Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

CS2
| Оновлено 05 листопада 2023, 17:57
860
0

IEM Katowice 2022. Прев'ю та очікування від престижного турніру з CS:GO

У проекті Лікнеп із кіберспорту розповідаємо про перші масштабні змагання у новому сезоні

| Оновлено 05 листопада 2023, 17:57
860
0
IEM Katowice 2022. Прев'ю та очікування від престижного турніру з CS:GO
ESL

Сезон 2022 у CS:GO поступово набирає обертів. Нещодавно фінішував перший етап BLAST Premier: Spring Groups, тепер на авансцену виходить один із найпрестижніших турнірів у цій кіберспортивній дисципліні – IEM Katowice 2022. Великий чемпіонат пройде з 15 по 27 лютого. 24 команди розіграють 1 мільйон доларів, переможцю дістанеться 400 тисяч. У черговій статті циклу Лікнеп з кіберспорту, який можливий завдяки співпраці Sport.ua та Parimatch Ukraine, ми детально розповімо про ці змагання, представимо фаворитів та темних конячок, зробимо свої прогнози.

У чому суть IEM Katowice?

Турніри серії Intel Extreme Masters є одними з найдавніших у кіберспорті. Компанія Intel з 2006 року почала проводити турніри під своєю егідою. Причому серія IEM включає змагання з різних дисциплін. Але найпопулярніші чемпіонати припадають на Counter-Strike. З 2007 року вже було сформовано єдиний формат турнірів IEM, у рамках якого проходить серія відбіркових змагань, на яких, крім грошових призів, розігруються квоти на фінальну частину серії. Традиційно фінальна частина проходить у LAN-форматі з глядачами на трибунах.

Турнір IEM вперше потрапив у Катовіце (Польща) у 2014 році. Тоді на хвилі успіху польського Counter-Strike, складу Virtus.pro з Ярославом PashaBiceps Ябкожовські. IEM Katowice Major був із величезним на ті часи призовим фондом – 250 тисяч доларів, турнір вдався у багатьох площинах. Високий рівень гри, вдала організація, глядацький інтерес. Так, з того часу Катовіце практично щороку приймає великий турнір від IEM.

Формат та програма турніру у 2022 році

Стадія Play-In

Як ми говорили вище, в IEM Katowice 2022 бере участь 24 команди. Чемпіонат проходить у кілька етапів. Стартує все на стадії Play-In. 15 та 16 лютого 16 команд розіграють вісім путівок у груповий етап, де в бій вступають гранди світового CS:GO – Natus Vincere, Vitality, G2 та інші.

Матчі першого раунду Play-In відбуваються у форматі best of 1 (до однієї перемоги). Вже після першого матчу ті, хто програв, потраплять у нижню сітку, де вже у них не буде права на помилку. У наступних етапах формат матчів - best of 2. На цій стадії багато перспективних команд, так і відомих організацій, що знаходяться на стадії розбудови.

Головні герої Play-In

Вже на першій стадії чемпіонату у гру вступають відомі команди – Astralis, FaZe Clan, Ninjas in Pyjamas. Незважаючи на гучні імена, у кожної з цих команд є причини знаходитись на цій стадії. Але, цілком імовірно, проходження груповий етап через такий відбір допоможе колективам. Вони зможуть набрати ігрову форму та набути впевненості.

Потужним лідером є FaZe Clan. Після проблем у 2021 році європейський мікс потихеньку набуває стабільності. Відмінну гру демонструє Twistzz, добре до клубу вливається ropz. Але є величезний мінус – ropz не візьме участь у турнірі через коронавірус. Його у команді замінить jks. Запасу міцності всього складу має вистачити FaZe для впевненого проходження у груповий етап.

Astralis – від колишньої слави легендарного данського клубу залишилося дуже мало. Клуб покинули тренер та кілька гравців. Зараз gla1ve та Xyp9x намагаються зігратися разом із blameF та k0nfig, але виходить зі змінним успіхом. Незважаючи на це, данці все одно мають гарний індивідуальний скіл. Щоб підтверджувати свій статус, потрібно виходити до групового етапу. А їм це під силу.

Ninjas in Pyjamas. Схоже, гучний трансфер колись найкращого гравця світу Ніколая dev1ce Рідтца себе не виправдав. Данець так і не заграв на своєму рівні за шведський клуб, а зараз пропустить турнір через ментальні проблеми. Без свого зіркового снайпера ніндзя мають залишатися потужним колективом. Та й жереб на старті Play-In у них цілком робочий.

Основні претенденти - NAVI, G2 та інші

Здебільшого зібралися мастодонти. Щоправда, робити конкретні прогнози поки що складно. У рамках цього етапу команди зіграють у двох групах з 8 колективів. Сітка - double-elimination. У разі поразки у матчі верхньої сітки, команда потрапляє до луз-пулу, де має ще один шанс дійти до плей-оф. На цей момент на груповому етапі грають такі команди:

Група А – Team Vitality, Heroic, Virtus.pro, Gambit + 4 учасника Play-In
Група B - Natus Vincere, FURIA, Team Liquid, G2 Esports + 4 учасника Play-In.

По-хорошу, головним фаворитом на перемогу на турнірі слід назвати Natus Vincere. «Народжені перемагати» виграли все, що можна, 2021-го року і вже довгий час є найкращою командою світу. Проте на початку цього сезону у колективу українця Олександра s1mple Костилєва виникли певні проблеми. NAVI зазнали трьох поразок на BLAST Premier: Spring Groups, але у вирішальний момент зібралися та кваліфікувалися до фінального етапу чемпіонату. Помітно, що зараз Natus Vincere не перебувають у оптимальній формі, тому важко назвати цей клуб головним претендентом на перемогу.

BLAST Premier. Natus Vincere

G2 топова команда з потужними індивідуально гравцями. На початку сезону європейський клуб зробив потужний трансфер, купивши у Natus Vincere молодого таланта Іллю m0NESY Осіпова. 17-річний снайпер вже встиг успішно дебютувати за команду, видно, що він суттєво посилив клуб, хоча ще не до кінця влився у гру колективу. Не забуваємо Ніко Niko Ковача – одного з найкращих гравців світу, який знаходиться у чудовій формі. G2 здатні дійти до найфінальніших стадій турніру та замахнутися на перемогу. Недаремно ж G2 грали у фіналі мейджору.

Vitality – французький клуб оновив свій склад, підписавши dupreeh, Magisk та тренера zonic з Astralis. На минулому BLAST колектив Матьє ZywOo Ербо здобув чотири перемоги у п'яти матчах та впевнено пройшов у фінальну частину. Команда обіграла G2, а також FaZe Clan. Помітно, що з приходом нових гравців клуб ще шукає свої ігрові схеми, але з кожним матчем команда прогресує.

Gambit є переможцями торішнього турніру в Катовіце. Більшу частину 2021 року клуб лідирував у світовому рейтингу, а за підсумками сезону одразу троє гравців команди потрапили до топ-10 рейтингу HLTV. Щоправда, другу частину сезону російська команда провела нерівно. У 2022 році Gambit не грали на BLAST, але виграли турнір тір-2 рівня Funspark, двічі перемігши на ньому Entropiq, а також обіграли BIG і CompLexity. Цей виступ показав, що sh1ro та компанія знаходяться у гарній формі та готові боротися за найвищі місця.

Турнір IEM Katowice 2022 пройде до 27 лютого. Компанія Parimatch Ukraine пропонує широку лінію на всі матчі турніру, можна поставити як на переможця конкретної зустрічі, раунду, визначити MVP матчу, найкращого гравця змагань чи назвати інші статистичні нюанси. Слідкуйте за турніром разом зі Sport.ua та Parimatch Ukraine.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дали бій топ-організації. Monte у трьох раундах програли FaZe Clan
Кіберспорт | 08 травня 2024, 01:11 0
Дали бій топ-організації. Monte у трьох раундах програли FaZe Clan

Українська команда не змогла обіграти лідера рейтингу HLTV

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.