Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 квітня 2022, 15:08
68071
11

Ігор СУРКІС: «Мене набрав у сльозах Ярмоленко: допоможіть врятувати сім'ю»

Президент київського «Динамо» розповів про події перших днів війни

| Оновлено 19 квітня 2022, 15:08
68071
11
Ігор СУРКІС: «Мене набрав у сльозах Ярмоленко: допоможіть врятувати сім'ю»
Getty Images/Global Images Ukraine

Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс розповів про події перших днів війни:

«О 5-й ранку мені зателефонував капітан «Динамо» Сергій Сидорчук: «Ігоре Михайловичу, яке ваше бачення подальшої ситуації? Я живу біля Жулян, тут іде бомбардування».

У мене будинок за містом, але були такі вибухи, що аж скло тремтіло. Усі наші футболісти виявилися професіоналами, і ніхто з них не поїхав у невідомому напрямку. Цього ж дня вся команда із сім'ями зібралася на базі «Динамо». Насамперед ми запаслися дитячим харчуванням, бо з нами було дуже багато дітей.

Першу ніч футболісти спали у підвалі на базі просто на картонках. Потім я сказав їм перенести з номерів матраци, ковдри, подушки, масажні столи, щоби створити дітям хоч якийсь комфорт. З нами був батько Віті Циганкова, який підтримував бойовий дух команди.

Першої ночі мені зателефонував у сльозах Ярмоленко. Він за день до того відправив в Україну на консультацію до лікаря свою дружину з дитиною. Андрій мені сказав: «Ігоре Михайловичу, допоможіть врятувати мою сім'ю». Ми одразу ж виділили його дружині та синові кімнату на базі. Насамперед, ми думали, як вивезти сім'ї футболістів. На базі було створено координаційний штаб.

Наш прес-аташе Олексій Семененко запропонував вивезти жінок, дітей та людей похилого віку за кордон. Сам він людина невійськово-обов'язкового віку, але відмовився покидати Україну. Велика подяка Аркадію Запорожану та Мірчі Луческу, які зняли їм у Румунії чотиризірковий готель. Нашими клубними автобусами ми не ризикували їхати на той момент. Дякуємо київському автопарку, який надав нам транспорт за символічну суму.

Але ми не могли знайти водіїв непризовного віку, щоб вони могли перетнути кордон. Довелося діяти в такий спосіб. О 8-й ранку ми завантажили людей в автобуси, довезли їх на кордон з Молдовою, там вони пішки перейшли кордон і пересіли в підігнані автобуси з боку Румунії. Багато хто, як і раніше, знаходиться там. Луческу багатьох біженців розміщував у себе, не лише вдома, а й у своїх родичів. Він виявив себе як справжній патріот України.

Після того, як ми вивезли сім'ї футболістів, почали думати, що робити далі. А в нас на базі була не лише головна команда, а й U-19. Костюк має трьох дітей, він повіз свою сім'ю за кордон. Гравці перебували під керівництвом Гусєва та тренера з фізпідготовки Кулеби. Також із нами був медичний штаб. Дуже дякую братам Шморгунам, які виконали величезну психологічну роботу.

У результаті нам вдалося вивезти футболістів у безпечне місце – Дрогобицький район. Ми заселили команду «Динамо» та U-19 у п'ятизірковому готелі селища Східниця. Велике дякую керівництву готелю, що прийняли таку кількість людей. За кілька днів футболісти почали шукати можливість, де тренуватися, полів поруч не було. Найближче знаходилося за 60 км від місця дислокації. Їм удалося знайти маленьке штучне поле. Вони його розчистили та почали там тренуватися. Паралельно їздили районом, зустрічалися з діточками. До того ж, наші футболісти скоординувалися, створили благодійний фонд, почали допомагати Україні та ЗСУ.

Завдяки директору нашої школи Іщенко дві групи дітей перебувають в Угорщині, ще дві – у Польщі та Чехії. Ми на 98 відсотків зібрали всіх наших футболістів у всіх категоріях. Це унікально.

Як виїхали легіонери? Проблема легіонерів гостро не стояла, бо їх у нас не так багато. Кендзьора та Вербич на свій страх та ризик виїхали самі на автомобілі. Ми відпрацювали їм безпечний маршрут. Вітіньо та де Пена евакуювалися разом із бразильцями «Шахтаря». З ними зі всіма я постійно на зв'язку. Всі легіонери «Динамо» повернуться до клубу, як тільки в Україні відновиться футбол. Ми вже почали готуватися до єврокубків, тому що чекає важкий шлях через кваліфікацію. Ми ще не знаємо, яке рішення ухвалять щодо поточного чемпіонату, і з якої стадії нам доведеться стартувати у єврокубках».

Оцініть матеріал
(334)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 31
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tka4enko_855
Норм легенда патриот
kvadrat777
да , не хватает только медведчука и минного поля....
TimurKhAI
"... Мы заселили команду «Динамо» и U-19 в пятизвездочном отеле поселка Сходница. Огромное спасибо руководству отеля, что приняли такое количество людей. Через пару дней футболисты начали искать возможность, где тренироваться, полей рядом не было. Ближайшее находилось в 60 километрах от места дислокации... "
-----
Вообще-то, в Сходнице есть футбольное поле нормального размера, сам видел:
http://prntscr.com/Xk_UFc4s15Bf
Или им для тренировок только поля с идеально гладким газоном подходят?
Webracer
Хтось втік за кордон і захоплююче розповідає, як він це робив. А хтось сидить у підвалі і навіть не думає полишати свою країну.
Я про те, що можна і скромнішим бути. Втік і втік, а то ще ціла, б*я, історія з того.
IvanLa
чи є необхідність росмовної версії спорт.уа після 24 лютого?
SaneK
Жалкие попытки опзжшниках отбелить себя. Все уже поняли кто есть кто.
khidia
Так де ти, Ігор, зараз? Вже повернувся? А братик твій? А гроші привезли назад?
Kapitoshka
Операція евакуація
Десь в такому дусі Чінгачгук, ой тьфу тобто медведчук через мінні поля, вночі за руку вивів тисячу біженців...
Гадаю без сурків там все організували представники ДК!
Lazio
А потім зателефонувало маленьке звірятко і попросило загорнути шоколадку у фольгу...😁