Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 15 лютого 2022, 09:05
4604
11

Повернення данського генія. Що чекає на Крістіана Еріксена в Брентфорді

В останній день січня «бджоли» підписали із зірковим півзахисником шестимісячний контракт…

| Оновлено 15 лютого 2022, 09:05
4604
11
Повернення данського генія. Що чекає на Крістіана Еріксена в Брентфорді
Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Еріксен

Літо минулого року запам'яталося всім футбольним уболівальникам проведенням фінальної частини чемпіонату Європи-2020, яка була зсунута на 12 місяців уперед через пандемію Covid-19, що обрушилася на людство. Проте, окрім блискучої перемоги національної збірної Італії на цьому турнірі, крізь призму років фанати у своїй пам'яті напевно збережуть ще одну подію, яка мало не стала головною катастрофою всього континентального футболу за останні часи – проблеми зі здоров'ям півзахисника збірної Данії Крістіана Еріксена.

У матчі проти Фінляндії Еріксен, котрий був ледве не головною надією та опорою данців на Євро-2020, раптово знепритомнів і впав на газон. Партнери по команді та медики, котрі поспішили йому на допомогу, протягом дев'яти хвилин, які здавались вічністю, намагалися повернути Крістіана до життя, оскільки у того сталася зупинка серця. На щастя, все завершилося добре, і Еріксен незабаром залишив медичне ліжко, але пережив установку кардіостимулятора.

З того часу, а саме із 12 червня 2021 року, Крістіан Еріксен не з'являвся на футбольному полі в офіційних поєдинках. Півзахисник відновив тренування на початку грудня минулого року, проте більше виступати за «Інтер», з яким мав довгостроковий контракт, не мав права через обмеження, що існують в регламенті Серії А щодо участі у змагальному процесі футболістів із кардіостимуляторами. З урахуванням того, що сам данець хотів продовжувати кар'єру, йому довелося піти на добровільне розірвання договору з «Інтером», і вже у статусі вільного агента підшукувати собі нове місце роботи.

Незважаючи на чутки про можливе повернення Еріксена до Нідерландів, де його новим клубом у пресі частенько називався «Аякс», Крістіан зумів домовитися про другий шанс в англійській Прем'єр-лізі, де він раніше чудово проявляв себе в «Тоттенхемі». 31 січня 2022 року піврічний контракт із Еріксеном підписав «Брентфорд». При цьому сторони заздалегідь обговорили можливість пролонгації угоди ще на два роки, якщо короткострокова співпраця наприкінці сезону-2021/22 здасться для них взаємовигідною.

 

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Еріксен

У «Брентфорді» Еріксен отримає можливість попрацювати з Томасом Франком – данським тренером, котрий чудово відомий Крістіану, адже на зорі професійної кар'єри молодий хлопець грав під керівництвом цього фахівця у юнацьких збірних своєї країни. Очевидно, що цей фактор став одним із найважливіших при виборі клубу з боку Еріксена. Більше того, сам Франк у спілкуванні з журналістами заявив, що підписання Крістіана потенційно може стати найкращим в історії «Брентфорда».

«Потенційно це найкраще підписання «Брентфорда» за всю його історію… Хоча я розмовляв з одним уболівальником, котрий вважає, що 70 років тому у клубі виступав гравець, який був настільки ж хорошим! Але я думаю, що це лише міф».

«З огляду на історію, яку пережив Еріксен, день його першого виходу на поле у ​​футболці «Брентфорда» стане історичним. Те, що сталося на Євро-2020, було безумством. Це справді диво і фантастична новина, що він може грати у футбол. Ми всі бачили, що Крістіан був одним із найкращих півзахисників Прем'єр-ліги протягом кількох років. Також він був лідером збірної Данії. Я чудово пам'ятаю той день, коли з ним сталася ця неприємність. Ми разом із сином дивилися футбол на дачі. Коли я побачив, що Еріксен впав на поле, то одразу зрозумів, що справа може закінчитися погано, адже все це виглядало вкрай неприродно», - зазначив Франк.

Незважаючи на це, у «Брентфорді» вирішили піти на ризик і укласти професійний контракт з Еріксеном. Сам Франк вірить у здатність Крістіана знову повернутися на високий рівень, оскільки півзахисник пройшов усі необхідні тести, і стан його здоров'я не викликає у фахівців серйозних побоювань.

«Звичайно, починаючи із грудня, я дуже багато розмовляв з ним. Він постійно передавав нам дані щодо своєї фізичної готовності, стану. У нього хороша підготовка, він багато бігав і тренувався. Але загальна готовність – це одне, а інше – здатність відповідати тій інтенсивності матчу, яка нам потрібна. Саме тому майже неможливо сказати, коли Крістіан буде доступним для гри».

«Зізнаюся чесно, я не надто замислювався над тим, чи варто нам підписувати контракт із Еріксеном. У клубі всі погодилися, що це фантастичний шанс покращити команду. Звичайно, ми розуміли, що йому потрібно буде пройти всі медичні тести та набрати форму. Ми говоримо про речі, в яких на кону життя. Але оскільки ризик неприємностей для нього зараз неймовірно малий, я думаю, що є багато випадків, коли футболістів підписують із більшими проблемами, ніж у Еріксена», - заявив Франк.

Getty Images/Global Images Ukraine

Справді, для «бджіл» підписання гравця такого рівня – відмінний промоушн, ​​адже саме по собі ім'я новачка команди підвищує до неї увагу нейтральних фанатів в декілька разів. Та й Еріксен, незважаючи на те, що вже дев'ять місяців не з'являвся на полі, все ще легко здатний привертати до себе увагу журналістів і вболівальників. Зокрема, на своїй презентації данець згадав історію жахливого епізоду на Євро-2020: «Перебуваючи у машині швидкої допомоги, я навіть сказав медикам: «Забирайте мої бутси, вони все одно мені більше ніколи не знадобляться». На щастя, Еріксен помилявся, і сьогодні, 14 лютого 2022-го, в день свого 30-річчя, він також залишається частиною великого футболу, як і до того злощасного матчу проти Фінляндії. А можливість повернутися до улюбленого заняття – це вже перемога, причому, ймовірно, одна з найважливіших у житті для будь-якої людини…

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
интересно какой врач самоубийца дал на это согласие?
New Zealander
"Повернення данського генія"... Після прочитання цих слів чомусь одразу згадав Дуелунда.