Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Артистичне плавання
| Оновлено 21 червня 2022, 03:54
1446
0

«Харків був центром артистичного плавання. А зараз школи там немає»

Головний тренер збірної України з артистичного плавання Світлана Саідова дала інтерв'ю Sport.ua

| Оновлено 21 червня 2022, 03:54
1446
0
«Харків був центром артистичного плавання. А зараз школи там немає»
НОК України. Світлана Саідова

Напередодні чемпіонату світу з водних видів спорту, головний тренер збірної України з артистичного плавання Світлана Саідова розповіла про теперішні умови підготовки команди, поділилася думками щодо постановки максимальних цілей спортсменкам та про подальші плани своїх підопічних.

– Світлано Борисівно, розкажіть, де і у яких умовах наразі перебуває збірна України?
– Ми знаходимося в Савоні, Італія. Стосовно нашого побуту - у нас все добре. Ми люди не вибагливі.  Живемо в квартирах по три людини. Умови в нас чудові, особливо враховуючи, в якому складному положенні перебуває український спорт та вся Україна.

– З якими спортивними труднощами зіштовхнулися українські синхроністи з початку повномасштабної війни?
– Наш вид спорту дуже координаційний, потребує значної фізичної сили. Ми пропустили 14 тренувальних днів з початку війни. Складно наразі говорити про пік форми спортсменок, але робимо все можливе та неможливе.

– У вас є все необхідне?
– Були труднощі з вивозом змагальних купальників з Харкова, але ми впоралися. І екіпірування для розминки отримали. Зі спортивними костюмами допомогли італійці, видали нам одяг, де половина прапору нашого, половина – італійського.

– Розкажіть, чи зіштовхнулася команда з психологічними труднощами?
– Так, є моменти. Уявляєте собі, одного ранку ви прокидаєтеся і усвідомлюєте, що все, чим ти займався - вже не актуально. Харків був центром артистичного плавання в Україні, наразі цієї школи просто немає, всі роз'їхалися, рятувалися. Доведеться все починати з початку.

– У спортсменок зараз подвійна мотивація?
– Звичайно, у дівчат зараз надпотужна мотивація. Завдяки їй вони й тренуються щодня і роблять усе можливе, щоб проявити свою країну на міжнародній арені. Вони молодці. Бувають у нашому тренувальному процесі різні моменти, це ж як у родині. Десь сльози, крики, але це цілком нормально та природно.

– У таких складних психологічних умовах можна ставити збірній максимальні завдання на чемпіонат світу?
– Не можна, а потрібно! Тільки максимальні завдання! Вони молоді, їм треба розвиватися, ні в якому разі не здавати позицій. Я їм щодня кажу: «Не дайте нікому забрати те, на що ви працювали роками». Не можна цього робити, не можна тішити опонентів. Щоб не думали, що в них мінус один конкурент, бо там війна. Ми нація міцна та незламна.

– Особисто ви довго не покидали Харків, навіть у тих надскладних умовах, наразі вам хоч трохи вдалося адаптуватися на новому місці?
– Я дуже люблю Харків і мені було дуже складно звідти їхати. Багато хто хоче за кордон, бо там нібито спокійніше. Як можна помітити, спортсмени, які багато де побували - не сильно і прагнуть покинути Україну. Бо вони багато чого усвідомлюють. Не все за кордоном так, як здається на перший погляд. Ментальність людей, наприклад, зовсім інша. Найкраще місце у світі – твій дім!

– Всебічна підтримка України з боку міжнародних спільнот вас вразила?
– Мене не вразила, а як по-іншому могло бути? Я давно усвідомила, що ми з росією зовсім різні. Наші спортсмени ніколи не носили «корон на голові». Коли в мене запитували: хто наші конкуренти, з ким ми боремося, я завжди відповідала: «Ми ні з ким не боремося, в першу чергу, ми рухаємося до самовдосконалення». Я ставлюся з повагою до конкурентів, до всіх наставників. Це дуже важка праця.


Фото Kharkiv Today

– Чим буде займатися збірна України після ЧС у Будапешті?
– Ми б дуже хотіли після ЧС повернутися до дому, але, на жаль, не вийде. Зруйновано багато спортивної інфраструктури в країні. Тому задля підтримки кондицій і підготовки, команда повернеться до Італії. Менш ніж за півтора місяці після чемпіонату світу, на початку серпня в Римі, на нас очікує чемпіонат Європи. Будемо готуватися.

– Довга дорога сильно впливає на спортивну форму спортсменів?
– Наприклад, нам в Україну доведеться їхати 2-3 дні. А для нашого виду спорту – це велике розбалансування і втрата форми. У нас один день не плавав – усе одно, що рік пропустив. Відчуття води – окреме мистецтво. Але якби було безпечно в Україні – ми б на все це закрили очі і навіть пішки повернулися додому.

– Що наразі найголовніше для артистичного плавання в Україні?
– Сьогодні для нас завдання номер один – вижити та зберегти команду. Зараз тяжко всьому українському народу, не тільки нам. Але ми віримо в краще і впевнені, що Україна обов’язково переможе!

Чемпіонат світу з водних видів спорту відбудеться з 18 червня по 3 липня у Будапешті.

Вадим АНДРЕЄВ

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зірці Реала запропонували шалений контракт на €500 млн. Відома відповідь
Футбол | 02 липня 2024, 07:46 2
Зірці Реала запропонували шалений контракт на €500 млн. Відома відповідь

«ПСЖ» намагається усіма силами заманити Вінісіуса Жуніора

Стало відомо, хто запрошений 3-м віковим гравцем України на Олімпіаду
Футбол | 01 липня 2024, 20:37 1
Стало відомо, хто запрошений 3-м віковим гравцем України на Олімпіаду

На ОІ можуть виступити 3 гравці старше 23 років – Таловєров, Криськів та Назаренко

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.