Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 квітня 2022, 05:35
28560
7

Допомога Байдена: що являють собою безпілотники-камікадзе Switchblade

Чи допоможе нове озброєння стати українській армії ще сильнішою?

| Оновлено 24 квітня 2022, 05:35
28560
7
Допомога Байдена: що являють собою безпілотники-камікадзе Switchblade
AP. Switchblade 300

Sport.ua продовжує знайомити своїх читачів з авторськими текстами та замітками, що виходять в іноземній пресі на тему війни, яку кляті рашисти розв'язали на території України. На черзі – матеріал американського видання Washington Post, в якому йдеться про безпілотні дрони Switchblade, які адміністрація Президента США Джозефа Байдена серед іншої техніки погодилася надати Україні для боротьби з окупантами.


Президент США Джозеф Байден нарощує зусилля, щоб допомогти Україні дати відсіч російському вторгненню, оголосивши у середу про новий великий пакет заходів, який, за його словами, «надасть безпрецедентну допомогу» країні. Збільшення військової допомоги включає постачання 100 безпілотників Switchblade, невеликої та точної зброї, начиненої вибухівкою, здатної вражати цілі у стилі «камікадзе», за словами офіційного представника США.

Що являють собою дрони Switchblade?

Це одноразова зброя – невеликі безпілотні літальні апарати, які запускаються з труби і, за словами експертів, здатні завдати значної шкоди цілі. Дрони мають крила, схожі на леза, які з'являються при запуску пристрою.

За словами виробника AeroVironment, дрони Switchblade дешевші, ніж більшість американських дронів, і бувають двох розмірів. Модель Switchblade 300 важить близько п'яти фунтів (2,27 кг – прим. ред.), літає до 15 хвилин за раз і призначена для носіння в рюкзаку, допомагаючи невеликим піхотним підрозділам відстежувати пересування військ ворога.

Для порівняння, Switchblade 600 важить близько 50 фунтів (22,68 кг – прим. ред.), може знаходитися в польоті до 40 хвилин і відома як «баражувальна ракета», яка здатна вражати броньовані машини. Поки що неясно, яку версію США відправлять Україні.

Згідно з веб-сайтом компанії, безпілотники AeroVironment Switchblade уперше були використані в Афганістані проти талібів у відповідь на теракти 11 вересня. У заяві, зробленій раніше цього місяця, фірма заявила, що готова допомогти Україні «перемогти російських військових та стратегічно стримати майбутню агресію».

Як працюють дрони Switchblade?

«Труба встановлюється на землю як невеликий міномет», - розповідав Стів Гітлін, котрий обіймав посаду директора з маркетингу AeroVironment, під час інтерв'ю 2020 року, в якому він описував продукт. «За допомогою наземної системи керування оператор запускає дрон. Він вилітає з труби. Після цього крила розкриваються».

«Пропелер дрону розкручується, і він починає летіти в тому напрямку, в якому цього хоче оператор, і передавати потокове відео назад цьому оператору, яке можна переглянути на екрані в середині пульта ручного керування», - зазначав Гітлін, уточнивши, що як тільки загроза ідентифікується , «потім оператор позначає ціль на екрані станції керування, а Switchblade переміщається в режимі наведення терміналу і вибухає на цій цілі».

Гітлін сказав, що Switchblade також може слідувати за ціллю, змінюючи напрямок при необхідності.

Безпілотники унікальні своєю здатністю зависати над потенційною ціллю, стратегічно вичікуючи потрібний момент для завдання точного удару.

Дрони Switchblade відносяться до категорії зброї, відомої як «баражуючі боєприпаси», - сказала Інґвільд Боде, доцент Центру військових досліджень, дослідницької групи Університету Південної Данії, оскільки вони «призначені для того, щоб баражувати над полями битв у межах потенційно досить широкого географічного району, де вони шукають певний клас цілей», таких як радари. «Коли вони знаходять ціль, то кидаються на неї» – звідси й ярлик «камікадзе».

За словами Боде, дрони Switchblade відрізняються невеликим розміром та вагою, а також здатністю автономно завдавати ударів по цілі. Хоча люди часто беруть участь у віддаленому підтвердженні удару, але операційні системи дронів «технологічно здатні робити це самостійно».

Як дрони Switchblade можуть вплинути на війну в Україні?

Пропозиція США про 100 безпілотних літальних апаратів Switchblade - це «досить багато», каже Боде, але «ми не говоримо про кількість, яка б допомогла Україні виграти цю війну». За її словами, хоча безпілотники не будуть «вирішальними аргументами», вони можуть допомогти українським силам захистити велику територію від російських вторгнень, якщо їх не зіб'ють.

Високопоставлений представник міністерства оборони США на умовах анонімності відповідно до основних правил, встановлених Пентагоном, сказав, що він не виключає, що в майбутніх поставках в Україну може бути відправлено більше дронів, подібно до того, як це робить Пентагон із протитанковими ракетами та переносними зенітними комплексами.

Теоретично безпілотники Switchblade можуть бути точнішими за більшість видів зброї, що використовується російськими та українськими військами, наприклад, за запальні бомби. Але «через те, що існує так багато невизначеності щодо того, як насправді функціонують алгоритми наведення штучного інтелекту, включені в ці системи, і чи можуть вони ефективно функціонувати у міських умовах, ми не знаємо, чи будуть вони більш ефективними у цій конкретній війні», каже Боде.

Високопоставлений представник міністерства оборони США сказав, що «можна впевнено припустити», що однією з цілей безпілотників буде «завдання удару» по ворогу. Цей чиновник додав, що він не виключає, що Сполучені Штати відправлятимуть більше таких безпілотників в Україну в безперервному режимі, як це відбувається зараз із протитанковою зброєю Javelin та ракетами Stinger.

Дженніфер Хассан, Ден Ламоте, Аннабель Тімсіт, Washington Post (США)

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
No name
Думаю американцы хотят сами оценить их эффективность в рамках войны такого масштаба. Нет одного орижия на все, но выбор это всегда хорошо. В дополнение к остальному пойдет,и тогда нашим не придется играться с переделыванием легких дронов в боевые, будет готовое решение.
No name
Не для танка, но найдут свою цель, бензовоз, камаз с боеприпасами...
Canadian_stallion
Пусть дают разные игрушки… в какой-то степени это война новых технологий против конвенционных 
WladWest
Маломощное дерьмо, засуньте его себе в дупу. Стингеры давайте.
Maxcrimea10
300 вообще ни о чем, как будто камень сильно кинули. А вот 600 надо пробовать, хотя тоже маловероятно
vitaha33
Взагалі непотрібна штука, стінгери, джавелін и і ще якесь ппо потрібно