Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 13 лютого 2022, 21:25
6986
2

Підручний з Примою створили підґрунтя. Як минув 8-й день ОІ

Оглядач Sport.ua розповідає, як минув восьмий день Ігр в Пекіні

| Оновлено 13 лютого 2022, 21:25
6986
2
Підручний з Примою створили підґрунтя. Як минув 8-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 8-й день Ігор в Пекіні.

Ще один день української надії. Пов’язаної з біатлоном, звісно, бо в інших видах у нас, як відомо, шанси не дуже великі. Інформація про те, що нарешті здала негативний тест і відновила тренування Олена Білосюк, з’явилася напередодні. Значить, є сподівання, що наша команда таки назбирає чотирьох людей для естафети. А вранці був чоловічий спринт. Де наші представники хоч не потрапили до числа призерів, але й статистами не були, залишивши собі непогані шанси на гонку переслідування.

Рівняння на Бьо

До чоловічого спринту українська збірна нарешті підійшла у всеозброєнні. Не лише всіма спортовцями, а й тренером, якому ми зобов’язані найгучнішими в історії успіхами. Юрай Санітра нарешті одужав від коронавірусу, здав негативний тест і сьогодні був на тренерській біржі. З ним це пов’язано чи ні, але обидва лідери нашої команди показали свій найкращий на цій Олімпіаді виступ. Дмитро Підручний, який стартував 15-м, взагалі тривалий час ішов в обоймі претендентів на медалі. І, можливо, мав би більше шансів у боротьбі за високі місця, якби не єдиний промах при стрільбі стоячи. Крім того, відчувалося, що на заключному колі Дмитро почав підсідати. До фінішу він добрався, зціпивши зуби, та став 13-м. І програв чемпіонові, Йоганнесові Бьо, котрий з тим самим одним промахом здобув друге своє золото цієї Олімпіади, хвилину і 18 секунд. Що, в принципі, залишає лідерові нашої команди гарні шанси в світлі боротьби у завтрашньому переслідуванні. Те саме стосується й Артема Прими, який теж єдиний раз промахнувся, стріляючи стоячи, і фінішував 15-м, на 0,8 секунди пізніше за Підручного.

Антон Дудченко з двома промахами на «лежці» фінішував якраз на останньому прохідному в пасьют місці – 60-му. Відставання від лідера склало 2 хвилини і 51 секунду. Натомість Богдан Цимбал з трьома промахами в стрільбі лежачи до переслідування не пробився – 67-ма позиція.

Норвегія загубила й здобула

Крім біатлоністів, решта українських учасників Олімпіади-2022 в суботу були статистами. Лижниці в естафеті взагалі не дійшли навіть до середини дистанції, адже Вікторія Олех і Валентина Камінська на перших двох етапах зробили нашу команду коловою. Відповідно, команда України стала єдиною з 18-ти учасниць естафети, яку зняли зі змагань. А виграла естафету 4х5 км збірна ОКР, за яку бігли Юлія Ступак, Наталія Непряєва, Татьяна Соріна і Вероніка Степанова. Збірна Норвегії з дворазовою чемпіонкою цієї Олімпіади Терезою Йогауґ у складі сенсаційно не потрапила до числа призерів – п’яте місце.

Getty Images/Global Images Ukraine

Натомість очікуване в лижних перегонах золото Норвегія виграла в стрибках з трампліну HS-140. Маріус Ліндвік переміг із сумою 296,1, залишивши позаду таких грандів, як Рьою Кобаясі з Японії, Карл Ґайґер з Німеччини, Каміль Стох із Польщі та Маркус Айзенбіхлер з Австрії. Перемога Ліндвіка – одна з найбільших сенсацій стартових днів цієї Олімпіади. Також у числі 50-ти стрибунів, які подолали кваліфікацію, були два українці – Віталій Калиниченко, для якого ця Олімпіада розпочалася з позитивного тесту на коронавірус, з результатом 106,0 посів 44-те місце, а Євген Марусяк (81,6) замкнув п’ятидесятку.

Удар по імперських амбіціях

Третій день чоловічого хокейного турніру знаменний двома очними поєдинками за участю топ-збірних. У першому збірна США обіграла 4:2 Канаду. «Кленові листки» зусиллями оборонця Мета Робінсона відкрили рахунок вже на другій хвилині. Американці відігралися всього через 70 секунд – закинув Енді Майл. А незадовго до першої перерви Бен Майєрс вивів «зоряно-смугастих» уперед. На початку другого періоду Брендан Бріссон цю перевагу закріпив. Канада відіграла один гол, коли відзначився Корбан Найт, але в заключній третині Кен Аґостіно встановив остаточний підсумок.

В іншому поєдинку зустрічалися європейські ґранди. Збірна ОКР у третьому матчі на турнірі не просто вперше пропустила, а відразу програла. При цьому попервах гра для підопічних Алєксєя Жамнова складалася вдало. Вона швидко відкрила рахунок – відзначився Владімір Ткачов. Однак у середині першого періоду оборонець Томаш Кундратек реалізував більшість і рахунок зрівняв. Повторно вперед окаерівці вийшли в середині матчу, коли в більшості відзначився Нікіта Нестеров. Переломним моментом зустрічі стало вилучення Нікіти Воронкова. За грубість він отримав великий п’ятихвилинний штраф, який, як відомо, не завершується, коли суперники закидають шайбу. Чехи скористалися нагодою сповна. Завдяки шайбам Давіда Крейчі і Міхала Шпачека вони вийшли вперед. На початку третього періоду Лукас Клок довів рахунок до 4:2. ОКР, втім, здійснила неймовірний камбек, за три з половиною хвилини закинувши тричі – забивали Семьонов, Грицюк і Чібісов. Чехи відповіли так само швидко, коли через 35 секунд забив Томаш Гика. В підсумку 5:5 і овертайм. Там окаерівці примудрилися вилучитися навіть у форматі «три на три» і оборонець Лібор Сулак у більшості приніс Чехії перемогу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Сенсацією дня в хокеї стала поразка збірної Швейцарії 2:4 від данців. Перший період швейцарці виграли завдяки єдиній шайбі Енцо Корві, але надалі Петер Реґін, Фредерік Шторм, Міккель Бодкер і Ніколай Мейєр закинули Рето Беррі чотири шайби. Реалізувавши у третьому періоді більшість, Ромейн Льоффль, а на 18-й хвилині Фабріс Герцоґ скоротили рахунок до мінімуму, але незадовго після того Сторм вразив порожні ворота і встановив остаточний підсумок – 3:5. Швейцарія за достойної гри програла третій поєдинок поспіль. Данія, раніше перегравши Чехію, спромоглася на другу сенсацію.

Ще в одному поєдинку ігрового дня Німеччина перемогла 3:2 Китай. Німці уже до початку другого періоду вели 3:0 після шайб Марселя Брандта, Корбініана Гольцера і Домініка Кагуна, але потім пропустили двічі і дозволили господарям програти з пристойним рахунком.

Тим часом, визначилися півфінальні пари в жіночому хокейному турнірі. У двох півфіналах суботи Швейцарія обіграла 4:2 команду ОКР, а Фінляндія розгромила 7:1 Японію. За Суомі хет-триком відзначилася Петра Ніємінен.

Таким чином, у півфіналі зустрінуться Канада – Швейцарія, США – Фінляндія. Класичний фінал США – Канада, здається, знову стає реальністю.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

Німеччина зберегла лідерство в медальному заліку завдяки перемозі 21-річної чемпіонки світу серед юніорів зі скелетону Ганни Найзе. Вона принесла своїй країні вже восьму золоту медаль Ігор-2022. Норвегія має стільки ж нагород найвищої проби, але три срібла при п’яти у Німеччини. Збірна США вийшла на третє місце після перемоги в командній першості у сноуборд-кросі. П’яте золото своїй країні принесли Нік Баумґартнер і Ліндсі Джакобелліс, яка таким чином стала дворазовою чемпіонкою Пекіна-2022. Американці мають рівну кількість золота з Нідерландами і Швецією, але «зоряно-смугасті» здобули п’ять срібних нагород, тоді як їхні тимчасові конкуренти – чотири і два.

Ще одне золото змагального дня виграв китайський ковзаняр Ґао Тін’юй, який переміг на дистанції 500 м. Ґао приніс господарям четверте золото. Стільки ж має Австрія, але в європейців шість срібних нагород, а в азійців три, тому Австрія в медальному заліку шоста, а Китай сьомий.

Загалом медалі Ігор-2022 здобуло 26 країн. Золото мають 20.

12 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MarinPekar
Цікава стаття але є кілька не точностей: стрибун Айзенбіхлер з Німеччини . І ще Ліндвік не був сенсацією, він виграв кілька етапів КС перед ОІ
PETP0
"Килька неточностей" - это Прима и Пидручный, хотя килька здесь ни в чем не виновата.