Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 17 березня 2022, 18:01
6515
2

ВІДЕО. Згадайте Перл-Харбор! Зеленський звернувся до Конгресу США

Український президент попросив у США створити над Україною безпольотну зону

| Оновлено 17 березня 2022, 18:01
6515
2
ВІДЕО. Згадайте Перл-Харбор! Зеленський звернувся до Конгресу США
Getty Images/Global Images Ukraine

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Конгресу США.

«Американці! У вашій величній історії є сторінки, які дозволять зрозуміти українців. Зрозуміти нас зараз. Коли це потрібно найбільше», – звернувся Зеленський до конгресменів.

Він не перший український лідер, який виступає перед американськими законодавцями, але перший, хто робив це за таких драматичних обставин – за відеозв'язком з Києва, міста, яке щодня стає ціллю російських ракет.

«Згадайте Перл-Харбор. Страшний ранок 7 грудня 1941 року, коли ваше небо було чорним від атакуючих вас літаків. Згадайте 11 вересня, страшний день 2001 року, коли зло намагалося перетворити ваші міста на поле битви, коли були атаковані невинні люди. Наша держава переживає це щодня і щоночі протягом трьох тижнів!» – сказав Зеленський.

Getty Images/Global Images Ukraine

Перше, чого попросив український президент у Конгресу США, – створити над Україною гуманітарну безпольотну зону. Прохання закрити небо над Україною Зеленський повторює від початку війни, але відповідь Заходу на це поки що незмінна: такий крок поставить мир на межу Третьої світової війни, в яку неминуче переросте конфронтація між Росією та кимось із країн-членів НАТО.

«Якщо цього дуже багато, ми пропонуємо альтернативу», – продовжував Зеленський, маючи на увазі все ті ж літаки, що знаходяться на озброєнні східноєвропейських країн, які ніяк не можуть бути передані Києву, і зенітно-ракетні системи С-300, які могли б змінити співвідношення сил у повітрі.

Другий момент промови Зеленського – подяка американському народу та президенту США за всі кроки щодо підтримки України. Йдеться про розширення санкцій, поки російська військова машина не зупиниться, і про вихід американських компаній із Росії.

Третій важливий пункт спичу Зеленського – пропозиція створити принципово новий міжнародний альянс (якщо старі союзи не працюють) під умовною назвою U-24. U – Ukraine або United for Peace (об'єднані заради миру). 24 – це 24 лютого, дата російського вторгнення в Україну, та 24 години, за які, за словами Зеленського, можна закінчити війну, щоб зло було покарано негайно.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Союз відповідальних держав, які мають силу та совість, щоб зупиняти конфлікти негайно», – описав свою ідею Зеленський. – «За 24 години надаватиме всю необхідну допомогу. Якщо потрібно – зброя. Якщо потрібні – санкції, гуманітарна підтримка, політична підтримка, фінанси. Це об'єднання могло б надавати допомогу і тим, хто переживає стихійне лихо, техногенні катастрофи, хто став жертвою гуманітарної кризи чи епідемії».

Далі конгресменам показали відеоролик, на якому кадри квітучої української землі та її міст чергувалися із зображеннями бомбардувань явно громадянської інфраструктури та мертвих тіл. І коли після цього ролика Зеленський перейшов на англійську, зал слухав його у повній тиші.

«Зараз мені майже 45», – говорив він. – «Сьогодні мій вік зупинився, коли перестали битися серця більше ніж 100 дітей. Я не бачу сенсу в житті, якщо не можу зупинити смерть. І це моя головна місія, як лідера мого народу».

Завершив Зеленський зверненням до Байдена: «I wish you to be the Leader of the world. Being the Leader of the world means to be the Leader of Peace». («Я бажаю вам стати лідером світу, адже бути лідером світу означає бути лідером миру»).

У Конгресі США Зеленському аплодували стоячи.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
"Зараз мені майже 45"-якась незакінчена фраза, не вистачає якогось дуже знайомого закінчення.
У Зеленського наполегливо стверджують, що "ТІЛЬКИ" його зустріч з Хуйлом віч-на-віч зможе зупинити війну!
???????