Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 01 березня 2024, 04:04
5950
0

Український гросмейстер: «Карякін наговорив на кримінальний злочин»

Назар Фірман висловився про ситуацію з допуском до міжнародних турнірів російських шахістів

| Оновлено 01 березня 2024, 04:04
5950
0
Український гросмейстер: «Карякін наговорив на кримінальний злочин»
sport24.ua. Назар Фірман

Український гросмейстер та віце-президент Львівської обласної федерації шахів Назар Фірман розповів про причини і наслідки того, що ФІДЕ дозволила шахістам з росії і білорусі грати в елітних міжнародних турнірах.

«Якщо ґвалтівника, вбивцю перестати називати ґвалтівником і вбивцею – він перестане бути таким? Ця процедура, про перехід у ФІДЕ, ще більше спростилися. Достатньо написати електронного листа.

Умовно, ти наприклад шахіст-любитель і разом з цим військовослужбовець. Приїхав в Україну, повбивав, поґвалтував і поїхав через місяць на турнір в шахи грати. І там сидить навпроти шахіст з України, в якого такі, як ти, вбили батька чи зґвалтували дружину. От вони мають партію в шахи грати. Це справедливо? Морально? Нема ніякої процедури для шахістів з рф. Вони навіть не підписують жодного офіційного документу про засудження дій своєї влади, війни. Їм достатньо заявити про те, що грати в шахи хочуть.

Карякін, як і Дворкович – це окрема група шахового світу. Один закликав знищувати українців і захопити всю Україну – це про Карякіна. Він наговорив на кримінальний злочин. Інший, Дворкович, приймав безпосередню участь у вторгненні в Україну у 2014 році та анексії Криму, як віце-прем'єр уряду рф. Це теж кримінальний міжнародний злочин. Вони мають бути відповідно покарані. А покарання за такі діяння – ну явно не піврічні санкції, як у випадку з Карякіним.

Я досі не розумію, як можна відбілювати того ж Дубова чи Непомнящого. Навіть якщо вони пацифісти і мовчуни. Бо війна триває, люди надалі гинуть. А вони собі роз’їжджають і грають в шахи. Потім повертаються у рф, там витрачають зароблені кошти і тим, як мінімум тим, напряму фінансують вбивства українців. Вони просто не хочуть втратити свої доходи від росії, яка чітко через шаховий спорт намагається очищувати свою репутацію. Є десятки шахістів, які покинули свої країни-агресори і виступають активно в соцмережах проти своєї влади і війни. Цим людям можна віддати належне і знайти шлях для того, щоб вони займалися своєю професією.

Дуже слабко в інформаційному полі діє ФШУ. На мою, думку давно в онлайн-форматі можна було зібрати президентів чи заступників регіональних федерацій за круглим ЗУМ-столом, а також зібрати усіх збірників і тренерів, відомих провідних гросмейстерів. І виступити одним фронтом. Я, наприклад, досі не знаю позиції деяких членкинь збірної, багатьох президентів регіональних шахових федерацій стосовно усіх болючих питань для шахістів України. А саме, чи мають право грати російські шахісти в офіційних змаганнях, бодай до кінця війни? Чи може досі залишатись президентом ФІДЕ Дворкович і інші чиновники з рф?»

Джерело Спорт 24
Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Не розумію, як він опинився в збірній». Ващук розкритикував гравця України
Футбол | 27 березня 2024, 14:11 15
«Не розумію, як він опинився в збірній». Ващук розкритикував гравця України

Колишній захисник збірної України не вважає, що Таловєров відповідає рівню національної команди

Тренування збірної, драма Ферстаппена, Шахтар отримав пропозицію з MLS
Інші види | 25 березня 2024, 06:48 0
Тренування збірної, драма Ферстаппена, Шахтар отримав пропозицію з MLS

Головні новини за 24 березня на Sport.ua

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.