Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 14 лютого 2022, 02:01
5678
2

Нуль із сяйвом – за тиждень до фінішу. Як минув 9-й день ОІ

Оглядач Sport.ua - про дев'ятий день Олімпійських Ігор в Пекіні

| Оновлено 14 лютого 2022, 02:01
5678
2
Нуль із сяйвом – за тиждень до фінішу. Як минув 9-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 9-й день Ігор в Пекіні.

Люди, які навчалися у вечірніх школах у перші роки після Другої світової війни згадували, що найнижчою оцінкою тоді була не «двійка». А «нуль із сяйвом». Це коли учень безнадійний до неможливості. Десь так само виглядали наші медальні надії впродовж перших дев’яти днів 24-ї «білої» Олімпіади. До окремих хлопців і дівчат, звісно, претензії висловлювати важко. Але суті справи це не змінює – від медалей вони були надто далеко, щоб говорити про якісь емоції.

За однаковим сценарієм

У неділю, 13 лютого, скарбничка безнадії поповнилася черговими двома надіями. Причому сценарій, за яким свої шанси втрачали найкращі українські біатлоністи, був приблизно однаковим. Посівши 8-ме, 13-те і 15-те місця в спринті, відповідно Юлія Джима, Дмитро Підручний та Артем Прима залишили собі за умови у відставання в межах півтори хвилини єдиний варіант на боротьбу за п’єдестал у гонці переслідування – ідеальну стрільбу. А з нею не склалося. Джима промахнулася чотири рази, Підручний – п’ять, Прима – шість. Як наслідок, Юлія і Дмитро стали в пасьюті 13-ми, Артем – 18-м. Звісно, можна жалітися на погані погодні умови. Але вони були однаковими для всіх.

На тлі лідерів команди виділити варто хіба дебютанта Олімпіади Антона Дудченка, котрий за підсумками спринту ступив на останню сходинку потяга, який був перепусткою в пасьют, а сьогодні піднявся з 60 місця на 23-тє. І то з трьома промахами. За 25-річного біатлета можна було б порадіти і сказати, що нинішній виступ може стати непоганим підґрунтям у світлі участі в наступних Олімпіад. Але де гарантія, що так само стрімко Антон зможе просуватися вгору з розумінням, що він здатен претендувати на високі місця? Сьогодні Дудченко виступав, не відчуваючи навіть найменшого психологічного тиску. Йому б ніхто не дорікнув навіть у разі сходу з дистанції.

Також у сьогоднішньому переслідуванні виступали Анастасія Меркушина та Ірина Петренко. Перша лише з двома промахами опустилася з 24 місця на 25-те. Друга, стартувавши 40-ю, завершила гонку останньою серед тих, хто фінішував – 55-ю. Ірина зробила чотири промахи, але отримала додаткові дві хвилини штрафу за те, що проїхала після третьої стрільби одне штрафне коло замість двох.

Звісно, можна сказати, що восьме місце Джими чи 11-те Підручного у спринті, а також їхнє регулярне перебування в топ-20 – це теж непоганий результат. Але команда, яка має одне з найкращих фінансувань поміж усіх збірних-учасниць олімпійського турнірі з біатлону, зобов’язана постійно боротися за медалі і здобувати їх. Сподіваємося, в гонках з масовим стартом і естафетах українці ще спроможуться виправити ситуацію.

Тим часом, переможницею жіночого переслідування стала чемпіонка спринту Марте Олсбю-Ройселанд. Припустившись лише одного промаху, норвежка випередила володарку срібла Ельвіру Еберґ зі Швеції на хвилину і 36 секунд. Таким чином, десятиразова чемпіонка світу Олсбю, яка в Пхьончхані-2018 здобула два срібла в естафетах, стала вже триразовою чемпіонкою Пекіна-2022. А ще в Марте є бронза за індивідуальну гонку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марте Олсбю-Ройселанд

Француз Кентен Фійон-Майє натомість, перемігши в пасьюті, виграв друге золото нинішніх Ігор. У спринті Кентен стартував другим, але завдяки ідеальній роботі на всіх чотирьох вогневих рубежах переміг, випередивши срібного призера Тар’єя Бьо з Норвегії на 28,6 секунди. Переможець спринту Йоганнес Бьо натомість промахнувся відразу сім разів і посів п’яте місце.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кентен Фійон-Майє

Свято участі

У чоловічому шорт-треку українських учасників на Олімпійських іграх не було з Турина-2006, коли під нашим стягом ще виступав Володимир Григор’єв, уродженець Шостки на Сумщині, який у 2014 році виграв золото Сочі-2014 в естафеті за країну, яка збирається на нас напасти. Наступних 16 років наші шорт-трекісти дивилися Ігри по телевізору. Поки до Пекіна не поїхав Олег Гандей. Котрий, щоправда, обмежився на дистанції 500 м одним кваліфікаційним заїздом, у якому показав абсолютно найгірший поміж усіх 27-ми учасників, які змогли фінішувати, час – 44,163 секунди. А золото на цій дистанції здобув Лю Шаоан, етнічний китаєць, який народився в Угорщині, представляє наших сусідів, допоміг їм виграти золото в естафеті на 5000 м в Пхьончхані-2018, а зараз переміг сам. Його результат у фіналі – 40,157 сек.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лідія Гунько

28-річна Лідія Гунько сьогодні офіційно відкрила для нас нову олімпійську дисципліну – змагання на монобобі. За підсумками двох перших спроби Лідія посідає останнє, 28 місце, відстаючи від лідера Кайлі Гамфріс на 5,08 секунди. Гамфріс – унікальна бобслеїска. Народилася вона в Калґарі (провінція Альберта) і представляла Канаду на трьох Олімпіадах. Батьківщині вона принесла золото Ванкувера-2010 і Сочі-2014, а також бронзу Пхьончхана-2018 на бобі-двійці. А в новому олімпійському циклі почала представляти США, виступаючи на монобобі.

Незламні Суомі

Окрасою нинішнього змагального дня в хокейному турнірі стало скандинавське протистояння Фінляндії і Швеції. В другому періоді «Тре крунор» закинули три шайби – відзначилися Лукас Вальмарк, Лукас Бенґтссон і Антон Ландер. Проте Суомі здійснили неймовірний камбек у заключній третині гри: спершу більшість реалізував Теему Гартікайнен, потім двічі забивав Ііро Пакарінен. Перевівши гру в овертайм, там фіни дотисли деморалізованих суперників. Переможну шайбу закинув Гаррі Песонен. Фіни здобули третю перемогу в трьох матчах. Шведи зазнали першої поразки.

Вельми інтригуючими виглядали два інших поєдинки. В першому з них Словаччина перемогла 5:2 Латвію. У цій зустрічі свою четверту шайбу на турнірі провів 17-річний словацький діамант Юрай Слафковскі. Крім нього, за переможців забивали Мартін Марінчин, Петер Цегларік, Петер Зюзін і Томас Юрцо. За латвійців відзначалися Рональдс Кенінс і Мікс Індрашис. Для словаків ця перемога – перша на турнірі. Латвійці попри достойну гру поки не мають очкових здобутків.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Збірна США в матчі з німцями першою пропустила від Патріка Гаґера, потім забила тричі (відначилися Стівен Кампфер, Метью Кніс і Натан Сміт) і врешті виграла 3:2. Хоча після шайби Тома Кунганкля за дві з половиною хвилини до сирени німці й намагалися зачепитися за позитивний підсумок. Таким чином, американці здобули третю перемогу і залишаються на вершині таблиці.

Ще в одному матчі дня інтрига була відсутні за визначенням. Канада після поразку за добу до того від американців розгромила Китай 5:0. Шайби закинули Бен Стріт, Адам Тамбелліні, Ерік О’Делл, Кент Джонсон і Корбан Найт, а Метт Томпсон записав до свого активу шат-аут.

Медальний залік

Швейцарський гірськолижник Марко Одерматт виграв золото в гігантському слаломі. Алєксєй Червоткін, Алєксандр Большунов, Денис Спіцов і Сєрґєй Устюґов принесли збірній ОКР впевнену перемогу з понад хвилинною перевагою над срібними призерами норвежцями в естафеті 4х10 км у лижних перегонах. Голландки Сюзанне Схюлтінґ, Сельма Паутсма, Ксандра Велзебур і Яра ван Керкгоф з олімпійським рекордом (4.03,409) принесли золото Нідерландам в естафеті на 3000 м у шорт-треку. Схюлтінґ стала уже дворазовою чемпіонкою Пекіна-2022. Американка Ерін Джексон доволі несподівано стала чемпіонкою на дистанції 500 м у ковзанярському спорті.

За тиждень до завершення 24-х зимових Олімпійських ігор з медалями залишається 26 країн. Золото вже має 21. Лідерство після дев’яти змагальних днів вперше захопили головні фаворити. Норвегія станом на сьогодні має дев’ять золотих медалей. Німеччина з вісьмома нагородами найвищої проби друга. США і Нідерланди мають по шість золотих медалей, Швеція – п’ять, Австрія, ОКР і Китай – по чотири, Швейцарія – три.

13 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна може втратити вплив в УЄФА. До чого тут Павелко? Розкрито причину
Футбол | 26 квітня 2024, 20:55 5
Україна може втратити вплив в УЄФА. До чого тут Павелко? Розкрито причину

В УАФ вирішили відкликати місце України у виконавчому комітеті УЄФА

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Максим Коваленко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nick07
виступ нашої збірної то швидше "нуль без сяйва"
в принципі наші спорстмени гідно дотримуються олімпійського принципу "головне не перемога, головне - участь".