Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 березня 2022, 08:57
13194
15

Мірча ЛУЧЕСКУ: «Українці вважають себе колискою Східної Європи»

Румунський наставник вважає, що Україні вдалося створити сильну та незалежну державу

| Оновлено 05 березня 2022, 08:57
13194
15
Мірча ЛУЧЕСКУ: «Українці вважають себе колискою Східної Європи»
Getty Images/Global Images Ukraine. Мірча Луческу

Головний тренер «Динамо» Мірча Луческу, котрий кілька днів тому евакуювався з Києва і нині перебуває в Румунії, дав інтерв'ю європейській пресі, в якому поділився своїми поглядами на війну, яку проти України розв'язала Росія за підтримки Білорусі.

- Ми приїхали зі зборів, бо чемпіонат в Україні ось-ось мав відновитись. У Туреччині було багато українських команд, які грали між собою. Була така собі міні-ліга. Потім ми повернулися, у четвер увечері готувалися до наступної гри, і тут сталося те, чого ми ніяк не очікували.

- Як війна прийшла до Києва?
- У певний момент я прокинувся серед ночі, і перша думка, що прийшла у голову, що за вікном літо. Знаєте, коли бувають літні бурі, сповнені блискавок та дуже сильного грому? Але ні, на жаль, ні. Нам сказали, що почалася війна і що вона дійшла до нашого міста.

- Чи чекав на це Київ?
- Ні, цього ніхто не очікував. Думалося, що максимум, що станеться, – це сутичка на Донбасі. У таке вторгнення ніхто не вірив.

- Що вам сказала влада?
- Те, що у футбол ми більше не гратимемо. Я чекав протягом дня. Тим часом посольство Румунії наполягало на тому, щоб я залишив Україну. Тому я переговорив із президентом «Динамо», заспокоїв гравців, ми подбали про те, щоб їхні сім'ї були у безпеці. Потім ми з помічниками розпочали справу.

Там я бачив важкі сцени, коли чоловіки супроводжували жінок і дітей до кордону, стежили, щоб вони пройшли, а потім поверталися назад. У такі моменти реально розумієш драматизм війни

- Розкажіть про свою подорож додому.
- Сімнадцять важких годин між митницею та контрольно-пропускними пунктами. Щоб вибратися з міста, ми їхали сім годин, тому що вулиці були забиті машинами з біженцями. За Києвом ми звернули на другорядні дороги, але зустріли колони солдатів, які прямували на південь, бо і там почалися бомбардування. Там я бачив важкі сцени, коли чоловіки супроводжували жінок і дітей до кордону, стежили, щоб вони пройшли, а потім поверталися назад. У такі моменти реально розумієш драматизм війни.

- Що ви зробили після приїзду до Бухареста?
- Я поговорив із Разваном Бурляну, президентом Федерації футболу Румунії, і ми разом висловили інтерес до того, щоб забезпечити від'їзд легіонерів не лише з «Динамо». Особливо південноамериканців, котрих ми забрали сюди. Я стежив за їхнім шляхом крок за кроком разом із Жуніором Мораесом, нападником «Шахтаря», котрий був старшим у групі. Дякую йому за виявлену мужність.

Якщо війна продовжиться, сподіваюся, УЄФА дасть гравцям можливість звільнитися чи хоча б піти в оренду дограти сезон

- Кому ще можна подякувати?
- Александеру Чеферіну та президентам федерацій України, Молдови та Румунії. Я був морально винен бути поруч із цими хлопцями, а вони – ні. Але тепер ми маємо дивитися вперед. Якщо війна продовжиться, сподіваюся, УЄФА дасть гравцям можливість звільнитися чи хоча б піти в оренду дограти сезон. Ми говоримо про молодих гравців із сім'ями, вони повинні продовжувати грати, адже футбол – це їхня робота. І футбол має величезну силу…

- Про яку силу мова?
- Без футболу світ буде жорсткішим. Ви бачили, що сталося з пандемією? Театри, кінотеатри та інші види розваг опинилися в безвихідній ситуації, а футбол – ні, він підтримував інтерес людей навіть без глядачів. І щойно стадіони знову відкрилися, люди повернулися на трибуни. Ви розумієте, у чому сила футболу? Це благо, яке потрібно зберегти.

- Щоб футбол продовжувався, говорять про сусідні країни, які готові прийняти у себе чемпіонат України. Чи знаєте ви про це щось?
- Так, ця пропозиція на столі. Румунія готова, Польща та Угорщина теж. Я знаю, що Чеферін думає про це, і не складе великих зусиль таке організувати.

- Ви працюєте в Україні з 2004 року, вона вже стала вашою другою батьківщиною і ви вже пережили попередній конфлікт на Донбасі. Як зараз почуваються ці люди?
- Як у країні, яка пережила завоювання, це їхня історія. Тепер у неї вторгаються росіяни, як у колишні століття це проробляли поляки, монголи, татари, німці… Тоді їм не вдалося утворити сильну і незалежну державу, тепер, коли вони це зробили, сталося вторгнення. Проте саме воно сприяло тому, що вони надзвичайно горді бути українцями.

- Справді, багато хто не очікував такого опору.
- Точно: це нова, окрилена держава, яка з гордістю говорить своєю рідною мовою, чого раніше не було. Вони вважають себе колискою Східної Європи, від культури до релігії, і це той народ, який легко не змириться із окупантами.

- Як ви вважаєте, чим це закінчиться?
- Сподіваюся, що буде досягнута політична угода і, насамперед, що не будуть й надалі гинути люди. Повторюся: такої трагедії ніхто не очікував, українці слухали Путіна та думали, що це словесні перепалки, погрози. Історія завжди розповідатиме нам цю історію, як приклад того, як одна братська країна нападає на іншу. Це неймовірна рана. Коли вони відкриють очі на шкоду, яку завдають Україні, можливо, вони зупиняться. Зараз треба думати про мир, а вже потім ми подумаємо про футбол...

Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 01:21 7
Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді

Ф'ЮРІ: «Я вважаю, що я виграв цей бій! У мене є реванш, я повернуся»
Бокс | 19 травня 2024, 03:00 14
Ф'ЮРІ: «Я вважаю, що я виграв цей бій! У мене є реванш, я повернуся»

Олександр Усик став абсолютним чемпіоном у хевівейті

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
13_13
море выкопали, а русню закопаем.
Antikrot
"Сподіваюся, що буде досягнута політична угода"???? А я сподіваюся, що у вищого керівництва України стане розуму не укладати із кремлем ніяких угод! Навіть їхня згода на повну капітуляцію - недостатня, тому що вони залишаться на наших кордонах своїм військом! Зараз треба йти до кінця, до повної перемоги! Парадів на красній площі, звичайно, не потрібно, але усунення путлера від влади і позачергові вибори влади виконавчої та законодавчої під наглядом міжнародних уповноважених установ - це мінімум! В кожному іншому випадку весь світ ризикує продовження сьогоднішніх подій через, півроку, півтора року, будь коли...
Саша Зардунов
Русские никогда не были братским народом, да и русских в природе не существовало, как и русского языка.
Саша Зардунов
Украинцы это праславянский народ.
Украинский язык он праславянский язык и от него пошли другие славянские языки.
"Украинский язык старше не только за все славянские, но и за санскрит, древнегреческий, латынь и другие арийские,"- М.Красуский "Древность малороссийского языка."
0665826283
Колиска Східної Европи? ТАК! Це насправдіТАК! Слава Україні!!!
Michael Savchyn
Суть зловив, молодець, Мірча
WladWest
Под Харьковом во время боя с российскими оккупантами погиб биатлонист Евгений Малышев.
Саша Зардунов
"У русского народа нет исторической памяти. Он не знает свое прошло и даже не хочет его знать,"- М.Горький.
Саша Зардунов
"Але прикладом славных и великих Русов предков своих, при своей правде, за благочестие святое, за целость отчизны нашей Украины, т Святого князя Владимира Киевского, святым крещением Русь просветившего,"- из Универсала Б.Хмельницкого.
Саша Зардунов
"... за смелостию славных жителей отчизны нашей Украины, под свою область нас Украинцов не подгорнули...Из письма И.Сирко",- "Акты Юго-Западной России" т.13 1884г.
Саша Зардунов
"Украина своя, руськая"- обращение Б.Хмельницкого к мещанам Львова
Саша Зардунов
"Область казаков всегда была заселена самым воинственным и привычным к оружию руским племенем. Страна эта называется Украиной... У казаков нет другой письменности, кроме народной русинской..."- донесение венецианства Альберта Вимина о казаках.
Саша Зардунов
"Украинский язык является старшей не только за все славянские, не исключая и так называемую старославянский, но и за санскрит, древнегреческий, латынь и другие арийские. К тому же в последнее время заграничные ученые начали убеждаться, что колыбелью арийских племен не была средняя Азия, а так называемая Сарматская долина или Славянская, следовательно, на этой территории по настоящее время живут малоросы и происшедшие от них колонии на севере Новгородцы.
Ибо язык тогдашних Славян, а преимущественно главного племени, был таким же, как ныне малороссийский,"- М.Красуский
Саша Зардунов
"Московиты были менее цивилизованы, чем обитатели Мексики, при открытии её Кортесом. Прирожденные рабы, таких же варварских, как и они сами, властителей, влачились он в невежестве, не ведая ни искусств, ни ремесел и не разумея пользы оных,"- Вольтер "История Карла12"
Саша Зардунов
"История не может забыть, что до Петра те, кого мы сейчас называем русинами, тогда называли русами или рускими, что их родина была Руская земля или Русь, а нынешние русские тогда были московитами и их родина была Московия. Русские присвоили себя имя русинов, чтобы придать себе очевидные права на владение этим народом. Это смешивание позволило москалям смешивать в едином совместном имени руских русинов - без сомнения славя и москалей, славянство которых более чем сомнительное,"- Делямар