Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Росія
| Оновлено 27 квітня 2022, 03:46
1513
1

Вони не платять у рублях: рф зупинила постачання газу до Польщі та Болгарії

Ніхто не платитиме в рублях, оскільки контракти цього не передбачають

| Оновлено 27 квітня 2022, 03:46
1513
1
Вони не платять у рублях: рф зупинила постачання газу до Польщі та Болгарії
Twitter

За неофіційною інформацією, росія припинила постачання газу до Польщі, ймовірна причина – відмова платити за нього в рублях (УП, Polsat News і RMF24). У зв'язку із припиненням постачання газу у міністерстві клімату та навколишнього середовища Польщі відбувається зустріч команди кризового управління.

«Польща має необхідні запаси газу та джерела постачання, які захищають нашу безпеку – ми були фактично незалежними від росії протягом багатьох років. Наші сховища заповнені на 76 відсотків. Нестачі газу в польських будинках не буде», – написала міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва у Twitter.

Причиною припинення постачання газу може стати питання розрахунків, оскільки кілька тижнів тому путін підписав указ, який зобов'язує іноземних підрядників Газпрому з 1 квітня розраховуватися за російський газ у рублях. Країни ЄС, зокрема Польща, не погодилися на це. Як зазначає RMF24, поки що неясно, які причини стоять за припиненням поставок: технічні чи політичні.

За даними порталу Onet, минулої п'ятниці в Польщі закінчився термін розрахунків за газ у російській валюті. Польський оператор PGNiG не раз повідомляв, що не платитиме в рублях, оскільки контракти цього не дозволяють. Після інформації про зупинення постачання газу на голландській біржі TTF, ціни на сировину зросли більш ніж на 10 відсотків. Минулого тижня Газпром не зарезервував потужність польської ділянки газопроводу Ямал-Європа.

Також росія зупиняє постачання газу і до Болгарії: російський Газпром проінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня.

Міністерство енергетики Болгарії заявило, що вживаються заходи щодо забезпечення альтернативних поставок газу та необхідності обмежувати споживання газу в країні немає: «Болгарська сторона повністю виконала свої зобов'язання та здійснила всі платежі, які вимагаються за цим договором, своєчасно, суворо та відповідно до його пунктів».

Проте, після аналізу було встановлено, що новий двоетапний порядок оплати, запропонований росією [оплата через спецрахунки в росбанках], не відповідає чинному контракту та створює значні ризики для Болгарії, – резюмували в міністерстві.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Може, він бомбу ніс?» Леоненко припустив, чому Дем'яненка не пустили в УАФ
Футбол | 03 травня 2024, 12:59 6
«Може, він бомбу ніс?» Леоненко припустив, чому Дем'яненка не пустили в УАФ

Колишній футболіст «Динамо» дуже незадоволений ситуацією

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 17
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kapitoshka
Поки Европа думає як "пєтляти" від болотного газу, нафти - Урфін Джюс сам "келішнув" це питання
А тим часом його "дерев'яні солдати" , тупо горять як лучина