Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 16 лютого 2022, 07:24
10196
10

7 особливих інтриг поєдинків 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Найсильніший клубний турнір континенту повертається після зимової паузи

| Оновлено 16 лютого 2022, 07:24
10196
10
7 особливих інтриг поєдинків 1/8 фіналу Ліги чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

15 лютого двома матчами 1/8 фіналу після кількох місяців паузи повертається розіграш Ліги чемпіонів-2021/22. Вже на груповій стадії турнір втратив кількох грандів – подолати цю фазу змагального процесу не змогли «Барселона», «Мілан» та дортмундська «Боруссія». На жаль, не знайшлося місця у плей-оф і українським командам – «Динамо» та «Шахтар» зайняли у своїх квартетах останні місця, і вперше за довгі роки нікого з них у євровесні не буде взагалі.

Але зараз пропонуємо поговорити про найцікавіші аспекти стадії 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Які інтриги будуть найбільш актуальними для вболівальників зараз?

Чи знову заб'є Мессі «Реалу»?

Ліонель Мессі до початку нинішнього сезону 17 років провів у першій команді «Барселони», а в структурі клубу перебував ще довше. Влітку 2021 року аргентинець несподівано для багатьох таки зважився на від'їзд з Каталонії і прийняв запрошення багатенького «Парі Сен-Жермен», в якому в нього поки що не вдається виглядати так само феноменально, як раніше в Ла Лізі.

Але у 1/8 фіналу Мессі отримає додаткову персональну мотивацію, оскільки суперником парижан виступить добре знайомий для аргентинця подразник – мадридський «Реал». Перший матч парижани проведуть на своєму полі, і для того, щоб розраховувати на успіх, повинні намагатися забезпечити максимально комфортну перевагу перед візитом до Мадриду.

Однією з ключових інтриг цього протистояння є саме форма та ігрові досягнення Мессі. Чи зуміє Ліонель знову забити «Реалу», якому у футболці «Барселони» наколотив 26 м'ячів у 45 попередніх поєдинках? На груповій стадії мадридці пропустили лише 3 голи у свої ворота, і це найменший показник поряд із аналогічним у «Баварії». Тому впоратися з цим завданням аргентинцю буде дуже непросто, але й додаткової мотивації на цього суперника йому точно не потрібно буде знаходити.

Чи буде звільнений Почеттіно з ПСЖ?

Друга інтрига 1/8 фіналу Ліги чемпіонів також пов'язана з парою «Парі Сен-Жермен» - «Реал». Стосується вона персони головного тренера парижан Маурісіо Почеттіно, котрий перебуває на посаді з січня минулого року.

Ні для кого не секрет, що ключовим завданням для ПСЖ, яке чітко окреслили боси клубу, є перемога у Лізі чемпіонів. Для цього катарські шейхи щедро інвестують в інфраструктуру та кадри, проте поки що так і не досягли бажаного. Чергова перемога в Лізі 1 не стане для Почеттіно індульгенцією, тому коучу потрібно максимально добре показати свої навички роботи з командою в плей-оф Ліги чемпіонів. На груповій стадії парижани не змогли обійти «Манчестер Сіті», через що при жеребкуванні потрапили на одного зі звичних фаворитів турніру – «Реал».

Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно

Наскільки складно для ПСЖ буде пройти нинішній «Реал», навряд чи варто розповідати окремо. Але особисто для Почеттіно на кону стоятиме дуже багато – зокрема, у ЗМІ вже з'явилася інформація, що тренер може бути негайно звільнений у випадку, якщо «Парі Сен-Жермен» припинить участь у Лізі чемпіонів вже на стадії 1/8 фіналу, зумівши прибрати зі шляху «бланкос». Знаючи рішучість босів ПСЖ, такий їхній вчинок виглядає цілком реальним, особливо, якщо враховувати той факт, що чутки вже кілька місяців активно сватають до Парижа екс-коуча «Реала» та багаторазового тріумфатора Ліги чемпіонів Зінедіна Зідана.

Чи стане «Атлетіко» непереборним бар'єром для «Манчестер Юнайтед»?

Дуель «Атлетіко» та «Манчестер Юнайтед» обіцяє бути не менш інтригуючою та гарячою, ніж зустріч «Парі Сен-Жермен» та «Реала». Але якщо у другому випадку йдеться про матч лідерів, то у грі «матрацників» та «червоних дияволів» ризикує визначитись повний невдаха сезону. На даний момент ані «Атлетіко», який є чинним чемпіоном Іспанії, ані «Манчестер Юнайтед» не можуть похвалитися успіхами в національних чемпіонатах, а тому для них Ліга чемпіонів перетворюється чи не на єдиний шанс зробити сезон успішним.

Важливо й те, що для «Манчестер Юнайтед» мадридська команда є не дуже зручною за цілим рядом компонентів: починаючи від ігрового, де своїм прагматизмом «Атлетіко» здатний передавити практично будь-кого, і закінчуючи історичним балансом зустрічей. Зокрема, восени 1991 року «червоні дияволи» та «матрацники» вже перетиналися на стадії 1/8 фіналу єврокубку, щоправда, тоді йшлося про Кубок володарів кубків. Вже в першому матчі мадридці зім'яли опонента з рахунком 3:0, після чого у матчі-відповіді на «Олд Траффорд» відстояли нічию 1:1 і пройшли до чвертьфіналу.

Чи зможе нинішній кризовий «Манчестер Юнайтед» подолати «Атлетіко», не повторивши «досягнень» своїх попередників із 1991-го? Дізнаємося 15 березня, коли в цій парі відбудеться поєдинок у відповідь…

Чи зможе «Лілль» бодай раз не програти «Челсі»?

Відверто кажучи, у парі «Лілль» - «Челсі» фаворит більш ніж очевидний. І ним зовсім не є чемпіон своєї країни, звання якого за собою поки що зберігають «доги». Нинішнього сезону справи «Лілля» у національному чемпіонаті йдуть так собі, а тому нікого не здивує ситуація, за якої ця команда за підсумками сезону навіть не проб'ється до єврокубків.

На груповій стадії Ліги чемпіонів-2021/22 «Лілль» зумів вийти переможцем із рівної за складом групи, де окрім «догів» виступали також «Зальцбург», «Севілья» та «Вольфсбург». Але в плей-оф підопічним Гурвеннека попався вже куди більш грізний опонент – «Челсі», який до того ж є чинним володарем кубка Ліги чемпіонів.

До цього «Лілль» та «Челсі» зустрічалися між собою двічі. Сталося це на груповій стадії ЛЧ-2019/20, і тоді у двох випадках сильнішими виявилися «сині», які і в Англії, і у Франції відсвяткували перемоги з однаковим рахунком 2:1. Чи зможе нинішній «Лілль» хоча б раз не програти «Челсі», не кажучи вже про сенсацію у цій парі? Навряд, але якщо таке станеться, такий результат може стати справжньою знахідкою для любителів ставок.

Чи зуміє «Бенфіка» впоратися із прокляттям «Аякса»?

Є своя інтрига і у парі «Бенфіка» - «Аякс». Обидва суперники, напевно, були задоволені результатами жеребкування, оскільки могли вже в 1/8 фіналу потрапити на куди більш статусного опонента, а так, як мінімум на папері, шанси у португальців та нідерландців приблизно рівні, хоча на користь «Аякса» все-таки куди більше аргументів.

Насамперед, варто нагадувати, що «Аякс» є однією з трьох (поряд із «Баварією» та «Ліверпулем») команд поточного розіграшу Ліги чемпіонів, яка на груповій стадії здобула шість перемог у шести матчах. «Бенфіка» змогла набрати лише 8 очок у своїй групі, натомість обійшла настільки знаменитого опонента як «Барселона», тому недооцінювати португальських «орлів» амстердамцям навряд чи варто.

З іншого боку, статистика особистих зустрічей «Бенфіки» та «Аякса», яка налічує сім матчів, причому всі вони були зіграні у Кубку європейських чемпіонів чи Лізі чемпіонів, категорично свідчить про наявність своєрідного прокляття, що нависло над португальцями. Справа в тому, що «Бенфіка» виграла у амстердамців лише перший очний матч - на виїзді в рамках КЄЧ-1968/69 з рахунком 3:1. Однак у поєдинку-відповіді на своєму полі програла супернику з рахунком 1:3, і знадобилося перегравання, яке відбулося на нейтральному полі в Парижі. В основний час команди не виявили переможця (0:0), а у додаткові півгодини «Аякс» розірвав португальців на шматочки – 3:0, причому автором переможного м'яча став легендарний Йохан Кройф.

Getty Images/Global Images Ukraine

З тих пір «Аякс» жодного разу не програвав «Бенфіці» - дві перемоги та дві нічиї, тому зараз португальцям, які, до того ж, практично втратили надію поборотися за чемпіонство в національній лізі, належить викластися з величезною віддачею, щоб подолати своєрідне прокляття «Аякса»...

Чи здатний на сенсацію «Зальцбург»?

Для «Зальцбурга» нинішній сезон став лише третім в історії, який команда провела у груповій стадії Ліги чемпіонів. Більше того, зараз вперше «червоні бики» заскочили до плей-оф, але там одразу ж волею жереба нарвались на мюнхенську машину у вигляді «Баварії». Говорити про те, хто є фаворитом пари навряд чи доводиться, тому інтрига в ній лише одна – чи здатний «Зальцбург» на сенсацію?

Щоб розуміти всю примарність шансів, які існують у австрійців, достатньо зазначити, що з 2003 року, коли «Баварія» востаннє сенсаційно не змогла вийти до плей-оф Ліги чемпіонів, мюнхенці лише чотири рази вилітали вже на стадії 1/8 фіналу. Причому суперниками «Баварії» у цих ситуаціях були «Реал», «Мілан», «Інтер» та «Ліверпуль». Легко зрозуміти, що статус «Зальцбурга» не відповідає рівню колишніх кривдників німецького монстра, а тому на підопічних Маттіаса Яйссле чекає неймовірно складна битва з аж ніяк нерівним опонентом і мінімумом шансів на успіх.

Чи зможе «Інтер» зупинити «Ліверпуль»?

Пара «Інтер» - «Ліверпуль» є, мабуть, однією з найбільш рейтингових на стадії 1/8 фіналу. По-перше, до уваги варто брати імена суперників. По-друге, їхню якість гри та останні результати. По-третє, історичну принциповість, адже поки що міланці та ліверпульці мають рівний баланс у КЄЧ/ЛЧ – по одному проходу один одного у плей-оф.

Але найцікавішим є момент, що стосується непереможності «Ліверпуля» в нинішньому розіграші Ліги чемпіонів. «Червоні» на одному подиху пройшли груповий турнір, і готові до того, щоб дістатися найпізніших його стадій. В англійській Прем'єр-лізі «Ліверпуль» практично напевно залишиться без золотих медалей, адже «Манчестер Сіті» Хосепа Гвардіоли бездоганно виглядає на дистанції, а тому Ліга чемпіонів є єдиним шансом для «червоних» завершити сезон на мажорній ноті та з топовим трофеєм у руках.

«Інтер», навпаки, добре показує себе в національному чемпіонаті, а ось у Лізі чемпіонів останніми роками має проблеми. Так само як і в плей-оф «нерадзуррі» вибралися лише завдяки відвертій беззубості «Шахтаря» та «Шерифа», що в певний момент просто здався на волю грандів, заспокоївшись перспективою продовжити шлях у Лізі Європи. Додаткову інтригу цій дуелі додає прийдешнє протистояння атакувальних ланок, адже в активі Мохамеда Салаха 7 забитих м'ячів, що є третім показником у поточному розіграші Ліги чемпіонів, а ось форварди «Інтера» Лаутаро Мартінес та Едін Джеко є лідерами турніру за кількістю нанесених ударів (25 у аргентинця – це перше місце, 23 у боснійця – це третє місце).

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
Интер это вопще не соперник Ливурпулю. Они их за один тайм вынесут.
Наивные думают чего-то что Реал пройдет ПСЖ... что те, что те конечно щас не блещут, но ПСЖ уверенно пройдет дальше.
Ну а МЮ-Атлетико это будет цирк уродцев.
fato37
youtu.be/cPOOVhZJLnY - Круто
Oliynuk_sport
Ліга чемпіонів повертається, для Мессі Реал подразник, думаю Мессі заб'є Реалу. Так між Атлетико і МЮ буде гаряча дуель. Челсі фаворит, але буду вболівати за Лілль. Аякс фаворит у парі з Бенфікою. Буду вболівати за Зальцбург і Ліверпуль.
Владислав Антонов
Атлетико не такий уже й прагматичний.
Останні три матчі - Валенсія 3:2, Барса 2:4, Хетафе 4:3.
Реал виб'є ПСЖ, Почеттіно звільнять.
Челсі, Ман.Сіті без проблем вийдуть в 1/4.
Saar
Вболіваю за: Інтер, Атлетико, МС, Реал, Бенфіку.
K_Sarioglo@i.ua
Реал выбьет ПСЖ, днище Меська им не поможет.
Ковтун Виктор
ПСЖ - Реал 3 : 0 !!!!!  
Barsa_che
ПСЖ победит Реал 3:1, Месси забьет.