Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 11 червня 2022, 07:08
12255
45

Чи потрібно відправляти Петракова у відставку після невиходу на ЧС-2022?

Оглядач Sport.ua розмірковує над подальшою долею наставника «синьо-жовтих»

| Оновлено 11 червня 2022, 07:08
12255
45
Чи потрібно відправляти Петракова у відставку після невиходу на ЧС-2022?
Getty Images/Global Images Ukraine

На Євро-2020 збірна України дійшла до чвертьфіналу, не маючи переконливої гри по ходу турніру. Тодішній наставник команди Андрій Шевченко після турніру з різних причин не отримав новий контракт від УАФ і несподівано залишив команду після трьох нічиїх на старті відбору на ЧС-2022.   

Олександр Петраков не зміг вивести збірну України на чемпіонат світу. Українці мали теоретичні шанси боротися з Францією за пряму путівку у групі відбору, а у стикових матчах, пройшовши Шотландію, поступилися Уельсу. Матчі проти Шотландії та Уельсу пройшли за суттєвої переваги команди Петракова та залишили приємне враження за грою. Вболівальники та експерти пишуть про якість гри, а результат, мовляв, прийде потім. Якщо дивитися на це таким чином, то Петракова, безумовно, потрібно залишати біля керма збірної України.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак у футболі, погодьтеся, все ж найголовніше – результат. Валерій Лобановський говорив, що результат на табло залишається, а гра забувається. І саме результат визначає роботу головного тренера. І з Метром важко не погодитися.

***

При всій повазі до Шотландії та Уельсу, гостьових матчів, проблем, пов’язаних з війною в Україні, обидва суперники виглядали прохідними для України. Вони за манерою гри дуже схожі. Був час на підготовку та відпочинок до обох матчів. Це не Франція 2013-го чи Німеччина 2001-го року.

Невихід на чемпіонат світу не є катастрофою для України. Ми на ЧС грали тільки раз, маючи тренера Блохіна та відбіркову групу без грандів. Всі інші кваліфікації завершувалися програними стиками, або навіть третім місцем, як було у Андрія Шевченка у відборі на ЧС-2018. Після цього Андрія Миколайовича ніхто не виганяв із команди, як і Фоменка після поразки від Франції, чи Сабо після програного стику Хорватії. Свою роботу втратив тільки Олексій Михайличенко, збірна якого програла грекам.

Які можуть бути претензії до Петракова? Збірна програла тільки у його дев’ятому матчі. При цьому грала проти чинного чемпіона світу та ще чотирьох учасників останнього Євро (Фінляндія, Шотландія, Уельс та товарняк із Чехією). Так, ми пропускали майже у кожному матчі (виняток тільки Боснія в гостях). Вміння зіграти на нуль не вистачає. Це, можливо, десь і не дозволило нам поїхати в Катар.

Як на мене, то головна претензія до Петракова – прогнозованість гри команди. Ми перестали дивувати суперника та стали дуже передбачуваними. Все було дуже схоже у перших матчах проти Казахстану та Фінляндії та в останніх – проти Уельсу та Шотландії. Збірна робить ставку на швидкий гол. Потім змушує суперника розкриватися. Відбуваються певні спади, а під кінець матчу нам не вистачає сил.

Всім відомо, що другий матч в «спарках» ми завжди граємо слабше, ніж перший. Після Шотландії гравцям важко було відновитися не стільки фізично, скільки емоційно. Але при цьому Петраков поставив на Уельс той же склад, що і на Шотландію. Звісно, після матчу дуже легко бути розумним, але, здається, було би більше користі, якби Петраков не тільки змінив склад, але і тактику на Уельс. Кадровий потенціал дозволяє збірній бути більш гнучкою.

***

Багато хто скаже, що автогол Ярмоленка в матчі проти валлійців – випадковість та нещасний випадок. Це дійсно виглядає так. Але ми всі знаємо, що гра головою – не найкраща чеснота Андрія. Колишній тренер «Динамо» Сьомін на цьому акцентував увагу. Комусь же прийшло в голову поставити капітана збірної першим за стінкою… Напевно, що Ярмоленка там взагалі не мало бути, бо він був би корисним для потенційної контратаки разом із Циганковим. При захисті воріт був би корисніший Яремчук, який чудово діє в силовій боротьбі. З таких дрібничок і складається результат.

Не було різниці, з яким рахунком програвати Уельсу – 0:1, 0:2 або 0:3. Кількість голів значення не мала. Чому збірна не перейшла на гру у два форварди на останні 10-15 хвилин? Виходить, що у тренерського штабу просто не було плану Б. Італійські команди три-чотири рази за матч змінюють тактичну схему. А ми догравали гру за тої ж тактичної схеми, що і починали.

Петраков в юнацьких збірних в центрі атаки використовував Попова як силового форварда. Чому цього він не зробив із Уельсом? Чому не потрапив до заявки Сікан? Ще можна згадати про Гармаша та Бесєдіна, які виявилися непотрібними після збору команди в Словенії.

Getty Images/Global Images Ukraine

У збірній України є непоганий вибір  гравців. Можна моделювати різні ситуації. Луческу добре використовував Шапаренка в ролі джокера для посилення гри. Десь це відбувається у національній команді. Але випускати Мудрика, коли потрібно відіграватися – це повний треш. Всі знають, що вінгер «Шахтаря» залежний від простору та при позиційній атаці проти силових суперників з нього більше проблем (через втрати), ніж користі. Іншими словами, я бачу роботу Петракова (гравці мотивовані, впевнені у собі), але не бачу роботи його штабу. В тактичному плані та побудові гри великі запитання не лише до Олександра Васильовича, а й до асистентів головного тренера.

***

Чи варто змінювати Петракова після програної кваліфікації? 50 на 50. Тренер несе відповідальність за результат. Але ми маємо розуміти, що у нас суперником була Франція. Шансів випередити чинних чемпіонів світу у боротьбі за перше місце було обмаль. Ми програли стики. Отже, можна звільняти? Мабуть, так, але звільняти за однієї умови – його місце має зайняти тренер вищої кваліфікації.

А із цим проблеми. Іноземець сьогодні до нас не приїде. Відкидаємо цей варіант відразу. Ребров або Вернидуб? Легенда «Динамо» був головним кандидатом на посаду після відходу Шевченка, але не зміг розірвати контракт із «Аль-Айном». За повідомленнями ЗМІ, він близький до продовження угоди з чемпіоном ОАЕ ще на рік.

Не секрет, що Ребров на Близькому Сході отримує пристойні гроші. Подейкують, що близько чотирьох мільйонів євро на рік. Потрібно говорити, що зарплата Петракова в збірній України в десятки разів менша? Знову ж таки, за неофіційною інформацією Петраков отримує 120 тисяч доларів на рік. Є доцільність в УАФ зараз йти на запрошення Реброва, коли на вулиці війна та до відбору на Євро ще майже рік? Відповідь тут очевидна.

Постають також інші кандидати – Юрій Вернидуб, Віктор Скрипник. Це більше клубні тренери. Якщо вірити ЗМІ, то вони працевлаштовуються в нових командах цього літа. Значить, їх ніхто серйозно не розглядає на рівні національної команди.
Вернидуб зробив диво, коли вивів «Шериф» до ЛЧ та обіграв «Шахтар» з «Реалом». Вернидуб не має досвіду роботи на рівні збірних. Йому потрібен час для адаптації та притирки до роботи із збірною. Навряд чи збірна України з приходом Вернидуба суттєво зміниться. Вернидуб – гідна та принципова людина, але, на мою думку, підняти рівень національної команди він навряд чи зможе.

Скрипник показував чудовий футбол із «Зорею». Це тренер розвитку та прогресу. Він вміє зробити хорошу «роздягальню», щоб гравці могли показувати свої найкращі якості. Йому не вистачає піару та агентського лобі. Тому поки працює тільки на такому рівні. На відміну від Петракова, колишній тренер «Зорі» теж ніколи не працював на рівні збірних. Тут є свої ризики та потрібен час.

***

Цілком можливо, що наступним тренером збірної України після Олександра Петракова буде … Руслан Ротань. Звісно, що не зараз, а через декілька років. Ротань провалив перший відбір у «молодіжці», але зараз його команда має непоганий вигляд. Збірна України зіграла яскравий матч із Францією (3:3), після чого посіла друге місце у кваліфікації та зіграє з плей-офф відбору на Євро-2023. А ми не були на молодіжному Євро з 2011 року, коли головними зірками команди у нас були Ярмоленко та Коноплянка. Тож Ротаня, якщо він дасть результат з «молодіжкою», не можна скидати з рахунків.

А прямо зараз потрібно вірити у Олександра Петракова. Він такий, який він є. Інколи його захоплюють емоції, інколи він хоче бути дотепним, але виходить не дуже… Однак треба відзначити, що він свою роботу робить чесно та віддається на повну.

З ключових футболістів збірної тільки Ярмоленко та Степаненко перейшли рубіж у 30 років. Зараз перед збірною України стоїть завдання повернутися до дивізіону А Ліги націй. Група в нас дає можливість сподіватися на перше місце. Власне, по закінченні відбору в Лізі націй завершується і контракт Петракова з національною командою.

Якщо не буде першого місця, то нову угоду на початку року тренер, скоріше за все, не отримає. Очевидно, від результату і буде залежати, хто готуватиме команду до відбіркових матчів чемпіонату Європи-2024.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(64)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український воротар Баєра розповів, в чому феномен команди Хабі Алонсо
Футбол | 25 квітня 2024, 10:36 0
Український воротар Баєра розповів, в чому феномен команди Хабі Алонсо

Олександр Петренко вважає дисципліну головною запорукою успіху

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 6
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 45
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Леонід Леонідович
Петраков при страшному не фарті зробив зі збірною бійців, і рухається в правильному напрямку. Вдачі йому....
SergRV
Я против смены тренера. Успехи и прогресс сборной есть. Менять из за не выхода? Проигрыш Уэльсу не показатель. Там 100% пеналь не поставили!
На кого менять - вот вопрос!? Возраст у него уже не фонтан, пусть доработает пару лет до Реброва. 
Mac_Gyver
Пусть остаётся. Последние игры СбУ отыграла играла неплохо. Маленькая ремарка: не надо говорить что мы не могли выйти из группы так как там была сама Франция. С такой раболепской психологией первыми никогда не стать. По факту СбУ сыграла с Францией дважды вничью, и если бы была понастойчивее, то без проблем подвинула бы французов с первого места. СбУ надо лишь научиться вскрывать автобусы.
myroslavmail
нехай тренує
Mr.Budd
Залиште ви його вже в спокої,дайте попрацювати без таких заголовків
stalker digga
Пока увольнять не за что, сборная постепенно прогрессирует.
narytnyk
Проблема не в том что команда проиграла отбор Францыи а то что показала ужасную игру со слабыми командами, перед стыковыми матчами для игроков что не играли с осени организовали аж 3 товарищеских матча за 2 месяца сборов-ты можеш проиграть игру но обязан подготовить игроков как следует, в игре с Уельсом замены были сделаны поздно и то что оставили никакого Ярмоленко на всю игру вызывает вопросы, короче организация и тактика как таковые отсутствуют, выезжали на класе а помощи от тренера как таковой не было, одни только жалобы на игроков и весь мусор из раздевалки на прес-конференциях, ето совсем не те качества которые мы ждем от тренера сборной
tima fialko
Коли поставлена гра,результат приходить,а кубкові турніри мають великий процент випадковості.Сам Лобановський у цьому неодноразово переконувався,коли, наприклад,тренував збірну СССР.
Alex AS
Сейчас? Не нужно.
leccinum
ни в коем случае. пусть отработает следующий отборочный цикл.
а то как из "из болота тащить бегемота", после Шевы и после того, как Шева положил на сборную, то милости просим...
тем более, дядька - чемпион мира, как-никак
Tasha19
Питання лише в тому, чи є реальна кандидатура на пост ГТ збірної, тільки той хто буде   кращий спеціаліст за Петракова? Якщо таких не має, то нехай залишається Петраков.
Максим Котов
Если менять, то только на заведомо лучшего тренера с более современной концепцией футбола, а таких на горизонте особо не наблюдается
Тарас Чубак
Був не в захваті коли поставили Петракова, але останні матчі показали, що він виявляється гнучкий, да і виліт був скоріше випадковістю, а не закономірністю. Чесно буде, якщо його залишать на посту тренера та дадуть відіграти Лігу Націй, а там побачимо...але тут вже треба займати 1 місце залізобетонно бо гіпотетично цю групу можна перемогти другим складом, що виграв Ірландію. Зараз результат більше тяжіє над тренером бо перебудовувати збірну зараз задача не стоїть, лише результат та точкові зміни
Андрей Сиденко
Если на место Петракова зять Реброва то ДА стоит, но если призовые после чемпионата Европы уже все попилены то менять шило на мыло наверное не стоит
axylinam
Увольнять Петракова нет смысла, в отборе на чемпионат Европы проходят две первые команды из группы, причём вторая проходит без наших любимых стыковых матчей, плюс материально тренерский штаб Петракова обходится в несколько раз дешевле, чем тренерский штаб Шевченко например, или потенциальный тренерский штаб Реброва
ВИКТОР АНДРУЩИК
Та дайте вже йому спокійно працювати,на це потрібно час.Дайте йому зробити свою збірну,яку він хоче і буде гра і результат,незаважайте і все,на погану погоду і слизький м'яч він не жаліється і як бачимо гроші теж не головне.Тоді будемо говорити по-іншому,Реброви нехай ще повчаться пока є в кого,це не араби з мадьярами це збірна України.
Ukraine
- Команда не виконала поставлене завдання.- Неоднозначне відношення до гравців та розташування мікроклімату команди.- Этикет общения с иностранным ЗМИ "повині працювати з жінками в ліжку", ... Человек явно не понимает на какой должности он.
- Сколько на начале было ничеек 5-6? одна за другой, в ключевых встечах. см. п.п.1 по факту.
И за что его оставлять?
Есть то, что было всегда в нашей сборной - ничего.
Приветствую идею Реброва, возможно он привнесет новое дыхание в сборную.А все "недопонимания" останутся в прошлом.
D.Lanskoy
Когда назначали Петракова, мне казалось, что это фальстарт. Игроки по золотому молодежному составу, который он тренировал, только на подходе, еще не в основе, еще бы подождать пару лет. Выяснилось, что Петраков не испортил игру команды, а фактически завершил омоложение сборной, начатое еще при Шеве, и результата добился - 2 место в группе спас, в плей-офф выиграл у Шотландии и чуть не хватило везения и судейской нейтральности в матче с Уэльсом. В итоге после цикла отбора к ЧМ имеем сборную с хорошими исполнителями, почти 2 равных состава, игроки в основном молодые, за некоторыми исключениями, которые не выглядят критически незаменимыми. И поколение золотого молодежного состава выросло и готово играть в сборной. На мой взгляд, идеальные условия, чтобы Петраков остался. Но если забыть, что лучшее - враг хорошего и попробовать найти Петракову замену, то ни один из отечественных кандидатов не выглядит таким, который может существенно улучшить игру сборной. Да, кандидаты есть, и неплохие. Ребров, Вернидуб, Скрипник, можно и Маркевича пригласить, игры не испортит. Но вот прибавит ли сборная при них? Мне кажется, вряд ли. Ребров может вернуть нескольких опальных динамовцев, но разве что Буяльский это усиление (вообще не понимаю, что не так с этим парнем, что он не угодил ни Шеве, ни Петракову - может, конфликтный характер?) Маркевич еще более осторожен, чем Петраков, красивого футбола мы не увидим. Скрипник - европейского типа тренер, при нем будет примерно как при Шеве, и это неплохо, но при Петракове не хуже. Вернидуба очень уважаю как человека и патриота Украины, но его стиль работы больше тянет на то, что болельщики называют "физруком". 
Nordenus
Петраков не виноват что наши футболисты не умеют забивать. Вспомните матчи против казахов. Там что, тоже Шева был виноват, что наши бездари не знают как попасть в створ ворот? НО за то привозят голы в свои ворота с большим удовольствием! Поэтому никакие Ребровы не помогут нашим футболистам, они такие какие есть...
Palyc
Только далекий от футбола зачем-то сейчас поднял зтот вопрос.