Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 травня 2022, 02:22
894
1

Ігор СУРКІС: «Ми повинні показати, що живі та граємо у футбол»

Президент «Динамо» – про наступний чемпіонат

| Оновлено 18 травня 2022, 02:22
894
1
Ігор СУРКІС: «Ми повинні показати, що живі та граємо у футбол»
ФК Динамо Київ. Ігор Суркіс

Президент «Динамо» Ігор Суркіс розповів про дострокове завершення чемпіонату та про можливість зіграти наступний сезон за кордоном.

- Чемпіонат «заморозили», чемпіона немає, але «Динамо» посіло друге місце в контексті єврокубків. Які емоції у вас були, коли ви дізналися, що «Шахтар» виходить до Ліги чемпіонів напряму й точно отримує величезні кошти за участь у груповому етапі?

- Скажу відверто – емоцій ніяких не було. Цей чемпіонат не було дограно. Відповідно до регламенту, якби ми були на першому місці, то ми потрапили би до Ліги чемпіонів. Але так склалося, і тут немає жодних образ чи заздрощів. Ми будемо боротися та намагатися потрапити до групового етапу. Буду максимально намагатися зберегти склад, повернути легіонерів – Вербича, Кендзьору. Звісно, у них має бути бажання повернутися. Але при цьому варто розуміти, чи буде в нас чемпіонат, чи буде він проходити в Україні. Якщо миру не буде, значить, треба думати, де його проводити.

Не знаю, якщо ми не проведемо наступного сезону чемпіонат, то чи взагалі будемо грати в єврокубках… Тому потрібно про це думати, розмовляти з Асоціацією футболу, вони мають взяти ініціативу на себе, провести консультації з УЄФА та обрати той маршрут, який буде зручний для українського футболу. Але ми не можемо його ховати. Війна закінчиться, обов’язково нашою перемогою, але коли саме – не можемо сказати ані я, ані ви. Тому футбол потрібно зберегти, щоб потім не відновлювати його на руїнах. Це буде віддушина для тих же воїнів, які борються на передовій.

Ми підтримуємо всіх, хто звертається до клубу. Приміром, Чаус, колишній президент «Десни», пожалівся, що не вистачає бронежилетів – відразу же йому на картку було переведено кошти, і для його військових було придбано необхідну кількість захисної амуніції. Крім усього іншого, хочу наголосити, що так само, як журналісти працюють у важких умовах, так само мають працювати й футболісти. Кожен має робити те, що у нього виходить якнайкраще.

- УПЛ оголосила, що 27 травня будуть загальні збори клубів прем’єр-ліги. Напевно, саме цього дня має бути прийняте якесь рішення, де надалі буде проводитися чемпіонат України…
- Я сподіваюся, що таке рішення буде ухвалене колегіально. Оскільки потрібно розуміти, в якому стані перебувають клуби, чи зможуть вони зібрати команди та виїхати за кордон, якщо чемпіонат неможливо буде проводити в Україні, яка буде допомога для клубів, які не зможуть цього зробити. Не можна же кинути їх напризволяще – потрібно допомагати, прийняти спільне рішення та провести чемпіонат. Наскільки я розумію, є клуби, які готові виїхати. Чи правильне це рішення – також потрібно узгоджувати нагорі.

- А яка особисто ваша позиція – чи можна проводити чемпіонат в Україні?
- Зараз у нас воєнний стан. Ми з вами стоїмо тут, але ніхто не знає, що у очільника кремля в голові. Він зараз запустить щось сюди – і все. Тому такі заходи безпеки на вулицях, ви самі бачите…Потрібно прийняти правильне рішення, порадившись при цьому з Офісом Президента. Але це маю робити не я, а керівництво Асоціації футболу. Сподіваюся, Павелко зробить це й ми оберемо найкращий варіант для проведення чемпіонату. При цьому не має сенсу обговорювати можливість грати у тому ж Львові, адже сьогодні туди прилетіла певна кількість ракет. Проводити чемпіонат у Києві… Так, це можна зробити – є НСК «Олімпійський», стадіон «Динамо», «Оболонь-Арена», «Колос». Але хто дасть гарантії, що туди нічого не прилетить під час матчу… Постраждають невинні – і люди на трибунах, і футболісти. Тому коли воєнний стан, то чемпіонат проводити в цій країні не можна. Але взагалі не грати також неправильно – ми маємо показати, що живі та граємо у футбол.

Країну-агресора виключили з усіх змагань, у тому числі футбольних, і це абсолютно правильно. Адже спортсмени – це велика сила, які можуть виходити на матчі та показувати свій протест. Нам казали, що ми браття, а тепер, виходить, браття вбивають, ріжуть, ґвалтують наш народ.

- Розглядають варіант із проведенням чемпіонату України в Польщі. Чи підраховували ви для себе, скільки знадобиться коштів для проведення хоча б першого кола за кордоном?
- Потрібно перш за все розуміти, в яку суму обійдеться проживання, скільки коштуватиме оренда стадіону, і з цього виходити. Звісно, у мене в голові є середня ціна зборів, які тривають два тижні – літніх, зимових. Напевно, потрібно просто помножити на відповідну кількість днів – це легко зробити. Але потрібно розуміти, чи здатні будуть потягнути все це інші клуби. Мені здається, якщо ми хочемо провести менш затратний чемпіонат, то потрібно грати в одній країні. Приміром, та ж Туреччина, де є багато полів та стадіонів.

Зрозумійте, у Польщі також грається чемпіонат, і якщо нам дадуть якісь другорядні поля, якісь городи, то це буде неправильно. Чи дасть нам, приміром, «Легія» свій стадіон, якщо вони грають свій домашній матч у суботу, а ми маємо приймати суперника у п’ятницю чи неділю. Іноді ми грали на «Динамо» матчі, щоб зберегти поле на НСК «Олімпійський» для єврокубків… Це важке питання, і потрібно вести переговори. Але клуби не в змозі самі, без Асоціації та УПЛ, вирішувати такі питання.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СУДАКОВ: «Якщо Шахтар не стане чемпіоном, то не відпустить на Олімпіаду»
Футбол | 19 березня 2024, 04:40 2
СУДАКОВ: «Якщо Шахтар не стане чемпіоном, то не відпустить на Олімпіаду»

Півзахисник «гірників» хоче поїхати на Олімпійські ігри

Скаути Манчестер Сіті переглядатимуть воротаря збірної України
Футбол | 19 березня 2024, 00:40 0
Скаути Манчестер Сіті переглядатимуть воротаря збірної України

В поле зору скаутів чемпіона Англії потрапив голкіпер юнацької збірної України U-19 Давид Фесюк

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Октавий Фландрийский
Каждый должен делать то, что у него получается лучше всего.... Странная логика у этого Игорька. Если подходить к решению защити Украины в этой войне так, как нам предлагает этот ватник, то мы и на батальон народу не наберем. Ведь каждый захочет заняться только тем, что у него лучше получается - кто-то отлично жарит шашлыки, кто-то проворачивает финансовые аферы, кто-то великолепно дерибанит бюджетные деньги, кто-то отлично поет караоке... Ну не может ведь родиться мальчик с талантом снайпера или оператора ЛРС, летчика-асса или меткого артиллериста. Игорек, ты хоть подумал, что ты траванул? Получить индульгенцию от защиты Родины только за то, что кто-то может быстро бегать по полю и иногда попадать по мячу? А ЖИЗНЬЮ пусть рискуют другие, те, которые не имели возможности научиться обращаться с мячем... Игорек, ты хоть  знаешь сколько спортсменов, настоящих, уже погибло на полях сражений? Борцы,легкоатлеты, боксеры, биатлонисты, стрелки,гимнасты... И ни одного футболиста с команды мастеров, им западло Родину защищать...