Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 13 квітня 2022, 19:28
14214
3

«Фуркади, йдіть н###й». Як Підручний поставив на місце продажних французів

Вся хронологія словесної суперечки українського біатлоніста з титулованими французами

| Оновлено 13 квітня 2022, 19:28
14214
3
«Фуркади, йдіть н###й». Як Підручний поставив на місце продажних французів
Getty Images/Global Images Ukraine. Мартен та Сімон Фуркади

Вже шостий тиждень весь світ уважно стежить за повномасштабною російсько-українською війною, яка почалася через кілька днів після завершення Олімпійських ігор 2022. У зв'язку з нею збірна України з біатлону була змушена пропустити залишок сезону. Багато спортсменів стали на захист своєї батьківщини, зокрема, бойову зброю взяли до рук Дмитро Підручний, Артем Прима, Анастасія Меркушина, Анна Кривонос та Сергій Телень.

Російським та білоруським спортсменам IBU спочатку дозволив виступити, але під нейтральним прапором. Проте такий компроміс їх не влаштував, тож березневі етапи пройшли і без їхньої участі. А трохи пізніше Міжнародний союз біатлоністів тимчасово призупинив членство білорусі та росії, унеможлививши їх участь у змаганнях як мінімум до завершення військових дій.

Майже весь цивілізований світ без проблем розібрався, на чиєму боці правда. Але, як кажуть, «у сім'ї не без виродка». Колишній біатлоніст збірної Франції Сімон Фуркад, який розпочав тренерську кар'єру, «блиснув розумом» в інтерв'ю «Матч ТБ», висловивши підтримку російським спортсменам.

«Думаю, що усунення спортсменів – це вже дуже жорсткий захід. Тому не можу пояснити, чому саме зараз потрібно виключати СБР. Я не входжу до цієї федерації, тому не можу на це вплинути. Але для мене це неправильне рішення.

Упевнений, що виключення триватиме настільки довго, наскільки довго продовжиться «спецоперація» росії в Україні. Але, ще раз повторю, що виключення спортсменів – це велика помилка. Вважаю, що подібне рішення не може комусь допомогти чи щось змінити. У міжнародних спортивних федераціях вважають, що таким чином чинять тиск на російський уряд. Однак мені не здається, що російському уряду зараз це так важливо».

 

 

Свою любов до країни-агресора Сімон виявляв раніше як словами, так і вчинками. Наприкінці лютого, під час юніорського чемпіонату світу, він розірвав прапор Франції і зробив із нього російський триколор, який приклеїв на вакс-кабіну. Звісно, ​​в Україні таких дій ніхто не оцінив. Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний послав Фуркада-молодшого разом із мегатитулованим молодшим братом у добре відомому для російського військового флоту напрямку.

«Я довго не мав змоги писати тут, але вчорашнє інтерв’ю Сімона Фуркада російським журналістам мене сильно обурило. Тому я вирішив все-таки знайти час, щоб висловити свою думку щодо ролі спорту у політиці та війні.

По-перше, Мартен і Сімон Фуркади, йдіть н###й. Надіюся, ваші діти ніколи не відчують той біль, з яким зустрілись українські діти. Діти, які покинули свої домівки, які чули звуки вибухів, які бачили, як їхніх мам ґвалтують, а рідних вбивають.

Мені шкода, що я віддав голос за Мартена в комісію НОК, і що такі великі спортсмени виявились гівняними людьми. Як можна казати, що спорт поза політикою, коли в Москві на концерті на підтримку війни, було чимало спортсменів з літерою Z на одязі? Це вони такі невинні і страждають через владу?

Спорт завжди був маркетинговим інструментом для будь-якої країни, тому фраза «спорт поза політикою» ніколи не була для мене об’єктивною, а зараз тим паче.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Від початку війни мені написав лише один спортсмен із росії, який сказав, що йому соромно за те, що робить його країна, але він боїться за себе та свою сім’ю і тому не озвучує підтримку публічно.

Для мене мовчання російських і білоруських спортсменів означає те, що вони зробили свій вибір на підтримку війни. Мені зовсім не шкода, що їх не буде ні на яких міжнародних змаганнях, бо я вважаю, що весь народ росії та білорусії несе відповідальність за того, кого вони обрали і кому пробачали злочини раніше. Недавні соцопитування в росії показують, що понад 80% росіян підтримують воєнні дії та вбивства в Україні. Я не здивуюсь, якщо серед них є і біатлоністи.

Щодо натуралізованих спортсменів, що вже не перший рік виступають під нашим прапором, але які від початку війни ніяк не показали свою позицію – надіюсь вас більше ніколи не побачити ні на тренувальних зборах, ні на змаганнях. Ви виїхали в рашу, то там і залишайтесь. А тим спортсменам, які колись були по паспорту росіянами чи білорусами, а зараз стоять з нами пліч-о-пліч, допомагають і висловлюють свої погляди – щиро дякую.

росія розпочала війну під приводом денацифікації і демілітаризації, що взагалі є абсурдом. І насправді через війну зараз відбувається тотальна дерусифікація, бо після того, що зробили орки на нашій землі, жоден українець не захоче мати з росіянами ніяких справ, а багато російськомовних переходять на українську мову, бо не хочуть розмовляти російською.

Дякую усім, хто підтримує Україну та допомагає нам боротися за нашу свободу та незалежність.

Україна перемагає. Україна переможе. Слава Україні. Смерть ворогам», – написав Підручний.

Підтримала позицію партнера по збірній Анастасія Меркушина, яка служить у прикордонних військах:

«Шановні Мартен і Сімон Фуркади. Я думаю, ви дійсно не розумієте реальності війни між Україною та росією. Якщо ви думаєте, що звичайні росіяни не задіяні, ви помиляєтеся. Вже 18 000 російських солдатів загинуло на нашій землі, чи не росіяни? Чому вони прийшли вбивати нас? Чому спортсмени використовують Z на своїй формі? Чому вони не просять припинити все це? Вони мали можливість розпочати змагання без свого кривавого прапору, але вони зробили свій вибір. Вони обрали свою владу! Не кажіть, що їх обдурили. Багато з них мають родичів в Україні, але вони вірять у Великоросію і не хочуть бачити правди. Якщо ти все-таки хочеш бути Людиною, то розбуди свою сім’ю о 4 годині ранку, іди в бомбосховище, сиди там до 11, і ти відчуєш наше життя тут! Чому російські люди заслуговують на нормальне життя, а українські діти повинні вмирати?

Поки брати не знають, на яке з двох крісел сісти, ми боремось! Ми вистоїмо!»

 

 

Висловила підтримку Україні й одна з найкращих біатлоністок Норвегії Тіріль Екгофф: «Це найсильніший пост в інстаграмі, який я коли-небудь бачила. Дуже важливо, що ти ділишся цим. Це повний сюр, що таке коїться, і люди гинуть у цій йо***ій війні».

Масовій критиці брати Фуркади піддалися з боку не лише українців, але й більшої частини адекватної спільноти. Першим не витримав напливу хейта Мартен Фуркад, який спробував залишитись осторонь від звинувачень.

«Я розумію твій гнів і смуток, але це не дає права ображати когось через те, що сказав його брат. Якщо ти забув, то моє ім'я – Мартен. Я останнім часом не давав інтерв'ю».

Втім, Підручний знайшов, що відповісти і Фуркаду-молодшому.

«1. У перші кілька днів після того, як російський спортсменів відсторонили від змагань, ти написав у своїх сторіс «моє серце з моїми російськими друзями».

2. Ти ніколи публічно не говорив про українських спортсменів, які не можуть брати участь у змаганнях через російське вторгнення.

3. Ти ніколи публічно не говорив, що засуджуєш війну, яку розпочала росія проти України. Думаю, на цьому наш діалог закінчується».

Getty Images/Global Images Ukraine. Мартен Фуркад

Потім настала черга Сімона спробувати відбілити своє ім'я.

«З учорашнього дня мої соціальні мережі оживилися. Після інтерв’ю, яке я дав одному з російських ЗМІ, я сказав, що вважаю відсторонення російських спортсменів від міжнародних змагань є абсолютно контрпродуктивно, я отримав сотні повідомлень ненависті.

Отже, щоб прояснити раз і назавжди: Я не підтримую війну і не підтримую російський уряд! Це досить ясно??!!

Додам також, що я достатньо дорослий, щоб займати власну позицію, тому немає необхідності залучати мого брата (прим. Мартена Фуркада) в цю дискусію. Тому, будь ласка, дозвольте йому відсторонитися від усієї цієї історії.

Так, я сказав, що не підтримую це рішення про відсторонення російських спортсменів від міжнародних змагань, тому що я вважаю, що це абсолютно контрпродуктивно і являється великим лицемірством.

Більшість російських спортсменів проти війни, але річ у тому, що вони не можуть цього сказати!

Про це навіть Дмитро Підручний написав у своєму дописі: «Російський спортсмен написав мені на підтримку. Він боїться говорити за себе та рідних». Невже хтось думає, що перебування у власній країні, ризикуючи втратити все, навіть власну свободу, допоможе йому зайняти позицію проти російського уряду?

Досить легко побачити, як деякі спортсмени із Західної Європи зручно сидять на дивані і кажуть: ви повинні говорити, ви повинні займати позицію, ви повинні виправдовуватися за те, що берете участь в цьому..

Досить легко побачити, що міжнародні спортивні федерації та установи в один голос виключають російських спортсменів, коли вони проводять основні спортивні заходи в країнах, які не поважають міжнародний мир і права людини.

Де ви були, коли Сирію бомбардував той же режим, який атакував Україну? І Сирію бомбив той же режим, який напав на Україну?

Getty Images/Global Images Ukraine. Сімон Фуркад

Де ви були, щоб виступати проти Олімпійських ігор в Китаї, коли китайський уряд гнітив Уйгурський народ?

Де ви були, коли Чемпіонат світу з футболу був відданий уряду Катару, коли вони не дотримувалися права людини?

Де ви були, коли на Гран-прі Формули-1 в Джидді уряд Саудівської Аравії атакував Ємен і кілька днів тому стратив 81 людину?

Так що, можливо, прийшов час сказати: досить підтримувати режим і диктатуру, влаштовуючи їм такі заходи, і чекати від спортсменів рішень і позицій, які вони не в змозі прийняти!

Я повністю розумію повідомлення Дмитра Підручного, і навіть якщо він не бажає мені всього найкращого, я не буду його звинувачувати в цьому, тому що я співчуваю йому та ситуації, в якій зараз живе український народ.

Єдине, що можу сказати, це те, що 26 лютого, коли я дізнався про українських спортсменів, які в українській армії, мої перші повідомлення були для нього (прим. Дмитра Підурчного) та Юлії Джими.

Я побажав їм підтримки, запитав, чи можу я чимось допомогти, подбати про них і родину. Я йому (прим. Дмитру Підручному) вчора написав, і він просто відповів, що є українська приказка, що не можна сидіти на 2-х стільцях. Сподіваюся, спортивна цитата буде такою: «давайте встанемо зі свого стільця і поділимося разом» - підсумував Фуркад-старший.

Особливо варто зазначити, що російське видання «Спорт.сру», яке процитувало відповідь Сімона, показало верх «професіоналізму», вирізавши з новини абзац про те, що француз не підтримує війну та російську владу.

Очевидно, що після нашої перемоги необхідно буде провести не лише депутінізацію росії, а й денацифікацію пропагандистських ЗМІ.

Оцініть матеріал
(62)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Кроt-m@d__
фуркады ,блядорусы и сербы прихвостни х ..Ла будут ..с...ать с проглотом
nick07
все вірно підучний сказав.
фуркади можуть слідом за російським кораблем та російською федерацією.
Trollface
Жабы -питоры.