можуть одягати важкі золоті хрести та ходити по колу з шаманами та гундяєвими. Я попередив посланця путіна: для військових злочинців немає чистилища; вони йдуть прямо в пекло. Він не покаявся.

Десятки тисяч жертв росіян – на Київщині та Маріуполі, де вбито людей більше, ніж під час ІІ Світової війни. Щодня ворог убиває українських захисників. Нація сплачує найвищу ціну за своє право на існування. Україна переможе, а з нею переможе світ!»

04:20. ISW: росія посилить наступи на Слов'янськ та Сіверськ

Події російських військ свідчать, що ворог продовжить і посилить наступи на Слов'янськ і Сіверськ.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «Заява Головного управління розвідки (ГУР) про планування росією війни на наступні 120 днів до жовтня 2022 року, ймовірно, свідчить про те, що Кремль, як мінімум, визнав, що не може швидко досягти своєї мети в Україні і продовжує коригувати свої військові цілі, намагаючись усунути початкові вади вторгнення в Україну.

Також інститут робить висновки, що українським силам потрібна послідовна підтримка Заходу, особливо щодо артилерійських систем, оскільки російська чисельність та ресурси посилюють тиск на українські сили».

03:30. Шольц збирається до Києва разом з Макроном та Драгі

За повідомленням німецького видання, канцлер Олаф Шольц разом із президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі збирається відвідати Україну перед самітом Великої сімки наприкінці червня (Bild, Reuters).

За інформацією Bild, Париж та Берлін деякий час ведуть переговори щодо спільного візиту до Києва. Видання повідомляє, що залучити главу уряду Італії як третю сторону було ідеєю Франції.

Як повідомляє Reuters, інформацію про візит до України Шольца не підтвердив речник німецького уряду.

02:10. Гайдай: Досвід Сєверодонецька жахає жителів Лисичанська

З Луганщини у суботу, 11 червня, евакуювали 30 людей, серед них – троє дітей.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «ДСНС, поліцейські та волонтери зараз намагаються щодня вивозити мешканців області у безпеку. Умовляння щодо бомбосховищ дають результати. Зрештою, бажаючих поїхати більше.

Досвід Сєверодонецька жахає жителів Лисичанська, і тепер вони погоджуються залишати будинки, щоб не стати жертвами російського визволення від життя.

З Сєверодонецької евакуації немає, підвозити продукти та ліки – можливість теж відсутня. Лисичанськ сильно обстрілюється, проте гумвантажі до міста завезено. Завдяки евакуації з Луганської області вдалося врятувати 30 людей, у тому числі троє дітей».

01:00. Вечірнє звернення Президента України

00:00. Початок 109-го дня війни, 12 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиці Євро-2024. Визначено 11 із 16 учасників 1/8 фіналу
Футбол | 26 червня 2024, 06:23 5
Таблиці Євро-2024. Визначено 11 із 16 учасників 1/8 фіналу

Данія зіграє проти Німеччини, а Англія та Словенія чекають на опонентів

Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Україна – Бельгія
Футбол | 26 червня 2024, 06:31 2
Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Україна – Бельгія

26 червня о 19:00 відбудеться матч 3-го туру Євро-2024 у Штутгарті

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
Сегодня рашисты отмечают день наРФии. Почти все они не знают причину этого "праздника"! 12 июня 1990 года РСФСР вышла из состава СССР, объявив о своей независимости! По сути предав СССР, и сегодня эти люди обвиняют Украину в своем же предательстве, учитывая то, что Украины вышла из СССР через год и 2 месяца в 1991м!