Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 05 липня 2022, 18:13
1997
1

Голден Стейт Ворріорз – Бостон Селтікс. Прев'ю

Sport.ua анонсує головну серію сезону в НБА

| Оновлено 05 липня 2022, 18:13
1997
1
Голден Стейт Ворріорз – Бостон Селтікс. Прев'ю
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч з четверга на п'ятницю стартує фінальне протистояння в Національній Баскетбольній Асоціації. Склад його учасників виглядає дуже інтригуючим. В головних іграх сезону віч-на-віч зійдуться остання на даний момент команда-династія в НБА «Голден Стейт Ворріорз», для якої нинішній фінал стане вже шостим за останні вісім років і один із двох найтитулованіших клубів в історії Ліги «Бостон Селтікс». На рахунку «кельтів» сімнадцять чемпіонських титулів, стільки ж і у «Лос-Анджелес Лейкерс», а решта команд відстає більш ніж серйозно.

Шлях до фіналу

Шлях фіналістів до фінального протистояння був різним. «Голден Стейт» зайняв у регулярці лише третє місце в Західній конференції, але у плей-оф поки не зустрічав серйозного опору. У першому раунді підопічні Стіва Керра без проблем обіграли «Денвер Наггетс» – 4:1, після цього у другому раунді впевнено розібрали головну сенсацію Заходу «Мемфіс Грізліз» – 4:2, а у фіналі своєї конференції досить швидко завершили сезон для Дончіча та компанії. «Даллас Маверікс» був переможений з рахунком – 4:1.

Куди складніший шлях до вирішальної серії нинішнього чемпіонату мав пройти «Бостон» на Сході. У першому раунді постсезону «кельти» отримали в суперники найскладнішого за попередніми розкладами опонента з нижньої половини сітки плей-оф – «Бруклін Нетс». Проте команда Іме Удокі каменю на камені не залишила від Дюранта та компанії – 4:0. А ось далі були дві справжні заруби. В другому раунді «Бостон Селтікс» у дуже важкій серії з семи матчів обіграв чинних чемпіонів НБА з Мілуокі – 4:3, а у фіналі Східної конференції у такій же виснажливій семиматчевій серії зламав опір «Маямі Хіт», які стали найкращою командою Сходу та одним з головних претендентів на чемпіонський титул. Фінальний матч бостонці виграли на майданчику суперника та взяли серію – 4:3.

Голден Стейт

Також по-різному команди добиралися до фінального протистояння нинішнього сезону, якщо подивитися на це з більш широкої точки зору. «Голден Стейт» вже увійшов в історію як команда-династія, зігравши у п'яти фінальних серіях поспіль у період з 2015 до 2019 роки. І вигравши три з них. Проте потім пані Фортуна перестала сприяти «воїнам золотого штату». Пішов із команди Кевін Дюрант, що, втім, очікувалося. Однак дві серйозні травми Клея Томпсона, кілька невдалих ходів на трансферному ринку та пошук нових ігрових поєднань швидко спустили команду Стіва Керра з вершини в самі низи турнірної таблиці («ковідний» сезон НБА 2019/2020 «Голден Стейт» завершив на останньому місці в Західній конференції).

Проте цього сезону в Сан-Франциско все налагодилося. Стефен Каррі так само у відмінній формі і з часів свого останнього виступу в фінальній серії переписав безліч рекордів НБА. Клей Томпсон повністю оговтався від травм, через які він не міг нормально грати два з половиною сезони, а Дреймонд Грін, як і раніше, може з'їсти будь-якого топового гравця в захисті. Також у другому сезоні в «Голден Стейт» остаточно знайшов своє місце в команді канадський свінгмен Ендрю Віггінс (15,8 очок в середньому за гру в плей-оф).

Getty Images/Global Images Ukraine

Окремо варто звернути увагу на прогрес двох молодих виконавців команди Стіва Керра. Центровий Кевон Луні був у ростері клубу ще за часів минулих фіналів, проте тоді він не робив погоди в своєму колективі. Тепер Луні є одним з основних гравців у команді і спокійно може видавати в плей-оф дабл-дабли в стилі 20 очок+10 підбирань. Другим серйозним внутрішнім резервом для «Голден Стейт» став атакуючий захисник Джордан Пул. Він був обраний «воїнами» на драфті 2019 року лише під 28-м номером, але за два сезони молодий гравець пристойно розвинувся і став дуже важливим елементом свого колективу (30,1 хвилин на майданчику і 18,4 набраних очок в середньому в постсезоні) .

Отже, через три роки «Голден Стейт Ворріорз», переживши серйозний спад, повертаються до фінальної серії НБА. У складі команди залишилися троє з чотирьох ключових гравців, якщо порівнювати з минулими фіналами, але тепер ротація у Сан-Франциско виглядає значно збалансованішою. Втім, ключовим елементом успішної гри для «воїнів» все ще залишається яскрава та результативна гра Стефена Каррі. Таким чином, «Голден Стейт Ворріорз» за останні два сезони зробив якісний «косметичний ремонт» і знову збудував дуже сильний колектив довкола своїх лідерів-старожилів.

Бостон Селтікс

У свою чергу, «кельти» лише нещодавно сформували колектив з претензією на чемпіонські персні. З того часу, як клуб вдало вибрав на драфті Джейсона Тейтума (2017 рік, 3-й номер), у Бостоні регулярно намагалися зібрати команду з прицілом на боротьбу за титул, але постійно щось заважало тріумфальним планам, то рольові гравці підводили, то тренерський штаб, то втручалися травми. І ось, коли у франчайзі вже всерйоз заговорили про перебудову, обмін ключових гравців команди та інші подібні речі пазл, нарешті, склався і сімнадцятиразові чемпіони НБА видали відмінний сезон.

У «Бостон Селтікс» також є три явні лідери, які вже досить давно в команді – Джейсон Тейтум, Джейлен Браун та Маркус Смарт. Однак, крім цього, в результаті грамотної селекції та тренерської роботи в колективі присутній цілий ряд гравців, які не є топовими виконавцями, але роблять більш ніж помітний внесок у загальнокомандні досягнення. Тут і бігмен Ел Хорфорд, і захисник Пейтон Прітчард, і форвард Грант Вільямс та інші. І найголовніше, коли гра у цих баскетболістів йде, головні зірки франчайзу не соромляться відійти у тінь. Найяскравіший приклад цієї ситуації можна було спостерігати у сьомому (!) матчі серії проти «Мілуокі Бакс», коли найрезультативнішим гравцем Бостона в такому дуже важливому матчі став Грант Вільямс. На його рахунку того вечора було 27 очок (найбільше в команді), а всього за гру він виконав 22 кидки (також найбільший показник у своєму клубі).

Getty Images/Global Images Ukraine

Окремо варто виділити Ела Хорфорда. 35-річний домініканський ветеран переживає свою другу (якщо вже не третю) молодість і просто феєрить у плей-оф. Хорфорд набирає в постзоні в середньому 11,9 очок + 9,6 підбирань + 3,5 передач в середньому за гру. Варто зазначити, що нинішній фінал стане першим за довгу кар'єру бігмена. Хорфорд встановив рекорд НБА, він провів 141 гру в плей-оф (найбільше в історії Ліги), щоб зіграти у фінальній серії та отримати можливість виграти довгоочікуваний перстень.

Такий успіх Бостона багато хто пов'язує з персоною наставника команди. Іме Удока мав дуже хороший багаж досвіду як асистент, але нинішній сезон став для 44-річного спеціаліста першим у статусі головного тренера колективу НБА. І одразу вихід у фінал. Втім, якщо копнути в історію, то керманич «Голден Стейт Ворріорз» Стів Керр у своєму першому сезоні взагалі виграв чемпіонат.

Фінал сезону НБА обіцяє бути яскравим та безкомпромісним. Дві дуже сильні команди з великою кількістю висококласних баскетболістів зустрінуться віч-на-віч у боротьбі за титул. Один із цих колективів хоче повернутися на вершину після короткої відсутності на ній, інший – вперше піднятися туди і продовжити славну традицію франчайзу. Обидва клуби мають свої вагомі аргументи та готові максимально викластися для досягнення мети. Хто виявиться сильнішим, дізнаємось зовсім скоро, а поки на всіх шанувальників помаранчевого м'яча чекає одна з найцікавіших страв на баскетбольній кухні.

Розклад фіналу:

Прогноз Sport.ua: перемога «Бостон Селтікс» в семи матчах

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Максим Котов
ГСВ максимум в 6 матчах