Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 листопада 2022, 15:42
29774
10

Десять головних лузерів світового футболу

Говоримо про тих, хто програв найбільше фіналів у кар'єрі

| Оновлено 14 листопада 2022, 15:42
29774
10
Десять головних лузерів світового футболу
Getty Images/Global Images Ukraine. Джанлуїджі Буффон

Дістатись до фіналу в будь-якому футбольному змаганні серйозного рівня – це завжди привід для неймовірного натхнення гравців. Більш яскраві та незабутні емоції приносить лише перемога у вирішальному поєдинку, а ось поразка загрожує відгукнутися серйозними емоційними проблемами. Особливо, якщо програшів у фіналах в кар'єрі окремо взятого гравця стає дуже багато.

Сьогодні ми пропонуємо поговорити про десятьох футболістів, котрі найчастіше у своїй кар'єрі програвали у вирішальних поєдинках…

8-10. Лотар МАТТЕУС – 5 поразок

Зіграних матчів: 783
Клуби: 4 («Боруссія» Менхенгладбах, «Баварія», «Інтер», «Нью-Йорк МетроСтарс»)
Національна збірна: Німеччина

Getty Images/Global Images Ukraine

Лотар Маттеус – один із найвидатніших півзахисників, а потім захисників в історії сучасного німецького футболу. Йому досі належить унікальне досягнення – участь у п'ятьох фінальних стадіях чемпіонатів світу, чим не може похвалитися жоден інший футболіст. У 1990 році Маттеус разом зі збірною Німеччини завоював титул чемпіона світу, проте у двох попередніх спробах – 1982-го та 1986-го – німці програвали у вирішальних матчах.

Також однією з найболючіших поразок у кар'єрі Маттеуса є фіаско «Баварії» від «Манчестер Юнайтед» у фіналі Ліги чемпіонів-1998/99, коли мюнхенці вигравали з рахунком 1:0 аж до початку додаткового часу, але феноменальні голи Шерінгема та Сульшера принесли перемогу підопічним Алекса Фергюсона, а Лотара та інших «незламних німців» після фінального свистка змусили від безсилля впасти на газон «Камп Ноу».

8-10. Гонсало ІГУАЇН – 5 поразок

Зіграних матчів: 676
Клуби: 7 («Рівер Плейт», «Реал», «Наполі», «Ювентус», «Мілан», «Челсі», «Інтер Маямі»)
Національна збірна: Аргентина

Getty Images/Global Images Ukraine

34-річний аргентинський форвард Гонсало Ігуаїн є діючим професійним футболістом, оскільки має контракт з «Інтер Маямі», розрахований до кінця нинішнього року. За свою кар'єру він виграв чимало різних титулів, однак серед них немає перемог у Лізі чемпіонів та на чемпіонаті світу, хоча у фіналах обох цих змагань Ігуаїн грав.

Спершу у 2014 році Аргентина у вирішальному матчі чемпіонату світу поступилася Німеччині, і це було неймовірним розчаруванням для фанатів команди, кольори якої тоді захищали Мессі, Ігуаїн, Сабалета, Маскерано, Лавессі, Агуеро та інші… А в сезоні-2016/17 «Ювентус» із Гонсало у складі з тріском програв фінал Ліги чемпіонів «Реалу» - 1:4. Аргентинський форвард провів на полі весь матч, але нічим допомогти своєму колективу не зумів.

8-10. Антоні ДЕ АВІЛА – 5 поразок

Зіграних матчів: 713
Клуби: 4 («Америка» Калі, «Уніон» Санта-Фе, «Нью-Йорк МетроСтарс», «Барселона» Гуякіль)
Національна збірна: Колумбія

Цей колумбійський форвард грав у 80-90-х роках минулого століття, до того ж ніколи не виступав за європейські клуби. Багато в чому персона Антоні де Авіли маловідома на Старому континенті, проте в Південній Америці це досить легендарна особистість. Справа в тому, що команди де Авіли п'ять разів добиралися до фіналів найпрестижнішого клубного турніру континенту – Кубка Лібертадорес, але щоразу програвали там опонентам.

Чотири рази з де Авілою у складі поступалася у фіналах «Америка» з Калі (в 1985, 1986, 1987 і 1996 роках), а ще раз це робила «Барселона» з Гуякіля (1998 року). Примітно, що ані «Америка», ані «Барселона» ніколи не ставали володарями Кубка Лібертадорес, тому для них персону Антоні можна, звичайно, вважати нефартовою, але з іншого боку, саме з ним у складі ці команди взагалі добиралися до такої пізньої стадії змагання…

7. Ар'єн РОББЕН – 6 поразок

Зіграних матчів: 616
Клуби: 5 («Гронінген», ПСВ, «Челсі», «Реал», «Баварія»)
Національна збірна: Нідерланди

Блискучий нідерландський вінгер Ар'єн Роббен має на своєму рахунку і перемогу в Лізі чемпіонів з «Баварією», і два чемпіонства в англійській Прем'єр-лізі з «Челсі», проте команди з нідерландцем таки програвали вирішальні поєдинки досить часто.

Найбільш складним з погляду спогадів для Роббена напевно є 2010 рік. У травні він у складі «Баварії» програв у фіналі Ліги чемпіонів «Інтеру» (0:2), а через півтора місяці вже в лавах національної збірної Нідерландів дістався вирішального матчу чемпіонату світу, який приймала ПАР, але й там не здобув щастя, адже «помаранчеві» у додатковий час поступилися Іспанії (0:1). Крім того, 2012-го Роббен знову-таки з «Баварією» вийшов у фінал ще однієї Ліги чемпіонів, але й там програв – у серії пенальті «Челсі». А ось через рік, 2013-го, Ар'єн нарешті відсвяткував тріумф у найпрестижнішому клубному турнірі Європи, коли «Баварія» обіграла дортмундську «Боруссію», а Роббен став автором вирішального м'яча (2:1).

6. Міхаель БАЛЛАК – 8 поразок

Зіграних матчів: 604
Клуби: 5 («Кемніцер», «Кайзерслаутерн», «Байєр», «Баварія», «Челсі»)
Національна збірна: Німеччина


Getty Images/Global Images Ukraine

Міхаеля Баллака можна сміливо називати одним із найкращих німецьких півзахисників останніх кількох десятків років. Цьому футболісту вдалося зробити фантастичну кар'єру, в якій він послідовно піднявся від «Кемніцера» до «Кайзерслаутерна» та від «Байєра» до «Баварії» і «Челсі». У підсумку Міхаель чотири рази вигравав чемпіонат Німеччини і один раз ставав чемпіоном Англії, а ось Ліга чемпіонів Баллаку так і не підкорилася.

Важливо відзначати, що Баллак грав у фіналах найпрестижніших футбольних змагань. Двічі Міхаель програвав у вирішальних матчах Ліги чемпіонів (з «Байєром» у 2002-му та з «Челсі» у 2008-му), і по разу поступався у фіналах чемпіонату світу (2002 рік) та чемпіонату Європи (2008 рік). Якби Баллаку вдалося вийти зі своїми командами переможцем із усіх цих турнірів, то він був би точно одним із найвидатніших футболістів сучасності, а так… Повертаючись до початку, він просто один із найкращих, що теж дуже непогано.

5. Патріс ЕВРА – 9 поразок

Зіграних матчів: 725
Клуби: 8 («Марсала», «Монца», «Ніцца», «Монако», «Манчестер Юнайтед», «Ювентус», «Марсель», «Вест Хем»)
Національна збірна: Франція

Кар'єра французького лівого фулбека Патріса Евра видалася дуже яскравою та насиченою. Він пограв за вісім різних команд з Італії, Франції та Англії, провів 81 поєдинок у складі національної збірної своєї країни, а також має на рахунку багато різних нагород, як особистих, так і командних.

Евра встиг застати золоті часи «Манчестер Юнайтед», з яким став 5-кратним чемпіоном Англії, а 2008-го виграв Лігу чемпіонів та клубний чемпіонат світу. Потім він подався до «Ювентуса», де також завоював п'ять трофеїв, у тому числі два чемпіонства. Однак і програв Патріс чимало – одразу в дев'яти фіналах його команда йшла з поля переможеною. Найбільш прикрими поразками для Евра, звичайно ж, є фіаско від Португалії у фіналі домашнього для Франції Євро-2016, а також одразу чотири (!!!) невдачі у вирішальних матчах Ліги чемпіонів (з «Монако» 2004-го, з «Манчестер Юнайтед» у 2009-му та 2011-му та з «Ювентусом» у 2015-му). Ось у кого про Лігу чемпіонів на все життя залишилися дуже неоднозначні спогади та враження…

4. Хав'єр МАСКЕРАНО – 11 поразок

Зіграних матчів: 837
Клуби: 7 («Рівер Плейт», «Корінтіанс», «Вест Хем», «Ліверпуль», «Барселона», «Хебей Чайна Форчун», «Естудіантес»)
Національна збірна: Аргентина

Дворазовий олімпійський чемпіон Хав'єр Маскерано, на жаль, більш нічого значущого не виграв зі збірною Аргентини, хоча там, крім нього, виступало чимало яскравих особистостей, якщо взагалі не сказати – зірок світового футболу. Головною поразкою в кар'єрі Маскерано та компанії є згадуваний вже вище фінал чемпіонату світу-2014 проти Німеччини. До речі, тоді Хав'єр, як і Гонсало Ігуаїн, про якого йшлося раніше, вийшов в основі, але, на відміну від партнера, провів на полі увесь поєдинок – 90 хвилин плюс компенсовані півгодини, які знадобилися для виявлення переможця.

На клубному рівні кар'єра Маскерано видалася дуже насиченою. Він пограв за два європейські гранди, вигравши 19 трофеїв у складі «Барселони», у тому числі дві Ліги чемпіонів. Щоправда, свій перший єврокубковий фінал, який відбувся у 2007 році з «Ліверпулем», Маскерано програв «Мілану» (1:2). Та й чотири поразки (2004, 2007, 2015, 2016) з Аргентиною у фіналах Кубка Америки також не можна не записувати до списку серйозних розчарувань у кар'єрі Хав'єра.

3. Ліонель МЕССІ – 12 поразок

Зіграних матчів: 805
Клуби: 2 («Барселона», «Парі Сен-Жермен»)
Національна збірна: Аргентина


Getty Images/Global Images Ukraine

Великі також програють. І Ліонель Мессі тут не є винятком. В основному, як і у Маскерано, найвидатніший гравець в історії «Барселони» та всього світового футболу, надто часто йшов переможеним з поля у фіналах різних турнірів у складі збірної Аргентини. Це і горезвісний фінал ЧС-2014, і низка болючих поразок у вирішальних поєдинках Кубка Америки, виграти який Лео вдалося лише минулого року, аж із п'ятої спроби!

Хоча загалом у Мессі така кількість трофеїв, як особистих, так і командних, що навряд чи хтось колись серйозно звертатиме увагу на кількість фіналів за його участю, які команда Ліонеля програла.

1-2. Джанлуїджі БУФФОН – 15 поразок

Зіграних матчів: 951
Клуби: 3 («Парма», «Ювентус», «Парі Сен-Жермен»)
Національна збірна: Італія

Легендарний італійський воротар, котрий погодився пройти з «Ювентусом» своєрідне чистилище Серії В, коли туринців вигнали туди за участь у договірних матчах, є символом тамтешнього футболу останніх двох десятиліть. У його кар'єрі траплялося всяке – і гучні перемоги, і нищівні поразки. До перших відносяться 10 чемпіонських титулів в Італії, а також тріумф із національною збірною на чемпіонаті світу-2006, а ось до других...

Найбільш неприємною поразкою у фіналі для Буффона, мабуть, є фіаско на Євро-2012, коли італійці були знищені Іспанією (0:4), а Джанлуїджі був капітаном своєї команди. Крім цього, Буффон ніколи в історії не перемагав у Лізі чемпіонів, хоча тричі з «Ювентусом» діставався фіналу цього змагання, але щоразу програвав…

1-2. Паоло МАЛЬДІНІ – 15 поразок

Зіграних матчів: 902
Клуби: 1 («Мілан»)
Національна збірна: Італія

Паоло Мальдіні – легенда «Мілана» та збірної Італії. У складі першого він сім разів ставав чемпіоном країни, п'ять разів перемагав у Лізі чемпіонів, а також завоював масу менш значущих трофеїв, а ось із національною командою Паоло не виграв нічого, хоча чотири рази (по два рази на чемпіонатах світу та на чемпіонатах Європи) був дуже близький до цього.

Насамперед, варто згадувати фіаско італійців у фіналі ЧС-1994 у США та фіналі ЧЄ-2000 у Бельгії та Нідерландах. В обох випадках Мальдіні виходив у стартовому складі апеннінців і проводив на полі повні матчі, але… Крім того, незважаючи на п'ять перемог у Лізі чемпіонів, є у біографії Мальдіні й три поразки у вирішальних матчах цього турніру – у 1993-му, 1995-му та 2005-му роках. З іншого боку, кар'єра Мальдіні була настільки видатною, що якщо йому чогось і не вистачало, то це значних трофеїв у збірній, бо з клубом він завоював усе, що тільки можна було.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(137)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Президент Зеленський відреагував на виліт збірної України з Євро-2024
Футбол | 27 червня 2024, 06:55 60
Президент Зеленський відреагував на виліт збірної України з Євро-2024

Українська команда розписала суху нічию з Бельгією

ОФІЦІЙНО. Динамо підписало 23-річного колумбійського захисника
Футбол | 27 червня 2024, 16:12 56
ОФІЦІЙНО. Динамо підписало 23-річного колумбійського захисника

Браян Себальос зіграє в українському клубі на правах оренди

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maximus Incognitos
Как-то язык не повернётся назвать перечисленных «лузерами»
Lulinnha
Вася Кобин протирал задницу на лавке запасных кротовни но набрал трофеев...
Учитесь лузеры....
"Легенда и маэстро" футбола одним словом...
Alexsandr B
По крайней мере они там были
hanter83
Чим,яскравіша особистість тим більше програних фіналів,але Мальдіні на висоті 902 матчі МІЛАН!!! Один клуб в серці-ІДОЛ!!!
sv_2000
Странный рейтинг.... Это все невероятно успешные игроки, которые немало выиграли.
Если бы был рейтинг, на пример, топ футболистов, которым не покорилась ЛЧ, тогда был бы хоть какой-то смысл
potemkin78
для меня самым большим лузером всегда был Джерард, вроде и 11 трофеев но главный он так и не получил а именно чемпионство Англии и что ни буть со сборной
alexderjav
"а Лотара та інших «незламних німців» після фінального свистка змусили від безсилля впасти на газон «Камп Ноу»."
Лоттар не мог после свистка упасть на газон, его за 15 минут до конца заменили
Mishka_Tayson
Яким же "розумакою" потрібно бути, щоб назвати Паоло Мальдіні, Джанлуїджі Буффона та Ліонеля Мессі "лузерами" - то якийсь особливо викривлений погляд на світ у автора.