Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 19 лютого 2022, 00:48
17311
18

Чому позитивні тести українок у Пекіні-2022 – закономірність

Оглядач Sport.ua – про допінгові скандали українців на Олімпіаді

| Оновлено 19 лютого 2022, 00:48
17311
18
Чому позитивні тести українок у Пекіні-2022 – закономірність
Sport.ua

За три дні до завершення 24-ї «білої» Олімпіади Україна прогриміла на весь світ. На жаль, не срібло фристайліста Олександра Абраменка стало причиною. І не перемоги когось іншого з наших земляків. Наші медальні шанси після завершення перегонів з масового старту в біатлоні вже вичерпані. З 18 лютого Україна очолила залік країн за кількістю атлетів, упійманих на вживанні заборонених препаратів. Протягом однієї доби з’явилася інформація про відсторонення лижниці Валентини Камінської та бобслеїстки Лідії Гунько.

Треба називати речі своїми іменами: український спорт – порушник антидопінгового законодавства №2 у світі. Після тієї країни, яка на чотирьох останніх Олімпіадах через систематичні скандали, пов’язані зі вживанням спортовцями заборонених речовин, не має права виступати під власною назвою, під кольорами національного стяга і звуки національного гімну. Їхня історія трохи масштабніша за нашу з огляду на державну підтримку допінгових програм. У нас ситуація, навпаки, протилежна, вражає безсистемністю і небажанням відповідальних осіб працювати над її вирішенням.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лідія Гунько

Не далі як торік восени, тобто за лічені місяці до старту 24-ї «білої» Олімпіади, Україна стала фігуранткою гучного скандалу, суть якого полягала в тому, що Національний антидопінговий центр попереджує спортовців про взяття допінг-проб. Тоді нашому спорту загрожували серйозні санкції, аж до виступу країни на Олімпійських іграх у Пекіні в нейтральному статусі. Проте наразі покарання ми ще очікуємо. Паралельно підсилюючи власний статус країни-допінгістки свіжими випадками порушень. Порушень, природа яких залишається звичною. Три десятиліття, тобто весь цей час, відколи українські спортовці виступають окремою командою, наш спорт не може дочекатися створення повноцінного Центру спортивної медицини, єдиного закладу, який вів би контроль за тим, що вживають бодай представники національних збірних і розробляв би для них спеціальні програми, які регулювали б список фармакологічних препаратів, які вживають українські атлети і ті засоби, з допомогою яких вони відновлюються.

Наразі ж, у третьому десятилітті третього тисячоліття, ми залишаємося в питаннях фармакології на печерно-примітивному рівні. В той час, коли в країнах-лідерах світового спорту над питаннями фармакології працюють цілі науково-дослідні інститути і агенції рівня NASA, у нас спектр вживаних атлетами медпрепаратів визначають лікарі збірних. І то в ліпшому разі, бо часто це питання перебирають на себе особисті тренери чи тренери збірних, довіряючи власним досвіду чи інтуїції.

Показово, що за бобслеїстку Лідію Гунько, в пробі якої виявлені метаболіти дегідрохлорметилтестостерону, речовини, яка відноситься до групи андрогенних анаболічних стероїдів, відповідає перед пресою її тренер Михайло Гераскевич.

За словами фахівця, підопічна їла китайське м’ясо й нічого забороненого не вживала. Так, начебто того самого м’яса не їли представники інших країн. Як відомо, досі в Пекіні-2022 допінг-проби з представників інших країн провалили іранський гірськолижник Хусейн Савех-Шемшакі та російська фігуристка Каміла Валієва. З причин, не пов’язаних із китайським м’ясом.

Також майже одночасно з новиною про Лідію Гунько пролунала інформація, що позитивною виявилася допінг-проба 34-річної української лижниці Валентини Камінської. В її взятому 10 лютого тесті знайшли анаболічний стероїд і два стимулятори. Спортсменка відразу заявила, що не збирається виправдовуватися і завершує кар’єру. Камінська стверджує, що сама ніколи навмисно не приймала б такі речовини. «Це не просто заборонено, а й безглуздо», - написала вона.

Найцікавіше, що Валентині не можна не вірити. Бо вона вочевидь справді не знає, що вживає. А ті люди, які за це відповідають, знаходяться на посадах десятки років і довели той же рівень лижних перегонів в Україні від лідерського в світі до суперництва за чільні позиції в сьомому-восьмому десятку з представниками Африки.

Показово, що Лідія Гунько, котра була першою українською представницею в жіночому бобслеї на Олімпіадах, посіла в змаганнях на монобобах останнє, 20 місце. Камінська у перегонах на 10 км класичним стилем стала 79-ю. Маючи статус безнадійних аутсайдерів, ми ще й ганьбимося наявністю позитивних тестів.

Оцініть матеріал
(119)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
alekos59
А что скажет товарищ Бубка, орденоносец и коммерсант??? Его избрали пожизненно??? После него сынок продолжит славное дело папы ??? Много ли шестовиков приготовили, пацаны??? Когда верняев бахвалился, что переедет, все функцики молчали , получите теперь по полной !!!
nick07
тут справді більше питань має бути до функціонерів, а не до спортсменів (сумнівно що Камінська чи Гунько приймали допінг самостійно)
Михаил Степанов
мдя...якась нездорова *уйня...а справа в тому що в Україні спортом керують хапуги і ділетанти
SergRV
Мало того, что по сути без медалей, так еще и опозорились с допингом на весь мир.
Все руководство в отставку, т.к. это уже системные ошибки в спорте!
ANATOLY26656
Да пофиг, у нас же медали не заберут, их нет)
Standard
"Україна прогриміла на весь світ", "Україна стала фігуранткою гучного скандалу".
Думаю автор статті, м'яко кажучи, перебільшує увагу світової спільноти до скандалу навколо наших сенсаційних спортсменів зі сьомого десятка.
Щодо допінгу, то цілком ймовірно, адже у наших федераціях, комітетах і тренерських штабах сидять переважно старі пердуни з радянських часів, з відповідною освітою і замашками.
ortomir
якийсь лівий допінг, ніякого зиску.
zac1310
Да, давайте ещё сами себя показательно выпорем. Бий свого, щоб чужий духу боявся.
Не, конечно, с допингом, особенно таким тупім, как у нас, надо бороться. Но не только показательными порками, и не столько, а развивать спортивную медицину и контроль над ней, чтоб не было нарушений, и глупых отравлений и др.
И зря автор острит над тем, что другие ели тоже мясо - наврядле, другие едят то, что доктор приписывает, а наши, как в 70-е годы прошлого века, покупают еду на рынке. В спорте больших достижений мелочей нет, должно быть всё продуманно, и тренировки, и еда, и лечение - допустим, если надо что-то дечить запрещенным препаратом, то на это должно быть готово медицинское исключение.
Как-то так
axylinam
Самое смешное, что допинг нашим не помогает, Хвостенко например в своё время под допингом шла пешком, Нойнер отыграла 45 секунд и привезла ещё 40, в результате у нас забрали серебро чемпионата мира по биатлону в командной гонке и кучу очков впридачу, зачем принимать когда результаты практически такие же
euro2012_za_2012euro
Берите пример с норвежцев !
Подышали Вентолином или чем-то потяжелее, закусили норвежским мхом.
Супервыносливость и восстановление
И рекордные 15 золотых
Хосе Карерас
Очевидно ,що тренера а можливо і хтось вище, активно спілкуються з Російською стороною і їхні погляди в плані допінгу,співпадають!А все інше про Китайське м'ясо і фрукти, ЦЕ БАЙКИ для наївних!!
dadaali177188
такое впечатление, что статью писал лаптенос, по просьбе лаптеносов......ай я яй, какая сенсация!!! мир перевернулся !!! невозможное возможно!! совковые методы как в спорте, так и в журналистике