Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 05 червня 2022, 07:34
13657
1

Команда друзів Гарета Бейла: що являє собою збірна Уельсу

Sport.ua – про останнього суперника України у боротьбі за путівку на чемпіонат світу

| Оновлено 05 червня 2022, 07:34
13657
1
Команда друзів Гарета Бейла: що являє собою збірна Уельсу
Getty Images/Global Images Ukraine

Подолавши опір збірної Шотландії (3:1), національна команда України у фіналі плей-оф європейської кваліфікації на ЧС-2022 зіграє проти досить загадкового для багатьох українських уболівальників опонента – Уельсу, який в футболі не хапав зірок із неба, проте нині має досить міцний склад, щоб пробитися до фінальної частини чемпіонатів світу вперше з уже дуже далекого 1958 року.

Що являє собою збірна Уельсу зараз і хто є у ній головними зірками на полі? Давайте з'ясовувати прямо зараз…

Тренер

Найцікавіше у збірній Уельсу розпочинається вже з персони головного тренера. Де-юре ним є легендарний екс-півзахисник «Манчестер Юнайтед» Райан Гіггз, який ще в січні 2018 року підписав відповідний контракт, проте де-факто нині обов'язки коуча валлійців виконує номінальний помічник Гіггза 47-річний Роберт Пейдж.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Пейдж

Чому відбувається така плутанина? Ситуація полягає в тому, що Гіггза ще наприкінці 2020 року звинуватили у нападі на дівчину із завданням тілесних ушкоджень. В квітні 2021 року, буквально напередодні старту команди у фінальній частині Євро-2020, Футбольна асоціація Уельсу через вказаний скандал і небажання підмочити репутацію національної збірної ухвалила рішення про усунення Гіггза від виконання обов'язків головного тренера команди на континентальній першості. Так біля керма валлійців де-факто опинився Пейдж, який продовжує виконувати ці обов'язки й донині, оскільки ситуація навколо Гіггза все ще не закрита.

Роберт Пейдж не є дуже відомим у футбольному світі персонажем. Під час кар'єри футболіста він переважно грав за рідний для нього «Вотфорд», а після завершення кар'єри подався тренувати, причому спочатку в якості асистента. Самостійно Пейдж встиг попрацювати головним тренером лише у «Порт Вейлі» та «Нортгемптон Тауні», після чого пішов у юнацький та молодіжний футбол, виконуючи функції наставника збірних Уельсу U-17, U-19 та U-21. У серпні 2019-го Райан Гіггз покликав Пейджа до себе в тренерський штаб до головної команди країни і Роберт із задоволенням прийняв цей виклик.

Зірка першої величини

Немає сенсу шукати когось у цій команді більш відомого, аніж 32-річний Гарет Бейл. Цей валлієць став культовою фігурою на батьківщині ще під час виступів за «Тоттенхем», а після переїзду у вересні 2013 року в мадридський «Реал» за рекордні на той момент 101 мільйон євро, і взагалі перетворився на світову зірку топ-калібру.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарет Бейл

На жаль, у «Реалі» кар'єра Бейла не склалася так, як її представляли затяті фанати цього гравця. Часті травми заважали Гарету повноцінно сфокусуватися на футболі, а в якийсь момент він взагалі поставив «Реал» на третє місце у списку своїх інтересів після рідного Уельсу та гольфу. Тоді навколо подібної заяви Бейла виник серйозний скандал, який багато в чому зіпсував стосунки між гравцем та керівництвом клубу, а також із фанатами «бланкос».

У сезоні-2021/22 Бейл звично багато часу проводив у лазареті «Реала», і в результаті зіграв за мадридців лише у 7 матчах в рамках усіх турнірів, відзначившись 1 забитим м'ячем. Проте, незважаючи на це, Бейл буде готовий допомогти Уельсу проти України, і про це вже заявив Роберт Пейдж.

Для збірної Уельсу фігура Гарета Бейла така ж знакова, як для України фігура Андрія Шевченка. Нехай валлієць не вигравав «Золотий м'яч», що вдавалося українцю, проте в активі Гарета натомість одразу 5 перемог у Лізі чемпіонів УЄФА з «Реалом» - феноменальний показник! Тому в Уельсі на Бейла покладають колосальні надії, та й сам футболіст дуже хоче потрапити на чемпіонат світу, адже для нього це, напевно, останній шанс – Гарету в середині липня виповниться вже 33 роки.

Лідери команди

Крім Бейла, у збірній Уельсу є й інші відомі та яскраві футболісти. Насамперед, виділяти варто Аарона Ремзі, Бена Девіса та Деніела Джеймса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Аарон Ремзі

31-річний центральний півзахисник Аарон Ремзі сезон розпочинав у «Ювентусі», проте взимку на правах оренди був відданий у шотландський «Рейнджерс», з яким не зумів захистити чемпіонський титул у домашній лізі, проте дістався фіналу Ліги Європи, де лише у серії пенальті поступився франкфуртському «Айнтрахту». Ремзі – це, безумовно, дуже сильний футболіст, але його найкращі роки, здається, вже далеко позаду. Ось і за «Рейнджерс» він не виблискував, і у фіналі Ліги Європи з'явився на полі лише на 118-й хвилині, причому виявився єдиним гравцем на полі, який не зміг реалізувати свою спробу в серії післяматчевих пенальті. Невдача Ремзі стала фатальною для «Рейнджерс», та й у «Ювентусі» нині не горять бажанням зберігати валлійця у складі на майбутнє, незважаючи на контракт до літа 2023 року.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Девіс

29-річний Бен Девіс останні вісім років виступає у лавах «Тоттенхема», встигнувши награти за «шпор» вже під три сотні поєдинків. Це дуже досвідчений та якісний захисник, здатний зіграти як ліворуч, так і в центрі. Для збірної Уельсу Девіс – неймовірно важлива постать, а тому немає сумнівів, що з Україною цей бек з'явиться у стартовому складі та «поп'є крові» у наших форвардів та атакувальних півзахисників.

Getty Images/Global Images Ukraine. Деніел Джеймс

Зрештою, 24-річний Деніел Джеймс є представником нової генерації футбольних талантів Уельсу. У 2019 році із «Суонсі» він за 18 мільйонів євро перебрався до «Манчестер Юнайтед», де йому із самого початку видавали величезні аванси, але втілити їх у життя молодому вінгеру так і не вдалося. Стати другим Райаном Гіггзом у очах завсідників «Олд Траффорд» виявилося неймовірно складним завданням, і влітку минулого року Джеймс пішов у «Лідс», попутно давши «Юнайтед» пристойно заробити на своєму трансфері, адже «павичі» розлучилися із 29 мільйонами євро. В сезоні-2021/22 у Джеймса була регулярна ігрова практика у своєму клубі, яку він також отримує і в національній збірній. Цього гравця однозначно варто побоюватися, особливо якщо він упіймає кураж. В іншій ситуації є шанс, що Джеймс в певний момент зникне і буквально розчиниться на полі.

Шлях до плей-оф кваліфікації

У плей-оф європейської кваліфікації на ЧС-2022 збірна Уельсу вийшла з групи Е. Там валлійці виступили досить якісно, ​​пропустивши вперед лише однозначного фаворита в особі бельгійців. Саме Бельгія на самому старті циклу завдала Уельсу єдиної поразки на груповій стадії (1:3). Після цього підопічні Пейджа більше не програвали, у тому числі здолавши вдома Чехію (1:0), розбивши в пух та прах Білорусь (5:1) та зігравши внічию у заключному турі з тими ж бельгійцями (1:1). Щоправда, рідні стіни ніяк не допомогли Уельсу вскрити оборону Естонії, від чого матч проти прибалтів завершився несподіваною нульовою нічиєю.

В результаті Уельс на одне очко у групі обійшов чехів, які, втім, також кваліфікувалися у плей-оф, але через Лігу націй. В півфінальному матчі валлійці ще в березні несподівано для багатьох, але в принципі по ділу обіграли міцну збірну Австрії (2:1), що й дозволило команді Пейджа вибратися у фінал і тепер зіграти проти України.

Схема гри

В останніх матчах Пейдж виразно задіює розстановку із трьома центральними захисниками. Вона може легко трансформуватися як у 3-5-2, так і в 5-3-2 за рахунок гнучкої гри фулбеків, які чи то висуваються вперед, чи то навпаки, сідають трохи ближче до своїх воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

Майже ніколи Уельс не прагне контролювати м'яч. Скоріше, ця команда намагатиметься сама віддати м'яч супернику, щоб потім при його помилках і перехопленнях намагатися максимально швидко переходити до своїх атак. Звернути увагу варто на особливу прихильність валлійців до лонгболів – за останній календарний рік у матчах збірної Уельсу в середньому 12,5% передач були довгими. В України, для порівняння, цей показник дорівнює лише 7,9%, хоча багато оглядачів вважають стиль гри нашої команди за Олександра Петракова невигадливим, що дещо ображає головного тренера «синьо-жовтих».

Варто виділяти і загальну працездатність збірної Уельсу. Її гравці чудово беруть участь у єдиноборствах, намагаються максимально часто влаштовувати перехоплення м'яча, але до надміру активного пресингу вдаються не так часто. Наприклад, з австрійцями показник PPDA у валлійців дорівнював 34,1 проти 5 у суперника, а рахунок на табло виявився 2:1 на користь британців.

Тому ігровий стиль Уельсу може виявитися максимально незручним для України. Крім трьох центральних захисників, пройти яких буде непросто, ця команда ще й не прагне зайвого ризику. Якоюсь мірою матч може нагадувати прислів'я «найшла коса на камінь», особливо якщо Петраков також вирішить перестрахуватися і не лізти на рожон. У цій ситуації вирішити результат протистояння можуть окремі персоналії, і тут буде цікаво оцінити, хто виявиться сильнішим у конкретний вечір – Бейл чи Ярмоленко, Джеймс чи Циганков…

Історія протистоянь

Історія протистоянь збірних Уельсу та України наразі налічує, якщо так можна висловитися, три окремі сторінки. На офіційному рівні збірні перетиналися у відборі на ЧС-2002 і тоді обидва матчі завершилися з однаковим рахунком 1:1. А навесні 2016 року на НСК «Олімпійський» Україна в товариському матчі обіграла Уельс з рахунком 1:0, причому автором переможного м'яча став Андрій Ярмоленко, який досі залишається лідером «синьо-жовтих», і так само, як і Бейл, мріє прийняти участь у фінальній частині розіграшу чемпіонату світу...

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(94)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Мы в курсе дела.
Плохо что дождь и холодно до 10-12.