Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 19 лютого 2022, 22:13
4423
5

Гаррі Кейн – заручник лояльності до Тоттенхема

Капітан збірної Англії ризикує завершити кар'єру, так і не вигравши нічого серйозного...

| Оновлено 19 лютого 2022, 22:13
4423
5
Гаррі Кейн – заручник лояльності до Тоттенхема
Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

Влітку цього року найкращому, мабуть, англійському центрфорварду сучасності Гаррі Кейну виповниться 29 років. До цього рубежу нападник підбирається без трофеїв у професійній кар'єрі, за винятком різних індивідуальних нагород, що вручаються за бомбардирські показники. Разом зі своєю клубною командою – «Тоттенхемом» – Кейн за одинадцять років виступів не виграв поки нічого, й навряд чи картина в найближчому майбутньому зміниться з огляду на конкуренцію у Прем'єр-лізі, а також на вектор розвитку «шпор» як проекту…

Дещо парадоксально, але у січневе трансферне вікно навколо персони Кейна не було жодних серйозних чуток про можливість переїзду в інший клуб. І справа не в показниках результативності форварда, які поповзли вниз, а у його надмірній лояльності до «Тоттенхема». По суті, відсутність серйозного інтересу до Гаррі зараз – це плата за відданість «шпорам», яку форвард проявляє протягом тривалого часу.

Раніше Кейн, схоже, не надто переймався відсутністю трофеїв. Амбітний футболіст, котрий також є капітаном національної збірної Англії, терпляче вірив керівництву «Тоттенхема» і чекав, поки навколо нього створять команду, здатну здобувати серйозні нагороди. Час минав, а максимумом, до якого зуміли дістатися «шпори», виявився вихід у фінал Ліги чемпіонів-2018/19, де лондонська команда поступилася «Ліверпулю».

Наразі «Тоттенхем» займає лише восьмий рядок у турнірній таблиці англійської Прем'єр-ліги, причому в останніх трьох матчах команда не набрала жодного очка, поступившись «Челсі» (0:2), «Саутгемптону» (2:3) та «Вулверхемптону» (0:2). У суботу, 19 лютого, «шпорам» належить на виїзді зіграти з беззаперечним лідером турніру – «Манчестер Сіті», і на перемогу підопічних Антоніо Конте у цій дуелі жоден серйозний фахівець не поставить наразі і ламаного гроша.

Тому зараз все виглядає таким чином, що один із найкращих голеадорів сучасності застряг у команді, що нездатна на серйозні успіхи. Діючий контракт Кейна із клубом розрахований до літа 2024 року, коли Гаррі буде вже 31. Очевидно, що у такому віці його послуги навряд чи будуть потрібні «Манчестер Сіті», «Барселоні» та іншим грандам, інтерес яких до нього існував раніше. Тому з високою ймовірністю можна припускати, що Кейн так і завершить кар'єру у «Тоттенхемі», ставши рідкісним у наші часи представником касти «one-club man» - людей, котрі грали у професійному футболі тільки за один клуб.

Серйозні надії на те, що ситуація в «Тоттенхемі» зміниться на краще, Гаррі Кейн та шанувальники «шпор» покладали на італійського коуча Антоніо Конте. Однак йому поки що так і не вдається зібрати у Лондоні колектив гравців, з якими він міг би реально боротися за топові трофеї. Нещодавно Конте відкрито заявив, що для перебудови команди йому ще знадобиться не менше року, а тому цей і наступний сезони навряд чи стануть для «шпор» проривними, а Кейну знову не варто розраховувати на трофеї на своїй полиці, що й досі пустує.

Минулого літа, здавалося б, Кейн зрозумів, що для якісного ривка у кар'єрі йому необхідно змінити обстановку. На горизонті виник цікавий варіант із «Манчестер Сіті», і форвард, за чутками, вже встиг узгодити контракт із «містянами». І нехай боси «Тоттенхема» виставили за свого гравця солідний цінник у 187 мільйонів євро, їм було б дуже важко утримати свого лідера, якби той пішов до кінця. Якоїсь миті Гаррі просто почав прогулювати тренування команди, саботуючи процес і домагаючись відходу, але в останній момент рішучості форварду не вистачило. Він заявив, що був зворушений ставленням до себе з боку фанатів «Тоттенхема», після чого дав зрозуміти, що не покине клуб у сезоні-2021/22.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

Звичайно, не варто приділяти надто багато уваги подібним сентиментальностям. Насправді, куди логічнішою виглядає версія, що «Манчестер Сіті» просто виявився не готовим платити потрібну за Гаррі суму, після чого сторони плавно і з прагненням зберегти обличчя почали «давати задню». Кейн, котрий відкрито не бачив перспектив у «Тоттенхема» під керівництвом Нуну Ешпіріту Санту, дочекався звільнення португальця, а після приходу до клубу Антоніо Конте дав зрозуміти, що з цим фахівцем готовий іти хоч на край світу.

Насправді, зірваний у «Манчестер Сіті» трансфер Кейна влітку минулого року є, мабуть, його останнім втраченим шансом все-таки опинитися в топ-команді, яка реально б'ється за топ-трофеї. Що далі йде час, то менше серйозних покупців виникатиме навколо Кейна, але це зовсім не означає, що керівництво «Тоттенхема» буде готове відійти від своїх вимог за сумою відступних за форварда. Для «шпор» Гаррі – жива легенда, а продавати гравця такого статусу та калібру за безцінь – все одно, що стріляти собі в ногу.

Очікувалося, що прихід амбітного Конте до «Тоттенхема» призведе до того, що ця команда стане цікавішою для більшої кількості якісних гравців. Але в підсумку в січні «шпори» змогли залучити до своїх лав лише більше непотрібних у «Ювентусі» Родріго Бентанкура та Деяна Кулушевськи, а ось головні цілі італійського тренера – Адама Траоре та Луїс Діас – воліли перебратися в інші команди – «Барселону» та «Ліверпуль» відповідно.

При цьому, Траоре з Діасом можна зрозуміти – навіть кризова «Барселона», не кажучи вже про цілком собі конкурентний нині «Ліверпуль» виглядають, наче космічні кораблі на тлі продовжуючого борсатися десь серед недотеп-невдах «Тоттенхема». І нехай Кейн скільки завгодно розхвалює Конте, розповідаючи, як той змінив психологію команди, щоб бути на вустах у вболівальників по всьому світу будь-якій команді потрібні виключно трофеї та максимум перемог. А з цим у «Тоттенхема» нічого на краще не змінюється, що з Конте, що без нього…

Безумовно, рано чи пізно Кейн може остаточно зневіритися в рідному клубі та наполегливо вимагати трансферу. І, незважаючи на поточні не найуспішніші результати з погляду результативності, інтерес до нього все одно буде високим, але безжальний бізнесмен Даніел Леві все одно не знизить своїх фінансових вимог. Тому Гаррі нічого іншого не залишається, крім як обходитися гучними фразами, спрямованими на подальше покращення його іміджу в очах шанувальників команди. Якщо не виходить вигравати трофеї, потрібно хоча б продовжувати вигравати любов та повагу на трибунах…

Якщо Кейн продовжить залишатися у «Тоттенхемі», а команда не прокинеться після 14-річної безтрофейної сплячки (востаннє «шпори» вигравали хоч щось у 2008 році, коли взяли Кубок англійської ліги, а в нападі у них бігали Роббі Кін та Дімітар Бербатов), Гаррі ризикує залишитися єдиним капітаном збірної Англії в нинішньому столітті, котрий за всю професійну кар'єру так і не виграв жодного трофею. Усвідомлювати подібне Кейну, мабуть, буде особливо сумно через декілька десятків років, коли він сідатиме за написання мемуарів, і згадає, як улітку 2021-го у нього був шанс перебратися у найкращу на той момент команду Англії. Втім, іноді принципи та прихильність, що призводять до величезного шанування в суспільстві, означають значно більше, ніж красиві, але все-таки холодні, залізні кубки та медалі на полиці...

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pol-55
В основному все вірно,просто Гаррі занадто порядний як людина і спортсмен,для такого жорстокого бізнесу як футбол.
New Zealander
Не в титулах щастя, це всього лише металобрухт. Титули на хліб не намажеш.
Cruijff
Кейнс, як і Гаррі Лінекер, має пограти у Барсі)
narytnyk
Скорее не лояльности а собственной глупости, зачем подписывать новый контракт в мае перед Евро а через месяц проситса на выход? Если бы не ето то за него не просили бы космические деньги и спокойно ушол бы в Сити
pl2012ua
Знайшли про кого переживати, Гаррі наскладав сотню мільйонів , залишилось дожити здоровим до 32-34 років, завершити біготню по полям з надувною кулею та насолоджуватися життям. Для цього плану повністю влаштовує посереднє навантаження у Тотнемі.