Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 19 квітня 2022, 00:32
331
0

Михайло МЕЛЬНИК: «Участь на чемпіонаті світу - значна подія для України»

Президент ФВУ вважає, що наша країна цілком заслужено отримала право грати на світовому форумі

| Оновлено 19 квітня 2022, 00:32
331
0
Михайло МЕЛЬНИК: «Участь на чемпіонаті світу - значна подія для України»
ФВУ

Нещодавно стало відомо про те, що за рішенням Міжнародної федерації волейболу (ФІВБ) черговий чемпіонат світу серед чоловічих команд, який цього року мав відбутися в росії, відібраний у країни-агресора і тепер пройде на волейбольних майданчиках Польщі та Словенії в період з 26 серпня по 11 вересня. Більше того, росіян виключили зі складу учасників, а їхнє місце передано збірній України, яка розташувалася у світовому рейтингу на 23 позиції.

Президент Федерації волейболу України (ФВУ) Михайло Мельник, звичайно ж, знав про те, що готується таке рішення, але очікував на офіційне підтвердження. І тільки тоді, коли воно прийшло до Києва, нарешті дав волю емоціям.

– Це справді велика подія для України, – каже Михайло Григорович. - І для українців подібне може статися раз на 20, а то й у 40 років в ігровому виді спорту. Відразу хочу наголосити, що такої можливості нам ніхто не подарував! Ми самі здобули її у боротьбі. Всі знають, що на чемпіонат світу завжди проводиться відбір. Але цього разу його скасували у зв'язку з пандемією коронавірусу й фіналістів обирали, посилаючись на світовий рейтинг. Нам тоді трохи не пощастило, не вистачило лише однієї позиції.

Пригадую, що у 2016 році, коли я разом зі своєю командою очолили Федерацію, чоловіча збірна України посідала лише 56 місце у рейтингу ФІВБ, а жіноча – 54! Зараз у 2022 році чоловіки вже на 23-й позиції і жінки на 26-й. Тобто за цей час чоловіки піднялися на 33 пункти, а жінки – на 28! Утриматися в цьому рейтингу дуже складно, а перестрибнути стільки позицій - взагалі з галузі фантастики.

Раніше ми практично не грали в жодному великому турнірі. Найчастіше команда програвала на перших етапах відборів та заробляла дуже мало очок. У таких турнірах, як Євроліга, ніхто не хотів брати участь, бо треба було витрачати зайві гроші, могли бути зайві клопоти, зайві збори. Мої попередники цим не займалися, вони потихеньку сиділи та продавали гравців за кордон. Зрозуміло, що ніде не граючи, ми тоді не заробляли потрібні рейтингові очки.

Наразі ми граємо практично у всіх змаганнях. Навіть зараз, під час війни всі дивуються, як ми виступаємо – наші молодіжні команди у різних вікових категоріях проводять тренувальні збори за кордоном та грають у відборах на чемпіонат Європи. Із зрозумілих причин Міністерство молоді та спорту України нині не дає жодних коштів, але ми маємо грати. Ми маємо думати про майбутнє і маємо показувати, що є Україна, є український волейбол! І навіть, програвши всі ігри у цих змаганнях, ми все одно отримаємо неоціненну практику та рейтингові очки. А це краще, ніж зовсім не грати.

– Які Ваші прогнози щодо виступу української збірної?
– ФІВБ вирішила не проводити повторне жеребкування, тому ми опинилися в групі А. Ця група, на мою думку, є цілком прохідною. Тут є Сербія, з якою ми можемо грати, що показав чвертьфінальний матч чемпіонату Європи 2019 року та минулорічний турнір у Запоріжжі. Ще у нас у групі також Туніс та Пуерто-Ріко. Вважаю, що нам під силу вийти до наступного етапу і потрапити бодай у топ-16. Отже завдання мінімум – це вихід із групи. Знову ж таки треба заробляти великі рейтингові очки. Вони нам потрібні, щоби потрапити у відбір на Олімпійські ігри. Лише ТОП-24 світового рейтингу боротимуться за олімпійські ліцензії. І ще. За всіма прогнозами, група А гратиме у Польщі. Уявляєте, яка буде підтримка!

– Чи відомі вже кандидати до збірної України для участі у майбутньому турнірі?
– Третього травня чоловіча збірна України розпочинає тренувальний збір в Естонії за фінансової підтримки цієї країни. Зіграємо там спаринги з місцевою збірною, а також Фінляндією, потім вирушимо на матчі Золотої Євроліги. Зараз головний тренер Угіс Крастіньш має список із 18 кандидатів, 14 з них потраплять до заявки. Але це не означає, що саме ці волейболісти гратимуть і на чемпіонаті світу. Хтось, не дай Боже, може отримати травму, хто втратить форму. Шанси є й у решти.

Поляки вже запросили нас спільно готуватись до фінальної частини турніру. А вони, нагадаю, чинні чемпіони світу! Запросили не лише тому, що у нас війна, а тому, що ми ще й сильний суперник. Я впевнений, що вся наша команда на чолі з тренерським штабом намагатиметься показати свій максимум і до неї буде прикута особлива увага. До того ж волейбол є одним із найпопулярніших видів спорту. Тож бути у лідерах волейболу – це серйозно, це заявка на те, що наша держава сильна та потужна!

- Чи не завадить війна роботі Федерації?
– Ми намагаємося все організувати та зробити, що в наших силах. Кілька днів тому мені телефонував президент Національного олімпійського комітету України Сергій Назарович Бубка і запитав, чому я не звертаюся до них за допомогою, тому що НОК готовий нас підтримати. Я йому сказав, що очікую на офіційний лист від ФІВБ про участь в чемпіонаті світу. І тоді ми обов'язково звернемося за допомогою. Наразі і ФВУ, і НОК, і Міністерство молоді та спорту України мають зробити все можливе, аби наші хлопці підійшли до світового форуму у найкращій формі. Щоб українські волейболісти показали на своєму фронті все, на що вони здатні. Я дуже сподіваюся, що ми матимемо всебічну підтримку, зокрема й президента України.

Чесно кажучи, у мене була заповітна мрія потрапити разом із нашою збірною на чемпіонат світу! І я дуже радий, що це сталося в той час, коли я є президентом ФВУ. Це свідчить про те, що і я, і моя команда недаремно працювали! Я хочу подякувати всім причетним: працівникам федерації, працівникам профільного Міністерства, тренерам, гравцям, лікарям, співробітникам обласних федерацій, віце-президентам ФВУ та членам виконкому. Це наша спільна перемога!

Хочу наголосити, що ця перемога - не гуманітарна допомога, ми здобули у боротьбі це право завдяки рейтингу. Востаннє на чемпіонаті світу Україна була 1998 року в Японії. Там було 12 команд і наша збірна посіла 10 місце. Після цього ми не мали навіть мінімального шансу потрапити туди.

Тож я ще раз хочу привітати усю волейбольну Україну. Це велика перемога! Це справді велика подія!

За матеріалами прес-служби ФВУ

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вондроушова зупинила Соболенко у Штутгарті і може зіграти з Костюк
Теніс | 19 квітня 2024, 18:17 3
Вондроушова зупинила Соболенко у Штутгарті і може зіграти з Костюк

Маркета перервала серію з п'яти поразок у матчах із тенісистками з топ-10

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.