Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Снукер
| Оновлено 04 квітня 2022, 14:35
5904
7

Ніл Робертсон виграв Tour Championship

У фіналі австралієць обіграв Джона Хіггінса

| Оновлено 04 квітня 2022, 14:35
5904
7
Ніл Робертсон виграв Tour Championship

У валлійському Лландідно пройшов передостанній рейтинговий турнір сезону Tour Championship. Він завершував серію Cazoo Cup, до якої також входять World Grand Prix та Players Championship.

Як і у всіх турнірах серії, у Tour Championship потрапляють найкращі гравці річного рейтингу. І якщо у Гран-прі беруть участь 32 учасники, то у Players Championship – 16, а у Tour Championship – 8 найсильніших снукеристів сезону. Відразу скажемо, що переможцем Cazoo Cup став Ніл Робертсон, який на трьох турнірах серії заробив 310 тис. фунтів. Це принесло йому не лише «Кораловий кубок», а й бонус у розмірі 100 тис.

Щодо Tour Championship, то призовий фонд змагання склав 380 тис. фунтів, з них переможець отримав 150, а фіналіст – 60 тис. Усі матчі проходили у форматі до 10 перемог. І практично у всіх була непроста боротьба та інтрига.

Крім чвертьфіналу Ніл Робертсон - Марк Аллен. Австралієць повів 7:0, дозволивши супернику у цих фреймах набрати у сумі лише 55 очок.

Натомість Джон Хіггінс у матчі з Чжао Сіньтуном відігравався з 0:3 та з 4:8. У підсумку, суперникам довелося зіграти всі 19 фреймів і перемога залишилася за шотландцем.

Не менш наполегливим вийшов і поєдинок Ронні О'Салліван - Марк Вільямс. Багато хто назвав його «епічним»: Ронні оформив 5 сенчурі і зазначив, що це був найкращий матч між ним та Вільямсом за всю їхню насичену кар'єру.

Нарешті, Люка Бресель уперше обіграв Джадда Трампа у рейтинговому турнірі. І це незважаючи на те, що англієць оформив найбільший брейк на турнірі, набравши 140 очок за підхід. Це, до речі, дало йому бонус у розмірі 10 тис. фунтів.

Півфінал Ніл Робертсон – Ронні О'Салліван став повторенням фіналів 2019 (тоді сильнішим був Ронні) та 2021 (переміг Ніл). Австралієць почав з сенчурі, на що О'Салліван відповів трьома сотенними серіями та однією в 90 очок. Робертсон не забивав більше години ігрового часу, але коли отримав шанс, то показав, що він теж серійний гравець: три брейки "60+" дозволили йому зрівняти рахунок - 4:4. За рахунку 8:8 Ронні зробив свій п'ятий сенчурі у поєдинку і став першим в історії світового снукера гравцем, якому вдалося оформити по 5 сотенних серій у двох матчах поспіль на рейтинговому турнірі! Тим не менш, два наступні фрейми залишилися за Нілом – 10:9.

Зустріч Люка Бресель – Джон Хіггінс стала повторенням фіналу Відкритого чемпіонату Шотландії цього сезону. Тоді, нагадаємо, сильнішим був бельгієць. Він і тепер повів у рахунку – 3:0. Проте Хіггінс не здався і виграв 7 із наступних восьми партій – 7:4! Настав час Бреселю пускатися в погоню, і він зрівняв рахунок – 7:7. Втім, на більше його не вистачило, він став помилятися, і шотландець довів матч до перемоги, яка вивела його до 55-го фіналу в кар'єрі – 10:7.

Джон був сповнений рішучості взяти реванш за поразку у фіналі English Open: у листопаді він поступився Робертсону у завзятій боротьбі – 8:9. Не менш напруженим вийшов і цей фінал. Вже перша партія тривала 50 хвилин! Вона залишилася за Хіггінсом, після чого шотландець оформив ще й два сенчурі та повів 3:0. Робертсон взяв два наступні фрейми, а в шостому навіть зробив захід на максимум, але не забив останній синій – 3:3. Проте на перерву суперники пішли за рахунку 5:3 на користь Джона. Другу сесію також сильніше розпочав шотландець і довів рахунок до 9:4. І як тут не згадати попередній фінал суперників? Тоді ж теж Джон був за крок від перемоги - він вів 8:6, але програв. Так сталося і цього разу, тільки камбек Ніла був ще більш вражаючим: він виграв шість фреймів поспіль і захистив титул переможця Tour Championship.

Зазначимо, що на рахунку Робертсона тепер 23 перемоги на рейтингових турнірах. За цим показником він наздогнав Джадда Трампа – вони ділять шосте місце у списку найтитулованіших гравців в історії світового снукера. А Хіггінс програв п'ятий фінал у сезоні! Усі надії шотландця тепер – на чемпіонат світу, що стартує 16 квітня.

Tour Championship, 1/4 фіналу (28-31 березня):
Чжао Сіньтун  – Джон Хіггінс  – 9:10
Джадд Трамп  – Люка Бресель  – 6:10
Ронні О'Салліван  – Марк Вільямс  – 10:9
Ніл Робертсон  – Марк Аллен  – 10:6

1/2 фіналу (1-2 квітня):
Джон Хіггінс  – Люка Бресель  – 10:7
Ронні О'Салліван  – Ніл Робертсон  – 9:10

Фінал (3 квітня):
Джон Хіггінс  – Ніл Робертсон  – 9:10

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання-мінімум

Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна
Футбол | 03 травня 2024, 12:33 3
Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна

«Манчестер Юнайтед» націлився на українського воротаря

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vital
А мені жаль Хіггінса - мати стільки фіналів у сезоні і усі програти. Після рахунку 9-4, мабуть, у голові завертілося "ну от нарешті, ще 1 виграний фрейм і довгоочікувана перемога на турнірі...". Дивно що Джон, такий досвідчений в снукері чоловік, багаторазовий чемпіон світу, не зміг впоратися зі своїми нервами і довести до перемоги хоча б 1 із 6-ти заключних фреймів.
ash
После 9-4 даже я, как болельщик Робертсона, не верил в камбек. А Нил верил и победил. Он никогда не сдается.
Edmon
Да... австралієць супер. Ще й , дивись, чемпіонат світу виграє