Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 05 травня 2022, 17:06
4048
0

Міно Райола: суперагент, бізнесмен та другий батько Балотеллі

Блогер Sport.ua – про одну з найсуперечливіших фігур у сучасному футболі

| Оновлено 05 травня 2022, 17:06
4048
0
Міно Райола: суперагент, бізнесмен та другий батько Балотеллі
Getty Images/Global Images Ukraine

У суботу, 30 квітня, офіційно стало відомо, що помер футбольний агент Міно Райола. Подібні звістки з'являлися й раніше, але їх спростовував сам італієць. Та в результаті всього, сім'я агента таки підтвердила його смерть. Причину смерті вони називати не стали, посилаючись на право конфіденційності. За даними ЗМІ, Райола помер від тривалої легеневої хвороби. Всесвітньо відомому агенту було 54 роки.

Всі поверхово знали Райолу за його гучними висловлюваннями та великими фінансовими запитами, але мало хто звертав увагу на його особистість. Народився Міно на півдні Італії у місті Ночера-Інферьоре провінції Салерно. Коли майбутньому футбольному агенту було 11 років, його родина переїхала до нідерландського міста Харлема. Там батько Райоли відкрив піцерію, де працював його син.

Протягом багатьох років Міно мив підлогу та обслуговував столики. Згодом батько помітив у хлопця ділову хватку та доручив йому вести бухгалтерію. Незабаром після цього Райола-молодший почав укладати контракти на постачання найкращих помідорів та моцарели.

Неподалік піцерії, в якій працював Міно, розташовувалися офіси Футбольного союзу Нідерландів. Молодий італієць почав туди навідуватися. Саме там, у Нідерландах, Райола і почав вливатися у футбольну спільноту.

Його першою угодою був перехід вінгера Брайана Роя з «Аяксу» до «Фоджі» взимку 1993 року.

Міно пообіцяв представникам італійського клубу, що його послуги коштуватимуть їм у 2 рази дешевше, ніж послуги інших посередників. Хоча, звичайно, згодом фінансові вимоги самого італійця почали стрімко зростати.

«Нас пов'язує дружба, заснована на кількох зіткненнях. Міно добре підготовлений, хитрий агент, але дуже коректний. Він має таку рису – він каже все, що думає, зокрема свої фінансові вимоги, які завжди непомірні, але зрозумілі», – так описав співпрацю з Райолою нинішній генеральний директор «Інтера» Джузеппе Маротта.

Першою гучною угодою Райоли був перехід Павела Недведа із празької «Спарти» до «Лаціо» влітку 1996 року. А найбільше запам'ятався, мабуть, трансфер Поля Погба з «Ювентуса» в «Манчестер Юнайтед» влітку 2016-го за 105 млн євро. Міно заробив на цій угоді 22 мільйони, що стало рекордною сумою комісійних серед усіх футбольних агентів.

Останнім часом італієць заробляв понад 70 млн євро на рік. Він став третім найбільш оплачуваним футбольним агентом після Жорже Мендеша та Джонатана Барнетта.

Насамперед Райола відрізнявся від своїх конкурентів зовнішністю. Він майже ніколи не носив костюми, а на переговори приходив у повсякденному одязі. У цьому, на думку італійця, полягала його особливість. Міно хотів, щоб представники клубів спочатку його недооцінювали, а потім, під час розмови, розуміли, що цей хлопець не такий простий, як може здатися на перший погляд.

Багато функціонерів не любили Райолу, але своєю простотою та прямолінійністю він буквально захоплював серця футболістів, особливо молодих. Для них він був близьким товаришем, котрий до останнього відстоював їхні інтереси.

Getty Images/Global Images Ukraine. Міно Райола і Златан Ібрагімович

Одним із головних клієнтів Райоли був Златан Ібрагімович. Цікаво, що нинішній форвард «Мілана» сам захотів, щоб його інтереси представляв італієць. Той звернувся до Міно з відповідною пропозицією, на що отримав різку відмову. Це не відштовхнуло шведа. Навпаки, він побачив у Райолі близьку за духом людину і ще більше захотів, щоб він представляв його інтереси.

З того часу Златан та Міно стали великими друзями. Через нього італієць навіть посварився з Хосепом Гвардіолою, у якого були не найкращі стосунки з Ібрагімовичем. Для Міно не існувало авторитетів, якщо потрібно було відстояти інтереси свого клієнта.

Серед футболістів, які користувалися послугами Райоли, є й інші гучні імена: Ерлінг Холанд, Марко Верратті, Маріо Балотеллі, Джанлуїджі Доннарумма, Маттейс де Лігт. Міно ніколи не переставав думати про своїх клієнтів. Навіть будучи у важкому стані, він продовжував працювати над переходом Холанда в «Манчестер Сіті».

Цей трансфер все ще може відбутися, та й з іншими хлопцями, напевно, все буде гаразд. Італієць залишив після себе чітко працююче агентство Raiola Sport Business Strategy. Ймовірно, далі справами Міно займатимуться його двоюрідний брат Вінченцо Райола та бразильська юристка Рафаела П'їмента.

Футболісти вже кілька днів прощаються з Райолою. Особливо зворушливе послання залишив Балотеллі, який мав особливий душевний зв'язок із його тепер уже колишнім агентом. Для багатьох він був наставником, другом і братом, а для Маріо – другим батьком.


Getty Images/Global Images Ukraine. Міно Райола і Маріо Балотеллі

«Ти завжди будеш зі мною у житті та у футболі! Твої закиди, допомога, поради, жарти та стратегії завжди будуть у моїй голові. Я люблю тебе і завжди любитиму як другого батька, і я знаю, що звідти, згори, ти завжди будеш присутнім у нашому житті! Щасливої ​​дороги, Міно», – написав Балотеллі.

Краще й не скажеш.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.