Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:26
18418
2

Мінус два генерали. День 108. ЗСУ в Кадіївці накрили базу вагнерівців

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 11 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:26
18418
2
Мінус два генерали. День 108. ЗСУ в Кадіївці накрили базу вагнерівців
Facebook

108-й день війни. 11 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 11 червня

23:59. Вечірнє звернення Президента України

23:30 Посол США після звинувачень Байдена запевнила, що президент США поважає Зеленського

Посол США в Україні Бріджіт Брінк запевняє, що президент США Джо Байден дуже поважає Президента України Володимира Зеленського та його лідерство під час повномасштабної війни. Брінк з приводу заяви Байдена про те, що Зеленський не хотів чути попереджень про вторгнення росії, сказала:

«Це не заслуговує на те, щоб бути новиною. росія намагається знищити українську націю та її культуру, Сполучені Штати не залишаться осторонь і не дозволять цьому статися. Президент Зеленський і народ України надихнули світ своєю хоробрістю та стійкістю, показавши світові, що Україна ніколи не буде підкорена росією.

Президент Байден дуже поважає президента Зеленського та лідерство, яке він продемонстрував під час цієї війни. США вже надали 5,3 млрд доларів допомоги у сфері безпеки, у тому числі 4,6 млрд доларів після того, як росія розпочала повномасштабне вторгнення. Посол пообіцяла, що США разом із союзниками та партнерами продовжуватимуть підтримувати Україну».

На день раніше президент США Джо Байден заявив, що президент України Володимир Зеленський ігнорував його попередження про намір росії вторгнутися в Україну.

22:20. На Тернопільщині сталися вибухи під час повітряної тривоги

У Чорткові на Тернопільщині сталися вибухи під час повітряної тривоги.

Обласна військова адміністрація та мер Чорткова Володимир Шматько попросили мешканців не залишати укриття, а також не поширювати в соцмережах фото та відео наслідків повітряного удару ворога.

Голова Тернопільської обласної військової адміністрації Сергій Надал повідомив після вибухів у Чорткові о 22:10, що йому стало відомо про повторний запуск ракет росіян з акваторії Чорного моря, тому попросив не залишати укриття.

Близько 22:30 було оголошено відбій повітряної тривоги на Тернопільщині. Після атаки у Чорткові та селі Біла відключили газопостачання. Востаннє повітряні удари російських окупантів по території Тернопільщини були на початку квітня.

21:45. На пляжі на Одещині від міни загинув відпочивальник

На пляжі в Грибівці Одеської області від вибуху міни у морській воді загинув відпочивальник.

Радник начальника Одеської ОВА Сергій Братчук: «На одному з пляжів Одеської області чоловік вибухнув на невідомому предметі. Сім'я, попри заборону, прийшла відпочивати на узбережжя.

Поки мати з сином розташовувалися з речами, батько вирішив виміряти глибину та температуру води. За кілька хвилин у воді пролунав вибух, чоловік отримав поранення несумісні з життям. На місці інциденту працює слідчо-оперативна група.

Нагадуємо, що всі пляжі Одеської області заміновані, щоб запобігти висадженню російського десанту. Чорноморський флот росії також замінував море вздовж українського узбережжя, а міни зриває з якоря і течією відносить до берега».

20:00. Зведення Генштабу: ЗСУ відбили наступ на двох напрямках

Зведення Генштабу ЗСУ: 12 червня українські військові відбили ворожий наступ на Слов'янському та Бахмутському напрямах.

19:30. Супутники зафіксували на Зміїному нові ППО окупантів

На супутникових знімках острова Зміїний із 10 червня помітили розміщення російськими окупантами нових комплексів протиповітряної оборони.

Групи фахівців, що діють за методами розвідки за відкритими даними (OSINT, open-source intelligence), вважають, що це комплекси типу ТОР. Їх розмістили на острові 9 червня.

18:20. Фон дер Ляйєн розповіла про переговори у Києві за заявкою України на вступ до ЄС

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що переговори, проведені у Києві з президентом Володимиром Зеленським, дозволять фіналізувати оцінку заявки України на вступ до ЄС до кінця наступного тижня:

«Сьогоднішня дискусія дозволить нам фіналізувати нашу оцінку до кінця наступного тижня. Дорога відома, це шлях на основі заслуг. Це шлях, де я високо ціную надзвичайну рішучість українців у цьому процесі.

Потрібно зробити більше. Зрозумійте мене правильно. В Україні – війна. Отже, ваш фокус і наша підтримка зосереджені на подоланні цієї жахливої ​​війни. Але ми хочемо дивитися наперед щодо того, що потрібно зробити далі. Наприклад, ви зробили чимало для зміцнення верховенства права, але досі є реформи, які слід імплементувати, щоб, наприклад, подолати корупцію.

Добре, що в Україні минулі роки було створено антикорупційні інститути, але тепер нам потрібні результати. Ми обговорили всі ці різні питання нашої робочої сесії. Ще до вторгнення росії Україна була міцною парламентською демократією, а ця війна стала величезним стрес-тестом. Уся країна активізується. Такий самий дух потрібний для реформування та модернізації країни».

17:30. Зеленський: від рішення ЄС залежить, чи є майбутнє європейський проект

Президент України Володимир Зеленський під час візиту голови Єврокомісії до Києва заявив, що від того, чи надасть ЄС Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, залежить майбутнє європейського проекту:

«Саме зараз визначається, яким буде майбутнє об'єднаної Європи і чи буде майбутнє взагалі. Позитивна відповідь Європейського Союзу на українську заявку щодо членства може стати позитивною відповіддю на питання, чи є взагалі майбутнє в європейського проекту.

Український народ навіть під час жорстокої війни довів, що державні та суспільні інституції України залишаються у нас стійкими. Опитування в країнах ЄС показали, що більшість населення держав-членів вважають Україну частиною європейської сім'ї, і це, за його словами, є справедливим. Політичне визнання цієї реальності ми очікуємо вже 23–24 червня.

Він наголосив, що український народ усвідомлює, що статус кандидата – це лише початок шляху до членства в ЄС. Але всі вже бачили, що український народ настільки цінує свободу, що зробить усе потрібне для європейської інтеграції України. Європейський проект не може бути завершений без нас».

17:00. Україна отримає надсучасні ППО IRIS-T від Німеччини в жовтні

Нова німецька система ППО IRIS-T, здатна захистити територію розміром із Київ, надійде в Україну у жовтні. Український посол у Німеччині Андрій Мельник (НВ):

«Система IRIS-T – єдине, за що я подякував і канцлеру, і уряду за останні місяці. Ми по ній працювали з перших днів війни. Ця система – найкрутіша у світі. Її можна порівняти із американським Patriot. Це німецький продукт.

Це буде закупівля у німецького виробника потрібної нам зброї, параметри якої ми визначили. Виробництво закінчиться наприкінці літа. Потім – навчання. Постачання – у жовтні. Перші гроші з 1 млрд євро, закладених в бюджет Міноборони Німеччини на допомогу Україні, буде витрачено саме на ракетну систему IRIS-T».

16:30. З усього Херсона за російським паспортом прийшло 23 особи, включаючи Сальдо

російський паспорт з усього Херсона взяли лише 23 особи, серед них – колаборант та колишній мер міста Володимир Сальдо. кремлівські пропагандисти показали вручення російських паспортів.

Сальдо: «Для мене це справді історичний момент. Я завжди думав про те, що ми одна країна та один народ».

Сальдо з 2002 по 2012 був мером Херсона (у 2008-му визнавався найкращим градоначальником України), потім народним депутатом від Партії регіонів. Як народний депутат у січні 2014 року він голосував за диктаторські закони Януковича, спрямовані проти Майдану.

15:45. росія придумала собі нову велику вісімку, з Бразилією та Іраном

Нібито через розрив економічних відносин із США в росії придумали собі нову велику вісімку.

Глава держдуми вячеслав володин: «Економіка США, Японії, Німеччини, Британії, Франції, Італії, Канади продовжує тріщати під навантаженням введених проти росії санкцій. Розрив Вашингтоном та його союзниками існуючих економічних відносин призвів до формування нових точок зростання у світі.

Група восьми країн, що не бере участі в санкційних війнах, – Китай, Індія, росія, Індонезія, Бразилія, Мексика, Іран, Туреччина – за показником ВВП за ПКС випереджає на 24,4% стару групу. Ці країни бажають розвивати діалог та взаємовигідні відносини з росією».

Ще у 2014 році росію вигнали з Великої вісімки.

15:00. Глава Єврокомісії прибула до Києва для переговорів щодо статусу кандидата

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн прибула до Києва, щоб провести переговори щодо заявки України на вступ до ЄС.

Про візит, раніше не анонсований публічно, фон дер Ляєн повідомила у Twitter: «Добре знову опинитися в Києві. Разом із президентом Зеленським я підіб'ю підсумки щодо спільної роботи, необхідної для відновлення, і щодо прогресу, досягнутого Україною на її європейському шляху», – зазначила глава Єврокомісії, додавши українською: «Європа з вами».

17 червня Європейська комісія опублікує свою оцінку того, чи слід Україні надати статус кандидата на членство у ЄС. Надання статусу лідери ЄС розглядатимуть на саміті 23–24 червня.

13:30. Байден: Зеленський не хотів чути попередження про вторгнення

Президент США Джо Байден заявив, що президент України Володимир Зеленський відкидав його попередження про те, що росія вторгнеться в Україну (Bloomberg).

«Я знаю, що багато людей думали, що я, можливо, перебільшую, але я знав і ми мали дані для підтвердження, що він (путін) збирається перейти кордон. Не було жодних сумнівів. І Зеленський не хотів цього чути, і багато людей також.

Можливість вторгнення путіна могла здаватися надуманою. Я розумію, чому вони не хотіли цього чути, але він увійшов. путін намагається знищити культуру. Не лише націю, а й культуру України, російський лідер вважає столицю України престолом матінки-росії».

США почали піднімати тривогу через підготовку росії до вторгнення в Україну за багато тижнів до того, як путін оголосив про спецоперацію 24 лютого.

12:40. У росії знову горіла військова частина

У Брянській області росії горіла військова частина. 11 червня близько 06:00 ранку жителі міста Клинці почули чотири бавовни, схожі на вибухи.

За непідтвердженою інформацією, спалахнула військова частина в горокрузі Халтуріно. Після приїзду МНС рф пожежу загасили.

Брянський губернатор не прокоментував інформацію про пожежу.

12:00. Посол: гаубиці з Німеччини Україна отримає у другій половині червня

Посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомив, що Німеччина має намір доставити в Україну гаубиці Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня (НВ).

Незважаючи на обіцянки, Німеччина досі не доставила в Україну жодної одиниці важкої зброї. Станом на сьогоднішній день жодна, я повторюю, жодна одиниця саме важкої техніки -–щонайменше це артилерія, гаубиці, БМП, танки – жодна не була поставлена ​​в Україну.

Втім, найближчим часом очікується здійснення щонайменше двох обіцянок щодо постачання важкої зброї. 7 самохідних гаубиць, які будуть передані нам – ці системи отримаємо десь 22 червня.

Пізніше очікується постачання ЗСУ Gepard. Це теж стара зброя – 30 одиниць: 15 Gepard – до кінця липня, ще 15 – до кінця серпня. Тобто лише 2 рішення з усіх оголошених німецьким урядом до сьогодні, що перебувають у стадії реалізації. А останні місяці Німеччина збільшила обсяги імпорту з росії».

Раніше видання Spiegel повідомило, що, незважаючи на заяви Шольца про збільшення військової допомоги України, країна поки що не отримала жодної одиниці важкого німецького озброєння.

11:30. Зеленський відповів на петицію: Захист суверенітету – обов'язок громадян

Президент Володимир Зеленський у відповідь на петицію про скасування заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку нагадав, що згідно із законом захист суверенітету України є обов'язком громадян, і що права та свободи людини можуть бути обмежені під час воєнного стану:

«Як президент України – гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав та свобод людини та громадянина – наголошую, що згідно зі статтею 17 Конституції України захист суверенітету та територіальної цілісності держави – справа всього Українського народу.

Відповідно до статті 65 Основного закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України. Відповідно до Конституції, право громадян вільно залишати територію України може обмежуватися за умов військового чи надзвичайного стану.

Обмеження, передбачені указом від 24 лютого про запровадження воєнного стану в Україні, планується скасувати після завершення дії воєнного стану. Правила перетину держкордону України встановлюються Кабміном, у тому числі і на період дії воєнного стану.

Організаційне керівництво мобілізацією в Україні відповідно до закону здійснює уряд. Звертаюся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати озвучені в електронній петиції пропозиції».

11:00. Таємничий літак із Литви без дозволу пролетів через 6 країн НАТО

Литва з'ясовує обставини польоту таємничого літака, який без дозволу пролетів через 6 країн НАТО

У Литві поліція встановлює обставини польоту таємничого літака, який без дозволу пролетів через повітряний простір шести країн-членів НАТО (LRT).

Болгарія повідомила, що з Литви вилетів невеликий літак та без дозволу пролетів над кількома країнами Східної Європи, привертаючи увагу військово-повітряних сил. Після приземлення у Болгарії невідома команда залишила літак.

Міністр внутрішніх справ Болгарії Бойко Рашков заявив журналістам, що літак вилетів із Литви, без дозволу пролетів над Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Сербією, Румунією і досяг повітряного простору Болгарії. Загалом літак пролетів близько 1600 км.

10:00. Арестович: під Херсоном ліквідовано двох генералів

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що захисники України знищили двох російських генералів у Херсонській області.

«Стара Збур'ївка, Херсонська область. Десятки вбитих і поранених, накриття [артилерією], у тому числі там загинуло два генерали – один армійський і один з ФСБ, причому той, який відповідав за організацію референдуму в Херсонській області».

Імена загиблих генералів поки що не оприлюднені.


09:40. ВСУ знищили базу вагнерівців у Кадіївці

Українські військовослужбовці вдарили по базі вагнерівців у Кадіївці на окупованій території Луганської області

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Наші військовослужбовці нанесли потужний удар у Кадіївці (Стаханові) по центру, де знаходилися вагнерівці. Багато хто загинув там під завалами. База вагнерівців була розміщена на стадіоні. Вижила лише одна людина».

На міському стадіоні, окрім вагнерівців, розміщувався і склад боєприпасів російських сил. У соцмережах з'явилися відео пожежі на об'єкті.

 

09:00. росіяни увійшли до Оріхового, штурмують Сєвєродонецьк

Російські загарбники вдарили по Врубівці вогнеметною системою, увійшли до Оріхового, штурмують Сєвєродонецьк, інформація про кількість жертв уточнюється.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Йде наступ росіян у напрямку Новотошківське – Оріхове, ворог закріплюється на північній околиці населеного пункту Оріхове. Продовжує вести штурмові дії у Сєвєродонецьку.

Протягом 10 червня противник відкривав вогонь з різного типу озброєння по Сєвєродонецьку, Лисичанську, Устинівці, Тошківці, Золотому, Нирковому, Горському, Врубівці, Камишевасі. Часткових чи повних руйнувань житлового фонду дуже багато. Внаслідок застосування ворогом вогнеметної реактивної системи у Врубівці вигоріло багато будинків.

Російська армія не залишила уцілілих промислових об'єктів у Рубіжному та Попасній, знищує заводи у Лисичанську та Сєверодонецьку. 10 червня під час чергового обстрілу окупанти пошкодили залізничне депо Азота, також зафіксовано влучання у будівлі цегельного та дослідницького заводів. У Лисичанську ворожі снаряди потрапили на територію склозаводу, обстрілами пошкоджено школу та кулінарний ліцей».

П'ятьох поранених за останні дні мешканців Лисичанська госпіталізували до лікарень Дніпра та Львова.

08:00. Втрати російських військ 

07:00. Зведення штабу: ворог сковує ЗСУ авіацією та артилерією на 4 напрямках

Генштаб ЗСУ: Російські загарбники застосовують за чотирма напрямками авіацію та артилерію для сковування ЗСУ.

05:20. ООН про смертний вирок трьом іноземцям у ДНР: військовий злочин

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) засудило смертний вирок, винесений трьом іноземцям у так званій ДНР.

Спікер УВКПЛ Равін Шамдасані: «УВКПЛ стурбоване тим, що так званий верховний суд самопроголошеної ДНР засудив трьох військовослужбовців до страти.

За словами Головного командування України, всі чоловіки входили до складу Збройних сил України, і якщо це так, їх не слід вважати найманцями. Такі судові процеси проти військовополонених є воєнним злочином».

04:30. Військові експерти: атаки росіян обмежуються вузькими фронтами

Аналізуючи бойові дії у росіян в Україні, ISW припускає, що загарбники переважно залишаються прив'язаними до доріг і обмежені вузькими фронтами.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «Українські чиновники посилюють та прискорюють свої запити на більш досконалі системи озброєння, надані Заходом на тлі повідомлень про зростання переваг російської артилерії.

Враховуючи нинішню поширеність затяжних позиційних боїв, особливо в районі Сєверодонецьк – Лисичанськ, українським військам терміново потрібні нові постачання артилерійських систем.

Оскільки українські війська використовують останні запаси збройових систем та боєприпасів радянських часів, їм знадобиться послідовна підтримка Заходу для переходу до нових ланцюжків постачання боєприпасів та ключових артилерійських систем. Ефективна артилерія стане все більш вирішальною у боях на сході України».

04:00. Південь: ЗСУ знищили групу російських десантників та ворожий склад боєприпасів

На південних рубежах захисту українські військові знищили групу російських десантників та ворожий польовий боєприпас.

ОК Південь: «Не процвітаючи у просуванні на суші, ворог відчуває міць наших позиції вертолітними ударами з повітря. У відповідь наші Мі-8 завдали удару по скупченню противника в Херсонській області, а Су-27 – за складом боєприпасів і скупчення ворожої техніки в Миколаївській області.

У ході вивчення маршруту просування у глиб окупованої Херсонщини наша розвідувальна група знищила групу рашистських десантників, заволодівши їх зброєю та засобами зв'язку.

За добу силами підрозділів ЗСУ на півдні, у тому числі і ракетно-артилерійських, кількість ворога скорочено на 39 загарбників, і, як мінімум на 11 одиниць техніки: танк Т-62 та 4 броньованих, 3 вантажні автомобілі, автоматизований комплекс радіоелектронної боротьби Борисоглібськ- 2 і 2 гаубиці Мста-Б».

02:30. Зенітники Повітряних сил України збили 500-ту ціль ворога

У п'ятницю, 10 червня, зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили 500 повітряну мету російських окупантів (УП).

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Ювілейною метою виявився черговий БПЛА російських загарбників Орлан-10. Розраховували на дещо більше, проте літаки рашистів нині – нечасті гості у підконтрольному Збройним силам України повітряному просторі.

Спочатку повномасштабного російського вторгнення в Україну зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗС України знищують усі типи повітряних цілей: літаки, вертольоти, крилаті ракети, БПЛА, а іноді й ракети оперативно-тактичних комплексів.

10 червня на рахунку ЗРВ Повітряних сил ЗС України – два БПЛА оперативно-тактичного рівня Орлан-10. Ще два безпілотники цього типу збили протиповітряну оборону Сухопутних військ».

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

00:00. Початок 108-го дня війни, 11 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса
Футбол | 01 травня 2024, 08:01 2
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса

Гаррі наздогнав Мбаппе (в обох – по 8), але француз ще має грати з «Боруссією Д»

Не Санчо. В УЄФА назвали найкращого гравця матчу ЛЧ Боруссія Д – ПСЖ
Футбол | 02 травня 2024, 01:47 1
Не Санчо. В УЄФА назвали найкращого гравця матчу ЛЧ Боруссія Д – ПСЖ

Дортмундський клуб здолав французький колектив з рахунком 1:0 у першій півфінальній грі

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Flashback
Спасибо за внеплановую работу! Отличные сводки за день
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил