Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 03 травня 2022, 18:51
3546
1

Ольга САВЧУК: «Потрібно дискваліфікувати всіх російських тенісистів»

Капітан збірної України – про майбутню зустріч з американками та напад російської армії

| Оновлено 03 травня 2022, 18:51
3546
1
Ольга САВЧУК: «Потрібно дискваліфікувати всіх російських тенісистів»
Інстаграм Ольги Савчук

Колишня українська тенісистка Ольга Савчук, яка вперше стане капітаном жіночої національної збірної, розповіла Sport.ua про майбутню зустріч із командою США на тлі військового вторгнення російської армії в Україну.
 
Зазначимо, що до складу української збірної на матч Кубку Біллі Джин Кінг, що відбудеться 15-16 квітня, увійшли Даяна Ястремська, Катаріна Завацька, Людмила та Надія Кіченок. Честь американського прапора захищатимуть Даніель Коллінс, Джессіка Пегула, Елісон Ріск, Шелбі Роджерс та Дезіре Кравчик.
 
- Як ви можете оцінити нинішній стан гравців збірної?
- У Чарльстоні всі непогано зіграли в одиночці. І сестри Кіченок, і Катаріна Завацька, яка програла Кароліні Плішковій. Завацька і Плішкова вже відновилися, але після таких перерв потрібна ігрова практика, потрібні матчі. У всіх наших дівчат, які перебувають у Чарльстоні, гарний настрій, усі готові.
 
- Чому не вдалося домовитися з Ангеліною Калініною?
- З усіма розмовляли. І Калініну питали, і Дар'ю Снігур, і Лесю Цуренко – всіх, хто високо в рейтингу. Але зараз дуже складні часи для всіх, тому склад команди такий, який є.
 
- У 2019 році наша команда виступала у зональних змаганнях у Зеленій Гурі і тоді проти нас грала Іга Свьонтек. Чи був тоді помітний такий величезний потенціал цієї спортсменки?
- Так, вся наша команда тоді обговорювала, що це дуже хороший гравець, одразу було видно, що має хороші перспективи. Не знаю, чи було видно, що вона стане першою ракеткою, але те, що це буде гравець топ-10 або топ-5 – точно. У неї із самого спочатку була дуже незвична та сильна гра, дуже різноманітна. Вона різностороння тенісистка, думає на корті.
 
Тоді зі Свьонтек грала Ястремська і добре з нею справилась. Якщо Даяна набере форму і зіграє достатню кількість матчів після довгої перерви, то її гра також буде на рівні топ-10.
 
- Як вона зараз почувається? Спочатку її не було у складі.
- Ми розраховували, що Даяна також може виступити. Ястремська повертається після довгої перерви, був дуже непростий виїзд з України з сестрою і без батьків. Їй було дуже складно щось планувати.
 
Наразі вона виступає у Колумбії, набирає форму. Подивимося, як вона зіграє цього тижня. З Боготи вона прилетить вже одразу до Ешвілла. Поки що ми спілкувалися лише телефоном.
 
- Що можете сказати про Іванну Ястремську, яка вже дебютувала із сестрою на дорослому рівні в парі?
- Поки що не бачила, як вона грає офіційні матчі, але чула, що дуже добре. Іванна дуже зріло виглядає як для свого віку. Але вона має на кого рівнятися. Сестра завжди поряд, допомагає.
 
- Які загальні плани, пов'язані з поїздкою до Ешвілла?
- Уся команда поїде туди у понеділок, бо тренування лише з вівторка. До цього не буде готове покриття. Від Чарльстона їхати лише чотири години, тому нам дуже зручно.
 
- Перехід із харда на ґрунт і навпаки на такому короткому проміжку часу – наскільки це складно?
- Ґрунт у Чарльстоні не такий повільний, як звичайний червоний, не такий в'язкий. Він швидший, слизькіший. Звичайно, доведеться адаптуватися, але тенісний тур такий, що щотижня можна грати на різних покриттях, різними м'ячами, за різних умов. То в залі, то з вітром, то з висотою над рівнем моря, тож усім не звикати. Не думаю, що це проблема.
 
- Що думаєте про склад американок? Наскільки він оптимальний?
- Вони мають великий вибір гравців, яких можна заявляти. Усі у дуже гарній формі знаходяться з початку року, і було зрозуміло, що у них команда буде дуже сильною. Мені здається, що наразі вони зібрали та заявили оптимальну команду. Хіба що Кіз не вистачає для повного щастя, але там і так достатньо хороших гравців. Тим більше, якщо зважити, як вони виступили на початку року. Буде дуже складний матч для нас.
 
Коллінс – один із найкращих гравців для гри у складі збірних, тому що, знаючи її характер, у грі за збірну вона гратиме вдвічі чіпкіше і дуже хотітиме виграти. Вона і так завжди така на корті, тому її дуже непросто обіграти навіть коли Даніель не в кращій формі. Думаю, що це дуже гарний хід із боку американок.
 
- Із цього складу США хто може добре зіграти пару?
- Думаю, що Дезіре Кравчик, яка грає лише у парному розряді та показує непогані результати, може зіграти з будь-якою з решти. Також все залежатиме від рахунку у матчі.
 
- Ви будете вперше у ролі капітана збірної. Які відчуваєте емоції?
- Дуже чекаю цього матчу, дуже рада спробувати себе у новому амплуа. Дуже хвилююся, бо це непроста роль. Я стільки разів дивилася, як це все відбувається у Михайла Філіми, як важко сидіти на матчах безпосередньо на лаві. Як важко знаходити потрібні слова у важливий момент для своїх гравців. Буду морально до цього готуватись.


 
- Чи матиме наша команда якусь підтримку?
- У мене вже квитків 100 замовили, тож підтримка буде. Плюс із нашими дівчатами ще хтось буде.

- Повідомлялося, що Федерація тенісу США та ITF профінансують поїздку українок на цей матч. Розкажіть про це, хто був ініціатором?
- Вони такі молодці, пішли у цьому плані на допомогу, поділивши між собою витрати. Було кілька дзвінків з приводу організації матчу, вони сказали, що все візьмуть на себе і щоб ми не хвилювалися. Швидше за все, буде лише команда, я і більше нікого. Тому нам потрібна буде допомога. Точно не впевнена, хто був ініціатором, але гадаю, що звернулася наша федерація. Але з їхнього боку не стояло питання, чи потрібно погоджуватися, вони дуже швидко пішли на зустріч.
 
- Як наші тенісистки зараз морально переживають те, що на території України йдуть повномасштабні воєнні дії?
- Практично у всіх хтось із сім'ї зараз перебуває в Україні. Неможливо підібрати слова, як усі почуваються, наскільки розбиті морально. Звичайно, тримаються, але це дуже тяжко пережити. Складно описати, як усі переживають за сім'ї, за свою країну.
 
- До початку війни багато провідних світових ЗМІ попереджали про майбутнє російське вторгнення. Як це сприймалося на Заході, де ви зараз мешкаєте, чи вірили в це?
- Я постійно бачила це у новинах. Тут постійно розповідали, що ось-ось російські війська увійдуть до України, давали 99%, що так станеться. Практично щодня всі канали про це повідомляли. Але мені настільки не вірилося в це, думала, що, як завжди, західні новини нагнітають, але це все виявилося правдою.
 
- Наскільки вас шокували події 24 лютого?
- Шок – це м'яко сказано. Мені та мамі зателефонувала моя тітка, яка разом із моїм дідусем та моїм собакою зараз в Україні, під Києвом. Вона набрала нас о 5 ранку за Києвом, нажахана, плачучи по телефону сказала, що вибухають бомби. Пам'ятаю цей дзвінок, вона плакала в телефон і казала, що їй дуже страшно, і вона не знає, що робити. З того часу ми живемо в постійному страху, щоранку виходимо на зв'язок зі своєю сім'єю і перевіряємо, чи все гаразд, чи вони живі. Це не описати, ніхто з тих, хто не перебуває у такій ситуації, не розуміє, що це таке.
 
– Ілля Марченко два тижні тому на своєму каналі опублікував анонімні коментарі про війну від російських тенісистів. Знаю, що ви дружите з багатьма спортсменками з росії, чи є якесь спілкування зараз?
- Дружила. Спочатку з усіх моїх тепер уже колишніх друзів, колег, написали лише кілька людей, спитали як сім'я. В принципі, мало що можна написати. Від них я цього й очікувала, але від багатьох, хто не написав, я не чекала і зараз перебуваю в такому «вбитому» стані, бо це люди, яких я знаю з 9 років, від початку моєї тенісної кар'єри. Думала, що вони мої друзі, колеги, і ці люди не просто мовчать. Я ще розумію, що вони офіційно не висловлюють свою позицію, але не зателефонувати, не написати, не спитати як моя сім'я, як я – вважаю, що це злочин на людському рівні. І у всіх наших тенісисток така сама ситуація. Я не можу це пояснити, у мене це не вкладається у голові.

- Що думаєте про санкції, які запровадили стосовно російських та білоруських тенісних організацій? Чи потрібно запроваджувати додаткові санкції до спортсменів?
- Я згодна з усіма нашими тенісистами, які висловили раніше свою позицію. Має бути повна дискваліфікація. Тому що це спільна вина, це їхнє керівництво, вони його обирали і не можуть бути ні при чому. Чому люди, які втратили у росії роботу, які жили від зарплати до зарплати, на них санкції є, а на спортсменах немає? Якщо санкції запроваджуються, то мають охопити всіх.
 
Були лише два гравці у Турі, які мені написали. Тільки з однією людиною звідти я спілкуюся постійно. Напевно, це єдиний, хто лишився людиною. Решта – це кошмар, просто шок.
 
- Чи є на Заході повне розуміння того, що відбувається в Україні?
- У перші два тижні багато людей співчували, переживали, це було постійно у новинах. Намагалися допомогти, питали в мене, куди надіслати гроші. Але я дуже боюся, що незабаром це буде не головною новиною в західних країнах і це відійде на другий план. Дуже за це хвилююся. Зрозуміла, що більшості людей дуже важко зрозуміти і відчути цю ситуацію, поки, грубо кажучи, ракета не впаде на твій будинок. Звісно, ​​всі охають, переживають. Але, напевно, людина так влаштована, що поки ракета не вдарить у твій будинок, дуже важко це відчути.
 
- Сергій Стаховський та Олександр Довгополов взяли зброю в руки та захищали Київ. Як ви ставитеся до їхнього вчинку?
- Дуже пишаюся ними, такі молодці. Кажу і мурашки по шкірі. Ми всі дуже хвилюємося за них, але наша країна ніколи не була такою згуртованою. Це показує, як ми об'єдналися, що навіть спортсмени повернулися в Україну, щоб захищати країну.
 
- Що для вас стане перемогою у цій війні?
- Хочу, щоб якнайшвидше все закінчилося, перестали вбивати наших людей і, звичайно, повне виведення російських військ з нашої української території. Україна як була з Кримом, Донецьком та Луганськом, так і має залишатися.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
K 12
Z - zalupa! Слава Украине!