Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 11 травня 2022, 00:19
24367
19

Швейцарська система! УЄФА узгодив новий формат єврокубків з сезону 2024/25

36 команд у Лізі чемпіонів проводитимуть по 8 матчів у новому загальному етапі

| Оновлено 11 травня 2022, 00:19
24367
19
Швейцарська система! УЄФА узгодив новий формат єврокубків з сезону 2024/25
Getty Images/Global Images Ukraine

Виконком УЄФА на засіданні у Відні прийняв остаточний формат і схеми відбору в єврокубкові турніри, починаючи з сезону 2024/25, підтвердивши рішення про впровадження швейцарської системи в єврокубки.

Головні нововведення – зменшення кількості матчів з 10 до 8 на загальному етапі Ліги чемпіонів та зміна критеріїв розподілу двох з чотирьох додаткових путівок до Ліги чемпіонів, коли більше не враховуватимуться клубні коефіцієнти.

8 турів Ліги чемпіонів будуть проводитися протягом 10 єврокубкових тижнів. По одному тижню з єврокубкового календаря буде віддано ексклюзивно Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій.

Виконком УЄФА підтвердив, що всі матчі до фіналу, як і раніше, будуть проводитись у середині тижня, визнаючи цим важливість календаря внутрішніх змагань по всій Європі.

4 додаткові путівки до загального етапу Ліги чемпіонів, які з'являться після збільшення числа учасників з 32 до 36, розподілятимуться наступним чином:

  • Одне місце отримає клуб, який фінішує третім у чемпіонаті асоціації, що посідає п'ятий рядок у рейтингу УЄФА.
  • Одне місце отримає національний чемпіон, який кваліфікується за Шляхом чемпіонів, оскільки кількість таких путівок збільшиться з чотирьох до п'яти.
  • Два місця, що залишилися, отримають асоціації з найкращою середньою кількістю балів за попередній єврокубковий сезон (загальна кількість балів, поділена на кількість представників асоціації). Ці асоціації делегують у турнір клуб, який фінішував одразу за клубами, що пробилися до Ліги чемпіонів через чемпіонат. Наприклад, за підсумками цього сезону такі додаткові путівки здобули б Англія та Нідерланди.

Новий формат Ліги чемпіонів (з сезону 2024/25)

  • Кількість учасників Ліги чемпіонів збільшиться із 32 до 36 команд.
  • Замість звичного групового етапу всі учасники гратимуть у єдиній лізі, а суперники визначатимуться за швейцарською системою.
  • Якщо раніше кожен клуб проводив 6 матчів проти трьох команд (вдома та на виїзді), то тепер кожен зіграє на загальному етапі 8 матчів проти восьми суперників (4 вдома, 4 у гостях).
  • 8 найсильніших клубів (місця з 1-го по 8-ме) автоматично вийдуть у плей-оф, у стадію 1/8 фіналу.
  • Команди, що посіли місця з 9-го по 24-те, візьмуть участь у двоматчевих стикових поєдинках за право зіграти в 1/8 фіналу.

Так само зміниться формат Ліги Європи (8 матчів на загальному етапі) та Ліги конференцій (6 матчів на загальному етапі). На загальному етапі в обох турнірах також зіграє 36 команд.

Швейцарська система передбачає, що в кожному турі команда отримає в суперники клуб з такою ж (або близькою) кількістю набраних очок, причому двічі проти одного суперника грати не можна.

Getty Images/Global Images Ukraine

Президент УЄФА Александер Чеферін прокоментував ухвалені рішення:

«Сьогодні УЄФА ясно дав зрозуміти, що ми залишаємось цілком вірними повазі основних цінностей спорту та захисту ключового принципу відкритості наших змагань, куди пробиваються на підставі спортивних досягнень. Це повністю відповідає цінностям та моделі європейського спорту, який ґрунтується на принципах солідарності.

Сьогоднішні рішення підводять рису під великим процесом консультацій, у ході якого ми вислухали думки вболівальників, гравців, тренерів, національних асоціацій, клубів та ліг та багатьох інших з метою знайти найкраще рішення для розвитку та успіху європейського футболу як на національній арені, так і у міжнародних клубні турніри.

Ми переконані, що обраний формат відображає правильний баланс, сприяє конкурентоспроможності та принесе вагомі доходи для подальшого розподілу між клубами, лігами та масовим футболом у Європі, підвищуючи одночасно привабливість та популярність наших клубних змагань. Таким чином, вихід у турнір залежатиме суворо від спортивних результатів, і всі клуби зможуть здійснити мрію про участь у ньому.

Я дуже радий, що Виконавчий комітет УЄФА одноголосно ухвалив це рішення, яке було схвалено Асоціацією європейських клубів, європейськими лігами та національними асоціаціями. Це черговий доказ, що європейський футбол згуртований так, як ніколи раніше».

Оцініть матеріал
(97)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
viktorious
Посмотрим, но самое неприятное в этой системе - непредсказуемость. Раньше было понятно - через неделю играем с условным Интером, через месяц к нам приезжает Барселона. Готовятся, продают билеты и т. п. А сейчас противник известен только на следующий тур. Неудобно.
Владислав Антонов
Таки введуть цю брєдятину, я до останнього вірив, що УЄФА схаменеться
Владимир Копяк
Ну УЕФА и красавцы! Еще одна схема по зарабатыванию денег! Теперь жеребьевка следующих  туров приобретает решающее значение, огромное поле для фальсификаций. А народ, который полный глухарь в швейцарской системе, которая великолепна для шахматных соревнований, где большое количество соревнуюшихся,но абсолютно не приемлема для игровых видов спорта, ведется на красивые слова Чеферина - мошенника от футбола. Если бы эта система быда бы такая многопрофильная, то все игровые виды спорта давно бы на нее перешли... УЕФА расчитало все правильно, ведь идет увеличение количества команд, а это дополнительные деньги, ведь девиз УЕФА и ФИФА - деньги, деньги и еще раз деньги.
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
stalevar1250
Чухня полнейшая!! 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Октавий Фландрийский
Зная функционеров УЕФА как очень сильных профессионалов в манипуляциях при жеребьевке, даю 100% гарантию, что подтасовки будут процветать еще махровее... Если при старой системе у слабых команд были еще какие-то призрачные шансы занять высокое место ( и призовые, естественно) в турнире, то при новой системе эти шансы равны нулю. Вывод - богатые станут еще богаче, особенно УЕФА. То, что хорошо для шахмат, абсолютно не приемлемо в футболе, это даже полному идиоту понятно...
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Макс Максов
Ну краще так, ніж суперліга!
nick07
Так зменшення кількості матчів чи більше? адже замість 6 матчів гратимуть 8
Отже УЄФА зможе більше заробляти. 
Samuel
Норм, цікаво глянути, якщо не приживеться то вернуть все назад
bakanovskyi_vasyl
Правильно. В шахматах очень себя зарекомендовала. Может быть немного непонятно в начале, но в итоге чтобы занять первое место, надо победить всех прямых конкурентов. И только так. Ну кроме первого тура
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pmelnik7788
очень справедливая система, играл в картежные турниры по ней. и думаю будет правильно жеребьевку не проводить, а поставить команды в таблицу по их рейтингу уефа чтоб топы сразу прочувствовали, как улетать вниз таблицы   
FunnyCOFE
Эта система давно практикуется в шахматах, киберспорте, карточных играх и она действительно справедливая. А что самое главное, она очень интересная, потому что команды играют с приблизительно равными соперниками после 2-3 тура!