Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 17 лютого 2022, 11:18
5578
7

Абраменко рятує, прославляє й єднає. Як минув 12-й день ОІ

Оглядач Sport.ua – про 12-й день Олімпіади

| Оновлено 17 лютого 2022, 11:18
5578
7
Абраменко рятує, прославляє й єднає. Як минув 12-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 12-й день Ігор в Пекіні.

Тепер можна перевести подих. У Пекіні-2022 Україна точно виступить краще, ніж у Солт-Лейк-Сіті-2002 і Ванкувері-2010. Наша команда повертається додому з медаллю, хоча своїм ставленням до розвитку зимових видів спорту заслужила на «баранку» як ніколи раніше. Проте сьогодні один наш фристайліст потішив уже й зараз, а інший зробив заявку на успіх на наступних Іграх. Другі Ігри поспіль Україна молиться на представників найзаможнішого зимового виду, а медалі отримує від тих, хто вдома не має навіть елементарних умов для розвитку.

Найуспішніший за історію

«Можна лишень уявити, скільки кремезних і вайлуватих людей тепер сховається за не такою вже й широкою спиною Абраменка», - дуже влучно висловився один із моїх знайомих відразу після того, як стало зрозумілим, що наш досвідчений фристайліст став срібним призером 24-ї зимової Олімпіади. І справді, навіть цікаво тепер постежити, що ж зміниться в ставленні до фристайлу в Україні після того, як Олександр Абраменко став найуспішнішим зимовим олімпійцем в українській історії. Чотири роки тому, коли Олександр врятував від ганьбиська тодішніх чиновників, міністр спорту Жданов обіцяв відреконструювати базу підготовки фристайлістів у рідному для олімпіоніка Миколаєві. І не дотримав слова. Що, в принципі, для товариша Жданова не дивина.

Чотири роки тому виглядало, що за плечима Абраменка порожнеча і на наступній Олімпіаді нам у цьому виді сподіватися нема на що, а Олександр не просто на своїх п’ятих Іграх, будучи 33-річним, переміг сам, а ще й потягнув за собою молоду зміну. І молодь мотивувала на нові звершення самого Абраменка. Сьогодні наставник Олександра і національної збірної Енвер Аблаєв розповів цікаву історію. Уже після того, як Абраменко вперше в кар’єрі, в олімпійському суперфіналі, стрибнув на офіційному рівні потрійне сальто з п’ятьма гвинтами. «Не так давно Сашко мені сказав: «Ніколи б не подумав, що колись у нашій команді буде відразу п’ять фристайлістів, які виконують три з п’ятьма». Сам Абраменко виконував такий стрибок досі шість разів», - говорить Аблаєв, даючи зрозуміти, що його найдосвідченіший підопічний потягнувся за молоддю.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Абраменко

Шлях Абраменка до нинішньої нагороди майже один в один нагадує чемпіонське сходження борця Беленюка на торішній літній Олімпіаді. В тому аспекті, що досвід у людини такий, що вона не робить жодного зайвого руху, виконуючи рівно те, що потрібно для перемоги. Так, можливо, дворазовий чемпіон світу Ци Ґуанпу із Китаю на цій Олімпіаді був справді найсильнішим і його перемога зі стрибком, який судді оцінили у 129,00 бала – цілком закономірна. Проте Абраменко точно так само заслужено став другим. За той самий стрибок з трьома сальто і п’ятьма гвинтами судді поставили українцеві 116,50 і не пропустили поперед Олександра представника ОКР Іллю Бурова (114,93).

Ще один українець, 23-річний Олександр Окіпнюк із Закарпаття, на своїх прем’єрних Іграх став дев’ятим. При цьому в нашого спортовця є всі причини жалітися на занижені суддівські оцінки. За свій найкращий стрибок у двох фінальних спробах Олександр отримав 119,00 балів і став дев’ятим, хоча за інших обставин, можливо, увійшов би до числа шести учасників суперфіналу. Зрештою, щоб збагнути, наскільки вдало дебютував Окіпнюк на Олімпіадах, достатньо навести такий приклад: Абраменко на перших двох своїх Іграх посідав 27 і 24 місця відповідно.

Крах фаворитів і нинішні українські реалії

В жіночій біатлонній естафеті дива не сталося. Більше того, сьоме місце збірної України в її нинішньому стані можна навіть вважати успіхом. Особливо після того, як на другому етапі провалилася нинішній лідер команди Юлія Джима. Вона заїхала на коло штрафу після стрільби лежачи, використавши загалом усі шість додаткових набоїв. Естафету Анастасії Меркушиній Юлія передала 12-ю і після того наші шанси на медалі були нівельовані. То за умови, що на свій етап Джима виходила десятою. Ірина Петренко на стартовому етапі відстрілялася ідеально, програвши лідерам всього 21,7 секунди. В підсумку після невдачі Джими ситуацію вдалося підправити Меркушиній і Олені Білосюк, котра проводила свою першу й єдину гонку на четвертій у кар’єрі Олімпіаді. Анастасія і Олена відстрілялися абсолютно чисто, без додаткових набоїв і вивели команду на пристойну сьому позицію, з відставанням від чемпіонок у три хвилини.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Джима була не єдиною із топ-біатлоністок, хто провалив цю естафету. Приміром, збірна Франції, яка вважалася головною фавориткою, випала з лідируючої обойми після того, як на другому етапі на коло штрафу заїхала Анаїс Шевальє-Буше. Жюстін Бреза-Буше трохи ситуацію виправила, але на заключному відрізку ще одне коло штрафу заробила Жюлія Сімон. Як підсумок, Франція з відставанням 2 хвилини 13 секунд лише шоста. А Норвегія не змогла піднятися вище четвертого місця, не дивлячись на хорошу роботу Каролін Кноттен, Іди Лієн і Марте Олсбю-Ройселанд після того, як на другому етапі на два кола штрафу заїхала Тіріл Екгофф.

Врешті, чемпіонками стали, відпрацювавши найстабільніше на вогневих рубежах і на дистанції, шведки, за яких бігли Лінн Перссон, Мона Брурссон, Ганна Еберґ і Ельвіра Еберґ. Також без промахів пройшли дистанцію німкені Ванесса Фойґт, Ванесса Гінц, Франциска Пройсс і Деніз Геррманн. Але непереконлива швидкість дозволила німкеням фінішувати лише третіми, пропустивши вперед не лише шведок, а й збірну ОКР. Шведські біатлоністки здобули перше золото на нинішніх Іграх, а Ганна Еберґ, яка була чемпіонкою Пхьончхана-2018 в індивідуальній гонці, стала дворазовою олімпійською чемпіонкою.

Таким чином, у біатлонній програмі Олімпіади залишилося дві дисципліни – гонки з масовим стартом. Де ми продовжуємо сподіватися на талант Джими, Дмитра Підручного та Артема Прими. Без надії сподіватися…

Поруч із легендами

Завершилася у середу, 16 лютого, Олімпіада для представників іще двох наших видів спорту. Шорт-трекістка Уляна Дуброва розраховувала в Пекіні побити національний рекорд на дистанції 1500 метрів. Але чвертьфінальний забіг склався для неї невдало. За три кола до фінішу українка безнадійно відстала від титулованих опоненток на чолі з триразовою олімпійською призеркою Пхьончхана-2018 Кім Бутен із Канади і в підсумку посіла останнє шосте місце з результатом 2.26,832.

Сама ж Кім Бутен у фінал не вийшла. Титулованих гонщиць там вистачало й без неї. Чемпіонкою стала Чхве Мін-Джон із Кореї, котра виграла цю дистанцію й чотири роки тому на домашніх Іграх. Загалом, Чхве уже триразова олімпійська чемпіонка. Також на нинішній Олімпіаді вона виграла два срібла. Кореянка сьогодні залишила за спиною легендарну італійку Аріанну Фонтану, котра здобула уже 11 олімпійську нагороду. Для нідерландки Сюзанне Схюлтінґ, яка здобула бронзу, це четверта медаль нинішніх Ігор. До того вона виграла два золота і срібло.

Був свій мультимедаліст і поміж переможців шорт-трекової естафети на 5000 м. Золото в цій дисципліні виграла Канада. В її складі бігали Стів Дюбуа, Жордан П’єр-Жіль, Паскаль Діон, а головне – Шарль Амлен. 37-річний Амлен – ще одна легенда шорт-треку. Нинішнє олімпійське золото для нього – четверте за кар’єру. Перших два він здобув ще у Ванкувері-2010, третє – у Сочі-2014.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шарль Амлен

Так само, як Уляна Дуброва, причетним до суперечки легендарних постатей сьогодні був й наш гірськолижник Іван Ковбаснюк, для якого ця Олімпіада вже успішна з огляду на 14 місце в комбінації. Сьогоднішній слалом для українця завершився дуже швидко – він «зловив прапор» на самій горі. А чемпіоном став француз Клеман Ноель, який випередив за сумою двох спроб чемпіона Пекіна-2022 у комбнації Йоганнеса Штрольца з Австрії. А ось титулований норвежець Генрік Крістофферсен опинився в кроці від п’єдесталу. Причому випередив легенду, здобувши бронзу, його Себастьян Фосс-Солевоґ.

Крах північноамериканців

Визначилися півфіналісти у чоловічому хокейному турнірі. Обидві північноамериканські збірні вже припинили виступи. Перемога Швеції над Канадою сенсацією не виглядає. «Тре крунор» виграли 2:0. Шайби в третьому періоді Лукас Вальмарк і Антон Ландер. Ворота на нуль відстояв Ларс Йоганссон.

Getty Images/Global Images Ukraine

А ось перемога словаків над збірною США, яка на груповому турнірі виграла всі матчі – справжня сенсація. Наші сусіди першими відкрили рахунок завдяки п’ятій шайбі на турнірі 17-річного Юрая Слафковскі. Американці відігралися незадовго перед перервою зусиллями Ніка Амброззеса, а в другому вийшли вперед після шайби Сема Гентґеса. Словаччина відігралася на останній хвилині основного часу, знявши воротаря. Після шайби Марека Грівіка гра перейшла в овертайм, а врешті переможець визначився у серії булітів. Єдиний на дві команди влучний кидок виконав Петер Цегларік.

Ще два чвертьфінали завершилися очікувано. Команда ОКР перемогла Данію 3:1. Хоча легкою цю перемогу не назвеш. Окаерівці виграли перший період завдяки шайбі Вадима Шипачова. На початку другої 20-хвилинки Франс Нільсен реалізував більшість і вирівняв становище. Вдруге вийти вперед команді Алєксєя Жамнова вдалося завдяки шайбі Нікіти Нестерова, а остаточний підсумок наприкінці матчу встановив В’ячеслав Войнов.

Збірна Фінляндії перемогла 5:1 Швейцарію. У переможців забивали Міро Аалтонен, Мікко Легтонен, Марко Анттіла, Ііро Пакарінен і Теему Гартікайнен, у переможених – Андрес Амбюль.

Натомість жіноча збірна Фінляндії з хокею в протистоянні з тими ж швейцарками сьогодні вчетверте в історії здобула бронзу. Медальний матч Суомі виграли 4:0 – закидали Вііві Вайнікка, Сусанна Тапані, Неллі Лайтінен і Мікелле Карвінен. Анні Кейсала відзначилася шат-аутом.

Фінал жіночого хокейного турніру між збірними США і Канади відбудеться завтра.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

Американський фристайліст Александр Галл став чемпіоном у слоупстайлі. В лижних перегонах розігрувалися медалі в командних спринтах. У жінок чемпіонками стали німкені Катаріна Генніґ і Вікторія Карл. Українки Юлія Кроль і Марина Анцибор у півфіналі стали дев’ятими серед 13-ти команд. У чоловіків найкращою спринтерською командою стали норвежці Александр Клебо і Ерік Вальнес. Клебо віднині – п’ятиразовий олімпійський чемпіон. Українці Олексій Красовський і Руслан Перехода також у півфіналі були дев’ятими.

Після 12-ти змагальних днів нагороди 24-ї «білої» Олімпіади має 28 країн з 91-ї, яка бере участь у змаганнях. З золотом – 21 держава. Лідирує надалі Норвегія – 13 золотих медалей. У Німеччини – 10. Вісім нагород найвищої проби виграли американці, сім – китайці, по шість – Австрія, Нідерланди і Швеція, п’ять – Швейцарія, по чотири – ОКР і Франція.

16 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду
Олімпійські ігри | 17 квітня 2024, 16:40 3
Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду

Правила для олімпійців озвучив Гутцайт

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Прервал "проклятие" украинских знаменосцев Зимних ОИ.
antt
І виходить останні два зимові олімпійські цикли наша збірна відзначилася лише двома здобутками Абраменка. Тобто нам результат приносив не біатлон а фрістайл, точніше один Абраменко. Який представляє Миколаїв, що в принципі мало чим пов'язаний із зимовими видами спорту.
antt
Напрошуються паралелі - із Нагано, де було одне срібло, та із Беленюком - який також завоював срібло і золото на останніх двох літніх олімпійських іграх, але у зворотньому порядку.
antt
Ще й якщо це дійсно так - із Магучіх, але тоді була більш простіша ситуація.
Robert Monroe
Абраменко обмнімається з кацапом. Краще б цієї медалі взагалі не було.