Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 травня 2022, 14:46
5267
1

Джон Мерто: Людина, яка має полагодити Манчестер Юнайтед

Титанічна задача для будь-кого. Чи потягне її одна людина?

| Оновлено 12 травня 2022, 14:46
5267
1
Джон Мерто: Людина, яка має полагодити Манчестер Юнайтед
Getty Images/Global Images Ukraine. Джон Мерто та Даррен Флетчер (праворуч)

Коли Ед Вудворд був призначений виконавчим директором «Юнайтед», його офіс перетворився на зону бойових дій. У клубі всі визнавали, що літо 2013 було тотальним провалом, хоча сам англієць говорити про це не хотів.

Усі хотіли посилень, але було багато інших справ. З усіх боків Вудворда смикали з вимогами та проханнями, а зустрічі не закінчувалися ніколи. Йому відчайдушно була потрібна допомога, і коли з'явився Джон Мерто, він бачив рятівника.

Мерто з'явився в клубі у грудні — його покликав із «Евертона» новий тренер клубу Девід Моєс. Його колишній колега з «ірисок» одразу ухвалив, що треба щось міняти. Футбольний адміністратор із 1997 року, він чудово розумів, як функціонують клуби. Щодо спорту, то він був обізнаний набагато більше, ніж Вудворд, раніше якого турбувало лише комерційне зростання.

Мерто супроводжував Вудворда на деякі зустрічі, пропонуючи свої рекомендації та набираючись досвіду. Він розмовляв з Браяном Макклейром, тоді — тренером академії, і намагався зрозуміти, що являє собою МЮ після сера Алекса Фергюсона.

Поки з боку здавалося, що панує хаос, Мерто працював над акуратними і зрозумілими документами, всіляко намагаючись упорядкувати те, що відбувається. Незабаром Вудворд почне називати свого помічника «наладчиком». У березні минулого року він став першим спортивним директором «Юнайтед».

З тих пір минуло більше року, а роботи все так само багато.

У січні «Юнайтед» скинув баласт, зменшивши кількість непотрібних гравців, але нових посилень не було. Попереду очікує важке літо. Після приходу Мерто «червоні дияволи» ще жодного разу не вигравали Прем'єр-лігу. Прийнято звинувачувати гравців, тренерів, Вудворда та власників Глейзерів.

За цей період на покупки пішло 1,17 млрд фунтів, які, як прийнято вважати, було витрачено необдумано. Щоб такого не повторилося, було вирішено розпочати серію реформ, які були частиною проекту «Віфлеєм», як це тут називають. Головною проблемою МЮ на ринку вважають невміння швидко реагувати та випереджати суперників.

Тепер виконавчим директором було призначено Річарда Арнольда, який обіцяє повернути клубу футбольні успіхи. Але чи хтось йому вірить?

***

Мерто – уродженець Лонсайту у Манчестері. З «Юнайтед» він був із дитинства, будучи членом фан-клубу. Коли він виріс, він сам почав грати у футбол за місцеві команди. Наприклад, за «Флетчер Мосс Рейнджерс» - клуб, який розкрив багатьох гравців «Юнайтед», серед яких Маркус Решфорд, Джессі Лінгард та Данні Велбек.

Але у футбол він потрапив іншим шляхом. Освіту Мерто отримував у ліверпульському університеті імені Джона Мурса. Він має ступінь зі спортивної психології.

Ставши аналітиком в академії «Евертона», він став колегою Френсіса Джефферса, Дані Кадамартері та Річарда Данна. Та команда виграла молодіжний кубок Англії у 1998 році. Ті, хто з ним працював, згадують, як він особисто працював з гравцями, допомагаючи їм зміцніти духом і усвідомити помилки на полі. Він же вів промови в роздягальні та гуртував колектив.

Наставником Мерто був Колін Харві - легендарний гравець «Евертона», який привів його до чемпіонства Першого дивізіону у 1970 році. Він був тренером команди три роки, після чого повернувся до молодіжки у 1997, де працював разом із Говардом Кендаллом. Нещодавно вийшов документальний фільм про життя і кар'єру Вейна Руні, і там він визнав, що Харві вплинув на нього, поки він ріс у Крокстеті.


Твіттер Манчестер Юнайтед

Через кілька років тренер Волтер Сміт відправив Мерто до першої команди, а незабаром Сміта змістив Моєс. Мерто протримався в клубі кілька років, після чого погодився на пропозицію «Фулхема». Тренер Кріс Коулман зробив Мерто директором академії, і вони стали тісно співпрацювати.

Коулман, який був тренером збірної Уельсу на Євро-2016, коли той пробився до півфіналу турніру, зараз працює з «Атромітосом» грецького чемпіонату. За його словами, Мерто був «одним із найкращих підписань» його кар'єри. «У нього багато чудових якостей. Відмінний хлопець — розумний, вірний, роботящий, яскравий характером. Можете йому вірити – він розуміє футбол. І не важливо, чи грав він за «Юнайтед» чи ні».

Саме Мерто найняв Гері Брезіла тренером команди «Фулхема» до 18 років. У майбутньому Брезіл стане найважливішою особою в «Ноттінгем Форест», де він допоміг піднятися таким гравцям, як Метті Кеш і Бен Бреретон Діас.

Коли Коулман став тренером «Ковентрі Сіті», він взяв Мерто із собою. Незабаром назад покличе його Моєс. Той багато думав про розвиток клубу, який тільки-но відкрив новий тренувальний комплекс «Фінч Фарм».

Мерто був відповідальний за «План роботи елітних гравців», який сильно вплинув на розвиток молоді у 2012 році. Зокрема, змінилися критерії оцінки вихідців академії.

У травні 2013 року Фергюсон пішов на пенсію, а Вудворд попросив Моєса підшукати йому фахівця, який би допоміг з академією та скаутами. Новий тренер відзначив Мерто.

***

Моєс був упевнений, що Мерто розумів, які питання потрібно ставити після відходу Фергюсона. Після відходу шотландського фахівця утворилася «дірка», яку мали заповнити нові тренери.

Коли Мерто вперше опинився у МЮ, він здебільшого не висовувався. Гравці особливо не пам'ятають його в клубі. Не з'являвся він і перед об'єктивами — його офіційна фотографія в клубі з'явилася лише минулого березня, коли він позував із технічним директором Дарреном Флетчером.

У 2016 році його статус змінився – Мерто підняли до рівня голови футбольного розвитку. Того року він найняв Стіва Брауна у відділ скаутів – вони разом працювали в «Евертоні». Через 16 років Дерек Ленглі залишив посаду голови з кадрів. Пішов і Пол Макгіннесс, син колишнього тренера «Юнайтед» Вілфа. Він був у клубі 23 роки і останнім часом працював тренером команди до 18 років. Наразі Браун залишається у клубі на важливій посаді.

Під керівництвом Мерто «Юнайтед» став вкладати багато грошей в академію, яка почала відставати від «Сіті». Результати очевидні — це підтвердить будь-який глядач молодіжного кубку Англії.

Ще кілька років тому знайти тямущих гравців у команді до 18 було дуже складно, і «Юнайтед» доводилося дивитися на вихідців з інших країн. Нині ж ситуація інша. Є думка, що підростає нове покоління майбутніх зірок. Мерто сам контактує з батьками та агентами юнаків. Він же допомагає їм впоратися зі збільшеним тиском на найвищому рівні.

Минулого липня його розкритикували за стан жіночої команди, яка була незадоволена тренувальними умовами та відсутністю тренера. Літо він присвятив роботі з жіночим колективом, і тепер команда під керівництвом Марка Скіннера займає четверте місце в Суперлізі. Незабаром вона отримає свого технічного директора.

Нікі Батт залишив посаду керівника з розвитку першої команди. Тим часом Мерто взяв активну участь у покупці Ханнібала Межбрі та Амада, які обійшлися клубу в 47 млн фунтів. Складно сказати, чи варто воно було того.

***

У світі футболу багато хто здивувався, коли Мерто призначили першим футбольним директором «Юнайтед» через два з половиною роки після того, як цю ідею озвучив Вудворд. Очікувалося, що така важлива роль дістанеться комусь новому і досвідченішому.

Але Вудворд бачить ситуацію по-іншому. Для нього Мерто — фігура ще більша, ніж той самий Мончі в «Севільї». У МЮ він працює з академією, селекцією та багатьом іншим. І як тільки інтерес до нього став виявляти «Інтер» із Маямі, Вудворд вирішив поспішити із призначенням.

Флетчер допомагає йому з позицій технічного директора. Саме він брав участь у відеодзвінках із потенційними новими тренерами після відходу Сульшера, хоча багато хто вважає, що чітких обов'язків у колишнього півзахисника МЮ досі немає. Він присутній на тренуваннях і допомагає Рангніку під час матчів, що саме по собі є дивним — людина його позиції зазвичай таким не займається. Але все, звісно, ​​у руках Мерто.

Саме Мерто схвалив вибір Рангніка, вперше зустрівшись з німцем у Лейпцигу у 2018 році. Він організував цю поїздку через Пола Мітчелла, тодішнього керівника відділу підбору персоналу Лейпцига, а нині спортивного директора «Монако». Очевидно, що Мерто брав активну участь у виборі нового головного тренера - Еріка тен Хага, який і визначатиме майбутнє клубу на найближчі роки.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 85
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил